Stortinget - Møte tirsdag den 18. mai 2004 kl. 12

Dato: 18.05.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 181 (2003-2004), jf. St.meld. nr. 18 (2003-2004))

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forsyningssikkerheten for strøm mv.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt frem 17 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 2–4, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 5, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 6, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 7 og 8, fra Ingvild Vaggen Malvik på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 9 og 10, fra Øyvind Vaksdal på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 11–17, fra Ingvild Vaggen Malvik på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Vi stemmer først over forslagene nr. 11, 12, 14, 15, 16 og 17, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslag nr. 13 venter vi med, for det skal støttes av Senterpartiet.

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forsyningssikkerheten i det norske kraftsystemet i sin helhet, fra produksjon til sluttbruker. Denne vurderingen skal inneholde evalueringer av følgende tema:

– økonomiske hjelpetiltak som følge av høye strømpriser

– virkningene av energiloven med hensyn til ressursforvaltning, forbrukere og miljø

– el-avgiften som forbruksregulerende og energipolitisk virkemiddel

– overtapping på grunn av strukturen i forbrukermarkedet for elektrisitet

– forsyningssikkerhet med hensyn på linjebrudd

–ny politikk for energiomlegging og effektivisering

– bruken av flerårsmagasiner.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å sette av 10 mill. kroner til kompetanseutvikling omkring bioenergi i Revidert nasjonalbudsjett, i form av for eksempel støtte til NoBio, ENOVA, Innovasjon Norge og prosjekter som Energigården og Grønn varme og andre som arbeider for økt bruk av bioenergi.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide en helhetlig plan for utbygging av vindkraft i Norge. Planarbeidet skal ikke være til hinder for fortløpende behandling av enkeltkonsesjoner. Planen skal konkretisere hvordan man vil nå et mål om 5 TWh vindkraft innen år 2010.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å sette i verk tiltak med sikte på å gjøre 1 watt til maksimumstandard for «stand-by-power» for elektriske produkter.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en bred gjennomgang av energiloven, og i en stortingsmelding foreslå de nødvendige endringer for å inkludere miljøformål i loven og få bedre styring med svingningene i energiprisen. Loven skal revideres for å legge til rette for å redusere avhengigheten til elektrisitet til oppvarming, bedre konkurransekraften til nye fornybare energibærere, øke mulighetene for bærekraftig energiplanlegging og -omlegging, bedre forsyningssikkerhet for elektrisitet, redusere markedseksponeringen for private forbrukere, og å få kontroll over de bredere strukturendringene som liberaliseringen har utløst.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om hvordan Statnetts systemansvar skal utføres. Meldingen skal inneholde vurderinger av bruk av negawatt-markedet, bidrag for økt momentaneffekt, leveranser fra eksisterende back-up-anlegg og bidrag til strategisk viktige vannkraftproduksjonsprosjekter.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 87 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.02)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 13, fra Sosialistisk Venstreparti, som støttes av Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre støtteordninger som gjør folk mindre avhengig av strøm til oppvarming, lik de som er innført i Sverige. Oppvarming ved hjelp av vannbåren varme, bioenergi, solenergi og varmepumper må kvalifisere til støtteordninger når disse fortrenger oppvarming ved hjelp av strøm eller fossil oppvarming.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 80 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.28)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 9 og 10, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en utredning og sammenligning av rammevilkårene for bygging og drift av gasskraftverk i landene innen EØS-området. Utredningen skal blant annet fokusere på relevante miljøkrav, prisnivå på råstoff og tilgjengelige økonomiske insentiver. Utredningen fremlegges i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.»

Forslag nr. 10 lyder:

Stortinget ber Regjeringen foreta en ny gjennomgang av forsyningssikkerheten og kraftbalansen, og fremme forslag om å legge forholdene til rette for en betydelig økning av kraftproduksjon og effekt, basert på følgende:

– Kartlegge kraftpotensialet i tidligere reduserte eller avslåtte vannkraftprosjekter, gjennomgå disse på nytt, og fremme ny sak til Stortinget.

– Kartlegge kraftpotensialet ved opprusting og utvidelser av eksisterende kraftverk og fremme forslag til virkemidler som kan realisere dette potensialet.

– Utarbeide skatteinsentiver som stimulerer til økt vannkraftproduksjon.

– Sørge for at det legges til grunn teknologinøytrale virkemidler ved bruk av eventuelle støtteordninger for kraftproduksjon.

– Gi klare forsikringer om at man i Norge ikke skal ha strengere utslippskrav mht. såkalte klimagasser, enn det man har innen EØS-området, samt åpne for at de gjennomføringsmekanismer som ligger i Kyoto-avtalen skal kunne utnyttes fullt ut.

– Sikre at naturgass gjøres tilgjengelig ved at man ved statlig deltagelse foretar vurderinger, utredninger og finansiering av infrastruktur for naturgass.

– Åpne for tildeling av flere konsesjoner for bygging av gasskraftverk basert på BAT, men uten krav til CO2-håndtering.

– Styrke samarbeidet mellom nordiske energimyndigheter, samt sikre Statnett som systemansvarlig, nødvendige virkemidler for å bedre utvekslingsmekanismene mot utlandet, i tillegg til nødvendige virkemidler som gjør dem i stand til å sikre kraftforsyningen i kritiske perioder.

En egen sak om punktene over legges frem for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 85 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.28.49)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 7 og 8, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå disponeringen av flerårsmagasiner. Det skal ses på mulighetene for å investere i større installert effekt i flerårsmagasiner, og presenteres forslag om å endre disponeringen av flerårsmagasiner for å bedre forsyningssikkerheten og gi en bedre og mer samfunnsøkonomisk optimal tørrårssikring innenfor miljømessig forsvarlige rammer.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i kontraktstypene og leveringsforpliktelsene til norske privatforbrukere, slik at eksponeringen for prissvingninger på kraftbørsen reduseres og norske produsenters magasintapping tar større hensyn til forsyningssikkerhet og samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Vurderingen skal gjøres på bakgrunn av analysen av strukturen i forbrukermarkedet for elektrisitet, og forskjellene mellom det norske og svenske sluttbrukermarkedet. Endringene skal være komplementære til andre virkemidler for å bedre forsyningssikkerheten, som satsing på energieffektivisering, omlegging til alternativ oppvarming og nye fornybare energikilder.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 80 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.12)

Presidenten: Så tas forslag nr. 6, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere en lånegarantiordning eller andre finansieringsordninger for utbyggere av mikro- og minikraftverk.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 69 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.30)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 5, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en ytterligere forenkling i behandlingen av søknader om vannkraftproduksjon, for eksempel mikro- og minikraftverk kan avgjøres av NVE regionalt eller av lokale myndigheter.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble med 59 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.29.49)

Presidenten: Forslagene nr. 2, 3 og 4, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 2 lyder:

«1. Stortinget ber Regjeringen forskriftsfeste at alle nye bygg over 1000 m2 skal bygges ut med vannbåren varme. I dag gjelder dette kun statlige bygg.

2. Stortinget ber Regjeringen innføre en statlig lånegarantiordning for bygging av infrastruktur for vannbåren varme så raskt som mulig.

3. Stortinget ber Regjeringen utarbeide en mer offensiv handlingsplan enn det Regjeringen har lagt fram for trinnvis konvertering av oppvarming med oljekjeler til oppvarming med nye fornybare energikilder.

4. Stortinget ber Regjeringen legge fram en handlingsplan for industrialisering av bioenergi i Norge.

5. Stortinget ber Regjeringen implementere EUs rådsdirektiv 2003/30/ef og sette i verk en opptrappingsplan for bruk av biodrivstoff.

6. Stortinget ber Regjeringen utvide Den Norske Stats Husbanks støtteordninger for installering av vann- og luftbåren varme.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å sette i verk tiltak som sørger for utnytting av energien i vannverk til kraftproduksjon. Slike tiltak kan være teknologikrav og -støtte, tilskuddsordninger, opplysningskampanjer, støtte til forskning og utvikling og inkludering i markedet for grønne el-sertifikater.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem det nødvendige lovforslag om innføring av et pliktig norsk-svensk sertifikatmarked så snart som mulig. Alle anlegg med byggestart etter 2004 og som kvalifiserer for det, må kunne omfattes av ordningen.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 55 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.12)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en grundig evaluering av energiloven, spesielt når det gjelder oppdekningsplikten og forsyningssikkerheten, og komme tilbake til Stortinget med eventuelle forslag til endringer.»

Presidenten har forstått det slik at Sosialistisk Venstreparti vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet bifaltes med 62 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.30.43)Komiteen hadde innstillet:

I

St.meld. nr. 18 (2003-2004) – om forsyningssikkerheten for strøm mv. – vedlegges protokollen.

II

Stortinget ber Regjeringen videreføre utredningen av CO2-injeksering i olje- og gassfelt på sokkelen, og at den samfunnsøkonomiske og miljømessige gevinsten tillegges stor vekt.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å utrede en ny generasjon kraftkontrakter for kraftforedlende industri, tilpasset industriens behov for kraft til konkurransedyktige priser og med klare effektiviseringsmål innenfor EØS- regelverket.

Presidenten: Presidenten går ut fra at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.

– Det bekreftes.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 85 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.31.20)