Stortinget - Møte torsdag den 8. juni 2000 kl. 13.40

Dato: 08.06.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 161 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:37 (1999-2000))

Sak nr. 10

Innstilling fra utenrikskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Erik Solheim om å be Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprustning av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i utenrikstjenesten

Talere

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Etter anbefaling fra utenrikskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden for hver taler blir begrenset til 5 minutter. – Det anses vedtatt.

Einar Steensnæs (KrF) (komiteens leder): Bare noen ganske få ord i saksordførerens fravær.

Dette forslaget er fremlagt på bakgrunn av en rapport utarbeidet av Utenriksdepartementet i 1999 benevnt «Den elektroniske utenrikstjeneste». På bakgrunn av denne har forslagsstilleren ment at tilstanden når det gjelder opprustningen av informasjons- og kommunikasjonsteknologien i utenrikstjenesten, er av en slik karakter at det er grunn for Stortinget til å ta et initiativ.

Flertallet har ment at dette er forhold som det er helt opp til Regjeringen selv å behandle. Det er ingen uenighet i komiteen om at de forhold som påpekes, er viktige, og at også utenrikstjenesten skal ha en oppdatert og fullt ut tjenlig informasjons- og kommunikasjonsteknologi tilgjengelig for sitt arbeid. Men etter komiteflertallets mening er dette ene og alene Regjeringens oppgave og ansvar. Derfor avviser flertallet dette forslaget.

Lisbeth Rugtvedt (SV): Ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi har gjort kommunikasjon og internasjonalt samarbeid på tvers av tidssoner lettere. Teknologien har også dramatisk lettet tilgangen til oppdatert informasjon og utveksling av informasjon.

Det er et alvorlig problem for Norge at vi har en utenrikstjeneste som ikke har fulgt med i utviklingen innen dette feltet. At så er tilfellet, er dokumentert i rapporten «Den elektroniske utenrikstjeneste», som ble utarbeidet av en arbeidsgruppe i Utenriksdepartementet i 1999, og som komitelederen også nevnte.

SVs forslag var å be Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprusting av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Utenriksdepartementet og norsk utenrikstjeneste, slik at også utenrikstjenesten innen utløpet av 2002 skulle komme opp på et nivå som tilsvarer nivået i andre land og i næringsliv og organisasjonsliv for øvrig. SV mener at dette er et spørsmål av nasjonal betydning, og som berører Norges evne til å føre en effektiv og oppdatert utenrikspolitikk. SV beklager derfor at flertallet i utenrikskomiteen har valgt å avvise saken.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

(Votering, se side 3461)

Votering i sak nr. 10

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:37 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentant Erik Solheim om å be Regjeringen legge fram en handlingsplan for opprustning av informasjons- og kommunikasjonsteknologi i utenrikstjenesten - avvises.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes mot 5 stemmer.

Presidenten: I sak nr. 11 foreligger intet voteringsgrunnlag.