Skriftlig innspill fra Munn- og halskreftforeningen

Høring: Skriftlig innspill til representantforslag om bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter
Innspillsdato: 19.04.2021

Munn- og halskreftforeningen støtter forslaget om å bruke Gardasil 9 i vaksinasjonsprogrammet

Munn- og halskreftforeningen støtter representantforslaget om å bruke Gardasil 9 i vaksinasjonsprogrammet.

Gardasil 9 inneholder direkte beskyttelse mot HPV- typene 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, mot Cervarix sine to (16 og 18). Det vil si at Gardasil, i tillegg til å beskytte mot HPV typer som er årsak til om lag 90% av livmorhalskreft, også gir beskyttelse mot kjønnsvorter (HPV 6 og 11). Selv om kjønnsvorter ikke er en livstruende tilstand, forekommer det hyppig og kan være vanskelig å behandle. Kjønnsvorter er kostnadskrevende for helsevesenet og går sterkt ut over livskvaliteten til de som rammes. 

Når man uansett skal gjennom tre vaksinedoser, bør man sørge for at vaksinen som gis er den mest effektive med bredest beskyttelse. Australia har brukt Gardasil siden 2007 og er på god vei til å utryde HPV relatert kreft og kjønnsvorter.

Munn- og halskreftforeningen benytter samtidig anledningen til å påpeke at gutter bør gis samme tilbud som det jentene fikk for noen år siden ettersom det er en klar kobling mellom HPV-infeksjon og kreft i munn, svelg, penis og anus. I en tre-års periode frem til 2019 fikk jenter opp til 27 år tilbud om gratis HPV vaksine. Guttene har ikke fått samme tilbud. Generelt er det 100 gutter i hvert årskull som vil utvikle kreft som følge av HPV, og vaksinen vil følgelig kunne beskytte 100 gutter i hvert årskull. Ved å gi HPV-vaksine til 10 årskull med gutter, kan vi forebygge inntil 1000 tilfeller av kreft hos menn. Vaksinen bør derfor tilbys gratis til gutter opp til 27 år i en begrenset periode, akkurat slik jentene fikk.

I tillegg bør vi jobbe mot å utrydde kjønnsvorter når vi nå har muligheten til det.