Søk

Innhold

10. Forskning under Nærings- og fiskeridepartementet

10.1 Kap. 920 Norges forskningsråd

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022) og Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022).

Komiteen viser til at tilskuddet fra Nærings- og fiskeridepartementet primært skal bidra til målet om økt verdiskaping i næringslivet og målet om å møte de store samfunnsutfordringene innenfor det strategiske området hav. Komiteen viser til at Forskningsrådet skal bidra til konkurransedyktige havnæringer, til styrket evne til omstilling og til bedre samspill og kunnskapsoverføring mellom FoU-miljøer og næringsliv.

Komiteen understreker viktigheten av fortsatt satsing på forskning for de havbaserte næringene: fiskeri, havbruk, petroleum, maritim, fornybar energi og også nye næringer for å gi økt verdiskaping.

Post 50 Tilskudd til næringsrettet forskning

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at Norges forskningsråd er det sentrale organet for oppfølging av Norges forskningspolitiske prioriteringer. Forskningsrådet har ansvar for forskning på alle fagområder, med virkemidler som spenner fra grunnforskning til innovasjonsrettet forskning og kommersialisering av forskningsresultater.

Dette medlem viser til at tilskuddet fra Nærings- og fiskeridepartementet primært skal bidra til økt verdiskaping i næringslivet. Forskningsrådet skal bidra til konkurransedyktige havnæringer og til kunnskaps- og teknologiutvikling for bærekraftig og lønnsom forvaltning av økosystemer og ressurser i havområdene. Dette medlem vil understreke betydningen av satsing på forskning for havbaserte næringer som fiskeri, havbruk, petroleum og maritim.

Dette medlem viser til Fremskrittspartiets alternative budsjett, der det foreslås at denne posten styrkes med 110 mill. kroner.

Post 51 Tilskudd til marin forskning

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at marine næringer er et område der Norge har naturlig gode forutsetninger og sterke fagmiljøer. Dette medlem viser til Fremskrittspartiets alternative budsjett, der det foreslås at denne posten styrkes med 15 mill. kroner.

10.2 Kap. 923 Havforskningsinstituttet

Post 1 Driftsutgifter, post 21 Spesielle driftsutgifter og post 22 Fiskeriforskning og -overvåking

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).

Komiteen viser til at Havforskningsinstituttet bidrar til verdiskaping gjennom sin rolle som data- og kunnskapsleverandør for forvaltningen, forskningen og næringen.

Komiteen påpeker viktigheten av at Havforskningsinstituttet har en fri og uavhengig rolle i alle faglige spørsmål.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i budsjettforliket er foreslått å korrigere en rekke bevilgninger for virkningen av endrede jobbreisevaner, herunder bevilgningen til Havforskningsinstituttet – driftsutgifter med 714 000 kroner, og flertallet foreslår derfor at kap. 923 post 1 reduseres med 714 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Flertallet foreslår videre at kap. 923 post 21 reduseres med 256 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at Norge er en viktig havnasjon, og mener at Havforskningsinstituttet har en sentral rolle i utviklingen av bærekraftige havbruksnæringer.

Komiteens medlem fra Rødt viser til partiets alternative statsbudsjett, hvor det foreslås et kunnskapsløft for havet. Dette medlem viser til Rødts alternative budsjett, hvor det foreslås å øke posten med 40 mill. kroner for å finansiere dette kunnskapsløftet.

10.3 Kap. 3923 Havforskningsinstituttet

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i budsjettforliket er foreslått å korrigere en rekke bevilgninger for virkningen av endrede jobbreisevaner, herunder bevilgningen til Havforskningsinstituttet på kap. 923. Ettersom deler av bevilgningen er finansiert med gebyrinntekter, foreslår flertallet at kap. 3923 post 1 reduseres med 350 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

10.4 Kap. 926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).

Komiteen påpeker viktigheten av forskningsfartøyene som verktøy for forskning og overvåkning av hav- og kystmiljøet, de biologiske ressursene i havet og sammenhengen mellom disse. Komiteen registrerer at det tas i bruk nye teknologiske plattformer som undervannsroboter og seildroner for å styrke kystovervåkningen.

Komiteen mener oppdaterte forskningsfartøy er viktig for norsk forskning på klima og miljø, særlig i arktiske områder.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i budsjettforliket er foreslått å korrigere en rekke bevilgninger for virkningen av endrede jobbreisevaner, herunder bevilgningen til Havforskningsinstituttets forskningsfartøy – driftsutgifter med 188 000 kroner, og flertallet foreslår derfor at kap. 926 post 1 reduseres med 188 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Flertallet foreslår videre at kap. 926 post 21 reduseres med 102 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Rødt viser til Rødts alternative statsbudsjett, der det foreslås å sette av 50 mill. kroner for å bygge nytt forskningsfartøy Syd til Havforskningsinstituttet over tre år. Dette sikrer arbeid til norske verft, og deres omstilling. Det nye forskningsfartøyet vil sørge for å opprettholde og utvide kunnskapen om livet i havet. Dette medlem mener at det må være et mål å sikre at bygginga av skipet skjer på norske verft.

10.5 Kap. 3926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i budsjettforliket er foreslått å korrigere en rekke bevilgninger for virkningen av endrede jobbreisevaner, herunder bevilgningen til Havforskningsinstituttet på kap. 926. Ettersom deler av bevilgningen er finansiert med gebyrinntekter, foreslår flertallet at kap. 3926 post 1 reduseres med 136 000 kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

10.6 Kap. 928 Annen marin forskning og utvikling

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at regjeringen Solberg i sitt forslag til 2022-budsjett foreslo å bevilge 2,2 mrd. kroner over til universitets- og høyskolebygg, blant annet til igangsetting av Ocean Space Centre ved NTNU og Blått Bygg ved Nord universitet.

Post 50 Tilskudd til Veterinærinstituttet og post 72 Tilskudd til Nofima AS

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2021–2022).