Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Hansen og Ivar Kristiansen om lov om endringer i klimakvoteloven (om vederlagsfrie kvoter)

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag til endringer i lov 17. desember 2004 nr. 99 om kvoteplikt og handel med kvoter for utslipp av klimagasser (klimakvoteloven):

"I

§ 7 (tildeling av kvoter vederlagsfritt for perioden 2008–2012) skal lyde:

Vederlagsfrie kvoter for perioden 1. januar 2008 til 31. desember 2012 tildeles etter følgende prinsipper:

Landbasert virksomhet skal tildeles vederlagsfrie kvoter i henhold til § 8 annet ledd tilsvarende 100 prosent av sine prosessutslipp og tilsvarende 87 prosent av sine energiutslipp.

Det settes av en kvotereserve for vederlagsfri tildeling til nye virksomheter. Kongen gir nærmere bestemmelser om størrelsen på denne reserven, hvilke typer virksomheter som kan søke og øvrige kriterier som skal ligge til grunn for tildelingen etter dette ledd.

§ 8 (tildeling av kvoter vederlagsfritt) skal lyde:

Forurensningsmyndighetene treffer vedtak om hvor mange kvoter som skal tildeles den enkelte kvotepliktige for perioden 1. januar 2008 til 31. desember 2012.

For tildelingen av kvoter til eksisterende virksomheter for perioden 1. januar 2008 til 31. desember 2012 legges til grunn sist gjeldende kvotegrunnlag som ble vedtatt for den enkelte virksomhet for perioden 1. januar 2005 til 31. desember 2007. Dersom utslippene fra virksomheten har blitt eller med rimelig sikkerhet forventes å bli vesentlig redusert eller økt som følge av vesentlige endringer av virksomhetens art eller omfang, skal dette tillegges betydning ved tildelingen. Ved endringer som medfører økte utslipp kan det ved tildelingen legges vekt på mulighetene, herunder de tekniske og økonomiske mulighetene, for å begrense utslipp av CO2, særlig ved å ta i bruk de beste tilgjengelige teknikkene.

Tildelingsvedtaket gjøres betinget av at forurensningsmyndighetene ved den årlige utdelingen av kvoter etter § 9 ikke finner at den kvotepliktige virksomheten er nedlagt og at virksomheten har tillatelse etter forurensningsloven § 11.

II

Loven trer i kraft straks."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Marianne Marthinsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Lise Wiik, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til Innst. O. nr. 39 (2008–2009) om lov om endringer i klimakvoteloven, jf. Ot.prp. nr. 19 (2008–2009), og til partienes merknader i innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til Innst. O. nr. 39 (2008–2009), hvor disse medlemmer tar opp forslagene i Dokument nr. 8:3 (2008–2009).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantlovforslaget og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:3 (2008–2009) – representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Hansen og Ivar Kristiansen om lov om endringer i klimakvoteloven (om vederlagsfrie kvoter) – bifalles ikke.

Vedlegg

Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 13. november 2008

Vedrørende Representantlovforslag nr. 3 (2008-2009)

Jeg viser til deres brev av 28. oktober, og takker for representantene Øyvind Korsberg, Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Hansen og Ivar Kristiansens forslag til endringer i klimakvoteloven.

For å imøtekomme ESAs innvendinger mot den norske planen for tildeling av klimakvoter, sendte Regjeringen 16. oktober 2008 på høring et høringsnotat med forslag til endringer i klimakvoteloven. Når høringen er gjennomført vil Regjeringen så fort som mulig komme tilbake til Stortinget med en Odelstingsproposisjon med forslag til lovendringer.

Etter at Stortinget har vedtatt lovendringene vil SFT etter søknad fatte vedtak om tildeling av kvoter. Først når ESA har godkjent kvotetildelingen til hver enkelt virksomhet vil kvotene kunne utstedes og det norske systemet kobles sammen med resten av det europeiske kvotesystemet.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 3. februar 2009

Gunnar Kvassheim Asmund Kristoffersen
leder ordfører