Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om bevilgningene på statsbudsjettet for 1999 vedkommende rammeområde 21 enkelte kapitler under Nærings- og handelsdepartementet, rammeområde 22 enkelte kapitler under Finans- og tolldepartementet, samt enkelte garantier, statsbudsjettets 90-poster og kapitlene som gjelder overføring til eller fra Statens petroleumsfond

Talere

Votering i sak nr. 8

Lars Gunnar Lie (KrF) (leiar i komiteen): Debatten om hovudspørsmåla i statsbudsjettet for 1999 hadde vi i Stortinget den 30. november, og det som er grunnlaget for Budsjett-innst. S. nr. 6, vart lagt då. Derfor er det berre nokre få område eg vil omtala i dette innlegget.

For det første vil eg peika på den merknaden sentrumspartia og Høgre står saman om under avsnittet som omhandlar GIEK. Det er viktig at når trekkfullmakta er føreslått teken bort, må det ikkje føra til at ein har ei ordning som er unødvendig tungvinn å administrera. Det same kan seiast om dei forenklingane som er gjorde under SUS/Baltikum-ordninga. GIEK administrerer også anbodsgarantiordningar, som har mykje å seia for dei små eksportverksemdene. Eg vil be statsrådane i Finansdepartementet og Næringsdepartementet om å vurdera på kva måte eit slikt system kan haldast oppe.

Det andre området eg vil omtala, gjeld kap. 5605 Renter av statskassas kontantbehaldning og andre fordringar. I merknadene frå sentrumspartia er det ved ein inkurie kome inn ei setning som gjev uttrykk for at vi skal føreslå ein prosentsats for bustadlån til statstilsette. Dette er ikkje rett. Vi gjer ikkje framlegg om nokon prosentsats. Prosentsatsen vert fastsett av departementet i samsvar med hovudtariffavtalen mellom dei tilsette og staten.

Eg syner også til debatten tidlegare i dag under handsaminga av budsjettet for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, der dette var tema.

Som saksordførar for kap. 2800 Statens petroleumsfond vil eg i denne samanhengen kort peika på at det er brei politisk oppslutnad om at det er viktig for utviklinga av samfunnet vårt at statsbudsjettet kan gjerast mest mogleg uavhengig av inntektene frå petroleumsverksemda. Oljeprisen har i det siste vore svært låg, og sjølv om det no ikkje er grunnlag for å endra føresetnadene for statsbudsjettet for 1999, meiner eg det er viktig at Regjeringa og Finansdepartementet følgjer utviklinga og eventuelt kjem attende til Stortinget om det viser seg naudsynt.

Med dette vil eg tilrå innstillinga.

Erik Dalheim (A): Omorganiseringene i tolletaten har så langt vært vellykket. Nye organisasjonsstrukturer er innført i alle distriktene. Omorganiseringene har ført til at antall ledere er redusert med ca. 50 personer. Kontrolloppgavene er styrket.

I en kort begrunnelse hadde departementet nå som mål å foreta sammenslåing av Østfold tolldistrikt med Hedmark og Oppland. Her har vi etter spørsmål fra komiteen blitt kjent med at Fredrikstad skulle bli det nye felles distriktstollstedet.

På den andre siden av Oslofjorden ble spørsmålet om sammenslåing av Buskerud tolldistrikt med Vestold og Telemark igjen reist. I tidligere framlegg var Drammen forutsatt å bli det nye felles distriktstollstedet der. Nå konkluderes det ikke på den siden av fjorden. Ytterligere vurderinger av behovet for strukturendringer skal nå også foretas der. Det samme forutsetter flertallet i komiteen at man gjør i forhold til sammenslåing av Østfold, Hedmark og Oppland tolldistrikter. Det er spesielt avstandene i dette grenseområdet som det har vært fokusert på.

I alle de berørte distriktene er det usikkerhet knyttet til hensiktsmessigheten av ytterligere strukturendringer. Av denne grunn vil det være av avgjørende betydning at alle berørte interessegrupper i forhold til tolldistriktenes arbeidsoppgaver høres, altså ikke bare de interne organisasjoner og ledelsen i etatene, men også interesseorganisasjonene til brukergruppene, slike som NHO og LO, og berørte kommuner og fylkeskommuner.

Det er altså behov for en grundig gjennomgang som bakgrunn for de utfordringer som mange føler at nye sammenslåinger, strukturendringer, vil føre med seg. Så får vi avvente de konklusjoner som dette utredningsarbeidet resulterer i. Dersom disse utredninger skulle føre til at det blir nødvendig, vil jeg anta at saken vil bli å finne på Stortingets dagsorden ved en senere anledning.

Per Erik Monsen (Frp): Som følge av behandlingen av budsjettets rammeområder, som ble vedtatt med subsidiær støtte fra Fremskrittspartiet og Høyre, falt også Fremskrittspartiets primære forslag til rammer for de områdene vi behandler i kveld. Derfor vil Fremskrittspartiet slutte seg subsidiært til forslag til fordeling av rammeområdene 21, 22, 90-poster og Statens petroleumsfond, selv om vi hadde avvikende primærforslag på enkelte kapitler og poster.

Et solid komiteflertall ber departementet vurdere på nytt om en sammenslåing av Østfold tolldistrikt med Hedmark og Oppland tolldistrikt vil gi den tilsiktede økonomiske og effektivitetsmessige gevinst. Fremskrittspartiet forutsetter at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med denne saken.

Fremskrittspartiet har foreslått å evaluere ordningen med boliglån til statsansatte, og ønsker at Regjeringen fremmer dette som egen sak før behandlingen av statsbudsjettet for år 2000. Dessverre står vi helt alene om dette forslaget.

Videre har vi foreslått å evaluere Husbanken og dens rolle som statlig låneformidler. Dette får vi heller ingen støtte til. Vi er derimot glade for at det er etablert et flertall for å omgjøre Kommunalbanken til aksjeselskap.

Jeg tar med dette opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Per Erik Monsen har tatt opp de forslag han selv refererte til.

Karin Andersen (SV): Jeg vil ta opp de forslag som SV har fremmet i innstillingen. Forslagene dreier seg i hovedsak om hvordan vi skal bruke vår rikdom, altså penger på bok, ikke om mer bruk av penger, men hva det er lurt og riktig å spare til, og hva det er lurt og riktig å investere i.

Vi peker på miljø- og energisektoren. Den vil være sentral, både fordi vi selvfølgelig har et miljøansvar som en rik nasjon og som en storforbruker av ressurser, og fordi det ville være veldig smart av Norge som nasjon å sikre seg en billett til noen av de mest framtidsrettede næringsområdene, nemlig det som går på fornybare energikilder og miljøteknologi. Vi har derfor lagt inn forslag om styrking av ulike ordninger, og vi fremmer også de forslagene i dag.

Vi har også et forslag som går på Husbanken. Vi ønsker at Husbanken skal styrkes ytterligere i forhold til det som har vært tilfellet til nå, spesielt på lånesida. Man kan se på det løftet som låneramma har fått i år. Det er bra, men det er ikke nok. Det trengs absolutt mye mer. Vi har nå antakelig Vest-Europas billigste boligpolitikk, men vi må ikke la den bli altfor billig. Markedet kan ikke løse alle oppgaver på boligsektoren. Bolig er et velferdsgode som alle har krav på, og det tar lang tid å bygge det opp, slik at det kan stå litt sterkere både for de behov som samfunnet har, og ikke minst for den enkelte, slik at de ikke blir så sterkt rammet av de markedssvingningene som vi nå ser, med høye renter og veldig høye priser. Derfor må staten styrke Husbanken. Og Husbanken må styrkes som en allmenn bank og ikke som en selektiv lånebank, ikke som en såkalt førstehjemsbank. Dette er viktig, for det er flere og flere som har problemer med å skaffe seg et sted å bo. Det er mange som ikke engang har noe sted å bo, og derfor ønsker vi å legge inn midler her. Stortinget skal senere i år behandle flere saker, bl.a. en stortingsmelding om boliger for unge og vanskeligstilte, og da er det svært viktig at Husbanken har rammer til å følge opp på dette viktige området og bl.a. utvikle en allmennyttig utleiesektor som kan løse problemene på denne sida.

Vi har videre lagt inn forslag om flytting av midler i SND fra lavrisikoordningen og over i risikolånordningen. Det gjør vi fordi det er størst mangel på risikovillig kapital, og det er viktigere å bidra til dette enn å tilby lavrisikoordningen. Den har en større rolle å spille når tilbudet av vanlig lånekapital er liten. Det er den ikke nå, bortsett fra i noen områder av landet. Og hvis lavrisikoordningen var tenkt å brukes der, som en viktig ordning der det ikke var et lånetilbud, eller som et viktig konkurranseelement der det var få andre finansieringsinstitusjoner til stede, måtte dette ha vært en distriktsrettet ordning. Det er den ikke. Dette er en landsdekkende ordning. Derfor ønsker vi heller å styrke de ordningene som både er lagt inn for å ta større risiko – det trenger bedriftene – og som er de mest distriktsrettede.

Til slutt skal jeg ta fram et eksempel på at det at denne regjeringen har høy profil på distriktspolitikk og også på samordning, kanskje ikke har nådd helt inn i Finans- og tolldepartementet. Representanten Dalheim fra Arbeiderpartiet var inne på den samme saken i stad. Det er et forslag om sentralisering av stillinger og sammenslåinger av tolldistrikter. Hvis en skal ha en politikk for å beholde arbeidsplasser utenfor pressområdene, må jobb nr. 1 være å passe på at statens egne etater ikke sentraliserer uten at det er en meget god grunn til det. Regjeringen har ønsket å ha en høy profil på slike saker, og de har bl.a. lagt fram en annen proposisjon, St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 om samordning og delvis utlokalisering av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidler. Vi kommer til å støtte dette, men man tar altså sikte på å bruke flere hundre millioner kroner på å flytte arbeidsplasser ut av sentrale områder. Da syns vi at Finansdepartementet er nødt til å kunne begrunne sentraliseringsvedtak i egne etater langt bedre enn det de har gjort til nå. Jeg vil vise til det Regjeringa sjøl sier i denne proposisjonen:

«Staten må gå foran når det gjelder å desentralisere sin virksomhet. … Offentlig virksomhet har bidratt til at det er skapt kreative miljøer og tilført kompetanse som har bidratt til en positiv utvikling i næringsfattige strøk av landet. Informasjonsteknologien har bidratt til å redusere avstandsulemper og skapt nye muligheter for desentralisering av statlig virksomhet.»

Dette er midt i blinken for det som skjer med tolletaten, og det bør være et meget godt argument for finansministeren når han skal tilbake til Finansdepartementet og ta fatt i denne saken. Jeg regner med at denne saken glapp litt forbi de distriktspolitiske nysatsingsområdene som Regjeringa tok fatt i, og ber om at man på ny ser på de viktige samordningsoppgavene som jeg forstår Regjeringa har sett trengs, men som kanskje ikke har nådd helt inn i alle departementer, at man tar en ny omdreining på dette og får etatene til å legge slike vurderinger inn i alle saker, for det hjelper lite å drive distriktspolitikk med den ene hånda hvis den andre hånda sentraliserer.

Jeg er glad for at komiteen har tatt tak i saken og har sendt den tilbake. Dersom departementet finner at de vil tilrå at endringene gjennomføres, vil jeg på SVs vegne be om at saken legges fram for Stortinget.

Presidenten: Karin Andersen har tatt opp de forslag hun selv refererte til.

Dag Terje Andersen (A): Når det gjelder Kommunalbanken, skriver Regjeringen i nasjonalbudsjettet at de arbeider med å utrede flere alternativer når det gjelder Kommunalbankens framtidige organisering. Det synes vi i Arbeiderpartiet er bra. Vi har forståelse for det. Vi synes det er nødvendig å se på hvilken organisasjonsform som tjener Kommunalbankens framtid best. Vi har selv vært åpne for å diskutere det, og selv har jeg fremmet forslag om å se på mulige organisatoriske løsninger mellom Kommunalbanken og Postbanken. Vi er altså enig med Regjeringen i det, men vi konstaterer at det er ikke sentrumspartiene i Stortinget, for mens vi hadde budsjettet til behandling i komiteen, kom det et forslag fra sentrumspartiene om at en skal gjøre Kommunalbanken om til et aksjeselskap – før Regjeringen har gjort sine vurderinger ferdig. Og når vi spør om begrunnelsen for det, hvordan de plutselig kan finne på å mene det, før Regjeringen, som har sagt at de har behov for å få utredet dette, kan få lagt fram noe som helst, er i grunnen det eneste svaret vi får at de trenger de 250 mill. kr som de nå skal tappe grunnfondet for.

Det er grunn til å legge merke til at dette forslaget ble lagt fram som sentrumspartienes justerte budsjettopplegg, altså før det var inngått noe forlik med Høyre og Arbeiderpartiet. Og for ordens skyld: Det var også før Arbeiderpartiet hadde sitt landsmøte, så i denne saken kan de heller ikke bruke Arbeiderpartiets landsmøte som begrunnelse for linjeskift, slik man stadig ellers har gjort i de forskjellige budsjettdebattene som vi har hatt de siste dagene. Det var et påfunn fra sentrum – åpenbart for å fri i retning av Høyre og Fremskrittspartiet.

Når vi stiller spørsmålet til finansministeren om ikke et slikt selskap skal ha en aksjekapital, blir det bekreftet at det er riktig. De skal ha 660 mill. kr i aksjekapital, men vi får ikke noe svar fra Finansdepartementet om hvor de pengene skal tas fra. Nei, vi får et svar om at det er bevegelser under 90-streken, så de pengene de kan få sugd inn ved å tappe fondet i Kommunalbanken, skal altså inn for å saldere budsjettet, uten at det foreligger utredning, uten at de forslag som er nødvendige for å realisere den omdanningen, foreligger.

Dette føyer seg inn i rekken av merkelige budsjettbehandlinger som regjeringspartiene har stått for, denne rekken som bl.a. består av en utbytteprosent på 866, i enkelte selskaper under Landbruksdepartementet tar man 5 mill. kr av et overskudd på 3 mill. kr, det føyer seg inn i rekken av kutt på ymseposten uten noen begrunnelse for hvorfor en kan gjøre det, og det føyer seg inn i rekken av kuttforslag fra sentrumspartiene der det følger med en tekst som sier at her kan det bli for lite penger – og blir det for lite, får man diskutere det og fylle på senere i året.

Det blir sagt mye rart om denne Regjeringen, og det kan sies mye om denne Regjeringen, men det er i hvert fall ingen som skal påstå at de er grundige i de forberedelsene de gjør.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 1334)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det satt fram sju forslag. Det er:

- forslagene nr. 1 og 2, fra Per Erik Monsen på vegne av Fremskrittspartiet.

- forslagene nr. 3-7, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Det voteres først over mindretallsforslagene, deretter over innstillingen.

Det voteres over forslagene nr. 3, 4, 5, 6 og 7, fra Sosialistisk Venstreparti

Forslag nr. 3 lyder:

«Kap. 2412 Den Norske Stats Husbank
90Lån til Husbanken, forhøyes med kr 1 000 000 000 og bevilges med kr 9 597 000 000»

Forslag nr. 4 lyder:

«Kap. 2420 Statens nærings- og distriktsutviklingsfond
91Lån til risikolåneordningen, forhøyes med kr 800 000 og bevilges med kr 6 300 000 000»

Forslag nr. 5 lyder:

«Kap. 2420 Statens nærings- og distriktsutviklingsfond
94Lån til lavrisikolåneordningen, nedsettes med kr 1 000 000 000 og bevilges med kr 1 750 000 000»

Forslag nr. 6 lyder:

«Kap. 2422 Statens miljøfond
90Lån, forhøyes med kr 220 000 000 og bevilges med kr 450 000 000»

Forslag nr. 7 lyder:

«Kap. 2422 Statens miljøfond
(Ny)Lån, energiforskning, bevilges med kr 1 000 000 000»
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en evaluering av ordningen med boliglån til statsansatte og fremme dette som egen sak før behandlingen av statsbudsjettet for 2000.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en evaluering av Den Norske Stats Husbanks nødvendighet, og fremme dette som en egen sak før behandlingen av statsbudsjettet for 2000.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 15 stemmer ikke bifalt(Voteringsutskrift kl. 21.58.38)

Presidenten: Det skal så voteres over komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstillet:A. Rammeområde 21

(Eksportgarantier)

I.

På statsbudsjettet for 1999 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
971Eksportfinans ASA
70Tilskudd 53 000 000
2460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt
24Driftsresultat:
1 Driftsinntekter, refusjon av driftsutgifter fra risikoavsetningsfond -31 500 000
2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning 31 500 0000
50Tilskudd til risikoavsetningsfond for SUS/ Baltikum-ordningen 50 000 000
Totale utgifter103 000 000
Inntekter
5460Garanti-Instituttet for Eksportkreditt
50Tilbakeføring fra risikoavsetningsfond for SUS/Baltikum-ordningen 5 000 000
71Tilbakeføring fra gammel portefølje 275 000 000
Totale inntekter280 000 000

II.

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 1999 kan gi Eksportfinans ASA tilsagn om statlig dekning av framtidig underskudd på avregningskontoen for den eksportkredittordningen som Stortinget vedtok 27. april 1978, jf. Innst. S. nr 228 (1977- 78), den såkalte 108-ordningen. Fullmakten gjelder for samlede framtidige underskudd som oppstår som følge av tilsagn om lån fram til 31. desember 1999. Fullmakten har som forutsetning at:

  • Eksportfinans ASA fram til 31. desember 1999 kan gi tilsagn om lån ved eksport av andre kapitalvarer, dvs. kapitalvarer eksklusiv skip på minst 1 000 bruttotonn eller ombygginger av skip på minst 1 000 bruttotonn, til de gunstigste rentevilkår og kredittider som OECD (Consensus-reglene) tillater.

  • de enkelte innlån til Eksportfinans ASA under ordningen må godkjennes av Nærings- og handelsdepartementet. Nærings- og handelsdepartementet kan for øvrig utarbeide nærmere retningslinjer for ordningen.

III.

Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 1999 kan

  • 1. gjennom Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) gi garanti for nye tilsagn og gammelt ansvar på inntil 30 000 mill. kroner ved eksport og ved investeringer i utlandet etter regler vedtatt av Stortinget 4. november 1994, med senere endringer.

  • 2. gjennom Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) gi garantier for eksport til og investeringer i SUS-landene og i de baltiske stater innenfor en total ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 3 000 mill. kroner.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:B. Rammeområde 22

(Finansadministrasjon)

I.

På statsbudsjettet for 1999 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
1600Finans- og tolldepartementet (jf. kap. 4600)
1Driftsutgifter 170 250 000
21Spesielle forsknings- og utredningsoppdrag 16 200 000
1602Kredittilsynet (jf. kap. 4602)
1Driftsutgifter 91 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 700 000
1610Toll- og avgiftsdirektoratet – toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 4610)
1Driftsutgifter 790 700 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 4 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 14 400 000
1618Skattedirektoratet – skatteetaten (jf. kap. 4618)
1Driftsutgifter 2 694 900 000
21Spesielle driftsutgifter, overslagsbevilgning 57 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 146 050 000
1620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620)
1Driftsutgifter 298 400 000
21Spesielle driftsutgifter 70 100 000
22Folke- og boligtelling i år 2000 12 100 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 7 400 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift til kommuner og fylkeskommuner
60Tilskudd 960 000 000
1637EU-opplysning
70Tilskudd til frivillige organisasjoner 2 000 000
1650Statsgjeld, renter m.m. (jf. kap. 5606)
1Driftsutgifter 18 000 000
88Renter og provisjon m.m. på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 398 700 000
89Renter og provisjon m.m. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 17 708 400 000
1670Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
50Tapsfond for miljølåneordningen 5 000 000
51Tapsfond for prosjektlåneordningen 2 000 000
Totale utgifter 23 467 500 000
Inntekter
4602Kredittilsynet (jf. kap. 1602)
1Bidrag fra tilsynsenhetene 91 300 000
2Andre inntekter 600 000
4610Toll- og avgiftsdirektoratet – toll- og avgiftsetaten (jf. kap. 1610)
1Gebyr for overtid 11 300 000
2Andre inntekter 1 500 000
3Pante-og tinglysningsgebyrer 1 000 000
11Gebyr på kredittdeklarasjoner 75 700 000
12Ekspedisjonsgebyr 3 700 000
13Gebyr ved avskilting av kjøretøy 300 000
4618Skattedirektoratet – skatteetaten (jf. kap. 1618)
1Pante- og tinglysingsgebyr (Namsmannen) 23 500 000
2Andre inntekter 200 000
3Lignings-ABC 400 000
4Spesialoppdrag 1 000 000
5Utpantingsgebyrer (Skattefogdene) 8 100 000
4620Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 1620)
1Salgsinntekter 7 400 000
2Spesialoppdrag 70 100 000
4Tvangsmulkt 3 000 000
5330Norges Kommunalbank
70Tilbakeføring av fondskapital 250 000 000
5350Tilbakeføring av midler fra Statens Banksikringsfond
50Overføring 3 120 000 000
5351Overføring fra Norges Bank
70Overføring 3 400 644 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2481)
30Avskrivninger 2 773 831 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift (jf. kap. 2445-2481)
80Renter av statens faste kapital 164 081 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer
81Av verdipapirer og bankinnskudd i utenlandsk valuta 3 000 000
82Av innenlandske verdipapirer 100 000
83Av alminnelige fordringer 97 000 000
85Renter fra Norges Kommunalbank av grunnkjøpslån 400 000
86Av statskassens foliokonto i Norges Bank 5 547 000 000
87Renter av fond for støtte ved skipskontrakter og fiskebåtkontrakter 99 000 000
Totale inntekter15 754 156 000

II.

Den nordiske investeringsbank

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan godkjenne forslaget til forhøyelse av utlånsrammen for prosjektinvesteringslån fra Den nordiske investeringsbank med 1 300 mill. ecu.

III.

Garantifullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Finansdepartementet i 1999 kan gi garanti for lån fra Den nordiske investeringsbank vedrørende ordningen med prosjektinvesteringslån innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige ecu 340 991 000.

  • 2. Finansdepartementet i 1999 kan gi garantier for miljølån til Nordens nærområder gjennom Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar av ecu 19 500 000.

IV.

Betinget tilsagn

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan gi nye tilsagn under ordningen med oppfølgning av statens krav i konkursbo, men slik at totalrammen for tilsagn ikke overstiger kroner 18  416  000. Utbetalinger dekkes av bevilgningene under henholdsvis kap. 1610, post 21 og 1618, post 21.

V.

Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan foreta bestillinger for inntil 24 mill. kroner utover gitt bevilgning under kap. 1610, post 01.

VI.

Kommunalbanken

Stortinget ber Regjeringen leggje fram naudsynte lovendringar som fylgje av at Kommunalbanken vert gjort om til aksjeselskap.

Presidenten: Her har Arbeiderpartiet varslet at de vil stemme imot. Presidenten spør om det også gjelder Sosialistisk Venstreparti. – Det gjør det.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 52 mot 42 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.59.36)Videre var innstillet:C. Lånetransaksjoner m.v.

I.

På statsbudsjettet for 1999 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
101Utenriksstasjonene (jf. kap. 3101)
90Lån til norske borgere i utlandet som ikke er sjømenn 361 000
157Næringsutvikling og økonomisk utvikling (jf. kap. 3157)
90Låneordningen for utvikling av næringslivet i utviklingsland, kan overføres 75 000 000
91Grunnfondskapital – NORFUND, kan overføres 112 500 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
90Kapitalinnskudd i forskningsstiftelser 208 000
552Nasjonale programmer og tiltak for regional utvikling
90SIVA – innskuddskapital 10 000 000
972Internasjonale investeringstiltak
92Innskudd i Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) 29 000 000
1312Oslo Lufthavn AS
90Lån 490 000 000
1352NSB Gardermobanen AS
90Lån 410 000 000
91Ansvarlig lån 140 000 000
1544Boliglån til statsansatte
90Lån, overslagsbevilgning50 000 000
1651Statsgjeld, avdrag og innløsning
90Avdrag på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning 41 488 200 000
91Avdrag og innløsning av statens grunnkjøpsobligasjoner, overslagsbevilgning 80 000 000
92Avdrag på utenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning -58 700 000
1670Avsetninger til Den nordiske investeringsbank
90Innbetalt grunnkapital 25 000 000
1710Fellesinstitusjoner og statsforetak under Forsvarsdepartementet (jf. kap. 4710)
90Lån til private, kan overføres1 000 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
90Lån til Statens lånekasse for utdanning, overslagsbevilgning 6 366 000 000
2411Statens Landbruksbank (jf. kap. 5311og 5614)
90Lån, overslagsbevilgning280 000 000
2412Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 5312 og 5615)
90Lån til Husbanken, overslagsbevilgning8 597 000 000
2420Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (jf. kap. 5320 og 5620)
90Lån til grunnfinansieringsordningen, overslagsbevilgning 26 050 000 000
91Lån til risikolåneordningen, overslagsbevilgning 5 500 000 000
93Såkornkapitalfond 160 000 000
94Lån til lavrisikolåneordningen, overslagsbevilgning 2 750 000 000
2422Statens miljøfond
90Statens miljøfond, lån 230 000 000
2426SIVA
90Lån til SIVA, overslagsbevilgning208 000 000
2427Kommunalbanken
90Aksjekapital 660 000 000
91Tilbakekjøp av grunnfond 2 330 000 000
2450Luftfartsverket (jf. kap. 5450, 5491 og 5603)
95Innskudd ansvarlig lånekapital 2 301 120 000
Totale utgifter 98 284 689 000
Inntekter
3101Utenriksstasjonene (jf. kap. 101)
90Tilbakebetaling av nødlån i utlandet 318 000
3157Tilbakeføringer samarbeid med næringslivet (jf. kap. 157)
91Innbetaling av avdrag 13 000 000
3571Tilbakeføring av forskudd
90Tilbakeføring av forskudd 19 000 000
3975Statens varekrigsforsikring
90Tilbakeføring 1 500 000 000
4162Drevsjø Trelast AS
91Salg av aksjer 68 000
4710Fellesinstitusjoner og statsforetak under Forsvarsdepartementet (jf. kap. 1710)
90Lån til boligformål 8 062 000
4860Statsforetak under Olje- og energidepartementet
90Avdrag, Statsnett SF 400 200 000
91Avdrag Statkraft SF 425 000 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
90Avdrag 3 006 000 000
91Tap og avskrivninger 380 000 000
5311Statens Landbruksbank (jf. kap. 2411)
90Avdrag 284 500 000
5312Den Norske Stats Husbank (jf. kap. 2412)
90Avdrag 4 904 000 000
5320Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (jf. kap. 2420)
90Avdrag på utestående fordringer, grunnfinansieringsordningen 26 500 000 000
91Avdrag på utestående fordringer, risikolåneordningen 5 355 000 000
92Avdrag på utestående fordringer, lavriskolåneordningen 2 180 000 000
5326SIVA (jf. kap. 2426)
90Avdrag på utestående fordringer 110 000 000
5330Norges Kommunalbank
90Tilbakeføring av grunnfond 2 350 000 000
5341Avdrag på utestående fordringer
91Alminnelige fordringer 30 389 000
95Avdrag på lån til Jugoslavia 1 100 000
97Avdrag på lån til Oslo Lufthavn AS 2 301 120 000
99Avdrag fra Norges Kommunalbank av grunnkjøpslån 2 000 000
5999Statslånemidler
90Lån 48 514 932 000
Totale inntekter 98 284 689 000

Vedtak knyttet til lånetransaksjoner m.v.

II.

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan godkjenne forslaget til forhøyelse av Den nordiske investeringsbanks grunnkapital med 1 191 445 142 ecu.

III.

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan stille nye garantier for inntil 236 843 596 ecu for grunnkapitalen til Den nordiske investeringsbank innenfor en totalramme for nytt tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 715 959 651 ecu.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:D. Statens Petroleumsfond

På statsbudsjettet for 1999 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
2800Statens petroleumsfond (jf. kap. 5800)
50Overføring til fondet 56 142 000 000
Totale utgifter56 142 000 000
Inntekter
5800Statens petroleumsfond (jf. kap. 2800)
50Overføring fra fondet 5 483 358 000
Totale inntekter5 483 358 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det skal så voteres over innstillingens forslag til vedtak utenfor rammeområdene.

Komiteen hadde innstillet:E. Vedtak utenfor rammeområdene

I.

Fullmakt til å korrigere uoppklarte differanser og feilposteringer i tidligere års statsregnskap

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 i enkeltsaker inntil 1 mill. kroner kan korrigere uoppklarte differanser i regnskapene og feilposteringer i statsregnskapet som gjelder tidligere års regnskaper, ved postering over konto for forskyvninger i balansen i det sentrale statsregnskapet i det inneværende års regnskap.

II.

Folketrygdfondet

Stortinget samtykker i at:

Folketrygdfondets reglement § 4 tredje ledd endres til følgende:

Administrerende direktør i Folketrygdfondets administrasjon beskikkes av Kongen i statsråd. Folketrygdfondets styre kan avgi uttalelse før stillingen besettes, jf. kgl. res. av 11.12.1983.

III.

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet i 1999 kan gi garanti for driftskreditt i Norges Bank til tilvirkning og omsetning av fisk innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 50 mill. kroner.

IV.

Garantier for lån til Norges Kommunalbank

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 1999 kan stille garantier for lån til Norges Kommunalbank innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt ansvar som ikke må overstige 33 500 mill. kroner.

V.

Garantier for lån til finansiering av skolebygg

Stortinget samtykker i at Kommunal- og regionaldepartementet i 1999 kan gi garantier for de garantiene Norges Kommunalbank har stilt for lån til kommuner til finansiering av skolebygg innenfor en totalramme for nye tilsagn og gammelt garantiansvar som ikke må overstige 200 mill. kroner.

VI.

Fullmakt til å forskuttere innbetalinger til Kommisjonen

Stortinget samtykker i at Finansdepartementet kan forskuttere innbetalinger til Kommisjonen knyttet til Norges deltagelse i henhold til EØS-avtalens del VI, Samarbeid utenfor de fire friheter, mot senere belastning av de berørte departementers budsjetter.

VII.

Stortinget samtykker i at statstilskudd til finansiering av folketrygden, jf. folketrygdlovens § 23-10, gis med kr 44 262 380 000, hvorav kr 13 141 700 000 gis til dekning av utgifter som fullt ut skal dekkes ved tilskudd fra staten, jf. § 23-10 tredje ledd.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.