3. Utvidelse av forhørsrettens domskompetanse

Etter straffeprosessloven § 248 kan dom avsies i forhørsrett. Dette er en forenklet behandlingsmåte av straffesaker. Et hovedvilkår er at den siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse. Hvis den siktede ikke husker hva som har skjedd, for eksempel fordi han var beruset, er tilståelsen ikke uforbeholden. Dermed kan saken som hovedregel ikke behandles i forhørsretten. Av praktiske grunner er det likevel gitt et unntak for saker om føring av motorvogn i påvirket tilstand hvis siktede i retten erklærer seg skyldig.

I høringsbrevet foreslo departementet å utvide det nevnte unntaket til også å omfatte saker om kjøring uten gyldig førerkort/kompetansebevis.

Et stort flertall av høringsinstansene som har avgitt realitetsuttalelse, stiller seg positive til forslaget. De som går imot mener det ikke er særlig behov for en slik endring. Noen går inn for at utvidelsen bør begrenses til de tilfeller der kjøring uten førerkort skjer sammen med promillekjøring, mens andre går mot en slik begrensning.

Departementet følger opp forslaget. Det vil etter dette være tilstrekkelig for forhørsrettsbehandling at siktede sier seg straffeskyldig og samtykker i pådømmelse, og at retten ikke finner slik pådømmelse betenkelig. Unntaket gjøres gjeldende for kjøring uten førerkort i alminnelighet, og det foreslås at også tilfeller hvor fører har førerkort men ikke har det med seg, skal omfattes av unntaket. Det vises for øvrig til forslaget til endring av straffeprosessloven § 248.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at en dom kan avsies i forhørsretten dersom den siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse. Dersom en siktet var så beruset at han ikke husker hva som har skjedd er tilståelsen ikke uforbeholden. Dersom saken gjelder kjøring av mo­torvogn i påvirket tilstand kan den likevel behandles i forhørsretten dersom den siktede erklærer seg skyldig i retten. Komiteen er enig i at dette unntaket utvides til også å omfatte saker om kjøring uten gyldig førerkort/kompetansebevis.