Stortinget - Møte mandag den 14. juni 2004 kl.10

Dato: 14.06.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 251 (2003-2004), jf. Dokument nr. 8:23 (2003-2004))

Sak nr. 11

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Signe Øye, Svein Roald Hansen og Sylvia Brustad om å etablere skjærgårdspark i Østfold

Talere

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til sakens ordfører, 5 minutter til forslagsstillerne og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

- Det anses vedtatt.

Øyvind Korsberg (FrP) [21:13:57]:(ordfører for saken): Jeg skal være ganske kort. I innstillingen fremmes det forslag om at Stortinget ber Regjeringen opprette en skjærgårdspark i Østfold fra fylkesgrensen mot Akershus til og med Iddefjorden.

Flertallet i komiteen ønsker og har fremmet forslag om å avvise forslaget, og i den forbindelse viser jeg til de merknadene som står i innstillingen, ikke minst til de to brevene som er kommet fra statsråd Brende i denne saken. Jeg antar at mindretallet vil redegjøre for sitt syn i denne saken.

Jeg vil bare for egen regning få knytte noen få kommentarer til forslaget, og det går på Fremskrittspartiets prinsipp om eiendomsrett. Den private eiendomsretten blir viktig for oss når vi skal ta stilling til dette forslaget. Vi ser at en rekke privatpersoner med eiendomsrett kan komme i konflikt med staten hvis et slikt forslag hadde blitt realisert. I tillegg reises det en del problemstillinger knyttet til hva som kan skje i de tilfeller private eiendomsbesittere ikke ønsker å bli innlemmet i skjærgårdsparken. Tvang kan bli aktuelt for å gjennomføre et vedtak om skjærgårdspark, selv om det ikke er nevnt i forslaget, og det er noe vi i Fremskrittspartiet mener man bør være varsom med å gi sin tilslutning til.

Kostnadene i tilknytning til etablering av skjærgårdsparker er heller ikke belyst, og da med tanke på overtakelse eller inngåelse av avtaler med private eiendomsbesittere. Det er en rekke slike tilfeller som er viktig for oss i denne saken. Slik vi vurderer det, er brukernes rettigheter allerede ivaretatt gjennom friluftsloven og retten til fri ferdsel. Det er viktige argumenter for oss.

Signe Øye (A) [21:16:30]: Østfold har en unik skjærgård som gir trivsel, opplevelser og rekreasjon. For mange østfoldinger og, ikke minst, for Oslo-folk er den med på å øke livskvaliteten.

Som en av forslagsstillerne til å etablere skjærgårdspark i Østfold, vil jeg beklage at forslaget ikke får flertall i Stortinget. Det er beklagelig ikke minst for alle de menneskene som bruker skjærgården i Østfold, og som opplever at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne områder der allmennheten kan gå i land og bruke skjærgården, fordi den er blitt mer og mer nedbygd og privatisert.

Forslaget var et grep for å få stanset denne uheldige utviklingen. Dersom det ikke skjer, vil det neppe være gjenopprettelig.

Det er skuffende at miljøvernministeren er så negativ til forslaget og avviser det fullstendig. Det virker som om forslaget er noe helt nytt, men det er opprettet skjærgårdsparker både i Agder og i Telemark tidligere. Statsråd Brende velger imidlertid å tolke forslaget som om alt skulle gjennomføres straks, og så avstå fordi det blir for mye på en gang. Men det er grunn til å spørre om han helt har forstått behovet for et samlet grep om forvaltningen av strandsonen og skjærgården i landets mest benyttede sjøområde.

Arbeiderpartiet er skuffet og oppgitt over en slik holdning. Vi mener at dette er en så viktig sak at den ikke kan legges bort selv om forslaget blir nedstemt i denne runden. Det kan komme flere anledninger til å ta dette opp igjen. I mellomtiden vil Østfold Arbeiderparti, de berørte kommunene og fylkeskommunen arbeide for å følge opp intensjonene bak forslaget.

Arbeiderpartiet ser på Østfold-kysten som ett av de viktigste kystavsnittene i Norge, med unike kvaliteter. Vi har utløpet av Nordens største elv og en usedvanlig rik flora og fauna. Svært mange mennesker benytter dette området til rekreasjon, og det er derfor stor slitasje og stort press på områdene. Det gjør at det haster med at ubebygde arealer vernes, og at vi kan få et grep om disponeringen av kystsonen som sikrer både en fornuftig bruk og et tilstrekkelig vern. Med et slikt grunnlag kunne opplevelser knyttet til kystsonen blitt ett av de viktigste bidragene til en positiv utvikling av Østfold framover. Men det vil ikke flertallet, regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, være med på.

Det er også grunn til å minne om en annen sak som har vært toppaktuell i Stortinget de siste ukene, og det er salget av Østre Bolærne til private i Vestfold - rett over fjorden for Østfold.

Også i Østfold finnes det verdifulle kystområder som i dag tilhører Forsvaret, og som nå skal avhendes. Disse områdene er blant fylkets flotteste, og bør selvfølgelig gjøres tilgjengelige for allmennheten.

Jeg regner med at Regjeringen ikke kommer i samme situasjon én gang til, men sørger for at disse områdene i hvert fall ikke blir solgt til private.

Jeg tar opp forslaget fra Arbeiderpartiet og SV i innstillingen.

Presidenten: Representanten Signe Øye har tatt opp det forslag hun refererte til.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Carsten Dybevig (H) [21:20:11]: Jeg deler forslagsstillernes beskrivelse av at Østfold-kysten har stor verdi som rekreasjonsområde. I Østfold er det i dag allerede 280 friluftsområder eller 25 000 dekar, sikret gjennom erverv og servituttavtaler med grunneiere.

I Østfold har vi foreløpig ingen nasjonalparker, men pr. 2000 er det fredet fire landskapsvernområder og 69 naturreservater, eller ca. 2 pst. av fylkets totale areal.

Norge har en unik kyststripe helt fra svenskegrensen til Grense-Jakobselv. Norske verneplaner har konsentrert seg om fjell, skog og vassdrag i innlandet. Store deler av befolkningen bor og virker langs kysten. Fornminner vitner om bærekraftige kystsamfunn flere tusen år tilbake. Det rike sjø-, plante- og dyrelivet langs kysten trenger et bedre vern enn i dag. En utvidelse og samling av de viktige kystområdene i Østfold vil sikre viktige rekreasjonsområder for fremtidige generasjoner.

Det enestående ville være om både norske og svenske myndigheter gikk sammen og dannet en felles kystnasjonalpark i Østfold og nordre Bohusl n. I forbindelse med opprettelsen av en nasjonalpark vil etableringen av et nasjonalparksenter være naturlig, særlig ut fra at dette kan bli den første nasjonalparken som berører vår kyst.

Allerede på 1990-tallet startet fylkesmannen opp arbeidet, og det ble avholdt flere møter bl.a. med Hvaler kommune, fiskeriforvaltningen og yrkesfiskerne i området, som bl.a. er avklart i St.meld. nr. 43 for 1998-99, Vern og bruk i kystsona.

Fylkesmannen har fått i oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning å utarbeide et konkret forslag til nasjonalpark. Det er i de siste årene gjort mye forberedende arbeid hos fylkesmannen, herunder sammenstilling av relevant faglig materiale og orienteringer/diskusjoner med Hvaler kommune, fiskerisiden, grunneiersiden, Kystverket og fylkeskommunen.

Planområdet innehar store verneverdier knyttet til flora, fauna, strand, kysttyper, kystbarskog, lyngheier og det intakte storslagne kystlandskapet. Dertil er det store marine verneverdier i området. Tjernø Marinbiologiske Laboratorium har gjennom flere år utført marinbiologiske undersøkelser i området på oppdrag for fylkesmannen. I 2002 ble det funnet et stort korallrev ved Tisler som er mer enn 1 200 meter langt. Dette er det største kjente innenskjærs korallrev i verden! Det finnes også en meget variert undersjøisk bunntopografi.

Dagens lovverk setter strenge krav til ferdsel og bebyggelse i naturreservater og verneområder. Det er viktig i planleggingen av en nasjonalpark at hensynet til grunneiere og næringslivet ivaretas slik at kystens ressurser også i fremtiden kan høstes.

Avslutningsvis vil jeg ta med et utdrag av Børge Brendes svar i spørretimen på undertegnedes spørsmål:

"Får vi til dette, kan vi om noen få år vedta opprettelsen av vår første nasjonalpark som dekker både landområder og marine områder. Det vil bli et verdifullt tilskudd i arbeidet med å sikre kystlandskapet i Norge generelt og det særegne skjærgårdslandskapet på Hvaler spesielt."

Jeg er enig i miljøvernministerens uttalelse.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under debatten har Signe Øye satt fram et forslag på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

"Stortinget ber Regjeringen opprette skjærgårdspark i Østfold fra fylkesgrensen mot Akershus til og med Iddefjorden."

Det voteres alternativ mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:23 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentantene Signe Øye, Svein Roald Hansen og Sylvia Brustad om å etablere skjærgårdspark i Østfold - avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 64 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.38.00)