Stortinget - Møte torsdag den 18. juni 2009 kl. 10

Dato: 18.06.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 314 (2008–2009), jf. Dokument nr. 3:8 (2008–2009))

Sak nr. 8 [18:15:51]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelse av tilskudd til idrettsanlegg

Talere

Votering i sak nr. 8

Per-Kristian Foss (H) [18:16:13] (ordfører for saken): Hovedfunnene i denne rapporten fra Riksrevisjonen er at målsettingen i St.meld. nr. 14 for 1999–2000, Idrettslivet i endring, nemlig at folk skal ha en forholdsmessig lik tilgang til idrettsanlegg uavhengig av bosted, ikke er nådd.

Rapporten – og komiteen, i sin enstemmige innstilling – legger særlig vekt på at det er bekymringsfullt at måloppnåelsen når det gjelder svømmeanleggene, har vært særlig mangelfull, spesielt i de tre største byene. Vi har også eksempler på at det har gått tilbake.

Det er kanskje unødvendig å minne om det, men vi står foran en sommer, og da vet vi at det skjer mange ulykker på dette området. Norge ligger ganske dårlig an når det gjelder svømmeferdigheter. En undersøkelse fra 2003 i regi av Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund, foretatt av et uavhengig institutt, Synovate MMI, viste at bare 41 pst. av tiåringene ville klare å svømme 200 meter eller mer i en svømmehall. Det var i 2003. Den samme undersøkelsen ble foretatt i 2009, etter at det i alle fall har vært satset ganske mye på å fylle tomme bassenger. Etter det vi erfarer, har det vært Regjeringens mål, men det har ikke gitt veldig store utslag i svømmeferdigheter, for nå svarer bare 49 pst. i samme aldersgruppe at de kan svømme 200 meter eller mer i basseng. Vi står altså overfor et ganske betydelig problem.

Det krever midler, men det krever også at man foretar en grundig gjennomgang av målsettingene og finansieringen av idrettsanleggene i Norge med sikte på å nå målene i stortingsmeldingen. Det er en samlet komité som da uttrykker tilfredshet med at Kulturdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere kriteriene for fordeling av spillemidlene til anlegg i Norge, og vi forventer at departementet fortsatt vil prioritere å utjevne forskjellene i tråd med Stortingets mål.

Så er min antydning av en spådom at vi i neste stortingsperiode vil få en tilsvarende rapport som viser at det kanskje har gått litt fremover, men målene i stortingsmeldingen fra 1999 er meget ambisiøse mål som det vil ta mange år å nå, hvis vi skal dømme etter det tempoet vi hittil har arbeidet i, eller svømt i.

Statsråd Erik Solheim [18:18:53]: Jeg vil på Regjeringens vegne og på vegne av kulturminister Giske si at vi veldig klart har oppfattet hva som står i innstillingen, særlig komiteens vektlegging av behovet for svømmeundervisning, og at det skal arbeides hardt for å få en sikrere tilgang til de samme typer idrettsanlegg over hele landet.

Jeg vil bare legge til til slutt, hvis det kan blidgjøre representanten Foss lite grann: Min junior Aksel, som sitter her, som er sju år, svømmer i alle fall veldig mye bedre enn sin far, om det er noen trøst!

Presidenten: Da ble vi blide!

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 4014)

Votering i sak nr. 8

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 3:8 (2008–2009) – om Riksrevisjonens undersøkelse av tilskudd til idrettsanlegg – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.