Stortinget - Møte tirsdag den 12. desember 2000 kl. 10

Dato: 12.12.2000

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 12 (2000-2001), jf. St.prp. nr.1 (2000-2001), St.prp. nr. 1. Tillegg nr. 3 (2000-2001) og St.prp.nr. 1. Tillegg nr. 9 (2000-2001), kap. 4020)

Sak nr. 1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2001 vedkommende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Fiskeridepartementet og Landbruksdepartementet

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 33 forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 6-20, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 2 og 21-28, fra Inge Lønning på vegne av Høyre

  • forslagene nr. 3 og 29-33, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 5, fra Inge Lønning på vegne av Høyre og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 34, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 4 ikke er tatt opp, da et identisk forslag ble behandlet i forrige uke.

Presidenten åpner for stemmeforklaringer.

Arne Lyngstad (KrF): På vegne av Kristelig Folkepartis, Senterpartiets og Venstres medlemmer i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen vil jeg anbefale våre partier å stemme for innstillingen og mot alle mindretallsforslag. Og når det gjelder forslag nr. 34, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og SV, vil Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre stemme for forslaget.

Ranveig Frøiland (A): Når det gjeld innstillinga frå komiteen, vil eg be om at Arbeidarpartiet sine medlemer stemmer for den. Men når det gjeld rammeuavhengige vedtak punkt B, ber eg om at Arbeidarpartiet stemmer mot romartala II og III.

Når det gjeld forslag nr. 34, frå Framstegspartiet, Høgre og SV, ber eg om at det vert gjort om til eit oversendingsforslag, med bakgrunn i at Stortinget har vedteke to nye grunnkurs. Stortinget har bede Regjeringa om å redusera talet på vidaregåande kurs, og når ein då byrjar på den jobben, skal Stortinget seia konkret korleis det skal vera vidare. Det synest vi er utidig, men dersom det ikkje vert gjort om til eit oversendingsforslag, ber eg om at Arbeidarpartiet sine medlemer stemmer mot forslaget.

Ursula Evje (Frp): Jeg vil henstille til Fremskrittspartiets medlemmer å stemme for vårt forslag nr. 1. Jeg ber videre om at de stemmer for forslag nr. 5, fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti, for våre egne rammeuavhengige forslag, naturligvis, og for forslagene fremmet av Høyre, med unntak av forslagene nr. 21 og 24, og at de stemmer mot komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og vi går da til votering.

Det voteres først over rammeuavhengige mindretallsforslag. Vi starter med forslagene nr. 29-33, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med aktuelle fylkeskommuner å foreslå en ordning der skolen får status som landsdekkende linje. Eventuell statlig økonomisk medvirkning tas opp i Revidert nasjonalbudsjett for 2001.»

Forslag nr. 30 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ overfor fylkeskommunene slik at det kan utvikles en ordning med forpliktende avtaler ved etablering av landsdekkende linjer. Ordningen må legge til grunn at det skal være et offentlig ansvar også å etablere tilbud som rekrutterer på tvers av fylkesgrensene.»

Forslag nr. 31 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett for 2001 å gi en redegjørelse om prioritering og fordeling av midler.»

Forslag nr. 32 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen påse at det ikke blir etablert betalingsordninger for utlån fra statlige bibliotekinstitusjoner til andre bibliotek. Der slike ordninger er innført, skal de avvikles.»

Forslag nr. 33 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en egen sak om inntektsavhengig tilbakebetaling av studielån.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 21 og 24, fra Høyre.

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om at det innføres karakterer i skriftlige fag fra 5. klasse i grunnskolen.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge forslag om justering av timesatsen for musikk- og kulturskoler i Revidert nasjonalbudsjett 2001.»

Her har Fremskrittspartiet varslet at de vil stemme imot.

Votering:Forslagene fra Høyre ble med 86 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.26.12)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 22, 23, 25, 26, 27 og 28, fra Høyre.

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre opplæringsloven slik at det blir fritt skolevalg både i grunnskolen og videregående skole, samtidig som det fastholdes at elever i grunnskolen skal ha rett til plass ved nærskolen.»

Forslag nr. 23 lyder:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endret finansieringsmodell for driften av grunnskolen og videregående skoler, slik at en større del av pengene følger eleven etter stykkprisprinsippet. Offentlige og private utdannelsestilbud likestilles når det gjelder tilskudd til drift.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag for Stortinget om omorganisering av grunnskolens ungdomstrinn, med sikte på å gi elevene gradvis større valgfrihet og større mulighet for faglig fordypning.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre forskriftene til opplæringsloven slik at valgfag kan telle med ved beregning av konkurransepoeng i forbindelse med opptak til videregående opplæring.»

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre kompetansekravene for lærere i grunnskolens ungdomstrinn slik at lærere som underviser i teorifag skal ha minst ett års faglig fordypning i faget.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprettholde muligheten til å få tilskudd til undervisningsutstyr for skoler som er godkjent etter privatskolelovens § 26 tilskuddsregel 1, 2 og 4.»

Votering:Forslagene fra Høyre ble med 70 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.26.37)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 6-20, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at man i grunnskolen bruker de nødvendige tiltak for å hindre uønsket atferd som medfører problemer og ubehag for andre elever. Slike tiltak kan blant annet bestå av straffelekse, gjensitting og utvisning for kortere eller lengre perioder ved konstante tilfeller av bråk, vandalisme, vold m.m. med hjemmel i opplæringsloven.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette konkrete tiltak når det gjelder klasseledelse og ivaretakelse av voksenrollen slik at brukerne på landsbasis får et felles grunnlag for sin oppfatning og atferd når det gjelder respekt for liv, helse og andres eiendom, oppførsel og respekt for lærer og medelever.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om innføring av fagkarakterer i alle fag på skolen fra og med 5. klasse.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endret finansieringsmodell i grunnskolen, slik at pengene følger eleven – stykkpris, og at alle offentlige grunnskoler omdannes til ansvarlige økonomiske enheter med egne styrer. Private grunnskoler og hjemmeundervisning med sikring av fagkrets skal finansielt likestilles med offentlige skoler.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endret finansieringsmodell for videregående skoler, slik at pengene følger eleven – stykkpris. De offentlige videregående skoler blir ansvarlige økonomiske driftsenheter med egne styrer. Private videregående skoler skal likestilles med offentlige når det gjelder finansielle spørsmål.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige forslag slik at skoleeiers arbeidsgiveransvar blir reelt på alle områder.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en modell hvor norske universiteter og høyskoler omdannes til selvstendige rettssubjekter.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en finansieringsmodell for høyere utdanning, basert på stykkprisprinsippet om at finansieringen følger studenten.

Midler til grunnforskning finansieres direkte til institusjonen uavhengig av studenttall.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre Husbankens regler for utlån til bygging av student- og elevboliger, slik at prosjekter i områder med press på arealene og høye tomtepriser ikke blir stoppet på grunn av Husbankens låneregler.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gi utdanningsinstitusjonene en generell dispensasjon fra offentlig lov- og regelverk om ansettelser, arbeidstid m.m.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å forskriftsfeste at foreldrene skal trekkes med i den skolebaserte vurderingen.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om opprettelse av et uavhengig klageorgan for undervisningssektoren med tilhørende mandat, organisering og styringsfunksjon.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige endringer i lov om opplæring slik at musikk- og kulturundervisningen organiseres ut fra skolens og brukernes behov og ikke med utgangspunkt i kulturlivets egne ønsker.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om i inneværende stortingsperiode å fremme for Stortinget en rekrutteringsmelding med formål å rekruttere, stabilisere og beholde nødvendig sykepleiekompetanse i våre offentlige sykehus. Det forutsettes at rekrutteringsmeldingen utarbeides i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene og at mulige produktivitets- og effektiviseringsgevinster avklares.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen praktisere en lik behandling av offentlige og private opplæringsinstitusjoner ved tildeling av stipendiatstillinger og postdoktorstillinger.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 86 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.27.08)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 5, fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett redegjøre for om en legger opp til en annen arbeidsfordeling mellom sentrene og den kommunale tjenesten enn det som er forutsatt i Innst. S. nr. 228 (1997-1998), og hvilke konsekvenser det eventuelt vil få for bemanningen ved sentrene.»

Votering:Forslaget fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti ble med 65 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.27.34)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 34, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa oppretthalde IKT-driftsfag som eige VKI-kurs med brei rekruttering frå grunnkursa.»

Her har Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet varslet at de vil stemme for forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 63 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.28.04)

Presidenten: Det skal nå voteres over rammeområde 17 med tilhørende mindretallsforslag.

Vi starter med forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2001 bevilges under:

Kap.PostFormålKronerKroner
Utgifter
200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 3200)
1Driftsutgifter 146 185 000
21Spesielle driftsutgifter 1 797 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 380 000
202Læringssenteret (jf. kap. 3202)
1Driftsutgifter 72 236 000
21Spesielle driftsutgifter 6 545 000
70Tilskudd til læremidler m.v., kan overføres32 828 000
203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 3203)
1Driftsutgifter 109 401 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 3204)
1Driftsutgifter 5 169 000
206Samisk utdanningsadministrasjon (jf. kap. 3206)
50Tilskudd til Sametinget 25 954 000
210Tilskudd til trossamfunn m.m. og privateide skole- og kirkebygg
70Tilskudd til trossamfunn og livssynssamfunn, overslagsbevilgning 106 796 000
76Tilskudd til råd for trossamfunn og livssynssamfunn 971 000
221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 3221)
1Driftsutgifter 9 882 000
60Tilskudd til virkemiddeltiltak i Nord-Norge, kan overføres19 058 000
61Tilskudd til institusjoner 32 734 000
62Tilskudd til Fjellheimen leirskole 3 682 000
63Tilskudd til skolefritidsordninger, kan overføres398 619 000
64Tilskudd til undervisning i finsk 6 699 000
65Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen 717 554 000
66Tilskudd til leirskoleopplæring 29 000 000
67Tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler, overslagsbevilgning 83 500 000
68Det samiske utdanningsområdet, kan overføres27 133 000
70Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene 7 095 000
222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 3222)
1Driftsutgifter 48 979 000
228Kvalitetsutvikling i grunnskolen (jf. kap. 3228)
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres561 873 000
229Andre formål i grunnskolen
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 239 post 124 472 000
60Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskole- reformen 534 852 000
62Kompensasjon for merutgifter i forbindelse med midlertidige lokaler, kan overføres 40 000 000
70Tilskudd 4 518 000
231Tilskudd til videregående opplæring
60Tilskudd til landslinjer 139 177 000
61Tilskudd til opplæring innenfor kriminalomsorgen 90 921 000
65Tilskudd til ekstra opplæring for språklige minoriteter i videregående opplæring 29 428 000
66Tilskudd til teknisk undervisningsutstyr og tilpasning av lokaler 30 000 000
67Tilskudd til fylkeskommunen 50 000 000
232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 3232)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 60133 058 000
21Sikkerhetsopplæring for fiskere 14 999 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres4 789 000
75Tilskudd til stipend og kurs for ansatte 308 000
234Tilskudd til lærebedrifter m.m.
1Driftsutgifter 7 217 000
70Tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger 310 500 000
71Tilskudd til drift av opplæringsråd 7 805 000
238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 3238)
1Driftsutgifter 114 163 000
239Andre formål i videregående opplæring
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 229 post 1 81 803 000
70Tilskudd til internatdriften ved Krokeide yrkesskole 15 924 000
71Tilskudd til studieopphold i utlandet 6 839 000
72Tilskudd til internasjonale utdanningsprogrammer (LEONARDO m.fl.) 33 510 000
73Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College 20 951 000
75Tilskudd 4 073 000
240Private skoler m.v.
70Tilskudd, overslagsbevilgning474 174 000
75Tilskudd til privatskoleorganisasjoner 455 000
243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 3243)
1Driftsutgifter, kan nyttes under postene 21 og 60660 179 000
21Spesielle driftsutgifter 37 284 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres6 347 000
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, kan overføres80 000 000
75Til disposisjon for departementet 2 746 000
249Andre tiltak i utdanningen
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 60 og 70 167 719 000
61Tilskudd til Nordland kunst- og filmskole 2 000 000
70Tilskudd til IKT-tiltak, kan nyttes under post 212 811 000
71Tilskudd til fotokopiering 3 468 000
253Folkehøgskoler
21Spesielle driftsutgifter 2 282 000
60Tilskudd til fylkeskommunale folkehøgskoler, kan nyttes under post 7041 138 000
70Tilskudd til andre folkehøgskoler, kan nyttes under post 60362 530 000
254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 3254)
60Tilskudd til norskopplæring for innvandrere 405 314 000
62Tilskudd til grunnskoleopplæring for innvandrere 16-20 år 58 648 000
70Tilskudd til studieforbund 212 988 000
71Tilskudd til fjernundervisning 27 683 000
72Tilskudd til kvinneuniversitetene, Norsk fredssenter og Studiesenteret Finnsnes 7 086 000
73Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner 8 481 000
256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 3256)
1Driftsutgifter 49 372 000
21Spesielle driftsutgifter 15 656 000
258Forskning, utviklingsarbeid og fellestiltak i voksen- opplæringen
21Spesielle driftsutgifter 91 646 000
259Kompetanseutviklingsprogrammet
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres100 000 000
260Universitetet i Oslo
50Statstilskudd 2 244 296 000
261Universitetet i Bergen
50Statstilskudd 1 359 245 000
262Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
50Statstilskudd 1 739 929 000
263Universitetet i Tromsø
50Statstilskudd 776 906 000
264Norges handelshøgskole (jf. kap. 3264)
1Driftsutgifter 161 102 000
21Spesielle driftsutgifter 10 918 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 186 000
265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 3265)
1Driftsutgifter 40 099 000
21Spesielle driftsutgifter 4 478 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 630 000
268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 3268)
1Driftsutgifter 80 741 000
21Spesielle driftsutgifter 4 908 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 011 000
269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 3269)
1Driftsutgifter 89 190 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 812 000
270Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter
70Tilskudd til lengre reiser, overslagsbevilgning74 784 000
71Tilrettelegging av studier i utlandet 7 710 000
73Tilskudd til studentbarnehager 71 353 000
74Tilskudd til velferdsarbeid 53 370 000
75Tilskudd til bygging av studentboliger, kan overføres186 848 000
273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 3273)
1Driftsutgifter 152 415 000
21Spesielle driftsutgifter 407 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 142 000
274Statlige høgskoler (jf. kap. 3274)
1Driftsutgifter 5 390 305 000
21Spesielle driftsutgifter 237 361 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres247 266 000
70Tilskudd 7 116 000
278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 3278)
1Driftsutgifter 341 221 000
21Spesielle driftsutgifter 150 869 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 281 000
49Kjøp av eiendom, kan overføres10 000
279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 3279)
1Driftsutgifter 155 183 000
21Spesielle driftsutgifter 55 099 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 036 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
1Driftsutgifter 511 824 000
21Spesielle driftsutgifter 1 681 000
30Fellesmidler, kan overføres30 900 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres33 332 000
60Tilskudd til RIT 2000, kan overføres106 050 000
70Tilskudd til utgivelse av lærebøker 6 736 000
71Tilskudd til Stiftelsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus 4 696 000
72Stipendmidler for etterutdanning av kunstnere 1 894 000
73Tilskudd til internasjonale programmer 45 091 000
75Tilskudd til UNIK 12 360 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres32 652 000
282Privat høgskoleutdanning
70Tilskudd 319 522 000
283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 3283)
1Driftsutgifter 220 590 000
21Spesielle driftsutgifter 68 642 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres9 583 000
70Den meteorologiske verdensorganisasjon 2 110 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter, kan overføres44 088 000
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål 636 079 000
55Administrasjon 174 718 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
50Overføring til Norges forskningsråd 203 500 000
287Forskningsinstitutter og andre tiltak
21Spesielle driftsutgifter 4 500 000
50NOVA 19 393 000
52Norsk Utenrikspolitisk Institutt 14 380 000
54Forskningsstiftelser 33 965 000
71Tilskudd til andre private institusjoner 11 131 000
72Til disposisjon for departementet 2 160 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner 90 026 000
74Til disposisjon for internasjonalt utdanningssamarbeid 2 044 000
294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 3294)
1Driftsutgifter 92 844 000
21Spesielle driftsutgifter 3 145 000
71Tilskudd til kirkelige formål 73 760 000
79Til disposisjon for departementet, kan overføres500 000
295Presteskapet (jf. kap. 3295)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 294 post 71557 338 000
21Spesielle driftsutgifter 124 000
297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 3297)
1Driftsutgifter 26 988 000
299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 3299)
1Driftsutgifter 16 500 000
79Til disposisjon for felleskirkelige tiltak, kan overføres 25 000 000
920Norges forskningsråd
50Tilskudd 1 107 500 000
1020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)
1Driftsutgifter 160 250 000
21Spesielle driftsutgifter 118 450 000
1021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 4021)
1Driftsutgifter 87 900 000
21Spesielle driftsutgifter 32 000 000
1023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 4023)
1Driftsutgifter 20 250 000
21Spesielle driftsutgifter 8 250 000
50Tilskudd Norges forskningsråd, kan overføres205 000 000
70Tilskudd Fiskeriforskning i Tromsø, kan overføres21 500 000
71Tilskudd til utviklingstiltak, kan overføres27 000 000
1137Forskning og utvikling
50Forskningsprogrammer 120 212 000
51Basisbevilgninger til forskningsinstitutter 146 139 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
1Driftsutgifter 234 657 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning4 728 700 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning 992 000 000
72Rentestønad, overslagsbevilgning1 498 000 000
73Avskrivninger, overslagsbevilgning428 700 000
74Tap på utlån 452 000 000
75Særskilte tilretteleggingstiltak for utdanning i utlandet 4 396 000
Totale utgifter 34 511 761 000
Inntekter
3200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 200)
5Refusjon fra NORAD 721 000
3202Læringssenteret (jf. kap. 202)
1Inntekter ved oppdrag 6 545 000
2Salgsinntekter m.v. 12 390 000
3203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 203)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 3 581 000
11Kursavgifter 6 570 000
3204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 204)
2Salgsinntekter m.v. 206 000
3221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 221)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 24 395 000
3222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 222)
2Salgsinntekter m.v. 340 000
3232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 232)
2Salgsinntekter m.v. 12 002 000
61Refusjoner fra fylkeskommuner 719 000
3238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 238)
5Refusjon fra NORAD 2 060 000
3243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 243)
1Inntekter ved oppdrag 37 129 000
2Salgsinntekter m.v. 4 356 000
11Kursavgift ved voksenopplæring og etterutdanning 2 055 000
60Betaling fra kommuner og fylkeskommuner 3 543 000
3254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 254)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 57 112 000
3256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 256)
1Inntekter ved oppdrag 12 166 000
2Salgsinntekter m.v. 5 492 000
3264Norges handelshøgskole (jf. kap. 264)
1Inntekter ved oppdrag 12 000 000
2Salgsinntekter m.v. 7 609 000
3265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 265)
1Inntekter ved oppdrag 4 500 000
2Salgsinntekter m.v. 166 000
3268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 268)
1Inntekter ved oppdrag 5 000 000
2Salgsinntekter m.v. 6 413 000
5Refusjon fra Forsvarsdepartementet 2 347 000
3269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 269)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 291 000
3273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 273)
1Inntekter ved oppdrag 430 000
2Salgsinntekter m.v. 4 235 000
3274Statlige høgskoler (jf. kap. 274)
1Inntekter ved oppdrag 245 565 000
2Salgsinntekter m.v. 174 426 000
3278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 278)
1Inntekter ved oppdrag 150 869 000
2Salgsinntekter m.v. 26 589 000
3Diverse inntekter 174 000
49Salg av eiendom 5 710 000
3279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 279)
1Inntekter ved oppdrag 55 099 000
2Salgsinntekter m.v. 21 060 000
4Refusjon gebyrstipend 1 173 000
3281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 281)
1Inntekter ved oppdrag 168 000
2Salgsinntekter m.v. 109 000
3283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 283)
1Inntekter ved oppdrag 63 675 000
2Salgsinntekter m.v. 11 144 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 59 000
5Refusjon for flyværtjenester 68 050 000
3286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 286)
80Avkastning 203 500 000
3294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 294)
1Inntekter ved oppdrag 3 145 000
2Salgsinntekter m.v. 1 487 000
4Refusjoner 5 203 000
3295Presteskapet (jf. kap. 295)
1Inntekter ved oppdrag 124 000
4Husleieinnbetalinger m.v. 1 933 000
3297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 297)
2Salgsinntekter m.v. 6 086 000
4Leieinntekter m.v. 4 627 000
3299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 299)
54Overføring fra Opplysningsvesenets fond 41 500 000
4020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 1020)
3Oppdragsinntekter 127 450 000
4021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 1021)
1Oppdragsinntekter 32 000 000
4023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 1023)
1Inntekter Ernæringsinstituttet 8 250 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
3Diverse inntekter 52 000
4Refusjoner av ODA-godkjente utgifter 7 014 000
72Gebyr 128 000 000
5617Renter fra Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
80Renter 4 941 000 000
Totale inntekter 6 572 014 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i:

  • 1. at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan overskride bevilgninger mot tilsvarende merinntekter under kapitler og poster som angitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekt under
Kap. 200 post 1Kap. 3200 post 2
Kap. 202 post 1Kap. 3202 post 2
Kap. 203 post 1Kap. 3203 postene 2 og 11
Kap. 204 post 1 Kap. 3204 post 2
Kap. 222 post 1Kap. 3222 post 2
Kap. 232 post 1Kap. 3232 post 2 og 61
Kap. 243 post 1Kap. 3243 postene 2, 11 og 60
Kap. 256 post 1 Kap. 3256 post 2
Kap. 264 post 1Kap. 3264 postene 2 og 11
Kap. 265 post 1Kap. 3265 postene 2 og 11
Kap. 268 post 1Kap. 3268 postene 2, 4 og 5
Kap. 269 post 1Kap. 3269 postene 2 og 6
Kap. 273 post 1Kap. 3273 postene 2 og 6
Kap. 274 post 1Kap. 3274 postene 2 og 11
Kap. 278 post 1Kap. 3278 post 2
Kap. 278 postene 45 og 49Kap. 3278 post 49
Kap. 279 post 1Kap. 3279 post 2 og 4
Kap. 281 post 1Kap. 3281 post 2
Kap. 283 post 1Kap. 3283 post 2
Kap. 283 post 21Kap. 3283 post 5
Kap. 283 post 45Kap. 3283 post 2
Kap. 294 post 1Kap. 3294 postene 2 og 4
Kap. 294 post 21Kap. 3294 postene 60 og 70
Kap. 297 post 1Kap. 3297 postene 2 og 4
Kap. 299 postene 1 og 79Kap. 3299 post 54
  • 2. at bevilgningene til oppdragsvirksomhet under postene 21 i 2001 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter.

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan:

  • 1. Gi tilsagn om å utbetale inntil 20 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 202.

  • 2. Gi tilsagn om å utbetale inntil 3 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 206.

  • 3. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring i finsk som andrespråk for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001- 2002), jf. kap. 221 post 64.

  • 4. Gi tilsagn om tilskudd til videreutdanning i finsk tilsvarende 2 studiepermisjoner for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter gjeldende regler, jf. kap. 221 post 64.

  • 5. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring for elever med annet morsmål enn norsk og samisk i grunnskolen for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001- 2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001-2002), jf. kap. 221 post 65.

  • 6. Gi tilsagn for inntil 100 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 228 Kvalitetsutvikling i grunnskolen, post 21.

  • 7. Gi tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger med inntil 196 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 270 Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter, post 75.

  • 8. Gi tilsagn for inntil 37 500 000 kroner til Norges forskningsråd utover gitt bevilgning på kap. 285 Norges forskningsråd, post 52.

  • 9. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi støtte for 1. halvår 2002 (2. halvdel av undervisningsåret 2001-2002) etter de satser som blir fastsatt 2. halvår 2001 (1. halvdel av undervisningsåret 2001-2002), jf. kap. 240 og 2410.

  • 10. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi tilsagn om tillegg til lånet for 2001 med 3 505 kroner pr. måned i opptil 2 måneder for studenter som tar del i undervisning som er omfattet av ordningen med sommerundervisning.

IV

Fullmakter vedrørende fast eiendom

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Norges landbrukshøgskole kan nytte inntekter ved salg av eiendommer til kjøp og vedlikehold av andre eiendommer til undervisnings- og forskningsformål.

  • 2. Arealutvidelsen av byggeprosjektet Meieribygget med 720 m2 finansieres ved salg av eiendom som forvaltes av Norges landbrukshøgskole.

V

Andre fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Privatister som melder seg til eksamen og kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale et gebyr pr. prøve. Gebyret betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg til eksamen, skal betale 260 kroner dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og 530 kroner ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale 530 kroner pr. prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og 1 050 kroner ved senere forsøk.

  • 2. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kan organisere innkreving av Kopinoravgift og utgifter til papir/kopier fra studenter ved underliggende institusjoner.

  • 3. Institusjoner under lov om universiteter og høgskoler kan etter nærmere retningslinjer fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gis adgang til å ta egenandeler av kursdeltakere for studier.

  • 4. Kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø gis unntak fra Bevilgningsreglementets § 4.

  • 5. Ubrukte bevilgninger for 2000 under kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø, postene 1 Driftsutgifter, 21 Spesielle driftsutgifter, 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold og 49 Kjøp av eiendom, kan overføres i samsvar med vanlige regler til 2001 til post 50 Statstilskudd under henholdsvis kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø.

VI

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2001 kan gi tilsagn for inntil 132 500 000 kroner utover gitt bevilgning under kap. 920 post 50, hvorav inntil 25 000 000 kroner er knyttet til Haldenprosjektet.

VII

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeridepartementet i 2001 kan overskride bevilgningen for 2001 mot tilsvarende merinntekter under de kapitler og poster som er oppgitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekter under
Kap. 1020 postene 1 og 21Kap. 4020 post 3
Kap. 1021 postene 1 og 21Kap. 4021 post 1
Kap. 1023 postene 1 og 21Kap. 4023 post 1»
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Høyre. Forslaget lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2001 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 3200)
1Driftsutgifter 140 685 000
21Spesielle driftsutgifter 1 797 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 380 000
202Læringssenteret (jf. kap. 3202)
1Driftsutgifter 62 236 000
21Spesielle driftsutgifter 6 545 000
70Tilskudd til læremidler m.v., kan overføres32 828 000
203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 3203)
1Driftsutgifter 94 401 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 3204)
1Driftsutgifter 5 169 000
206Samisk utdanningsadministrasjon (jf. kap. 3206)
50Tilskudd til Sametinget 25 954 000
210Tilskudd til trossamfunn m.m. og privateide skole- og kirkebygg
70Tilskudd til trossamfunn og livssynssamfunn, overslagsbevilgning 106 796 000
75Tilskudd til privateide skole- og kirkebygg 12 000 000
76Tilskudd til råd for trossamfunn og livssynssamfunn 971 000
77Tilskudd til Norges Kristne Råd 800 000
221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 3221)
1Driftsutgifter 9 882 000
60Tilskudd til virkemiddeltiltak i Nord-Norge, kan overføres19 058 000
61Tilskudd til institusjoner 32 734 000
62Tilskudd til Fjellheimen leirskole 3 682 000
63Tilskudd til skolefritidsordninger, kan overføres248 619 000
64Tilskudd til undervisning i finsk 6 699 000
65Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen 717 554 000
67Tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler, overslagsbevilgning 83 500 000
68Det samiske utdanningsområdet, kan overføres27 133 000
70Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene 7 095 000
222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 3222)
1Driftsutgifter 48 979 000
228Kvalitetsutvikling i grunnskolen (jf. kap. 3228)
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres 321 873 000
229Andre formål i grunnskolen
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 239 post 124 472 000
60Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskole- reformen 534 852 000
62Kompensasjon for merutgifter i forbindelse med midler- tidige lokaler, kan overføres 40 000 000
70Tilskudd 4 518 000
231Tilskudd til videregående opplæring
60Tilskudd til landslinjer 139 177 000
61Tilskudd til opplæring innenfor kriminalomsorgen 90 921 000
65Tilskudd til ekstra opplæring for språklige minoriteter i videregående opplæring 29 428 000
66Tilskudd til teknisk undervisningsutstyr og tilpasning av lokaler 30 000 000
232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 3232)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 60133 058 000
21Sikkerhetsopplæring for fiskere 14 999 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres4 789 000
75Tilskudd til stipend og kurs for ansatte 308 000
234Tilskudd til lærebedrifter m.m.
1Driftsutgifter 7 217 000
70Tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger 315 500 000
71Tilskudd til drift av opplæringsråd 7 805 000
238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 3238)
1Driftsutgifter 124 163 000
239Andre formål i videregående opplæring
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 229 post 181 803 000
70Tilskudd til internatdriften ved Krokeide yrkesskole 15 924 000
71Tilskudd til studieopphold i utlandet 6 839 000
72Tilskudd til internasjonale utdanningsprogrammer (LEONARDO m.fl.) 33 510 000
73Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College 18 951 000
75Tilskudd 4 073 000
240Private skoler m.v.
70Tilskudd, overslagsbevilgning1 224 174 000
75Tilskudd til privatskoleorganisasjoner 455 000
243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 3243)
1Driftsutgifter, kan nyttes under postene 21 og 60660 179 000
21Spesielle driftsutgifter 37 284 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres6 347 000
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, kan overføres80 000 000
75Til disposisjon for departementet 2 746 000
249Andre tiltak i utdanningen
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 60 og 70 207 719 000
61Tilskudd til Nordland kunst- og filmskole 2 000 000
70Tilskudd til IKT-tiltak, kan nyttes under post 212 811 000
71Tilskudd til fotokopiering 3 468 000
75Særskilt tilskudd til toppidrettsgymnas 15 928 000
253Folkehøgskoler
21Spesielle driftsutgifter 2 282 000
60Tilskudd til fylkeskommunale folkehøgskoler, kan nyttes under post 70 41 138 000
70Tilskudd til andre folkehøgskoler, kan nyttes under post 60370 030 000
254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 3254)
60Tilskudd til norskopplæring for innvandrere 405 314 000
62Tilskudd til grunnskoleopplæring for innvandrere 16-20 år 58 648 000
70Tilskudd til studieforbund 212 988 000
71Tilskudd til fjernundervisning 27 683 000
72Tilskudd til kvinneuniversitetene, Norsk fredssenter og Studiesenteret Finnsnes 5 586 000
73Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner 8 481 000
256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 3256)
1Driftsutgifter 49 372 000
21Spesielle driftsutgifter 15 656 000
258Forskning, utviklingsarbeid og fellestiltak i voksen- opplæringen
21Spesielle driftsutgifter 86 646 000
259Kompetanseutviklingsprogrammet
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres 100 000 000
260Universitetet i Oslo
50Statstilskudd 2 244 296 000
261Universitetet i Bergen
50Statstilskudd 1 359 245 000
262Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
50Statstilskudd 1 739 929 000
263Universitetet i Tromsø
50Statstilskudd 776 906 000
264Norges handelshøgskole (jf. kap. 3264)
1Driftsutgifter 161 102 000
21Spesielle driftsutgifter 10 918 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 186 000
265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 3265)
1Driftsutgifter 40 099 000
21Spesielle driftsutgifter 4 478 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 630 000
268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 3268)
1Driftsutgifter 80 741 000
21Spesielle driftsutgifter 4 908 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 011 000
269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 3269)
1Driftsutgifter 89 190 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 812 000
270Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter
70Tilskudd til lengre reiser, overslagsbevilgning 74 784 000
71Tilrettelegging av studier i utlandet 7 710 000
73Tilskudd til studentbarnehager 71 353 000
74Tilskudd til velferdsarbeid 53 370 000
75Tilskudd til bygging av studentboliger, kan overføres186 848 000
273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 3273)
1Driftsutgifter 152 415 000
21Spesielle driftsutgifter 407 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 142 000
274Statlige høgskoler (jf. kap. 3274)
1Driftsutgifter 5 399 805 000
21Spesielle driftsutgifter 237 361 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres247 266 000
70Tilskudd 7 116 000
278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 3278)
1Driftsutgifter 341 221 000
21Spesielle driftsutgifter 150 869 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 281 000
49Kjøp av eiendom, kan overføres10 000
279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 3279)
1Driftsutgifter 155 183 000
21Spesielle driftsutgifter 55 099 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 036 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
1Driftsutgifter 552 324 000
21Spesielle driftsutgifter 1 681 000
30Fellesmidler, kan overføres35 900 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres33 332 000
60Tilskudd til RIT 2000, kan overføres 111 050 000
70Tilskudd til utgivelse av lærebøker 6 736 000
71Tilskudd til Stiftelsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus 4 696 000
72Stipendmidler for etterutdanning av kunstnere 1 894 000
73Tilskudd til internasjonale programmer 45 091 000
75Tilskudd til UNIK 12 360 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres32 652 000
282Privat høgskoleutdanning
70Tilskudd 397 094 000
283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 3283)
1Driftsutgifter 220 590 000
21Spesielle driftsutgifter 68 642 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres9 583 000
70Den meteorologiske verdensorganisasjon 2 110 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter, kan overføres44 088 000
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål 638 079 000
55Administrasjon 171 718 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
50Overføring til Norges forskningsråd 203 500 000
287Forskningsinstitutter og andre tiltak
21Spesielle driftsutgifter 4 500 000
50NOVA 19 393 000
52Norsk Utenrikspolitisk Institutt 14 380 000
54Forskningsstiftelser 33 965 000
71Tilskudd til andre private institusjoner 13 131 000
72Til disposisjon for departementet 2 160 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner 90 026 000
74Til disposisjon for internasjonalt utdanningssamarbeid 2 044 000
294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 3294)
1Driftsutgifter 92 844 000
21Spesielle driftsutgifter 3 145 000
71Tilskudd til kirkelige formål 76 760 000
72Tilskudd til kirkelig virksomhet i kommunene 110 000 000
79Til disposisjon for departementet, kan overføres500 000
295Presteskapet (jf. kap. 3295)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 294 post 71587 338 000
21Spesielle driftsutgifter 124 000
297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 3297)
1Driftsutgifter 26 988 000
299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 3299)
1Driftsutgifter 16 500 000
79Til disposisjon for felleskirkelige tiltak, kan overføres25 000 000
920Norges forskningsråd
50Tilskudd 922 500 000
1020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)
1Driftsutgifter 160 250 000
21Spesielle driftsutgifter 118 450 000
1021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 4021)
1Driftsutgifter 87 900 000
21Spesielle driftsutgifter 32 000 000
1023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 4023)
1Driftsutgifter 20 250 000
21Spesielle driftsutgifter 8 250 000
50Tilskudd Norges forskningsråd, kan overføres215 000 000
70Tilskudd Fiskeriforskning i Tromsø, kan overføres21 500 000
71Tilskudd til utviklingstiltak, kan overføres27 000 000
1137Forskning og utvikling
50Forskningsprogrammer 120 212 000
51Basisbevilgninger til forskningsinstitutter 146 139 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
1Driftsutgifter 229 657 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning4 443 700 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning837 000 000
72Rentestønad, overslagsbevilgning1 498 000 000
73Avskrivninger, overslagsbevilgning443 900 000
74Tap på utlån 452 000 000
75Særskilte tilretteleggingstiltak for utdanning i utlandet 4 396 000
Totale utgifter 34 521 761 000
Inntekter
3200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 200)
5Refusjon fra NORAD 721 000
3202Læringssenteret (jf. kap. 202)
1Inntekter ved oppdrag 6 545 000
2Salgsinntekter m.v. 12 390 000
3203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 203)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 3 581 000
11Kursavgifter 6 570 000
3204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 204)
2Salgsinntekter m.v. 206 000
3221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 221)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 24 395 000
3222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 222)
2Salgsinntekter m.v. 340 000
3232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 232)
2Salgsinntekter m.v. 12 002 000
61Refusjoner fra fylkeskommuner 719 000
3238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 238)
5Refusjon fra NORAD 2 060 000
3243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 243)
1Inntekter ved oppdrag 37 129 000
2Salgsinntekter m.v. 4 356 000
11Kursavgift ved voksenopplæring og etterutdanning 2 055 000
60Betaling fra kommuner og fylkeskommuner 3 543 000
3254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 254)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 57 112 000
3256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 256)
1Inntekter ved oppdrag 12 166 000
2Salgsinntekter m.v. 5 492 000
3264Norges handelshøgskole (jf. kap. 264)
1Inntekter ved oppdrag 12 000 000
2Salgsinntekter m.v. 7 609 000
3265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 265)
1Inntekter ved oppdrag 4 500 000
2Salgsinntekter m.v. 166 000
3268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 268)
1Inntekter ved oppdrag 5 000 000
2Salgsinntekter m.v. 6 413 000
5Refusjon fra Forsvarsdepartementet 2 347 000
3269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 269)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 291 000
3273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 273)
1Inntekter ved oppdrag 430 000
2Salgsinntekter m.v. 4 235 000
3274Statlige høgskoler (jf. kap. 274)
1Inntekter ved oppdrag 245 565 000
2Salgsinntekter m.v. 174 426 000
3278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 278)
1Inntekter ved oppdrag 150 869 000
2Salgsinntekter m.v. 26 589 000
3Diverse inntekter 174 000
49Salg av eiendom 5 710 000
3279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 279)
1Inntekter ved oppdrag 55 099 000
2Salgsinntekter m.v. 21 060 000
4Refusjon gebyrstipend 1 173 000
3281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 281)
1Inntekter ved oppdrag 168 000
2Salgsinntekter m.v. 109 000
3283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 283)
1Inntekter ved oppdrag 63 675 000
2Salgsinntekter m.v. 11 144 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 59 000
5Refusjon for flyværtjenester 68 050 000
3286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 286)
80Avkastning 203 500 000
3294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 294)
1Inntekter ved oppdrag 3 145 000
2Salgsinntekter m.v. 1 487 000
4Refusjoner 2 203 000
3295Presteskapet (jf. kap. 295)
1Inntekter ved oppdrag 124 000
4Husleieinnbetalinger m.v. 17 933 000
3297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 297)
2Salgsinntekter m.v. 6 086 000
4Leieinntekter m.v. 1 627 000
3299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 299)
54Overføring fra Opplysningsvesenets fond 41 500 000
4020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 1020)
3Oppdragsinntekter 127 450 000
4021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 1021)
1Oppdragsinntekter 32 000 000
4023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 1023)
1Inntekter Ernæringsinstituttet 8 250 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
3Diverse inntekter 52 000
4Refusjoner av ODA-godkjente utgifter 7 014 000
72Gebyr 128 000 000
5617Renter fra Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
80Renter 4 941 000 000
Totale inntekter 6 582 014 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i:

  • 1. at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan overskride bevilgninger mot tilsvarende merinntekter under kapitler og poster som angitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekt under
Kap. 200 post 1Kap. 3200 post 2
Kap. 202 post 1Kap. 3202 post 2
Kap. 203 post 1Kap. 3203 postene 2 og 11
Kap. 204 post 1 Kap. 3204 post 2
Kap. 222 post 1Kap. 3222 post 2
Kap. 232 post 1Kap. 3232 post 2 og 61
Kap. 243 post 1Kap. 3243 postene 2, 11 og 60
Kap. 256 post 1 Kap. 3256 post 2
Kap. 264 post 1Kap. 3264 postene 2 og 11
Kap. 265 post 1Kap. 3265 postene 2 og 11
Kap. 268 post 1Kap. 3268 postene 2, 4 og 5
Kap. 269 post 1Kap. 3269 postene 2 og 6
Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekt under
Kap. 273 post 1Kap. 3273 postene 2 og 6
Kap. 274 post 1Kap. 3274 postene 2 og 11
Kap. 278 post 1Kap. 3278 post 2
Kap. 278 postene 45 og 49Kap. 3278 post 49
Kap. 279 post 1Kap. 3279 post 2 og 4
Kap. 281 post 1Kap. 3281 post 2
Kap. 283 post 1Kap. 3283 post 2
Kap. 283 post 21Kap. 3283 post 5
Kap. 283 post 45Kap. 3283 post 2
Kap. 294 post 1Kap. 3294 postene 2 og 4
Kap. 294 post 21Kap. 3294 postene 60 og 70
Kap. 297 post 1Kap. 3297 postene 2 og 4
Kap. 299 postene 1 og 79Kap. 3299 post 54
  • 2. at bevilgningene til oppdragsvirksomhet under postene 21 i 2001 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter.

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan:

  • 1. Gi tilsagn om å utbetale inntil 20 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 202.

  • 2. Gi tilsagn om å utbetale inntil 3 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 206.

  • 3. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring i finsk som andrespråk for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001- 2002), jf. kap. 221 post 64.

  • 4. Gi tilsagn om tilskudd til videreutdanning i finsk tilsvarende 2 studiepermisjoner for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter gjeldende regler, jf. kap. 221 post 64.

  • 5. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring for elever med annet morsmål enn norsk og samisk i grunnskolen for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001- 2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001-2002), jf. kap. 221 post 65.

  • 6. Gi tilsagn for inntil 100 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 228 Kvalitetsutvikling i grunnskolen, post 21.

  • 7. Gi tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger med inntil 196 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 270 Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter, post 75.

  • 8. Gi tilsagn for inntil 37 500 000 kroner til Norges forsk-ningsråd utover gitt bevilgning på kap. 285 Norges forskningsråd, post 52.

  • 9. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi støtte for 1. halvår 2002 (2. halvdel av undervisningsåret 2001-2002) etter de satser som blir fastsatt 2. halvår 2001 (1. halvdel av undervisningsåret 2001-2002), jf. kap. 240 og 2410.

  • 10. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi tilsagn om tillegg til lånet for 2001 med 3 505 kroner pr. måned i opptil 2 måneder for studenter som tar del i undervisning som er omfattet av ordningen med sommerundervisning.

IV

Fullmakter vedrørende fast eiendom

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Norges landbrukshøgskole kan nytte inntekter ved salg av eiendommer til kjøp og vedlikehold av andre eiendommer til undervisnings- og forskningsformål.

  • 2. Arealutvidelsen av byggeprosjektet Meieribygget med 720 m2 finansieres ved salg av eiendom som forvaltes av Norges landbrukshøgskole.

V

Andre fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Privatister som melder seg til eksamen og kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale et gebyr pr. prøve. Gebyret betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg til eksamen, skal betale 260 kroner dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og 530 kroner ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg til fag- /svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale 530 kroner pr. prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og 1 050 kroner ved senere forsøk.

  • 2. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kan organisere innkreving av Kopinoravgift og utgifter til papir/kopier fra studenter ved underliggende institusjoner.

  • 3. Institusjoner under lov om universiteter og høgskoler kan etter nærmere retningslinjer fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gis adgang til å ta egenandeler av kursdeltakere for studier.

  • 4. Kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø gis unntak fra Bevilgningsreglementets § 4.

  • 5. Ubrukte bevilgninger for 2000 under kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø, postene 1 Driftsutgifter, 21 Spesielle driftsutgifter, 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold og 49 Kjøp av eiendom, kan overføres i samsvar med vanlige regler til 2001 til post 50 Statstilskudd under henholdsvis kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø.

VI

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2001 kan gi tilsagn for inntil 132 500 000 kroner utover gitt bevilgning under kap. 920 post 50, hvorav inntil 25 000 000 kroner er knyttet til Haldenprosjektet.

VII

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeridepartementet i 2001 kan overskride bevilgningen for 2001 mot tilsvarende merinntekter under de kapitler og poster som er oppgitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekter under
Kap. 1020 postene 1 og 21Kap. 4020 post 3
Kap. 1021 postene 1 og 21Kap. 4021 post 1
Kap. 1023 postene 1 og 21Kap. 4023 post 1»
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 85 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.28.44)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«I

På statsbudsjettet for 2001 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 3200)
1Driftsutgifter 134 030 200
21Spesielle driftsutgifter 1 797 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 380 000
202Læringssenteret (jf. kap. 3202)
1Driftsutgifter 40 636 000
21Spesielle driftsutgifter 6 545 000
70Tilskudd til læremidler m.v., kan overføres32 828 000
203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 3203)
1Driftsutgifter 114 401 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 3204)
1Driftsutgifter 5 169 000
206Samisk utdanningsadministrasjon (jf. kap. 3206)
50Tilskudd til Sametinget 10 954 000
210Tilskudd til trossamfunn m.m. og privateide skole- og kirkebygg
70Tilskudd til trossamfunn og livssynssamfunn, overslagsbevilgning 106 796 000
75Tilskudd til privateide skole- og kirkebygg 15 000 000
76Tilskudd til råd for trossamfunn og livssynssamfunn 971 000
77Tilskudd til Norges Kristne Råd 800 000
221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 3221)
1Driftsutgifter 7 882 000
60Tilskudd til virkemiddeltiltak i Nord-Norge, kan overføres10 058 000
61Tilskudd til institusjoner 32 734 000
62Tilskudd til Fjellheimen leirskole 3 682 000
63Tilskudd til skolefritidsordninger, kan overføres198 619 000
64Tilskudd til undervisning i finsk 3 699 000
65Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen 507 554 000
68Det samiske utdanningsområdet, kan overføres14 133 000
69Tilsk. til særskilte gr. berørt av dysleksi, dyskalkuli, funksjonell analfabetisme m.m. 10 000 000
71Tilsk. for oppretth. av skoler i omr. med særskilte beh. i forb. med rasfarlige skoleveier, uheldig lange transportetapper m.m. 25 000 000
72Tilskudd til leirskoleopphold for blinde og svaksynte 1 400 000
222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 3222)
1Driftsutgifter 48 979 000
228Kvalitetsutvikling i grunnskolen (jf. kap. 3228)
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres331 873 000
229Andre formål i grunnskolen
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 239 post 124 472 000
60Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskole- reformen 534 852 000
62Kompensasjon for merutgifter i forbindelse med midlertidige lokaler, kan overføres 40 000 000
65Kompensasjon for gjennomføringen av HMS-forskriften- samt investeringer i forb. med skolereformen 150 443 800
70Tilskudd 4 518 000
231Tilskudd til videregående opplæring
60Tilskudd til landslinjer 139 177 000
61Tilskudd til opplæring innenfor kriminalomsorgen 89 921 000
65Tilskudd til ekstra opplæring for språklige minoriteter i videregående opplæring 28 428 000
66Tilskudd til teknisk undervisningsutstyr og tilpasning av lokaler 30 000 000
232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 3232)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 60133 558 000
21Sikkerhetsopplæring for fiskere 16 999 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres4 789 000
75Tilskudd til stipend og kurs for ansatte 308 000
234Tilskudd til lærebedrifter m.m.
1Driftsutgifter 7 217 000
70Tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger 315 500 000
71Tilskudd til drift av opplæringsråd 7 805 000
238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 3238)
1Driftsutgifter 134 163 000
239Andre formål i videregående opplæring
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 229 post 179 403 000
70Tilskudd til internatdriften ved Krokeide yrkesskole 15 924 000
71Tilskudd til studieopphold i utlandet 6 839 000
72Tilskudd til internasjonale utdanningsprogrammer (LEONARDO m.fl.) 33 510 000
73Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College 18 951 000
75Tilskudd 7 073 000
240Private skoler m.v.
70Tilskudd, overslagsbevilgning1 229 174 000
75Tilskudd til privatskoleorganisasjoner 455 000
243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 3243)
1Driftsutgifter, kan nyttes under postene 21 og 60730 179 000
21Spesielle driftsutgifter 37 284 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres6 347 000
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, kan overføres10 000 000
75Til disposisjon for departementet 2 746 000
249Andre tiltak i utdanningen
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 60 og 70 207 719 000
61Tilskudd til Nordland kunst- og filmskole 1 000 000
70Tilskudd til IKT-tiltak, kan nyttes under post 212 811 000
71Tilskudd til fotokopiering 3 468 000
75Særskilt tilskudd til toppidrettsgymnas 15 928 000
253Folkehøgskoler
21Spesielle driftsutgifter 2 282 000
60Tilskudd til fylkeskommunale folkehøgskoler, kan nyttes under post 70 21 138 000
70Tilskudd til andre folkehøgskoler, kan nyttes under post 60352 530 000
254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 3254)
60Tilskudd til norskopplæring for innvandrere 405 314 000
62Tilskudd til grunnskoleopplæring for innvandrere 16-20 år 58 648 000
70Tilskudd til studieforbund 167 988 000
71Tilskudd til fjernundervisning 27 683 000
72Tilskudd til kvinneuniversitetene, Norsk fredssenter og Studiesenteret Finnsnes 5 586 000
73Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner 4 481 000
256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 3256)
1Driftsutgifter 49 372 000
21Spesielle driftsutgifter 15 656 000
258Forskning, utviklingsarbeid og fellestiltak i voksen- opplæringen
21Spesielle driftsutgifter 91 646 000
259Kompetanseutviklingsprogrammet
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres100 000 000
260Universitetet i Oslo
50Statstilskudd 2 250 796 000
261Universitetet i Bergen
50Statstilskudd 1 364 245 000
262Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
50Statstilskudd 1 739 929 000
263Universitetet i Tromsø
50Statstilskudd 776 906 000
264Norges handelshøgskole (jf. kap. 3264)
1Driftsutgifter 161 102 000
21Spesielle driftsutgifter 10 918 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 186 000
265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 3265)
1Driftsutgifter 40 099 000
21Spesielle driftsutgifter 4 478 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 630 000
268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 3268)
1Driftsutgifter 80 741 000
21Spesielle driftsutgifter 4 908 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 011 000
269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 3269)
1Driftsutgifter 80 190 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 812 000
270Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter
70Tilskudd til lengre reiser, overslagsbevilgning74 784 000
71Tilrettelegging av studier i utlandet 7 710 000
73Tilskudd til studentbarnehager 71 353 000
74Tilskudd til velferdsarbeid 53 370 000
75Tilskudd til bygging av studentboliger, kan overføres186 848 000
273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 3273)
1Driftsutgifter 119 915 000
21Spesielle driftsutgifter 407 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 142 000
274Statlige høgskoler (jf. kap. 3274)
1Driftsutgifter 5 300 305 000
21Spesielle driftsutgifter 237 361 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 247 266 000
70Tilskudd 7 116 000
278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 3278)
1Driftsutgifter 340 221 000
21Spesielle driftsutgifter 150 869 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres20 281 000
49Kjøp av eiendom, kan overføres10 000
279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 3279)
1Driftsutgifter 156 183 000
21Spesielle driftsutgifter 55 099 000
22Valutakompensasjon for de studieplasser veterinærhøyskolen er pålagt å kjøpe 4 000 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 036 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
1Driftsutgifter 412 324 000
21Spesielle driftsutgifter 1 681 000
30Fellesmidler, kan overføres30 900 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres173 332 000
60Tilskudd til RIT 2000, kan overføres 111 050 000
70Tilskudd til utgivelse av lærebøker 1 736 000
71Tilskudd til Stiftelsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus 4 696 000
73Tilskudd til internasjonale programmer 45 091 000
75Tilskudd til UNIK 12 360 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres32 652 000
282Privat høgskoleutdanning
70Tilskudd 397 094 000
283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 3283)
1Driftsutgifter 218 590 000
21Spesielle driftsutgifter 68 642 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres9 583 000
70Den meteorologiske verdensorganisasjon 2 110 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter, kan overføres44 088 000
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål 838 079 000
55Administrasjon 174 718 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
50Overføring til Norges forskningsråd 203 500 000
287Forskningsinstitutter og andre tiltak
21Spesielle driftsutgifter 4 500 000
50NOVA 10 393 000
52Norsk Utenrikspolitisk Institutt 7 380 000
54Forskningsstiftelser 33 965 000
71Tilskudd til andre private institusjoner 13 131 000
72Til disposisjon for departementet 2 160 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner 90 026 000
74Til disposisjon for internasjonalt utdanningssamarbeid 2 044 000
294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 3294)
1Driftsutgifter 113 844 000
21Spesielle driftsutgifter 3 145 000
71Tilskudd til kirkelige formål 102 760 000
72Tilskudd til kirkelig virksomhet i kommunene 85 000 000
79Til disposisjon for departementet, kan overføres500 000
295Presteskapet (jf. kap. 3295)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 294 post 71557 338 000
21Spesielle driftsutgifter 124 000
297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 3297)
1Driftsutgifter 26 988 000
299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 3299)
1Driftsutgifter 16 500 000
79Til disposisjon for felleskirkelige tiltak, kan overføres25 000 000
920Norges forskningsråd
50Tilskudd 927 500 000
1020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)
1Driftsutgifter 160 250 000
21Spesielle driftsutgifter 118 450 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold 100 000 000
1021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 4021)
1Driftsutgifter 87 900 000
21Spesielle driftsutgifter 32 000 000
1023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 4023)
1Driftsutgifter 20 250 000
21Spesielle driftsutgifter 8 250 000
50Tilskudd Norges forskningsråd, kan overføres225 000 000
70Tilskudd Fiskeriforskning i Tromsø, kan overføres21 500 000
71Tilskudd til utviklingstiltak, kan overføres27 000 000
1137Forskning og utvikling
50Forskningsprogrammer 120 212 000
51Basisbevilgninger til forskningsinstitutter 146 139 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
1Driftsutgifter 220 657 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning4 526 700 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning837 000 000
72Rentestønad, overslagsbevilgning1 498 000 000
73Avskrivninger, overslagsbevilgning428 700 000
74Tap på utlån 452 000 000
75Særskilte tilretteleggingstiltak for utdanning i utlandet 4 396 000
76Gebyr innland 20 000 000
Totale utgifter 34 492 761 000
Inntekter
3200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 200)
5Refusjon fra NORAD 721 000
3202Læringssenteret (jf. kap. 202)
1Inntekter ved oppdrag 6 545 000
2Salgsinntekter m.v. 12 390 000
3203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 203)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 3 581 000
11Kursavgifter 6 570 000
3204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 204)
2Salgsinntekter m.v. 206 000
3221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 221)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 24 395 000
3222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 222)
2Salgsinntekter m.v. 340 000
3232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 232)
2Salgsinntekter m.v. 12 002 000
61Refusjoner fra fylkeskommuner 719 000
3238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 238)
5Refusjon fra NORAD 2 060 000
3243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 243)
1Inntekter ved oppdrag 37 129 000
2Salgsinntekter m.v. 4 356 000
11Kursavgift ved voksenopplæring og etterutdanning 2 055 000
60Betaling fra kommuner og fylkeskommuner 3 543 000
3254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 254)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 57 112 000
3256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 256)
1Inntekter ved oppdrag 12 166 000
2Salgsinntekter m.v. 5 492 000
3264Norges handelshøgskole (jf. kap. 264)
1Inntekter ved oppdrag 12 000 000
2Salgsinntekter m.v. 7 609 000
3265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 265)
1Inntekter ved oppdrag 4 500 000
2Salgsinntekter m.v. 166 000
3268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 268)
1Inntekter ved oppdrag 5 000 000
2Salgsinntekter m.v. 6 413 000
5Refusjon fra Forsvarsdepartementet 2 347 000
3269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 269)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 291 000
3273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 273)
1Inntekter ved oppdrag 430 000
2Salgsinntekter m.v. 4 235 000
3274Statlige høgskoler (jf. kap. 274)
1Inntekter ved oppdrag 245 565 000
2Salgsinntekter m.v. 174 426 000
3278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 278)
1Inntekter ved oppdrag 150 869 000
2Salgsinntekter m.v. 26 589 000
3Diverse inntekter 174 000
49Salg av eiendom 5 710 000
3279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 279)
1Inntekter ved oppdrag 55 099 000
2Salgsinntekter m.v. 21 060 000
4Refusjon gebyrstipend 1 173 000
3281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 281)
1Inntekter ved oppdrag 168 000
2Salgsinntekter m.v. 109 000
3283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 283)
1Inntekter ved oppdrag 63 675 000
2Salgsinntekter m.v. 11 144 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 59 000
5Refusjon for flyværtjenester 68 050 000
3286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 286)
80Avkastning 203 500 000
3294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 294)
1Inntekter ved oppdrag 3 145 000
2Salgsinntekter m.v. 1 487 000
4Refusjoner 2 203 000
3295Presteskapet (jf. kap. 295)
1Inntekter ved oppdrag 124 000
4Husleieinnbetalinger m.v. 1 933 000
3297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 297)
2Salgsinntekter m.v. 6 086 000
4Leieinntekter m.v. 1 627 000
3299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 299)
54Overføring fra Opplysningsvesenets fond 41 500 000
4020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 1020)
3Oppdragsinntekter 127 450 000
4021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 1021)
1Oppdragsinntekter 32 000 000
4023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 1023)
1Inntekter Ernæringsinstituttet 8 250 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
3Diverse inntekter 52 000
4Refusjoner av ODA-godkjente utgifter 7 014 000
72Gebyr 115 000 000
5617Renter fra Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
80Renter 4 941 000 000
Totale inntekter 6 553 014 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i:

  • 1. at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan overskride bevilgninger mot tilsvarende merinntekter under kapitler og poster som angitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekt under
Kap. 200 post 1Kap. 3200 post 2
Kap. 202 post 1Kap. 3202 post 2
Kap. 203 post 1Kap. 3203 postene 2 og 11
Kap. 204 post 1 Kap. 3204 post 2
Kap. 222 post 1Kap. 3222 post 2
Kap. 232 post 1Kap. 3232 post 2 og 61
Kap. 243 post 1Kap. 3243 postene 2, 11 og 60
Kap. 256 post 1 Kap. 3256 post 2
Kap. 264 post 1Kap. 3264 postene 2 og 11
Kap. 265 post 1Kap. 3265 postene 2 og 11
Kap. 268 post 1Kap. 3268 postene 2, 4 og 5
Kap. 269 post 1Kap. 3269 postene 2 og 6
Kap. 273 post 1Kap. 3273 postene 2 og 6
Kap. 274 post 1Kap. 3274 postene 2 og 11
Kap. 278 post 1Kap. 3278 post 2
Kap. 278 postene 45 og 49Kap. 3278 post 49
Kap. 279 post 1Kap. 3279 post 2 og 4
Kap. 281 post 1Kap. 3281 post 2
Kap. 283 post 1Kap. 3283 post 2
Kap. 283 post 21Kap. 3283 post 5
Kap. 283 post 45Kap. 3283 post 2
Kap. 294 post 1Kap. 3294 postene 2 og 4
Kap. 294 post 21Kap. 3294 postene 60 og 70
Kap. 297 post 1Kap. 3297 postene 2 og 4
Kap. 299 postene 1 og 79Kap. 3299 post 54
  • 2. at bevilgningene til oppdragsvirksomhet under postene 21 i 2001 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter.

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan:

  • 1. Gi tilsagn om å utbetale inntil 20 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 202.

  • 2. Gi tilsagn om å utbetale inntil 3 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 206.

  • 3. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring i finsk som andrespråk for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001- 2002), jf. kap. 221 post 64.

  • 4. Gi tilsagn om tilskudd til videreutdanning i finsk tilsvarende 2 studiepermisjoner for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter gjeldende regler, jf. kap. 221 post 64.

  • 5. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring for elever med annet morsmål enn norsk og samisk i grunnskolen for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001- 2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001-2002), jf. kap. 221 post 65.

  • 6. Gi tilsagn for inntil 100 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 228 Kvalitetsutvikling i grunnskolen, post 21.

  • 7. Gi tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger med inntil 196 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 270 Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter, post 75.

  • 8. Gi tilsagn for inntil 37 500 000 kroner til Norges forskningsråd utover gitt bevilgning på kap. 285 Norges forskningsråd, post 52.

  • 9. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi støtte for 1. halvår 2002 (2. halvdel av undervisningsåret 2001-2002) etter de satser som blir fastsatt 2. halvår 2001 (1. halvdel av undervisningsåret 2001-2002), jf. kap. 240 og 2410.

  • 10. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi tilsagn om tillegg til lånet for 2001 med 3 505 kroner pr. måned i opptil 2 måneder for studenter som tar del i undervisning som er omfattet av ordningen med sommerundervisning.

IV

Fullmakter vedrørende fast eiendom

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Norges landbrukshøgskole kan nytte inntekter ved salg av eiendommer til kjøp og vedlikehold av andre eiendommer til undervisnings- og forskningsformål.

  • 2. Arealutvidelsen av byggeprosjektet Meieribygget med 720 m2 finansieres ved salg av eiendom som forvaltes av Norges landbrukshøgskole.

V

Andre fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Privatister som melder seg til eksamen og kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale et gebyr pr. prøve. Gebyret betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg til eksamen, skal betale 260 kroner dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og 530 kroner ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg til fag- /svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale 530 kroner pr. prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og 1 050 kroner ved senere forsøk.

  • 2. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kan organisere innkreving av Kopinoravgift og utgifter til papir/kopier fra studenter ved underliggende institusjoner.

  • 3. Institusjoner under lov om universiteter og høgskoler kan etter nærmere retningslinjer fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gis adgang til å ta egenandeler av kursdeltakere for studier.

  • 4. Kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø gis unntak fra Bevilgningsreglementets § 4.

  • 5. Ubrukte bevilgninger for 2000 under kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø, postene 1 Driftsutgifter, 21 Spesielle driftsutgifter, 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold og 49 Kjøp av eiendom, kan overføres i samsvar med vanlige regler til 2001 til post 50 Statstilskudd under henholdsvis kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø.

VI

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2001 kan gi tilsagn for inntil 132 500 000 kroner utover gitt bevilgning under kap. 920 post 50, hvorav inntil 25 000 000 kroner er knyttet til Haldenprosjektet.

VII

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeridepartementet i 2001 kan overskride bevilgningen for 2001 mot tilsvarende merinntekter under de kapitler og poster som er oppgitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekter under
Kap. 1020 postene 1 og 21Kap. 4020 post 3
Kap. 1021 postene 1 og 21Kap. 4021 post 1
Kap. 1023 postene 1 og 21Kap. 4023 post 1»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 86 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.29.04)Komiteen hadde innstillet:

A. Rammeområde 17

(Utdanning og forskning)

I

På statsbudsjettet for 2001 bevilges under:

Kap.PostFormål:KronerKroner
Utgifter
200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 3200)
1Driftsutgifter 146 185 000
21Spesielle driftsutgifter 1 797 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 2 380 000
202Læringssenteret (jf. kap. 3202)
1Driftsutgifter 70 236 000
21Spesielle driftsutgifter 6 545 000
70Tilskudd til læremidler m.v., kan overføres32 828 000
203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 3203)
1Driftsutgifter 108 401 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 3204)
1Driftsutgifter 5 169 000
206Samisk utdanningsadministrasjon (jf. kap. 3206)
50Tilskudd til Sametinget 25 954 000
210Tilskudd til trossamfunn m.m. og privateide skole- og kirkebygg
70Tilskudd til trossamfunn og livssynssamfunn, overslagsbevilgning 106 796 000
75Tilskudd til privateide skole- og kirkebygg 7 000 000
76Tilskudd til råd for trossamfunn og livssynssamfunn 971 000
77Tilskudd til Norges Kristne Råd 800 000
221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 3221)
1Driftsutgifter 9 882 000
60Tilskudd til virkemiddeltiltak i Nord-Norge, kan overføres19 058 000
61Tilskudd til institusjoner 32 734 000
62Tilskudd til Fjellheimen leirskole 3 682 000
63Tilskudd til skolefritidsordninger, kan overføres398 619 000
64Tilskudd til undervisning i finsk 6 699 000
65Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen 717 554 000
66Tilskudd til leirskoleopplæring 29 000 000
67Tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler, overslagsbevilgning 83 500 000
68Det samiske utdanningsområdet, kan overføres27 133 000
70Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene 7 095 000
222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 3222)
1Driftsutgifter 48 979 000
228Kvalitetsutvikling i grunnskolen (jf. kap. 3228)
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres316 373 000
229Andre formål i grunnskolen
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 239 post 124 472 000
60Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskolereformen 534 852 000
62Kompensasjon for merutgifter i forbindelse med midlertidige lokaler, kan overføres 15 000 000
70Tilskudd 4 518 000
231Tilskudd til videregående opplæring
60Tilskudd til landslinjer 139 177 000
61Tilskudd til opplæring innenfor kriminalomsorgen 90 921 000
65Tilskudd til ekstra opplæring for språklige minoriteter i videregående opplæring 29 428 000
66Tilskudd til teknisk undervisningsutstyr og tilpasning av lokaler 20 000 000
232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 3232)
1Driftsutgifter, kan nyttes under post 60133 058 000
21Sikkerhetsopplæring for fiskere 14 999 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 4 789 000
75Tilskudd til stipend og kurs for ansatte 308 000
234Tilskudd til lærebedrifter m.m.
1Driftsutgifter 7 217 000
70Tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger 310 500 000
71Tilskudd til drift av opplæringsråd 7 805 000
238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 3238)
1Driftsutgifter 84 163 000
239Andre formål i videregående opplæring
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 229 post 181 803 000
60Utlånsordning for skolebøker i videregående skole 100 000 000
70Tilskudd til internatdriften ved Krokeide yrkesskole 15 924 000
71Tilskudd til studieopphold i utlandet 6 839 000
72Tilskudd til internasjonale utdanningsprogrammer (LEONARDO m.fl.) 33 510 000
73Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College 18 951 000
75Tilskudd 4 073 000
240Private skoler m.v.
70Tilskudd, overslagsbevilgning1 198 674 000
75Tilskudd til privatskoleorganisasjoner 455 000
243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 3243)
1Driftsutgifter, kan nyttes under postene 21 og 60656 179 000
21Spesielle driftsutgifter 37 284 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres 6 347 000
60Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, kan overføres80 000 000
75Til disposisjon for departementet 2 746 000
249Andre tiltak i utdanningen
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under postene 60 og 70 164 719 000
61Tilskudd til Nordland kunst- og filmskole 2 000 000
70Tilskudd til IKT-tiltak, kan nyttes under post 212 811 000
71Tilskudd til fotokopiering 3 468 000
75Særskilt tilskudd til toppidrettsgymnas 10 928 000
253Folkehøgskoler
21Spesielle driftsutgifter 2 282 000
60Tilskudd til fylkeskommunale folkehøgskoler, kan nyttes under post 70 41 138 000
70Tilskudd til andre folkehøgskoler, kan nyttes under post 60362 530 000
254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 3254)
60Tilskudd til norskopplæring for innvandrere 405 314 000
62Tilskudd til grunnskoleopplæring for innvandrere 16-20 år 58 648 000
70Tilskudd til studieforbund 212 988 000
71Tilskudd til fjernundervisning 27 683 000
72Tilskudd til kvinneuniversitetene, Norsk fredssenter og Studiesenteret Finnsnes 6 586 000
73Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner 8 481 000
256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 3256)
1Driftsutgifter 49 372 000
21Spesielle driftsutgifter 15 656 000
258Forskning, utviklingsarbeid og fellestiltak i voksen- opplæringen
21Spesielle driftsutgifter 86 646 000
259Kompetanseutviklingsprogrammet
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres100 000 000
260Universitetet i Oslo
50Statstilskudd 2 244 296 000
261Universitetet i Bergen
50Statstilskudd 1 359 245 000
262Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
50Statstilskudd 1 739 929 000
263Universitetet i Tromsø
50Statstilskudd 776 906 000
264Norges handelshøgskole (jf. kap. 3264)
1Driftsutgifter 161 102 000
21Spesielle driftsutgifter 10 918 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres13 186 000
265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 3265)
1Driftsutgifter 40 099 000
21Spesielle driftsutgifter 4 478 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 630 000
268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 3268)
1Driftsutgifter 80 741 000
21Spesielle driftsutgifter 4 908 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 011 000
269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 3269)
1Driftsutgifter 89 190 000
21Spesielle driftsutgifter 1 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 812 000
270Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter
70Tilskudd til lengre reiser, overslagsbevilgning74 784 000
71Tilrettelegging av studier i utlandet 7 710 000
73Tilskudd til studentbarnehager 71 353 000
74Tilskudd til velferdsarbeid 53 370 000
75Tilskudd til bygging av studentboliger, kan overføres186 848 000
273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 3273)
1Driftsutgifter 152 415 000
21Spesielle driftsutgifter 407 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 142 000
274Statlige høgskoler (jf. kap. 3274)
1Driftsutgifter 5 398 305 000
21Spesielle driftsutgifter 237 361 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres237 266 000
70Tilskudd 7 116 000
278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 3278)
1Driftsutgifter 341 221 000
21Spesielle driftsutgifter 150 869 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 281 000
49Kjøp av eiendom, kan overføres10 000
279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 3279)
1Driftsutgifter 155 183 000
21Spesielle driftsutgifter 55 099 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 036 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 3281)
1Driftsutgifter 516 324 000
21Spesielle driftsutgifter 1 681 000
30Fellesmidler, kan overføres30 900 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres33 332 000
60Tilskudd til RIT 2000, kan overføres105 050 000
70Tilskudd til utgivelse av lærebøker 6 736 000
71Tilskudd til Stiftelsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus 4 696 000
72Stipendmidler for etterutdanning av kunstnere 1 894 000
73Tilskudd til internasjonale programmer 45 091 000
75Tilskudd til UNIK 12 360 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres32 652 000
282Privat høgskoleutdanning
70Tilskudd 395 794 000
283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 3283)
1Driftsutgifter 220 590 000
21Spesielle driftsutgifter 68 642 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres9 583 000
70Den meteorologiske verdensorganisasjon 2 110 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter, kan overføres44 088 000
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål 636 079 000
55Administrasjon 171 718 000
286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)
50Overføring til Norges forskningsråd 203 500 000
287Forskningsinstitutter og andre tiltak
21Spesielle driftsutgifter 4 500 000
50NOVA 19 393 000
52Norsk Utenrikspolitisk Institutt 14 380 000
54Forskningsstiftelser 33 965 000
71Tilskudd til andre private institusjoner 13 131 000
72Til disposisjon for departementet 2 160 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner 90 026 000
74Til disposisjon for internasjonalt utdanningssamarbeid 2 044 000
294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 3294)
1Driftsutgifter 92 844 000
21Spesielle driftsutgifter 3 145 000
71Tilskudd til kirkelige formål 76 760 000
72Tilskudd til kirkelig virksomhet i kommunene 110 000 000
79Til disposisjon for departementet, kan overføres500 000
295Presteskapet (jf. kap. 3295)
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 294 post 71587 338 000
21Spesielle driftsutgifter 124 000
297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 3297)
1Driftsutgifter 26 988 000
299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 3299)
1Driftsutgifter 16 500 000
79Til disposisjon for felleskirkelige tiltak, kan overføres25 000 000
920Norges forskningsråd
50Tilskudd 922 500 000
1020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)
1Driftsutgifter 159 250 000
21Spesielle driftsutgifter 118 450 000
1021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 4021)
1Driftsutgifter 87 400 000
21Spesielle driftsutgifter 32 000 000
1023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 4023)
1Driftsutgifter 19 750 000
21Spesielle driftsutgifter 8 250 000
50Tilskudd Norges forskningsråd, kan overføres210 000 000
70Tilskudd Fiskeriforskning i Tromsø, kan overføres 21 500 000
71Tilskudd til utviklingstiltak, kan overføres32 000 000
1137Forskning og utvikling
50Forskningsprogrammer 120 212 000
51Basisbevilgninger til forskningsinstitutter 146 139 000
2410Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 5310)
1Driftsutgifter 234 657 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning 4 413 700 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning809 000 000
72Rentestønad, overslagsbevilgning1 498 000 000
73Avskrivninger, overslagsbevilgning428 700 000
74Tap på utlån 452 000 000
75Særskilte tilretteleggingstiltak for utdanning i utlandet 4 396 000
Totale utgifter 34 521 761 000
Inntekter
3200Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (jf. kap. 200)
5Refusjon fra NORAD 721 000
3202Læringssenteret (jf. kap. 202)
1Inntekter ved oppdrag 6 545 000
2Salgsinntekter m.v. 12 390 000
3203Statens utdanningskontorer (jf. kap. 203)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 3 581 000
11Kursavgifter 6 570 000
3204Foreldreutvalget for grunnskolen (jf. kap. 204)
2Salgsinntekter m.v. 206 000
3221Tilskudd til grunnskolen (jf. kap. 221)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 24 395 000
3222Statens grunnskoler og grunnskoleinternat (jf. kap. 222)
2Salgsinntekter m.v. 340 000
3232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå (jf. kap. 232)
2Salgsinntekter m.v. 12 002 000
61Refusjoner fra fylkeskommuner 719 000
3238Kvalitetsutvikling i videregående opplæring (jf. kap. 238)
5Refusjon fra NORAD 2 060 000
3243Kompetansesentra for spesialundervisning (jf. kap. 243)
1Inntekter ved oppdrag 37 129 000
2Salgsinntekter m.v. 4 356 000
11Kursavgift ved voksenopplæring og etterutdanning 2 055 000
60Betaling fra kommuner og fylkeskommuner 3 543 000
3254Tilskudd til voksenopplæring (jf. kap. 254)
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 57 112 000
3256VOX – Voksenopplæringsinstituttet (jf. kap. 256)
1Inntekter ved oppdrag 12 166 000
2Salgsinntekter m.v. 5 492 000
3264Norges handelshøgskole (jf. kap. 264)
1Inntekter ved oppdrag 12 000 000
2Salgsinntekter m.v. 7 609 000
3265Arkitekthøgskolen i Oslo (jf. kap. 265)
1Inntekter ved oppdrag 4 500 000
2Salgsinntekter m.v. 166 000
3268Norges idrettshøgskole (jf. kap. 268)
1Inntekter ved oppdrag 5 000 000
2Salgsinntekter m.v. 6 413 000
5Refusjon fra Forsvarsdepartementet 2 347 000
3269Norges musikkhøgskole (jf. kap. 269)
1Inntekter ved oppdrag 1 200 000
2Salgsinntekter m.v. 291 000
3273Statlige kunsthøgskoler (jf. kap. 273)
1Inntekter ved oppdrag 430 000
2Salgsinntekter m.v. 4 235 000
3274Statlige høgskoler (jf. kap. 274)
1Inntekter ved oppdrag 245 565 000
2Salgsinntekter m.v. 174 426 000
3278Norges landbrukshøgskole (jf. kap. 278)
1Inntekter ved oppdrag 150 869 000
2Salgsinntekter m.v. 26 589 000
3Diverse inntekter 174 000
49Salg av eiendom 5 710 000
3279Norges veterinærhøgskole (jf. kap. 279)
1Inntekter ved oppdrag 55 099 000
2Salgsinntekter m.v. 21 060 000
4Refusjon gebyrstipend 1 173 000
3281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler (jf. kap. 281)
1Inntekter ved oppdrag 168 000
2Salgsinntekter m.v. 109 000
3283Det norske meteorologiske institutt (jf. kap. 283)
1Inntekter ved oppdrag 63 675 000
2Salgsinntekter m.v. 11 144 000
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter 59 000
5Refusjon for flyværtjenester 68 050 000
3286Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 286)
80Avkastning 203 500 000
3294Kirkelig administrasjon (jf. kap. 294)
1Inntekter ved oppdrag 3 145 000
2Salgsinntekter m.v. 1 487 000
4Refusjoner 2 203 000
3295Presteskapet (jf. kap. 295)
1Inntekter ved oppdrag 124 000
4Husleieinnbetalinger m.v. 17 933 000
3297Nidaros domkirke m.m. (jf. kap. 297)
2Salgsinntekter m.v. 6 086 000
4Leieinntekter m.v. 1 627 000
3299Opplysningsvesenets fond (jf. kap. 299)
54Overføring fra Opplysningsvesenets fond 41 500 000
4020Havforskningsinstituttet (jf. kap. 1020)
3Oppdragsinntekter 127 450 000
4021Drift av forskningsfartøyene (jf. kap. 1021)
1Oppdragsinntekter 32 000 000
4023Fiskeri- og havbruksforskning (jf. kap. 1023)
1Inntekter Ernæringsinstituttet 8 250 000
5310Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
3Diverse inntekter 52 000
4Refusjoner av ODA-godkjente utgifter 7 014 000
72Gebyr 128 000 000
5617Renter fra Statens lånekasse for utdanning (jf. kap. 2410)
80Renter 4 941 000 000
Totale inntekter 6 582 014 000

II

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i:

  • 1. at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan overskride bevilgninger mot tilsvarende merinntekter under kapitler og poster som angitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekt under
Kap. 200 post 1Kap. 3200 post 2
Kap. 202 post 1Kap. 3202 post 2
Kap. 203 post 1Kap. 3203 postene 2 og 11
Kap. 204 post 1 Kap. 3204 post 2
Kap. 222 post 1Kap. 3222 post 2
Kap. 232 post 1Kap. 3232 post 2 og 61
Kap. 243 post 1Kap. 3243 postene 2, 11og 60
Kap. 256 post 1 Kap. 3256 post 2
Kap. 264 post 1Kap. 3264 postene 2 og 11
Kap. 265 post 1Kap. 3265 postene 2 og 11
Kap. 268 post 1Kap. 3268 postene 2, 4 og 5
Kap. 269 post 1Kap. 3269 postene 2 og 6
Kap. 273 post 1Kap. 3273 postene 2 og 6
Kap. 274 post 1Kap. 3274 postene 2 og 11
Kap. 278 post 1Kap. 3278 post 2
Kap. 278 postene 45 og 49Kap. 3278 post 49
Kap. 279 post 1Kap. 3279 post 2 og 4
Kap. 281 post 1Kap. 3281 post 2
Kap. 283 post 1Kap. 3283 post 2
Kap. 283 post 21Kap. 3283 post 5
Kap. 283 post 45Kap. 3283 post 2
Kap. 294 post 1Kap. 3294 postene 2 og 4
Kap. 294 post 21Kap. 3294 postene 60 og 70
Kap. 297 post 1Kap. 3297 postene 2 og 4
Kap. 299 postene 1 og 79Kap. 3299 post 54
  • 2. at bevilgningene til oppdragsvirksomhet under postene 21 i 2001 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter.

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i 2001 kan:

  • 1. Gi tilsagn om å utbetale inntil 20 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 202.

  • 2. Gi tilsagn om å utbetale inntil 3 000 000 kroner i 2002 for avtaler om produksjonsstøtte inngått med forlagene i 2001, jf. kap. 206.

  • 3. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring i finsk som andrespråk for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001- 2002), jf. kap. 221 post 64.

  • 4. Gi tilsagn om tilskudd til videreutdanning i finsk tilsvarende 2 studiepermisjoner for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001-2002) etter gjeldende regler, jf. kap. 221 post 64.

  • 5. Gi tilsagn om tilskudd til opplæring for elever med annet morsmål enn norsk og samisk i grunnskolen for 1. halvår 2002 (2. halvdel av skoleåret 2001- 2002) etter de satsene som blir fastsatt for 2. halvår 2001 (1. halvdel av skoleåret 2001-2002), jf. kap. 221 post 65.

  • 6. Gi tilsagn for inntil 100 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 228 Kvalitetsutvikling i grunnskolen, post 21.

  • 7. Gi tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger med inntil 196 000 000 kroner utover gitt bevilgning på kap. 270 Studier i utlandet og sosiale formål for elever og studenter, post 75.

  • 8. Gi tilsagn for inntil 37 500 000 kroner til Norges forsk-ningsråd utover gitt bevilgning på kap. 285 Norges forskningsråd, post 52.

  • 9. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi støtte for 1. halvår 2002 (2. halvdel av undervisningsåret 2001-2002) etter de satser som blir fastsatt 2. halvår 2001 (1. halvdel av undervisningsåret 2001-2002), jf. kap. 240 og 2410.

  • 10. Gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å gi tilsagn om tillegg til lånet for 2001 med 3 505 kroner pr. måned i opptil 2 måneder for studenter som tar del i undervisning som er omfattet av ordningen med sommerundervisning.

IV

Fullmakter vedrørende fast eiendom

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Norges landbrukshøgskole kan nytte inntekter ved salg av eiendommer til kjøp og vedlikehold av andre eiendommer til undervisnings- og forskningsformål.

  • 2. Arealutvidelsen av byggeprosjektet Meieribygget med 720 m2 finansieres ved salg av eiendom som forvaltes av Norges landbrukshøgskole.

V

Andre fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Privatister som melder seg til eksamen og kandidater som melder seg til fag-/svenneprøver etter opplærings-loven § 3-5, skal betale et gebyr pr. prøve. Gebyret betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg til eksamen, skal betale 260 kroner dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og 530 kroner ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg til fag- /svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale 530 kroner pr. prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og 1 050 kroner ved senere forsøk.

  • 2. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kan organisere innkreving av Kopinoravgift og utgifter til papir/kopier fra studenter ved underliggende institusjoner.

  • 3. Institusjoner under lov om universiteter og høgskoler kan etter nærmere retningslinjer fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet gis adgang til å ta egenandeler av kursdeltakere for studier.

  • 4. Kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø gis unntak fra Bevilgningsreglementets § 4.

  • 5. Ubrukte bevilgninger for 2000 under kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø, postene 1 Driftsutgifter, 21 Spesielle driftsutgifter, 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold og 49 Kjøp av eiendom, kan overføres i samsvar med vanlige regler til 2001 til post 50 Statstilskudd under henholdsvis kap. 260 Universitetet i Oslo, kap. 261 Universitetet i Bergen, kap. 262 Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og kap. 263 Universitetet i Tromsø.

VI

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2001 kan gi tilsagn for inntil 132 500 000 kroner utover gitt bevilgning under kap. 920 post 50, hvorav inntil 25 000 000 kroner er knyttet til Haldenprosjektet.

VII

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeridepartementet i 2001 kan overskride bevilgningen for 2001 mot tilsvarende merinntekter under de kapitler og poster som er oppgitt i tabellen nedenfor:

Fullmakt til å overskride bevilgninger undermot tilsvarende merinntekter under
Kap. 1020 postene 1 og 21Kap. 4020 post 3
Kap. 1021 postene 1 og 21Kap. 4021 post 1
Kap. 1023 postene 1 og 21Kap. 4023 post 1
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 85 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.29.30)

Presidenten: Det gjenstår da å votere over innstillingens forslag til rammeuavhengige vedtak.

Komiteen hadde innstillet:

I

B. Rammeuavhengige vedtak

I

Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2001 legge fram en opptrappingsplan for forskingsbevilgningene som kan sikre at Norge minst når gjennomsnittlig OECD-nivå i løpet av 2005.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

II

Stortinget ber Regjeringen om å legge spørsmålet om endringer av mandat, vedtekter og sekretariatsfunksjon for Teknologirådet frem som egen sak.

Presidenten: Arbeiderpartiet har her varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 63 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.30.08)Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2001 å legge fram sak for Stortinget der en vurderer lovfestet rett til dåpsopplæring.

Presidenten: Presidenten har registrert at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 59 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.30.37)

Presidenten: Da er vi ferdige med voteringen i sak nr. 1.