10. Gjeninnføring av større adgang til etterlatteytelser for skilte som har mottatt bidrag fra avdød tidligere ektefelle - folketrygdloven § 17-10

10.1 Sammendrag

Det framholdes at eldre og middelaldrende kvinner som stort sett har vært hjemmearbeidende og blir skilt etter langvarig ekteskap, gjerne kommer dårlig ut pensjonsmessige og at en årsak til dette blandt annet er at pensjonsrettigheter ikke er gjenstand for deling ved skilsmisseoppgjøret. Det påpekes at det blant middelaldrende og eldre kvinner er mange som har vært hjemmearbeidende og forsørget av ektefellen gjennom hele den yrkesaktive alderen, slik at de blir minstepensjonister, mens mennene får tilleggspensjon fra folketrygden og ofte i tillegg ytelser fra en tjenestepensjonsordning. Opptjening av eventuelle omsorgspoeng i folketrygden startet i 1992, og kommer derfor først framtidens pensjonister til gode.

Det vises til at endringer i ekteskapsloven ble foretatt i 1998 for å bedre eldre skilte kvinners økonomiske situasjon ved at det skal gis en kompensasjon dersom den ene av ektefellene blir «urimelig dårlig stilt» og ved en utvidelse av bidragsplikten.

Det uttales at disse endringene i ekteskapsloven ikke fullt ut er tilfredsstillende for å bedre eldre skilte kvinners økonomiske situasjon, bl.a. fordi bidrag bare blir utbetalt så lenge den fraskilte ektefellen er i live.

Det vises til at etter folketrygdloven § 17-10 har gjenlevende skilt person på visse vilkår rett til etterlattepensjon, men bare dersom den tidligere ektefellen døde innen fem år etter skilsmissen.

En person som fyller vilkårene om ytelser til gjenlevende skilt person vil ofte kunne få en høyere alderspensjon sammenlignet med alderspensjon som er beregnet på grunnlag av egne rettigheter. Den tidligere folketrygdloven inneholdt en unntaksbestemmelse som etter en rimelighetsvurdering kunne gi ytelser til skilt gjenlevende person også ved dødsfall som inntraff senere enn fem år etter skilsmissen. Denne unntaksbestemmelsen ble opphevet i 1989.

Departementet foreslår at det gjeninnføres en unntaksregel på dette området slik at det igjen blir adgang til etterlatteytelser fra folketrygden til skilte gjenlevende personer selv om dødsfallet skjer mer enn fem år etter skilsmissen dersom vedkommende fram til dødsfallet var helt eller delvis forsørget gjennom ektefellebidrag.

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft fra 1. mai 2002, og at den skal omfatte også tilfeller der dødsfallet har skjedd tidligere. Merutgiftene anslås til 7 mill. kroner med full årsvirkning. Utgiftene antas å synke over tid. Endringen innebærer noe merarbeid for trygdeetaten.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til departementets fremstilling og slutter seg til departementets forslag.