Søk

Innhold

16. Merverdiavgiftskompensasjon i undervisningssektoren mv.

Sammendrag

I dom 19. desember 2019 (HR-2019–2391-A) tok Høyesterett stilling til om en privat videregående skole gir et utdanningstilbud som fylkeskommunen er «pålagt å utføre ved lov» etter merverdiavgiftskompensasjonsloven § 2 første ledd bokstav c. Høyesterett kom frem til at den private videregående skolen ikke har rett til kompensasjon for merverdiavgift. Resultatet var i tråd med statens påstand. Staten fikk imidlertid ikke full tilslutning til sin rettslige begrunnelse for sitt standpunkt. I etterkant av høyesterettsdommen har flere aktører i undervisningssektoren stilt spørsmål om dommens betydning for privatskolers kompensasjonsrett.

Etter Finansdepartementets vurdering kan det være behov for en bredere gjennomgang av høyesterettsdommens betydning på områder hvor private og ideelle virksomheter omfattes av kompensasjonsretten. På denne bakgrunn gis det i proposisjonens kap. 16 en omtale av noen av de spørsmål som dommen kan reise, og som departementet tar sikte på å se nærmere på.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til kapittel 16 i Prop. 1 LS (2020–2021) Skatter, avgifter og toll 2021, som varsler en gjennomgang av merverdiavgiftskompensasjon for private og ideelle virksomheter som mottar kompensasjon etter merverdiavgiftskompensasjonsloven § 2 første ledd bokstav c. Flertallet viser til at kompensasjonsordningen er et viktig virkemiddel for å unngå at kommunene har et merverdiavgiftsmessig motiv til å produsere tjenester selv framfor å kjøpe fra private. Dette hensynet må ivaretas også ved ev. endringer i kompensasjonsretten for de private og ideelle virksomhetene. Flertallet understreker at de samlede rammevilkårene for private og ideelle virksomheter ikke må svekkes.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til at hovedårsaken til at mange kommuner velger å produsere tjenester i egen regi, ofte handler om å i større grad kunne tilby ansatte en anstendig lønn, hele og faste stillinger, bedre pensjonsvilkår og bedre kvalitet på tjenestene i form av ansatte som tar seg tid til menneskene de er satt til å hjelpe, fremfor stoppeklokkehysteriet som måler avkastning. Disse medlemmer imøteser en tydeliggjøring av regelverket om merverdiavgiftskompensasjon i undervisningssektoren og forventer at lokalpolitikeres syn på arbeidsvilkår og tjenestekvalitet forblir uendret også etter gjennomgangen av regelverket.