Representantforslag om å avskaffe ordningen som gir tidligere stortingsrepresentanter fri adgang til Stortingets bygninger

Dette dokument

  • Representantforslag 253 S (2021–2022)
  • Fra: Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Adgangsreglementet for Stortinget ble vedtatt av Stortingets presidentskap 15. desember 2016. I reglementet har tidligere stortingsrepresentanter tilgang til Stortingets bygningsmasse på linje med blant andre statsråder, statssekretærer og medlemmer av Stortingets presselosje. Disse må benytte bemannede resepsjoner.

Tidligere representanter kan på linje med statsråder også ha med inntil fem besøkende uten å måtte forhåndsinnmelde dette.

Forslagsstillerne vil peke på at det er et demokratisk problem at tidligere stortingsrepresentanter har en særskilt tilgang til parlamentet. For det første har VG dokumentert en rekke tilfeller av at adgangskortet brukes aktivt i politisk påvirkningsarbeid på vegne av oppdragsgivere. For det andre har Dagens Næringsliv omtalt et tilfelle hvor det også av en tidligere representant, i jobbsøknad til lederstilling, har blitt brukt at vedkommende har fri tilgang til Stortinget resten av livet, som kan være nyttig i påvirkning. Dessuten er det vanskelig å forsvare at tidligere stortingsrepresentanter, som altså ikke lenger er folkevalgte, skal ha en generell særtilgang til parlamentet og beslutningstakere.

GRECO er Europarådets organ mot korrupsjon. I deres evalueringsrapport, vedtatt 29. oktober 2020, kommer Norge godt ut på et overordnet nivå. Men der GRECO oppsummerer at «[a]dministrativ korrupsjon og småbestikkelser er nesten ikke-eksisterende», påpeker de samtidig at det er «andre korrupsjonsrelaterte utfordringer enn bestikkelser og lignende som er relevante i norsk sammenheng, som tette nettverk og interessekonflikter».

Forslagsstillerne vil bemerke at å fjerne den generelle adgangen for tidligere stortingsrepresentanter ikke er det samme som å stenge disse ute fra Stortinget. Det vil bare bety at de vil måtte gjennomgå ordinære rutiner for registrering og sikkerhet, og tas imot av godkjente besøksmottakere (valgte representanter, partigruppene, partisekretærene, Stortingets administrasjon eller statsråder), på linje med andre besøkende.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber presidentskapet avvikle ordningen hvor tidligere stortingsrepresentanter har adgangskort til Stortingets bygninger.

24. mai 2022

Bjørnar Moxnes

Marie Sneve Martinussen