Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endring av frokostdirektivene

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om endring i de såkalte frokostdirektivene.

Europakommisjonen la 21. april fram forslag til et direktiv om merking, sammensetning og metoder for analyse av visse næringsmidler. Forslaget vil endre fire gjeldende direktiv med bestemmelser knyttet til honning, fruktjuice, syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré og visse typer helt eller delvis inndampet konservert melk. Kommisjonen skriver at målet er å modernisere reglene i samsvar med EUs overordnede Jord-til-bord-strategi og FNs bærekraftsmål. Det skal bli lettere for forbrukere å ta gode produktvalg både knyttet til bærekraftige og sunne produkter. Det foreslås blant annet strengere opprinnelsesmerking for honning, bestemmelsene for sukkerinnhold i fruktjuice skjerpes og legges opp til å øke fruktinnholdet i gelé og syltetøy.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 27.06.2023 15:22

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: