4. Forholdet til menneske­rettighetene

4.1 Sammendrag

Det vises til at ved lov 21. mai 1999 nr. 30 om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett (menneskerettsloven) ble enkelte av menneskerettskonvensjonene, blant annet Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), inkorporert i norsk lovgivning. Etter departementets vurdering medfører ikke departementets forslag til endringer av gjeldende regler endret vurdering i forhold til menneskerettighetene.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen er opptatt av at lovregler som åpner adgang til å bruke tvang og makt overfor enkelte grupper, krever spesiell årvåkenhet for å redusere risikoen for at loven i forhold til den enkelte bruker anvendes på en måte som krenker den enkeltes menneskeverd og menneskerettigheter. Komiteen viser til at Norge har påtatt seg klare forpliktelser i en slik sammenheng bl.a. ved at Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ble inkorporert i norsk lovgivning ved lov 21. mai 1999.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, deler departementets vurdering av at det foreliggende forslag til endringer av gjeldende regler ikke vil medføre endret vurdering i forhold til menneskerettighetene. Flertallet viser til at dette synspunktet også støttes av Rådet.