Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Støtte til ammunisjonsproduksjon

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om støtte til ammunisjonsproduksjon.

Europakommisjonen la 3. mai fram forslag til en forordning om å støtte europeisk ammunisjonsproduksjon. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å sikre umiddelbare leveranser av ammunisjon og missiler til Ukraina og å bidra til at medlemslandene kan fylle opp igjen sine lagre. EUs forsvarsindustri er tilpasset fredstid, mens det nå pga. krigen i Ukraina er en kraftig økning i etterspørselen etter relevante forsvarsprodukter. Dette krever mer og raskere produksjon. Forskjellen mellom behov hos væpnede styrker. Den nåværende begrensede produksjonskapasitet resulterer i prisinflasjon, gjør det vanskelig å betjene kundene og risikerer at skape et forsyningssikkerhetsproblem for de væpnede styrker og dermed potensielt skade sikkerheten til EUs borgere. Forslaget vil supplere instrumentet som skal styrke europeisk forsvarsindustri gjennom felles innkjøp (EDIRPA).

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Forsvarsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 27.06.2023 10:54

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: