Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for 2022

Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Siv Mossleth (Sp), leder

Geir Pollestad (Sp)

Bård Hoksrud (FrP), nestleder

Mímir Kristjánsson (R)

Kari Henriksen (A)

Terje Sørvik (A)

Sverre Myrli (A)

Aleksander Stokkebø (H)

Jan Tore Sanner (H)

Mahmoud Farahmand (H)

Marian Hussein (SV)

Abid Raja (V)

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA er som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikkerhet)

Bård Hoksrud og Sverre Myrli

Andre komité (økonomi, vitenskap, teknologi og miljø)

Siv Mossleth og Kari Henriksen

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Jan Tore Sanner og Marian Hussein

Følgende representanter hadde verv i OSSEs parlamentariske forsamling i 2022:

Medlem

Verv

Kari Henriksen (A)

OSSE PA spesialrepresentant for Sør-Kaukasus (til august 2022)

Generelt

OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. Formålet er å bidra til interparlamentarisk dialog og samarbeid, fremme utviklingen av demokrati, bidra til konfliktforebygging og konfliktløsning og etterse gjennomføringen av OSSEs vedtak.

Forsamlingen har 323 medlemmer fra 56 parlamenter. Forsamlingen spiller en sentral rolle i forbindelse med valgobservasjoner, hvor den samarbeider med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

OSSE PAs viktigste møte er hovedsesjonen, som finner sted årlig i juli. Hovedsesjonen munner ut i en erklæring med resolusjoner. I tillegg gjennomføres det et vintermøte i Wien, OSSEs hovedsete, og et høstmøte i et av medlemslandene. De nordisk-baltiske landene har jevnlige koordineringsmøter.

Hovedsaker i 2022

Samarbeidet i OSSE PA var i 2022 sterkt preget av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Mange medlemsland uttrykte bekymring for at også de kunne bli angrepet. Flere tok til orde for at Russland og Belarus burde bli suspendert fra OSSE PA.

Første dag på vintermøtet i Wien i februar sammenfalt med, og ble totalt dominert av, Russlands invasjon. Forsamlingen fordømte angrepet og ga sin støtte til Ukraina. Ordskiftet var sterkt og emosjonelt. De planlagte komitémøtene ble likevel gjennomført. Et ekstraordinært møte i «Standing Committee» fant sted kort tid etter vintermøtet for å drøfte Russlands angrepskrig mot Ukraina og hva OSSE kunne gjøre.

I juni 2022 deltok Kari Henriksen, som del av den politiske ledelsen i OSSE PA, på et besøk til Ukraina for møter med bl.a. Ukrainas parlamentspresident og statsminister. I tillegg til møtene med myndighetene i Kyiv besøkte de også forstedene Irpin og Bucha, der de fikk møte lokale myndigheter og se de enorme ødeleggelsene ved selvsyn.

Hovedsesjonen i juli 2022 ble avholdt i Birmingham. Forsamlingen fremsto der som mer samlet enn på mange år, trolig fordi de russiske og belarusiske delegasjonene ikke fikk visum til Storbritannia og derfor ikke deltok. Russlands krigføring i Ukraina preget møtene også her. Hovedsesjonens sluttdokument, Birmingham-erklæringen, inneholder rapporter fra OSSE PAs tre komiteer og ti resolusjoner, inkludert en omfattende resolusjon om Ukraina. Sluttdokumentet omtalte Russlands invasjon av Ukraina som et grovt brudd på internasjonal rett og understreker OSSEs viktige funksjon som en inkluderende plattform som kan bidra til å gjenoppbygge tillit og forståelse. Det vektla sterk støtte til multilateralt samarbeid, diplomati og rustningskontroll. Erklæringen inneholdt også en artikkel om å suspendere en deltakerstat når en annen deltakerstats territorielle integritet utfordres.

Foruten selve sesjonen var den norske delegasjonen, sammen med delegasjonene fra USA og Litauen, vert for et arrangement om politisk undertrykkelse i Russland og Belarus.

Under sesjonen ble det også gjennomført valg til presidentvervet i forsamlingen, og delegasjonsmedlem Kari Henriksen stilte som kandidat. Hun fikk 62 stemmer, mens motkandidat Margareth Cederfelt fra Sverige vant med 130 stemmer.

OSSE PAs høstmøte fant sted i Warszawa. Hovedtema var igjen krigen i Ukraina og hvordan OSSE og nasjonale parlamenter kan bidra til en fredelig løsning og fremtidig gjenoppbygging. De russiske og belarusiske delegasjonene fikk ikke visum til Polen og deltok derfor heller ikke på dette møtet. Ukrainas president Zelenskyj talte til forsamlingen på videolink og tok til orde for å suspendere Russland fra OSSE PA. Møtene bar preg av konsekvensene av Russlands krigføring. De menneskelige lidelsene for befolkningen i Ukraina stod i fokus, men hvordan krigen påvirker andre land og befolkninger gjennom økonomiske tilbakeslag og økte strømutgifter, var også et viktig tema.

Som en oppfølging av Birmingham-erklæringen behandlet «Standing Committee» et forslag til nye prosedyrer om suspensjon av en deltakerstat som bryter Helsinki-prinsippene. Forslaget ble på forhånd utarbeidet av underkomiteen for prosedyreregler. Forslaget ble ikke tatt opp til avstemning.

Den ustabile situasjonen i Sør-Kaukasus preget også drøftelsene i forsamlingen i 2022. Under vintermøtet i februar avga delegasjonsmedlem Kari Henriksen rapport til forsamlingen om sitt arbeid som OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus, et verv hun hadde frem til august. En av hennes anbefalinger var å styrke den regionale parlamentariske dialogen gjennom å opprette et forum der landene i regionen kan drøfte felles regionale utfordringer. Under vintermøtet hadde Henriksen fysiske møter med delegasjonslederne fra Aserbajdsjan, Armenia og Georgia. Konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan var også et viktig tema under hovedsesjonen i Birmingham i juli.

Varamedlem Stokkebø deltok i 2022 i opprettelsen av OSSE PAs nettverk for unge parlamentarikere. Det består av parlamentarikere under 40 år fra OSSE-regionen. Nettverket hadde syv møter i 2022 og har som mål å bringe de unges perspektiv inn på agendaen i OSSE og medlemslandene. I Birmingham ble det vedtatt en resolusjon om ungdomsdeltakelse, hvor Stokkebø vektla viktigheten av likestilling for å sikre representativitet.

Delegasjonsmedlem Myrli ble i desember 2022 norsk medlem av OSSE PAs ad-hoc-komité mot terrorisme.

«Call for action/Helsinki+50» er et OSSE PA-initiativ for å øke den politiske oppmerksomheten rundt OSSE. Også i 2022 ble det holdt flere digitale rundebordsmøter med norsk deltakelse. Møtene har handlet om Russlands angrepskrig i Ukraina og OSSEs rolle.

I 2022 vendte møtevirksomheten i OSSE PA etterhvert tilbake til normalen etter pandemien. Vintermøtet var kombinert fysisk og digitalt, og senere i 2022 ble de faste møtene og valgobservasjoner gjennomført som normalt.

Delegasjonens planer for 2023

Delegasjonen vil opprettholde fokus på saker som tradisjonelt har vært av betydning for Norge, ikke minst et utvidet sikkerhetsbegrep som inkluderer demokratiutvikling og menneskerettigheter. I 2023 vil krigen i Ukraina og situasjonen for opposisjonen i Russland og Belarus fortsatt være i fokus. Internt i OSSE PA vil delegasjonen engasjere seg i likestillingsspørsmål og i nettverket for unge parlamentarikere. Deltakelse i valgobservasjonsoppdrag er et viktig bidrag til OSSEs målsettinger om sikkerhet og demokratiutvikling. Delegasjonen vil bruke sesjonene og vervene delegasjonsmedlemmene innehar, til å fremme norske prioriteringer.