Søk

Innhold

10. Forskning under Nærings- og fiskeridepartementet

10.1 Kap. 920 Norges forskningsråd

Komiteen viser til at tilskuddet fra Nærings- og fiskeridepartementet primært skal bidra til målet om økt verdiskaping i næringslivet og målet om å møte de store samfunnsutfordringene innenfor det strategiske området hav. Komiteen viser til at Forskningsrådet skal bidra til konkurransedyktige havnæringer, til styrket evne til omstilling, og til bedre samspill og kunnskapsoverføring mellom FoU-miljøer og næringsliv.

Komiteen understreker viktigheten av fortsatt satsing på forskning for de havbaserte næringene: fiskeri, havbruk, petroleum, maritim, fornybar energi og også nye næringer for å gi økt verdiskaping.

Post 50 Tilskudd til næringsrettet forskning

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser at tildelingen til forskning i og for næringslivet skal bidra til å styrke konkurranseevnen i nytt og eksisterende næringsliv. Flertallet viser til at grønn omstilling skal være et hovedprinsipp ved tildelinger fra det næringsrettede virkemiddelapparatet. Flertallet viser til at grønn plattform er en felles konkurransearena med innovasjon Norge og Siva.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre i sitt alternative budsjett prioriterer 60 mill. kroner til FORNY. FORNY skal bidra til at Forskningsrådet leverer på virksomhetsmålet: Økt verdiskaping i næringslivet. Forskningsrådet bidrar til økt verdiskaping gjennom å styrke evnen til omstilling i norsk økonomi, øke konkurranseevnen i nytt og eksisterende næringsliv og bedre samspillet og kunnskapsoverføringen mellom FoU-institusjoner og næringsliv.

Disse medlemmer peker på at FORNY skal bidra til regjeringens langtidsplan for forskning ved å stimulere til økt kommersialisering og nyskaping fra offentlig finansierte forskningsinstitusjoner.

Videre viser disse medlemmer til at Høyre i sitt alternative budsjett også foreslår midler til forskning finansiert på andre rammeområder. Blant annet prioriteres Grønn Plattform gjennom Forskningsrådet med 75 mill. kroner og Grønn Plattform gjennom Innovasjon Norge prioriteres med 75 mill. kroner. Disse medlemmer peker på at Grønn Plattform som har vært en suksess, er en satsing som gir støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet. Hensikten er å utvikle et bærekraftig næringsliv som tar vare på klima og miljø og skaper økonomiske verdier.

Disse medlemmer viser også til at Norsk katapult er en ordning med nasjonale sentre som tilbyr fasiliteter, utstyr, kompetanse og nettverk. Katapult-sentrene gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, simulere og visualisere, slik at ideer utvikles raskere, bedre og med mindre risiko. Katapult-sentrene har en viktig rolle i å bistå små og mellomstore bedrifter over hele landet. Disse medlemmer viser til at Høyre i sitt alternative budsjett styrker Katapultordningen med 30 mill. kroner, se nærmere omtale i næringskomiteens budsjettinnstilling, jf. Innst. 8 S (2022–2023).

Disse medlemmer viser til at teknologi er en viktig del av det grønne skiftet. I Høyres alternative budsjett styrkes klimavennlig teknologi og omstilling med 50 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at det er viktig å styrke næringslivets arbeid med forskning, og viser til at Høyre i sitt alternative budsjett prioriterer 20 ekstra nærings-ph.d-prosjekter med 30 mill. kroner. Disse medlemmer peker på at begge disse tiltakene vil være svært viktig for å styrke omstillingsevnen og innovasjonen i næringslivet.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at evnen til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap er blant de viktigste konkurransefaktorene for norsk næringsliv. Forskningsrådet bidrar til omstillingsevnen i norsk økonomi gjennom innovasjonsprosjekter der bedrifter får støtte til både FoU-prosjekter og samarbeid med andre bedrifter og FoU-institusjoner. Regjeringen foreslår å redusere posten for næringsrettet forskning i sitt budsjettframlegg. Det vil svekke omstillingsevnen i norsk næringsliv og Venstre foreslår derfor i sitt alternative budsjett for 2023 å øke bevilgningen til næringsrettet forskning med 100 mill. kroner.

Post 51 Tilskudd til marin og maritim forskning

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, peker på Forskningsrådets rolle for samfunnsoppdraget «bærekraftig fôr».

10.2 Kap. 923 Havforskningsinstituttet

Post 1 – Post 45

Komiteen viser til at Havforskningsinstituttet bidrar til verdiskaping gjennom sin rolle i som data- og kunnskapsleverandør for forvaltning, forskning og næringen.

Komiteen påpeker viktigheten av at Havforskningsinstituttet har en fri og uavhengig rolle i alle faglige spørsmål og at det leveres råd og kunnskapsgrunnlag på beste tilgjengelige data og forskning. Komiteen understreker at Havforskningsinstituttet skal levere internasjonal ledende forskning.

Komiteen viser til at Norge er en viktig havnasjon, og mener at Havforskningsinstituttet har en sentral rolle i utviklingen av bærekraftige havnæringer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre, viser til budsjettforliket og stortingsvedtak 122 fattet i finansdebatten om at Stortinget ber regjeringen om å ikke skrinlegge prosjektet for samlokalisering av Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet på Dokken-området i Bergen.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, framhever betydningen av kunnskapsinnhenting og forskning på sameksistens i havet ved en storskala vindkraftutbygging til havs.

Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener det er riktig å prioritere ressurser til dette. Dette flertallet viser til at regjeringen foreslår 30,6 mill. kroner i 2023 til reetablering av Lofoten-Vesterålen havobservatorium.

10.3 Kap. 3923 Havforskningsinstituttet

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).

10.4 Kap. 926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteen påpeker viktigheten av forskningsfartøyene som verktøy for forskning og overvåking av hav- og kystmiljøet, de biologiske ressursene i havet, og sammenhengen mellom disse. Komiteen registrerer at det tas i bruk nye teknologiske plattformer som undervannsroboter og seildroner for å styrke kystovervåkningen. Komiteen viser til at Havforskningsinstituttet legger til rette for økt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner om bruk av forskningsfartøy og instrumenter.

10.5 Kap. 3926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).

10.6 Kap. 928 Annen marin forskning og utvikling

Post 21 – Post 72

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2022–2023).