Søk

Årsrapport for virksomheten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid i 2022

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Lars Haltbrekken (SV), leder

Alfred Jens Bjørlo (V)

Willfred Nordlund (Sp), nestleder

Hårek Elvenes (H)

Øystein Mathisen (A)

Liv Kari Eskeland (H)

Marianne Sivertsen Næss (A)

Bengt Fasteraune (Sp)

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Geir Jørgensen (R)

Bård Ludvig Thorheim (H)

Tove Elise Madland (A)

Generelt

Global oppvarming medfører store endringer i nord, med betydelige konsekvenser både for folk som bor der, og for naturen. Polhavet er mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet knyttet til blant annet skipsfart, ressursutnyttelse og turisme. Et varmere og surere hav vil blant annet få konsekvenser for fiskeriene. Samtidig har vi sett en økt politisk interesse for Arktis og nordområdene i de arktiske landene og i det øvrige internasjonale samfunnet. De fem arktiske kyststatene (Norge, Danmark med Grønland, Russland, USA og Canada) har styrket sin tilstedeværelse i regionen.

Russlands fullskala invasjon av Ukraina og den pågående krigføringen har fått store konsekvenser for det arktiske samarbeidet. I mars 2022 ble både det parlamentariske arktiske samarbeidet og regjeringssamarbeidet i Arktisk råd satt på pause. Samarbeidet har i noen grad startet opp igjen. (Se mer om dette under «Hovedsaker i 2022» under.)

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid arbeider for å øke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis og spiller en aktiv rolle i Den arktiske parlamentarikerkomiteen (SCPAR – Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region). SCPAR består av folkevalgte fra Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige, USA og Europaparlamentet. Lederen av Stortingets arktiske delegasjon inngår i SCPAR, som normalt møtes 3–4 ganger i året.

Delegasjonen representerer også Stortinget i Barentsparlamentarikersamarbeidet, og i Den nordlige dimensjon sammen med delegasjonen til Nordisk råd. Ingen av disse samarbeidsforaene har hatt møter i 2022 grunnet Russlands invasjon og krigføring i Ukraina.

Hovedsaker i 2022

Russlands invasjon og krigføring i Ukraina har sterkt preget det arktiske samarbeidet i 2022. Den 10. februar, to uker før invasjonen, ble det arrangert et digitalt møte i Den arktiske parlamentarikerkomiteen hvor planene for samarbeidet i 2022 ble gjennomgått som normalt. I mars besluttet medlemmene, med unntak av Russland, at samarbeidet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen skulle settes på pause inntil videre som følge av situasjonen i Ukraina.

Den 12. mai inviterte lederen for Den arktiske parlamentarikerkomiteen til et digitalt møte uten russisk deltakelse. På dette møtet ble enighet om å gjennomføre uformelle samlinger fremover for medlemmene av samarbeidet uten russisk deltakelse. «Rules of procedure» for parlamentarikersamarbeidet åpner for dette, ref. Del 2, artikkel 9. Russland er ikke formelt ekskludert fra parlamentarikersamarbeidet, som fremdeles er på pause ved utgangen av 2022.

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina bestemte sju av de åtte arktiske statene 3. mars 2022 at Arktisk råd skulle ta en pause og stoppe all møtevirksomhet og utadvendt aktivitet. Situasjonen i Arktisk råd har blitt ytterligere komplisert ved at samarbeidet ledes av Russland fra 2021 til 11. mai 2023. Norge overtar formannskapet i Arktisk råd etter Russland. Sommeren 2022 gjenopptok Arktisk råd samarbeid om prosjekter som kan gjennomføres uten russisk deltakelse. Rådets arbeidsgrupper har gjennomført uformelle samlinger mot slutten av 2022, og det er jevnlig kontakt på embetsmannsnivå mellom medlemslandene med unntak av Russland.

Det viktigste møtet for parlamentarikerne fant sted i Nuuk, Grønland 11.–12. september 2022. Møtet var en samling for medlemmer av det arktiske parlamentarikersamarbeidet med unntak av Russland og ble en erstatning for den 15. arktiske parlamentarikerkonferansen. Delegasjonen deltok med fem representanter: Delegasjonsleder Lars Haltbrekken (SV), nestleder Willfred Nordlund (Sp) og medlemmene Marianne Sivertsen Næss (A), Øystein Mathisen (A) og Bengt Rune Strifeldt (FrP). Hovedtemaene på møtet var levekår, klimaendringer og økonomisk utvikling i Arktis. Delegasjonsleder Haltbrekken var hovedinnleder på temaet klimaendringer. Konferansen hadde et hovedfokus på grønlandske forhold.

Delegasjonen har gjennomført to nordområdedialoger med utenriksminister Anniken Huitfeldt (7. juni og 12. desember). I de halvårlige møtene informerer delegasjonen og ministeren om relevante aktiviteter og møter og tar opp utviklingstrekk ved samarbeidet i nord. Ledelsen i Stortingets øvrige internasjonale delegasjoner blir også invitert til møtet. Hovedtema for begge nordområdedialogene i 2022 har vært knyttet til hvordan samarbeidet i nord, herunder det arktiske samarbeidet, Barentssamarbeidet og det bilaterale samarbeidet med Russland i nord, videreføres i lys av situasjonen i Ukraina.

Delegasjonen hadde også i 2022 en koordinerende rolle for det såkalte nordområdepartnerskapet under Arendalsuka. Partnerskapet hadde dette året 19 deltakere med interesse for nord fra forskning, utdanning, næringsliv og myndighetshold. Arrangementene fant sted over to dager i en stor lavvo på Fløyheia og dekket tema som samarbeid og sikkerhet, næringsutvikling og teknologi, klima og miljø, utdanning, forskning og levekår i nord. Samarbeidet ble svært vellykket og arrangementene godt besøkt. Tre av delegasjonens medlemmer deltok i ulike panel.

Delegasjonen var representert på ulike konferanser gjennom året. Delegasjonsleder Haltbrekken og nestleder Nordlund deltok på «Arctic Futures Symposium» i Brussel 29.–30. november. Haltbrekken holdt hovedinnledningen på dag 2 av konferansen, med hovedvekt på klima og situasjonen i det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Nordlund oppsummerte konferansens dag 1 og deltok i panel om arktisk energi og ressurssikkerhet på dag 2. I tillegg ble det gjennomført bilaterale møter i Europaparlamentet og med Jasper Pillen, et belgisk parlamentsmedlem som har tatt initiativ til en arktisk strategi for Belgia.

Delegasjonen avsluttet året med et besøk til Kautokeino 15.–16. desember. Reisen var knyttet til et planleggingsmøte for samarbeidet i nordområdepartnerskapet i 2023 og innbefattet også et besøk til Internasjonalt reindriftssenter.

Delegasjonens planer for 2023

I lys av den fortsatt pågående krigen i Ukraina er det høyst usikkert hvordan det arktiske samarbeidet vil forløpe og utvikle seg i 2023. Delegasjonen planlegger å delta på de uformelle møtene i den arktiske parlamentarikerkomiteen, som er forventet å finne sted i USA, Island og Canada. Delegasjonen vil ha tett kontakt med regjeringssiden i forbindelse med forberedelser og overtakelse av lederskapet i Arktisk råd. Delegasjonen planlegger en delegasjonsreise i Norge eller Norden i løpet av året. Delegasjonen ønsker videre å undersøke mulighetene for aktiviteter og synergier knyttet til norsk lederskap i Arktisk råd og norsk presidentskap i Nordisk råd.

Delegasjonen vil fortsette å delta aktivt i nordområdepartnerskapet under Arendalsuka og vil delta på eventuelle møter i parlamentarikersamarbeidet for Antarktis.

Oslo, den 25. januar 2023

Lars Haltbrekken

delegasjonsleder