Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Kari Mette Prestrud, fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Birgit Oline Kjerstad, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, behandler i denne innstillingen forslag til endringer i Finnmarksloven som følge av delingen av Troms og Finnmark fylke tilbake til de opprinnelige to fylkene fra før sammenslåingen. Forvaltning av oppgavene i loven legges til Finnmark fylke. Det er ikke kommet skriftlige høringsinnspill.

Komiteens medlemmer fra Høyre merker seg at Finnmarksloven gjelder forvaltning av grunn og naturressurser i tidligere Finnmark fylke, og at den innebærer en egen ordning som skiller seg fra forvaltningen i de andre fylkene i Norge.

Disse medlemmer viser til at Finnmarksloven ble endret ved sammenslåingen av fylkene Troms og Finnmark når det gjelder det geografiske virkeområdet for loven, valg av styremedlemmer til styret i Finnmarkseiendommen og regler for utdeling av overskudd. Disse medlemmer merker seg at når Finnmark igjen blir eget fylke, må endringen fra 2020 reverseres.

Disse medlemmer bemerker at lovforslaget ikke har vært på offentlig høring. I henhold til utredningsinstruksen skal lovforslag normalt sendes på høring, men det kan gjøres unntak dersom høringen vil være «åpenbart unødvendig», jf. utredningsinstruksen punkt 3-3 andre ledd.

Disse medlemmer merker seg at lovendringene ikke vil innebære økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, viser til at departementet også skriver:

«Lovendringa er ei oppfølging av eit vedtak frå Stortinget om å dele Troms og Finnmark fylke, og det er klart korleis saka må løysast. Forslaget har derfor ikkje blitt høyrd.»