2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til proposisjonen.

Komiteen merker seg at begrunnelsen for å innføre en ny unntaksbestemmelse i plan- og bygningsloven er å gi kommunene muligheter til å fatte raske avgjørelser om tiltak som er nødvendige for å oppfylle restriksjoner, råd og anbefalinger som myndighetene har fastsatt eller gitt for å begrense smittespredning.

Komiteen merker seg at loven gjelder midlertidig unntak fra krav til søknad og tillatelse for bruksendring og plassering av midlertidige byggverk som skal brukes til helse- og omsorgstjenester, barnehage, skole, barnevernsinstitusjoner, krisesentre og krisetilbud, familievernkontor, innkvartering av asylsøkere, fengsel og varetekt.

Komiteen viser også til at den nye bestemmelsen ikke skal ivareta kommersielle interesser, men fortrinnsvis kommuner eller private tilbydere innen helse, barnehager, skoler og krisesentertilbud.

Komiteen viser til at departementet i henhold til proposisjonen har mottatt innspill fra kommuner som har avdekket behov for lovendringer slik at unntak kan gis på de aktuelle områdene.

Komiteen viser også til at saken har vært ute på høring, og at høringsinstansene i stor grad slutter seg til forslaget.

Komiteen slutter seg til at loven skal tre i kraft straks.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, slutter seg til at loven oppheves 1. januar 2021.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti støtter forslaget, men mener unntaksloven har en unødvendig lang varighet. Det bør være tilstrekkelig med et unntak frem til 1. november 2020, da er Stortinget igjen samlet og kan om nødvendig videreføre unntaksloven.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Lov om midlertidige endringer i plan- og bygningsloven (tiltak for å avhjelpe konsekvenser av covid-19) romertall II skal lyde:

II

  • 1. Loven trer i kraft straks.

  • 2. Loven oppheves 1. november 2020.»