Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. november 1998 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Samarbeidsrådet for Vestlandet og Sørlandet (SAVOS) har i brev til samferdselsministeren 24. august 1998 fremmet forslag om hvordan man i SAVOS kan få -times ferjeavganger uten å investere i nye ferjer. Løsningen fra SAVOS er å ta ferjer fra Nord-Norge for å dekke Vestlandet bedre. Vegdirektoratet ble i møte med departementet 20. oktober 1998 bedt om å utrede dette forslaget.

Synes statsråden at det er riktig å bedre tilbudet i SAVOS-området ved å gjøre tilbudet i Nord-Norge dårligere?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg bekrefter at Samarbeidsrådet for Vest- og Sørlandet – SAVOS – har lagt fram et forslag til ferjedisponering som forutsetter halvtimes avganger på sambandene langs Kyststamvegen E39. Dette samsvarer med de langsiktige mål for stamvegsamband slik de er definert i Norsk veg- og vegtrafikkplan 1994-97, men som det ikke regnes med at en kan oppnå i inneværende vegplanperiode. I denne sammenhengen ble det også spurt om en kunne finne fram til en mer samlet utnytting av ferjene langs hele kysten.

Jeg setter pris på at det blir søkt etter løsninger som kan gjøre avviklingen av ferjetrafikken mer effektiv enn det vi hittil har klart å oppnå. Vegdirektoratet har imidlertid gjort meg oppmerksom på de problemer det nevnte spørsmålet kan medføre utenfor SAVOS-området. Jeg har likevel bedt direktoratet vurdere forslaget og undersøke om en eventuelt kan finne fram til en mer optimal disponering av ferjeflåten. Dette forutsetter imidlertid minnelige avtaler med eventuelle parter. Jeg forutsetter også uansett at en skal unngå uheldige konsekvenser for ferjetilbudet utenfor SAVOS-området. Det er etter min oppfatning slik at alle må tåle å bli spurt for å finne samarbeidsløsninger, men sentrale myndigheter verken kan eller vil diktere noe svar.

Jeg vil komme tilbake til saken og gi SAVOS et svar når Vegdirektoratets utredning om de ulike spørsmål de tok opp, foreligger.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

En av begrunnelsene som SAVOS gav for å foreslå dette, var jo at halvparten av Norges eksport kommer fra Vestlandet. Hvis så er tilfellet, ville jeg jo anta – med all respekt for SAVOS – at den andre halvparten må komme fra Nord-Norge. At de da legger fram en plan for å få en slik luksus som halvtimes avganger, når vi i Nord-Norge må vente både to og tre, ja opptil åtte timer på ferjeavganger, synes jeg med respekt å melde er frekt, for ikke å si utidig. Jeg er enig i at man skal utnytte ferjemateriellet best mulig, men det er ikke tvil om at hvis det blir etablert en slik ordning på Vestlandet vinterstid som er planlagt, vil det jammen bli bråk fra vestlendingene hvis dette skal opphøre når det blir sommer og den virkelige trafikken setter inn.

Statsråd Odd Einar Dørum: Et liv i politikk har lært meg at kystens folk snakker et klart språk. Men det har også lært meg at en under fornuftige omstendigheter også kan finne praktiske løsninger. Jeg har ikke noe ønske om at noen skal dikteres. Jeg har selvfølgelig dyp innsikt i at det foregår en betydelig verdiskaping i nord. Representanten Bastesen har jo vært en iherdig pådriver for noe vi har fått til i budsjettet for neste år, nemlig et bedre ferjesamband til Lurøy. Derfor har jeg som utgangspunkt at når noen spør meg – uansett hvem som spør meg – undersøker jeg alltid en sak, basert på dette. Jeg vet f.eks. at Nordland fylke har kunnet være til hjelp i Finnmark når det gjelder Fatima-prosjektet. Det å spørre gjør vi alltid. Det å høre på et svar gjør vi også, og utgangspunktet mitt er at vi verken kan eller vil diktere noe svar.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker igjen for svaret, og jeg må også benytte anledningen til å si at det var flott å få igjennom den ferjeforbindelsen til Lurøy og å få rettet opp forholdene der. Det viser jo at det går an å ta opp ting så det får en positiv vending. Det håper jeg virkelig denne saken også får – at det kan bli en positiv ordning for folk på Vestlandet, men det må ikke gå ut over det tilbudet som er såre nødvendig å ha i Nord-Norge for å opprettholde det næringslivet vi har i nord.

Statsråd Odd Einar Dørum: I en tid med trange økonomiske rammer er det spleis og dugnad som gjelder. Utgangspunktet for spleis og dugnad er høflige spørsmål. Men kontante svar er også en del av virkeligheten. Spleis og dugnad forutsetter samarbeid, og jeg er ikke på noen som helst måte interessert i å sette kystfolket opp mot hverandre, vel vitende som jeg er om hvordan spenningene kan tenne langs kysten når vi beveger oss nord og sør for bestemte geografiske delingspunkter. Et liv i politikk har lært meg at det er best å bygge broer. Men det har også lært meg at folk som snakker i klart språk, tåler å bli spurt, for de klarer også å svare for seg.

: