Lagtinget - Møte torsdag den 12. desember 2002 kl. 23.58

Dato: 12.12.2002

Dokumenter: (Besl. O. nr. 29 (2002-2003), jf. Innst. O. nr. 15 (2002-2003)og Ot.prp. nr. 99 (2001-2002))

Sak nr. 9

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov 17. juli 1992 nr. 99 om frivillig og tvungen gjeldsordning for privatpersoner mv. (gjeldsordningsloven)

Talere

Anne Helen Rui (A): Jeg vil fremme følgende forslag på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Ny § 6-2 antas å burde lyde:

«§ 6-2 Omgjøring, opphevelse og tilsidesettelse av en gjeldsordning på begjæring av en fordringshaver

På begjæring av en fordringshaver, hvis krav er omfattet av gjeldsordningen, kan retten omgjøre en gjeldsordning dersom det inntrer vesentlige forbedringer i skyldnerens økonomiske stilling i gjeldsordningsperioden. Dersom forbedringen er en følge av at skyldneren har mottatt et større beløp, kan beløpet helt eller delvis fordeles på fordringshaverne uten at omgjøringssak iverksettes.

Retten kan også, på begjæring av en fordringshaver, hvis krav er omfattet av gjeldsordningen, omgjøre en gjeldsordning, dersom skyldnerens bolig i gjeldsordningsperioden har steget så mye i verdi i forhold til verdifastsettelsen etter § 4-7 at det etter omstendighetene vil virke urimelig overfor fordringshaverne dersom skyldneren skulle beholde hele verdiøkningen. Dersom slik omgjøring medfører at boligen må avhendes, har skyldneren rett til å beholde tilstrekkelig av salgssummen til å kunne skaffe seg en annen eiet bolig som med hensyn til størrelse, standard og beliggenhet mv. tilfredsstiller skyldneren og dennes husstands rimelige behov.

Dersom skyldneren har gjort seg skyldig i uredelighet eller grovt har tilsidesatt sine plikter etter gjeldsordningen, kan retten, på begjæring av en fordringshaver, hvis krav er omfattet av gjeldsordningen, oppheve gjeldsordningen.»

Nåværende § 6-2 blir ny § 6-3.»

Presidenten: Anne Helen Rui har teke opp det framlegget ho refererte.

Per Ove Width (FrP): På vegne av Fremskrittspartiet vil jeg fremsette følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Ny § 6-4 antas å burde lyde:

Ǥ 6-4. Skyldnerens opplysningsplikt overfor fordringshaverne

Dersom det inntreffer omstendigheter som skyldneren forstår eller må forstå kan gi fordringshaverne rett til omgjøring eller tilsidesettelse etter § 6-2 skal skyldneren innen rimelig tid, og som hovedregel innen én måned, på betryggende måte opplyse fordringshaverne og namsmannen om dette.»»

Presidenten: Per Ove Width har teke opp det framlegget han refererte.

Petter Løvik (H): Eg viser til debatten om saka i Odelstinget og har gleda av å fremme følgjande forslag på vegner av Høgre og Kristeleg Folkeparti:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

  • 1. § 1-16 antas å burde utgå.

  • 2. § 4-2 første ledd nytt tredje punktum antas å burde utgå.

  • 3. § 4-8 første ledd første punktum antas å burde utgå.

  • 4. § 4-8 bokstav c antas å burde lyde:

    «(c) Skatte- og avgiftskrav

    Skatte- og avgiftskrav som etter dekningsloven kapittel 9 ville vært prioritert ved konkurs, dekkes fullt ut før utbetaling skjer til uprioriterte krav. Som fristdag ved gjeldsforhandlinger anvendes åpningstidspunktet, jf. loven her § 3-1. Skatte- og avgiftskrav som er oppstått etter åpningstidspunktet omfattes ikke av gjeldsordningen, med mindre kravet er en følge av at skyldneren har hatt et for lavt forskuddstrekk i gjeldsordningsperioden, og dette har medført høyere dividende enn dersom trekket hadde vært riktig. Tilsvarende gjelder for skatte- og avgiftskrav som fastsettes ved vedtak etter åpningstidspunktet.»

  • 5. § 4-8 annet og tredje ledd antas å burde utgå.

  • 6. § 5-2 første ledd sjette punktum antas å burde utgå.

  • 7. § 6-2 fjerde ledd antas å burde lyde:

    «Dersom skyldneren innen fem år etter gjeldsordningsperiodens utløp mottar arv, gevinst eller liknende av betydelig omfang, kan namsretten, på begjæring av en fordringshaver, hvis krav er omfattet av gjeldsordningen, sette gjeldsordningen helt eller delvis til side i den utstrekning skyldnerens økonomi og hensynet til fordringshaverne tilsier det. Gjeldsordningen kan ikke settes til side på grunn av gevinst som skyldes verdiøkning på bolig.»»

Presidenten: Petter Løvik har teke opp det framlegget han refererte.

Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 9.

Det vil først bli votert over framlegget frå Per Ove Width på vegner av Framstegspartiet, deretter over framlegget frå Petter Løvik på vegner av Høgre og Kristeleg Folkeparti og til sist over framlegget frå Anne Helen Rui på vegner av Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Votering:
  • 1. Framlegget frå Framstegspartiet vart med 23 mot 4 røyster ikkje vedteke.

  • 2. Framlegget frå Høgre og Kristeleg Folkeparti vart med 17 mot 10 røyster ikkje vedteke.

  • 3. Framlegget frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vart med 14 mot 13 røyster ikkje vedteke.

Presidenten: Vedtaket i Odelstinget er dermed godteke av Lagtinget, og lovvedtaket blir å sende Kongen i samsvar med Grunnlova.