Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Oppdaterte krav for førerkort og grensekryssende håndheving av trafikkovertredelser

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til tre rettsakter fra Europakommisjonen knyttet til oppdatert krav for førerkort og bedre system for grensekryssende håndheving av trafikkovertredelser.

Europakommisjonen la 1. mars fram en pakke med tre rettsakter knyttet til oppdaterte krav for førerkort og bedre system for grensekryssende håndheving av trafikkovertredelser. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at endringene skal bidra til bedret sikkerhet for alle trafikanter og til å nå nullvisjonen for trafikkdrepte i EU innen 2050. De tre forslagene er:

  • Et direktiv som vil endre om et gjeldende direktiv om å fremme av grenseoverskridende utveksling av opplysninger om trafikksikkerhetsrelaterte veitrafikkovertredelser. Dette skal gjøre at flere overtredelser som gjøres i et annet land enn bostedslandet, faktisk blir straffet. Blant annet skal rettshåndhevende myndigheter tilgang til nasjonale førerkortregistre og samarbeidet mellom nasjonale kontaktpunkt skal styrkes.
  • Et direktiv som vil endre flere gjeldende rettsakter som regulerer førerkort. Endringen medfører bl.a. en toårs prøvetid, nulltoleranse for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, at øvelseskjøring kan starte ved fylte 17 år, tilpasning av opplæringen for å øke forståelsen for myke trafikanter og en oppfordring om at bilistene skal holde ferdigheter og kunnskap oppdatert.
  • Et direktiv om fullbyrdelse av førerkortinndragelser med virkning i hele Unionens. Det vil gi muligheter til å fradømme retten til førerkort i hele EU.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 21.04.2023 13:39

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: