Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, Runar Sjåstad, Trine Lise Sundnes og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Anja Ninasdotter Abusland og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Kirsti Bergstø, og fra Rødt, Emma Watne, viser til at proposisjonen gjelder tidsbegrensede unntak fra avkortingsreglene for alderspensjon fra tre lovfestede tjenestepensjonsordninger som følge av covid-19. Unntakene gjelder i dag ut juni 2022. Det foreslås i proposisjonen at unntakene blir forlenget til utgangen av august 2022. Endringsforslaget gjelder lov 20. mars 2020 nr. 3 om endring i lov om Statens pensjonskasse, lov 20. mars 2020 nr. 4 om endring i lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. og lov 20. mars 2020 nr. 5 om endring i lov om pensjonsordning for sykepleiere.

Komiteen viser til at unntaket foreslås forlenget av hensyn til ferieavviklingen i virksomheter der unntaket fra avkortingsreglene av alderspensjon og AFP har virket. Det vises i proposisjonen til at helsevesenet fortsatt må håndtere covid-19-pandemien, og det kan være utfordrende at ordningen opphører rett før sommerferien. Helse- og omsorgstjenestene opplever ettervirkninger av covid-19-pandemien som gir seg utslag i at det nå er mer krevende enn vanlig å få tilgang til nok personell, slik at forsvarlig drift kan opprettholdes under ferieavviklingen i sommer.

Komiteen vil understreke at unntaksreglene ikke skal vare lenger enn nødvendig. Som nevnt i Innst. 75 L (2021–2022), jf. Prop. 32 L (2021–2022), bør det vises varsomhet med en ytterligere forlengelse av unntaksordningen. Ettersom tiden går, etableres det en normalsituasjon som arbeidsgiverne bør tilpasse seg.

Komiteen har for øvrig ingen merknader.