Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Odd Einar Dørum (V) [13:25:01]: Jeg har dette spørsmålet til kunnskapsministeren:

«I Dagens Næringsliv 16. januar fremkommer det at kommuner og fylkeskommuner i varierende grad lykkes med å utøve sitt ansvar som skoleeiere. Et av suksesskriteriene som fremholdes for kommuner som lykkes i denne forbindelse, er at det er høy grad av bevissthet rundt elevers læringsutbytte på både politisk og administrativt nivå.

Hva vil statsråden bidra med for å styrke denne bevisstheten - særlig på administrativt plan - i kommuner og fylkeskommuner?»

Statsråd Bård Vegar Solhjell [13:25:34]: Kommunane og fylkeskommunane har etter opplæringslova ansvar for å sjå til at læringsutbyttet for elevane er forsvarleg og i tråd med lov, læreplan og anna regelverk. Kommunane og fylkeskommunane må ha den nødvendige skulefaglege kompetansen og må ha forsvarlege system i administrasjonen, slik at dei kan ivareta det ansvaret.

Gjennom nasjonale tilsyn i 2006 og 2007 og gjennom Riksrevisjonen si undersøking frå 2006 er det avdekt at mange kommunar og fylkeskommunar ikkje har forsvarlege system for å følgje opp lovverket. Utdanningsdirektoratet har derfor saman med KS nyleg laga ein rettleiar til kommunane og fylkeskommunane for å hjelpe dei med å byggje opp slike system. Det har òg vore satsa på å styrkje og målrette tilsynet med kommunane og fylkeskommunane. Statleg tilsyn er ein viktig metode for å ansvarleggjere kommunane og fylkeskommunane, auke merksemda om rammer og resultat i skulen og hindre brot på opplæringslova. Riksrevisjonen peikte i 2006 på at det vert ført tilsyn med sentrale føresegner i opplæringslova i avgrensa grad. Eg vil vurdere korleis vi ytterlegare kan betre det statlege tilsynet i framtida.

Kommunane og fylkeskommunane er òg forplikta til å følgje opp nasjonale kvalitetsvurderingar som departementet gjennomfører. Det nasjonale systemet for kvalitetsvurderingar skal bidra til kvalitetsutvikling på alle nivå i grunnopplæringa med blikk på tilpassa opplæring og auka læringsutbytte for den einskilde eleven. Kvalitetsvurderingssystemet skal i tillegg bidra til openheit, innsyn og dialog om verksemda i skulen. Slik skal det òg danne grunnlag for lokalt vurderings- og utviklingsarbeid gjennom skuleeigarens og skuleleiarens tilrettelegging for vurderingar og oppfølging av resultat.

Ved sida av det statlege tilsynet er nasjonale prøver og nettstaden «Skoleporten» sentrale element i kvalitetsvurderingssystemet. Gjennom systemet gjer styresmaktene ei nasjonal kartlegging av læringsutbytte, læringsmiljø og ressursar. Om ein skal skape auka merksemd, lokalt engasjement og handling, må resultata gjerast tilgjengelege. Data og resultat på lokalt og nasjonalt nivå vert derfor synleggjorde på «Skoleporten». «Skoleporten» har ein open del med informasjon som alle har tilgang til, og ein lukka del der kommunar og fylkeskommunar kan finne informasjon om t.d. resultata på nasjonale prøver på skulenivå.

Odd Einar Dørum (V) [13:27:51]: Jeg takker statsråden for et grundig svar, som går inn på viktige områder, slik jeg ser det. Det er selvsagt slik at nasjonale prøver og den informasjon som framkommer der, er viktig, men jeg vil konsentrere meg om første del av statsrådens svar, hvor han er opptatt av hvordan man utenfor den enkelte skole, altså i kommunen som helhet, kan ha en kompetanse som gjør skolene i stand til å oppfylle de sterke kravene som de møter både nasjonalt og lokalt. Jeg ser det som positivt at statsråden er beredt til å styrke tilsynene, for det er en fruktbar vei å gå. Jeg tror også på en meget aktiv dialog med Kommunenes Sentralforbund som i eksemplet med veileder.

Grunnen til at jeg tar dette opp, er at jeg selv har sett hva det betyr for den byen jeg er valgt inn for på Stortinget, å ha en god skoleadministrasjon og å ha politikere som fører gode og skarpe debatter om hva man vil med skolen - i tillegg til det man vil fra denne salen. Så jeg vil rett og slett oppfordre statsråden til også å samle eksempler på kommuner som har fått det til på basis av at de har disse gode kommunale og administrative systemene.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [13:28:58]: Eg kan seie meg einig i innlegget frå representanten. I tillegg til nasjonale prøver, kvalitetsutvikling og kompetanse er tilsyn viktig, for det gir kontroll med og sjekk av om ein rundt omkring i Noreg faktisk gjer det som Stortinget har vedteke at ein skal gjere innanfor skuleområdet. Heilt sentral i oppfølginga av politikken er sjølvsagt administrasjonen og den kompetansen ein har i den einskilde kommunen eller fylkeskommunen. Vi veit at det er betydelege forskjellar, og det er avdekt store svakheiter. Derfor er eg oppteken av å jobbe med dette frå nasjonalt hald, men òg, som representanten nemner, i dialog med KS. Vi har heldigvis ei rekkje kommunar, som eg sjølv har besøkt, som jobbar særs systematisk og godt med det.

Odd Einar Dørum (V) [13:29:56]: Mitt tilleggsspørsmål er i grunnen om statsråden vil ta initiativ til å systematisere erfaringene fra ulike kommuner som vi har satset på har en kompetent, faglig sterk skoleadministrasjon. Det finnes ulike svar på dette, og jeg kan vise til at det betyr noe.

Jeg valgte med vilje det ene ytterpunktet, som er Oslo, men jeg kjenner et annet ytterpunkt gjennom eget besøk i - og ved å følge med - f.eks. Halden kommune, som vedtok at man skulle ha én rektor felles med andre skoler. Så valgte bl.a. mitt parti - men også andre partier - å gjeninnføre noe man ikke hadde hatt på mange år, nemlig en åpen debatt i kommunestyret om innholdet i skolen. Den åpne debatten om innholdet i skolen førte faktisk til at man kom fram til at det var ingen god ting hvis man skulle sikre en god skole i kommunen, å ha denne ene rektoren for alle sammen. Man aksepterte altså at det her trengs kompetanse.

Jeg tror det finnes mange slike eksempler i Kommune-Norge, fra de svært gode, som statsråden selv har erfart, og til dem jeg nå nevner. Jeg vil rett og slett spørre om statsråden - i den dialogen han har og med alle verktøyene han har - vil samle noen av de eksemplene som kan inspirere. Så kan vi heller la eksemplene som ikke inspirerer, hvile i denne omgang!

Statsråd Bård Vegar Solhjell [13:31:05]: Eg kan òg nemne kommunar som Porsgrunn, Skedsmo, Lørenskog, Tromsø og andre som driv svært godt, og som jobbar systematisk med å utvikle kvaliteten i skulane sine. Eg kan bekrefte at eg kjem til å sjå nærare på det som vi nasjonalt skal bruke denne lærdomen til, meir systematisk å gi råd, rettleiing, støtte i riktig retning, og korleis vi kan sørgje for at kommunar som har svært god kompetanse og gode system, direkte kan vere bidragsytarar til andre kommunar, i nettverk eller på andre måtar, og korleis t.d. KS kan spele ei rolle i denne samanhengen.

Presidenten: Dermed er sakens kart ferdigbehandlet.

Ber noen om ordet i henhold til forretningsordenens § 37a før møtet heves? - Møtet er hevet.

: