2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til at formålet med dette lovforslaget er å legge til rette for at boligbyggelag, borettslag og eierseksjonssameier kan gjennomføre sine lovpålagte oppgaver uten at dette kommer i strid med pålegg og anbefalinger som helsemyndighetene har gitt som en følge av utbruddet av covid-19.

Komiteen merker seg at dette innebærer å gjøre unntak fra kravene i boligbyggelagsloven, borettslagsloven og eierseksjonsloven om fysisk oppmøte på generalforsamling og årsmøte og om fysisk signatur i de samme lovene. Lovforslaget legger videre til rette for at boligbyggelag, borettslag og eierseksjonssameier kan kommunisere elektronisk med andels- og seksjonseiere, uavhengig av om disse har forhåndssamtykket til elektronisk kommunikasjon. I tillegg inneholder lovforslaget en bestemmelse om å forlenge fristen for å holde generalforsamling og årsmøte i 2020 til 31. august.

Komiteen ønsker å vise til at det i høringen, som ble sendt ut 30. april 2020, også ble foreslått permanente lovendringer som skulle gjøre boliglovene teknologinøytrale. Denne proposisjonen omhandler midlertidige lovendringer og følger dermed ikke opp de permanente lovendringene som ble foreslått i høringen. Høringsinnspillene avdekket for øvrig at enkelte problemstillinger krever noe mer utredning. Departementet har uttrykt forståelse for synspunktet om at fristen var for kort. Derfor foreslår departementet i denne proposisjonen – i stedet for permanente lovendringer – i første omgang en midlertidig lov. Komiteen ser frem til at departementet vil sende forslaget om permanente lovendringer på ny høring, og at det tas sikte på å komme tilbake til Stortinget med en lovproposisjon høsten 2020.

Komiteen deler departementets syn på at det er behov for å forlenge unntakene fra reglene om fysisk møte samt muligheten for elektronisk signatur mv. Det er også behov for å fravike lovbestemte og vedtektsfestede frister for å avholde ordinær generalforsamling og årsmøte.

Komiteen viser til at forslag til midlertidig lov fremlagt i Prop. 128 L (2019–2020) foreslås iverksatt straks med virkning frem til 1. november 2020. Komiteen støtter dette.

Komiteen mener at i sameier eller borettslag der det bor mange eldre, eller andre, som har signalisert at de ikke har nødvendige digitale hjelpemidler eller digital kompetanse og ikke vil kunne delta med mindre møtet gjennomføres med fysisk oppmøte, må det tas hensyn til dette.

Komiteen viser til proposisjonen, der det legges til grunn at styret må vurdere om bruk av digitale møteapplikasjoner, telefon- eller videomøte eller andre løsninger er betryggende for det enkelte årsmøte eller den enkelte generalforsamling. Løsningene som benyttes, må være egnet til å sikre at andels- og seksjonseierne har mulighet til å ivareta sine interesser. Ved valg av møteform, og i vurderingen av om møtet kan gjennomføres på betryggende måte, må styret se hen til blant annet sakens karakter og viktighet, beboersammensetningen, antallet andels- eller seksjonseiere, mulige tilgjengelige teknologiske løsninger og anskaffelseskostnadene ved disse.

Komiteen viser videre til at seksjons- eller andelseiernes syn på behandlingsmåten også er relevant. Styret må sørge for at rettigheter, herunder talerett, ivaretas på samme måte som i et fysisk møte. Dette innebærer også at styret ikke kan velge en behandlingsmåte som i praksis forhindrer andels- eller seksjonseiere fra å delta og stemme. Elektroniske løsninger må være tilgjengelig uten nevneverdige kostnader for beboerne.

Komiteen presiserer at i tilfeller hvor det ikke er mulig å gi informasjon eller kommunisere elektronisk med andels- eller seksjonseieren, må styret formidle informasjonen eller kommunisere på annen måte.

For å klargjøre dette tydelig mener komiteen lovens tekst bør inneholde henvisninger til dette, og foreslår på denne bakgrunn følgende tillegg i loven § 5:

Ǥ 5 annet ledd skal lyde:

Seksjons- og andelseiere som ønsker innkalling og øvrige dokumenter tilsendt på papir, og har meddelt dette til styret, skal ha rett til å få dette.»

Komiteen har ut over dette ingen merknader og støtter regjeringens framlegg.