Søk

Vedlegg - Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråd Solveig Horne, datert 20. oktober 2016

Vedlegg
Dokument 8-118 S (2015-2016) Representantforslag om fremlegging av ny handlingsplan for LHBTI – Vurdering av forslaget

Det vises til Representantforslag 118 S (2015–2016) fra AP om fremleggelse av en ny handlingsplan for LHBTI og brev av 6. oktober 2016 der Familie- og kulturkomiteen ber om Barne- og likestillingsdepartementets vurdering av forslaget.

Som komiteen er kjent med lanserte regjeringen i juni i åren ny handlingsplan "Trygghet, mangfold, åpenhet. Regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 2017-2020. Planen dekker en rekke sektorer og innebærer forsterket innsats på nasjonalt og lokalt nivå i Norge, så vel som på den internasjonale arenaen.

Ni departementer (ASD, FD, HOD, JD, KD, KMD, KUD, UD og BLD) har vært involvert i arbeidet med den nye planen. Den interdepartementale koordineringsgruppen for lhbti-feltet, der disse departementene er representert, vil opprettholdes gjennom implementeringsperioden.

Bufdir vil ha ansvaret for sentrale fagoppgaver på lhbti feltet også framover. Dette vil omfatte blant annet faglig oppfølging og koordinering av gjennomføringen av den nye planen, og gjennomføring av en rekke konkrete tiltak, herunder blant annet å oppdatere kunnskap og statistikk, vurdere behov for ny forskning og være et ressursmiljø for offentlige, private og frivillige virksomheter.

Det er behov for et større lokalt engasjement i lhbti-spørsmål, bedre kompetanse i offentlige virksomheter som skoler og helsevesen og en tydeligere innsats mot hatkriminalitet. Nettopp derfor er innsatsen på disse områdene forsterket. Det legges blant annet opp til å støtte statlige, kommunale og private virksomheter i deres arbeid med å imøtekomme kravene som stilles i lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering med videre, som trådte i kraft i 2014. Flere av tiltakene innebærer et nært samarbeid med de frivillige organisasjonene, herunder gjennom "Rosa kompetanse"-prosjektene.

Når det gjelder diskriminering på grunn av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og interkjønntilstander, er disse temaene dels integrert sammen med grunnlaget seksuell orientering i hele planen, dels skal det gjennomføres konkrete tiltak for å imøtekomme de aktuelle gruppenes særskilte utfordringer. Interkjønnpersoner er for første gang omfattet av myndighetenes innsats mot diskriminering.

Arbeidet mot hatefulle ytringer er også sentralt. For å beskytte også lhbti personer mot hatefulle ytringer, arbeider regjeringen aktivt for å følge opp arbeidet, jf. den politiske erklæringen mot hatytringer. Regjeringen planlegger også å lansere en strategi mot hatefulle ytringer i løpet av høsten.

Politiets innbyggerundersøkelse viser at et fåtall av de som har vært utsatt for hatkriminalitet, har valgt å anmelde saken. Politiet har en viktig rolle i bekjempelsen av hatkriminalitet, og i handlingsplanen satser man på å bedre kunnskapen om lovverk og registreringsrutiner i alle landets politidistrikter. Videre satser man på å utvikle større fagmiljøer om hatkriminalitet. En ekstern, helhetlig utredning om det strafferettslige diskrimineringsvernet vil gi et solid faglig grunnlag for å vurdere hatkriminalitetsbestemmelsene i straffelovgivningen. Behovet for mer kunnskap om hvilke grupper som er utsatt for hatkriminalitet skal imøtekommes gjennom regelmessig offentliggjøring av statistikk, som viser utviklingen av hatkriminalitet fra anmeldelse gjennom alle ledd i straffesakskjeden.

Handlingsplanen har en rekke tiltak som går på å ivareta lhbti barn og unge i skole og barnehage. Regjeringen vil endre dagens klageordning for skolemiljøsaker. Den skal bli enklere, raskere og mer barnevennlig enn i dag. Barn skal kunne klage selv, eller sammen med foreldrene sine. Det skal være mulig å klage både muntlig og skriftlig. Barnets opplevelse av saken skal bli hørt og deres mening skal tillegges stor vekt. Alle skoler skal få en plikt til å informere om muligheten til å melde inn en sak. Å ruste fylkesmannen for oppgaven starter allerede ved årsskiftet, slik at de er klare når ordningen endres til neste høst.

Et viktig tiltak for å støtte og veilede alle som er berørt av mobbing, er opprettelsen av nettstedet nullmobbing.no fra august 2016. Nettstedet inneholder viktig informasjon til barn, unge og foreldre om lovverk og rettigheter, om læringsmiljø og mobbing. Nullmobbing.no er utviklet i samarbeid med barn, unge, og organisasjoner som jobber mot mobbing.

I regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (2017–2020) presiseres det at det er nødvendig å formidle et tydelig budskap om lhbti-personers rettigheter og livssituasjon i Norge til innvandrere. Det er flere tiltak i planen som har til hensikt å gi beskyttelse til lhbti-personer med innvandrerbakgrunn. Regjeringen vil, blant annet, på egnet tidspunkt vurdere om det kan være hensiktsmessig å prioritere lhbti-personer som en av flere prioriterte grupper ved uttak av kvoteflyktninger. Videre vil man heve kompetansen på lhbti-feltet blant intervjuere i asylsøknadsprosessen. Asylmottakene skal legge til rette for en trygg hverdag for alle beboere, inkludert LHBTI-personer. Ved bosetting skal IMDi ta hensyn til de spesielle utfordringene lhbti-flyktninger kan stå overfor, og det skal tas inn mer informasjon om lhbti i introduksjonsordningen og i undervisning i samfunnskunnskap og skolering av programrådgivere i kommuner.

Regjeringen vil følge opp tiltakene i Handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk – Trygghet, mangfold, åpenhet, som vi anser som en viktig plan i arbeidet mot diskriminering på feltet.