3. Andre tiltak for å redusere bruken av tvang og makt og høyne kvaliteten i tjenesteytingen til utviklingshemmede

3.1 Sammendrag

I rundskrivet og forarbeidene til sosialtjenesteloven kapittel 6A er det understreket at spørsmålet om bruk av tvang og makt må ses i sammenheng med den enkelte utviklingshemmedes livssituasjon, og at kommunens tilbud til den enkelte skal være helhetlig og individuelt tilrettelagt.

Det vises til forskning og erfaringer som peker på at det blir større problemer med beboernes atferd når mange psykisk utviklingshemmede med atferdsproblemer samles i store boenheter.

Det redegjøres for en arbeidsgruppe nedsatt av Helsetilsynet for å utrede spørsmål om kompetanseutvikling og organisering av helsetjenesten til utvik­lingshemmede med alvorlige atferdsavvik og/eller psykiske lidelser. Helsetilsynet deler arbeidsgruppens oppfatning om at kompetanseheving på kommunalt nivå er det mest sentrale virkemiddel i arbeidet med å bedre tjenestetilbudet til den aktuelle brukergruppen.

Det vises til at departementet og Sosial- og helsedirektoratet har gitt tilskudd til et 4-årig utviklings- og samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og Høgskolen i Sør-Trøndelag.

I 1999 ble det opprettet et nasjonalt, funksjonsrettet kompetansenettverk for autisme. Det er i 2002 etablert to regionale knutepunkter i helseregion øst: ett knutepunkt i forhold til mennesker med autisme og psykiske vansker og et annet knutepunkt i forhold til utfordrende atferd. Disse fagmiljøene skal i tillegg til å yte veiledningstjenester til andre fagmiljø i regionen bidra til å bygge opp innsatsen på disse fagområdene også i de andre helseregionene.

Det vises til arbeid med forskrift om kvalitet for pleie- og omsorgstjenestene. Departementet legger til grunn at utvidet tilsyn med omsorgstjenestene i kommunene vil bidra til utviklingen av bedre tjenester til den enkelte.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen vil understreke at en høy kvalitet på det tilbudet den enkelte utviklingshemmede får, vil være av avgjørende betydning for behovet for bruk av tvang og makt. Komiteen vil i denne sammenheng peke på at både kompetanseheving og økt ressurstilgang på kommunalt nivå vil være avgjørende for kvaliteten på det tilbudet som kan gis i framtida.