Søk

Innhold

6. Arbeid som pågår

6.1 Sammendrag

Norges Bank ga i november 2017 råd til Finansdepartementet om å ta olje- og gassektoren ut av SPUs referanseindeks for aksjer, med mål om å redusere oljeprisrisikoen i statens formue.

Problemstillingen som Norges Bank tar opp, er omfattende og har mange sider. Finansdepartementet legger opp til at rådet behandles på en grundig og god måte, slik praksis er for alle viktige veivalg i forvaltningen av SPU. For å få et bredt beslutningsgrunnlag har departementet derfor oppnevnt et ekspertutvalg, sendt rådet fra Norges Bank på offentlig høring og sendt brev til banken for å innhente ytterligere informasjon. Regjeringen tar sikte på å legge frem sin vurdering for Stortinget høsten 2018.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til forslaget fra Norges Bank om å ta olje- og gassektoren ut av referanseindeksen for å redusere fondets eksponering mot denne sektoren og ser fram til departementets vurderinger som grunnlag for en beslutning.

6.3 Sammendrag

Et utvalg ledet av Svein Gjedrem overleverte i juni 2017 forslag til ny sentralbanklov. Utvalget foreslår at forvaltningen av SPU legges til et nytt særlovsselskap utenfor Norges Bank. Utvalget la også frem to alternative styringsmodeller der forvaltningen beholdes i Norges Bank. Finansdepartementet vil arbeide videre med forslaget til ny sentralbanklov og komme tilbake til Stortinget.

6.4 Komiteens merknader

Komiteen viser til Gjedrem-utvalgets utredning om sentralbanklov og organiseringen av SPU og forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med sine vurderinger og forslag i kommende stortingssesjon.