Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari og Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, og fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, viser til oppfølgingen av de ni forvaltningsrevisjonene som er omtalt i sakens tekniske sammendrag, og deler Riksrevisjonens syn på at åtte av dem kan avsluttes.

Komiteen er videre enig med Riksrevisjonen i at undersøkelsen av statens arbeid med CO2-håndtering, Dokument 3:14 (2012–2013), krever ytterligere oppfølging.

Komiteen viser til at utgangspunktet for undersøkelsen var å vurdere hvordan Olje- og energidepartementet sikret at Stortingets mål om CO2-håndtering ble realisert, og å belyse årsaker til utviklingen i ressursbruk og fremdrift i CO2-prosjektene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener regjeringens manglende framdrift med å avklare en finansieringsmodell for fullskala fangst og lagring av CO2 er det avgjørende hinderet for å kunne sikre investeringsbeslutninger hos kommersielle aktører. Flertallet mener framdriften til regjeringen er for treg, og at regjeringen til nå ikke har ivaretatt Stortingets mål om å realisere minst ett fullskala anlegg for CO2-fangst og -lagring i Norge innen 2020.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti registrerer at departementet har iverksatt tiltak for å følge opp Stortingets intensjoner, men at det fortsatt arbeides med å finne en finansieringsmodell for en fullskalakjede fra fangst til lagring med kommersielle aktører. I tillegg arbeides det med å styrke risikostyringen. Disse medlemmer har merket seg at departementet viser til den lave prisen på CO2-utslipp sammenlignet med kostnadene ved CO2-håndtering som det største hinderet for å engasjere kommersielle aktører, og vil understreke viktigheten av statlig engasjement for å sikre fullskala CO2-håndtering.