Stortinget - Møte tirsdag den 1. februar 2011 kl. 10

Dato: 01.02.2011
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:07:52]

    Interpellasjon fra representanten Gunn Karin Gjul til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren:
    «Likestilling handler om at kvinner og menn skal ha de samme rettighetene og pliktene, og at alle skal ha samme muligheter i arbeids- og samfunnsliv. Likestilling handler også om rettferdighet og om deling av ansvaret både i familien og i samfunnet. Vi ser at enkelte av velferdsordningene som har vært med på å skape det likestilte samfunnet vi har, i dag er under press. Noen tror likestillingen har kommet «rekende på ei fjøl».
    Hva har likestillingen betydd for velferdsstaten, hvilken verdiskaping har kvinner bidratt med og bidrar med i dag, og hvilke likestillingspolitiske utfordringer ser statsråden vi står overfor i tiden fremover?»

  • Sak nr. 2 [11:15:50]

    Interpellasjon fra representanten Elisabeth Aspaker til kunnskapsministeren:
    «Samarbeidet med Russland er i rask utvikling, og landet representerer et spennende nærmarked for norske varer og tjenester. Delelinjeavtalen og innføring av grenseboerbevis åpner nå for økt aktivitet på tvers av den norsk-russiske grensen. Regjeringen har i sin nordområdestrategi vektlagt folk-til-folk-samarbeid, kulturforståelse og at kunnskap skal være navet i nordområdesatsingen. Språk er kanskje den viktigste inngangen til bedre forståelse av Russland generelt og kulturforståelse spesielt. Med tanke på det store utviklingspotensialet i nord er det viktig å utvikle bedre russisk språkkompetanse her i landet og særlig i Nord-Norge.
    Vil regjeringen legge til rette for et russisk språkprogram med hovedfokus på den nordlige landsdelen, med utdanningsstipend for lærere og tilskudd til etablering av sammenhengende opplæringstilbud i russisk fra grunnskolen i et utvalg kommuner?»

  • Sak nr. 3 [12:13:18]

    Interpellasjon fra representanten Hans Frode Kielland Asmyhr til kunnskapsministeren:
    «Mange små håndverksfag er i ferd med å dø ut fordi det ikke lenger finnes utdanningstilbud for ungdom som ønsker et yrkesliv innen disse fagene – dette til tross for at det fortsatt er behov for den kompetansen som fagene representerer. Samfunnet risikerer derfor om kort tid å stå helt uten arbeidskraft som kan utføre viktige håndverkstjenester som det fortsatt er etterspørsel etter. Mange av fagene representerer også viktige kulturhistoriske verdier som det er viktig blir videreført. De andre nordiske land er i samme situasjon. I Nordisk Råd er det enighet om at det må etableres nordiske linjer innen disse fagene og hvor landene deler ansvar for å tilby utdanningstilbud. Nordisk Ministerråd har igangsatt et prosjekt som Norge skal lede.
    Kan statsråden redegjøre for status for arbeidet og om hvor lang tid det vil ta før vi får etablert slike nordiske linjer?»

  • Sak nr. 4 [13:12:44]

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om å innføre en gaveforsterkningsordning for norske museer ((Innst. 173 S (2010–2011), jf. Dokument 8:161 S (2009–2010)))

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.24.