11. Reise mellom hjem og arbeidssted

Sammendrag

Etter gjeldende regler gis skattyter fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted (arbeidsreise) med den del av samlet beregnet reisebeløp som overstiger 8500 kroner i løpet av inntektsåret. Det foreslås at denne nedre beløpsgrensen justeres med angitt lønnsvekst, dvs. at den økes til 8800 kroner. Forslaget er nærmere omtalt i St.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

Det vises til forslag til endring i skatteloven § 6-44 første ledd. Endringen får virkning f.o.m. inntektsåret 2001.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endring i skatteloven § 6-44 første ledd med virkning f.o.m. inntektsåret 2001.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og representanten Steinar Bastesen ber Regjeringen gjennomgå konsekvensene av endringen fra reisekostnadsfradrag til reiseavstandsfradrag, prinsippet som ble innført fra ligningsåret 1999, og de negative konsekvenser det har medført for pendlere der kollektivtilbudet er lite hensiktsmessig, og hvor bil til og fra jobb er det eneste realistiske, eller der kollektivreiser er uforholdsmessig dyre.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiets forslag til statsbudsjett ikke fører til prisstigning og dermed ikke gir noen begrunnelse for å prisjustere beløpsgrensen. Nedre beløpsgrense beholdes derfor på kr 8 500.