Komiteens gjennomgang av forskrifter fastsatt og opphevet i statsråd i perioden 1. juli til 31. desember 2020

Følgende forskrifter er fastsatt, endret eller opphevet i statsråd i perioden 1. juli til 31. desember 2020:

Arbeids- og sosialdepartementet

Forskrift om endring i forskrift 16. desember 2005 nr. 1567 om unntak fra arbeidsmiljøloven for visse typer arbeid og arbeidstakergrupper.

Forskrift om grunnbeløp, reguleringsfaktorer, satser for minste pensjonsnivå og satser for garantipensjon i folketrygden fra 1. mai 2020 og virkningstidspunkt for regulering av kravet til minsteinntekt for rett til ytelser etter folketrygdloven kapitlene 4, 8, 9 og 14.

Forskrift om endring i forskrift om beregning av lønnsveksten som skal benyttes ved regulering av grunnbeløpet og alderspensjon i folketrygden.

Forskrift om endring av midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.

Forskrift om endring i midlertidig forskrift 20. mai 2020 nr. 1029 om forskudd på dagpenger for å avhjelpe konsekvensene av covid-19.

Forskrift om endring i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.

Forskrift om medlemspremie i pensjonstrygden for fiskere for 2021.

Forskrift om endring i forskrift 31. januar 1958 nr. 9412 om beregning og innbetaling av avgift på omsetning av fisk til pensjonstrygden for fiskere.

Forskrift om endringer i midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.

Forskrift om endring i midlertidig forskrift om forskudd på dagpenger for å avhjelpe konsekvensene av covid-19.

Barne- og familiedepartementet

Forskrift om registrering av og tilskudd til tros- og livssynssamfunn (trossamfunnsforskriften)

Forskrift om tildeling og tilbaketrekning av vigselsrett i tros- og livssynssamfunn (forskrift om vigselsrett i tros- og livssynssamfunn).

Forskrift om forvaltning av kulturhistorisk verdifulle kirker (kirkebyggforskriften).

Finansdepartementet

Forskrift til verdipapirhandelloven om unntak for United Kingdom HM Treasury, Bank of England og United Kingdom Debt Management Office fra generelle atferdsbestemmelser og utsteders informasjonsplikt.

Forskrift om lovpålagte forsikringer mv. som er tegnet i britiske foretak og adgangen til å yte forsikringstjenester mv. etter utløpet av overgangsperioden.

Forskrift om overgangsregler om registrering ved representant i Merverdiavgiftsregisteret ved Storbritannias uttreden fra Den europeiske union.

Forsvarsdepartementet

Forskrift om endring i forskrift 2. september 2005 nr. 1010 om innsamling og behandling av opplysninger i Forsvarets helseregister.

Forskrift om oppheving av kongelig resolusjon om Etterretningstjenesten.

Forskrift om endring i forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser.

Helse- og omsorgsdepartementet

Forskrift om opphevelse av forskrift 27. mars 2020 nr. 475 om digital smittesporing og epidemikontroll i anledning utbrudd av Covid-19.

Forskrift om endring i forskrift 17. februar 2017 nr. 192 om kompetansekrav for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Forskrift om endring i forskrift 20. juni 2003 nr. 739 om innsamling og behandling av helseopplysninger i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK-registerforskriften).

Forskrift om endringer i forskrift 22. november 2010 nr. 1466 om stønad til helsetjenester mottatt i et annet EØS-land og forskrift 8. oktober 2008 nr. 1130 om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits, ved Storbritannias uttreden fra Den europeiske union.

Forskrift om tiltak for å ivareta tilgangen til legemidler, medisinsk utstyr og personlig verneutstyr under covid-19.

Forskrift om endring i forskrift om behandling av helseopplysninger i Egenandelsregisteret.

Forskrift om endringer i forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbrudd (innreiseregistreringssystem).

Justis- og beredskapsdepartementet

Mellombels forskrift om handtering av enkelte innsynskrav som blir fremja overfor kommisjonen som skal gå gjennom og trekkje lærdom frå styresmaktene si handtering av Covid-19-utbrotet i Noreg (Koronakommisjonen).

Forskrift om endring i politiregisterforskriften.

Forskrift om saksøktes ansvar for sakskostnader ved tvangsfullbyrdelse.

Forskrift om endringer i forskrift 28. juni 1985 nr. 1679 om ordningen av påtalemyndigheten.

Forskrift om endringer i forskrift 29. juni 2020 nr. 1423 om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (krav om negativ test for SARS-CoV-2 ved innreise til Norge).

Forskrift om endring i Covid-19-forskriften.

Mellombels forskrift om klagenemnd for handsaming av klager over Koronakommisjonens sine avgjersler etter offentleglova.

Forskrift om endringer i politiregisterforskriften og kommunikasjonskontrollforskriften.

Forskrift om oppheving av forskrifter fastsatt med hjemmel i politiloven mv.

Forskrift om endring i forskrift 30. juni 2006 nr. 756 om erverv og tap av norsk statsborgerskap (statsborgerforskriften).

Forskrift om overgangsregler for behandling av arrestordre og anmodninger om gjensidig hjelp i straffesaker som følge av Storbritannias uttreden av Den europeiske Union.

Forskrift om endring i forskrift 20. desember 1996 nr. 1161 til domstolloven kapittel 11 (Advokatforskriften).

Klima- og miljødepartementet

Forskrift om vern av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Beiarn, Bodø, Meløy, Rana, Rødøy og Saltdal kommuner i Nordland fylke

Forskrifter om vern av tre landskapsvernområder i Nordland.

Forskrifter om vern av fire naturreservater i Nordland.

Forskrift om klinisk utprøving og utlevering av GMO-legemidler til behandling eller forebygging av covid-19.

Forskrifter om vern av 28 skogområder i fylkene Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet.

Forskrift om vern av Kløvstadhøgda naturreservat, Ringsaker kommune, Innlandet.

Forskrifter om endring av verneforskrifter for 9 verneområder i fylkene Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Trøndelag og Nordland.

Forskrifter om endring av verneforskrifter for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde i fylkene Innlandet og Vestland.

Forskrift om elfenbenslav som prioritert art.

Forskrift om endring i forskrift 13. mai 2011 nr. 512 om utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven.

Forskrift om øvre rammer for overtredelsesgebyr etter naturmangfoldloven § 74.

Forskrifter om vern av 15 skogområder i fylkene Vestland og Innlandet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Forskrift om opphevelse av forskrifter fastsatt med hjemmel i den opphevede distriktsskatteloven.

Forskrift om endringer i forskrift 5. april 2013 nr. 959 om IT-standarder i offentlig forvaltning.

Midlertidig forskrift om unntak fra plan- og bygningsloven for å avhjelpe konsekvenser av covid-19.

Kunnskapsdepartementet

Forskrift om endringer i forskrift 9. oktober 2015 nr. 1166 om tildeling av tilskudd til private barnehager.

Forskrift om unntak fra rett og plikt til deltagelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap for personer som omfattes av avtale mellom EØS/EFTA-statene og Storbritannia om ordninger som følge av Storbritannias uttreden fra EU og EØS-avtalen.

Forskrift om endring i forskrift 22. desember 2017 nr. 2348 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.

Forskrift om endringer i forskrift 9. oktober 2015 nr. 1166 om tildeling av tilskudd til private barnehager.

Landbruks- og matdepartementet

Forskrift om inndeling i jordskiftesokn og tilordning til lagmannsrettane

Nærings- og fiskeridepartementet

Forskrift om endring av forskrift 18. mars 2020 nr. 340 om midlertidig unntak fra konkurranseloven § 10 for samarbeid i luftfartssektoren

Forskrift om endring av forskrift 7. november 2003 nr. 1309 om spesielle kvoteordninger for kystfiskeflåten, forskrift 4. mars 2005 nr. 193 om strukturkvoteordning mv. for havfiskeflåten og forskrift 7. desember 2012 nr. 1144 om ervervstillatelse, registrering og merking av fiskefartøy mv.

Forskrift om imøtegåelse av uberettiget geoblokkering og andre former for forskjellsbehandling på grunnlag av kundenes nasjonalitet, bopel eller hjemsted i det indre marked.

Forskrift om endring av forskrift 12. september 2003 nr. 1131 om leveringsplikt for fartøy med torsketråltillatelse.

Samferdselsdepartementet

Forskrift om endring i forskrift 21. mars 1986 nr. 747 om kjørende og gående trafikk (trafikkregler).

Forskrift om endring i forskrift 13. juni 2014 nr. 725 om unntak fra forsikringsplikt.

Forskrift om endring i forskrift 19. september 2003 nr. 1164 om prikkbelastning.

Forskrift om endringer i forskrift 29. juni 1990 nr. 492 om forenklet forelegg i vegtrafikksaker.

Forskriftsgjennomgang

Komiteen viser til at forskrifter fastsatt av Kongen i statsråd inngår som en del av komiteens halvårlige gjennomgang av statsrådets protokoller.

Komiteen viser videre til Innst. 94 S (2020–2021) om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. januar til 30. juni 2020, der det fremgikk:

«Komiteen viser til at en rekke forskrifter utformes basert på delegert fullmakt. Komiteen ber om at oversikt over slike forskrifter og hvem fullmakten til å utforme dem er delegert til, heretter blir vedlagt statsrådsprotokollene.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Sosialistisk Venstreparti er kritisk til regjeringens parlamentariske forankring av koronahåndteringen og vil legge inn sine merknader til dette i forbindelse med behandlingen av Koronakommisjonens rapport.

Komiteen har for øvrig ingen merknader til forskriftene som er fastsatt, endret eller opphevet i perioden 1. juni til 31. desember 2019.