Stortinget - Møte tirsdag den 2. juni 2015 kl. 10

Dato: 02.06.2015

Dokumenter: (Innst. 281 S (2014–2015), jf. Dokument 8:82 S (2014–2015))

Sak nr. 6 [15:19:40]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell-Idar Juvik, Eirin Sund, Magne Rommetveit, Ingvild Kjerkol og Sverre Myrli om endringer for bobiler i Norge

Talere

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen innenfor den fordelte taletid, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Roy Steffensen (FrP) [15:20:37]: (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke komiteen for arbeidet og forslagsstillerne for initiativet. Det har vært en ryddig og grei prosess, og selv om komiteen ikke arrangerte høring, ble det etter initiativ fra Fremskrittspartiet invitert til en høring der berørte parter fikk muligheten til å komme med sine synspunkter, og der flere partier var til stede med gode spørsmål og innspill.

Det har vært en stor økning i antallet bobilturister i Norge de siste årene, og økt velstand kombinert med høyere standard på bobilene har gjort bobil mer attraktivt. Vi har sett en kraftig økning i bobilsalget over lang tid, og mange ser ut til å like friheten det gir å ha en hytte på hjul.

I dagens regelverk er det dessverre unaturlig strenge forskjeller mellom liten og stor bobil, og komiteen synes derfor det er viktig å legge til rette for likebehandling. At en samlet transportkomité nå påpeker at den ønsker å endre rammevilkårene for bobiler i Norge, er slett ikke noe som det var sannsynlig skulle skje.

Fremskrittspartiet tok gjentatte ganger opp problemstillinger rundt periodisk kjøretøykontroll, fartsgrenser og bomtakster for bobiler og andre typer kjøretøy mens vi var i opposisjon, uten å få gehør. Vi har f.eks. utfordret flere samferdselsministre på urimeligheten i at bobiler over 3,5 tonn må til EU-kontroll hvert år. Alle har forståelse for at det er bra med jevnlige kontroller av tyngre kjøretøy, men for mange virker det svært urimelig at man årlig må kontrollere bobilen, som kanskje går 8 000 km i løpet av et år, mens privatbiler kan gå 40 000 km i året uten at de kontrolleres. Dette viser at det ikke er trafikksikkerhet som krever årlige kontroller av bobiler over 3,5 tonn.

Kjøretøytekniske spørsmål har vi jobbet med både i opposisjon og i posisjon, og nå har vi en samferdselsminister som har varslet komiteen om at han er godt i gang med forenklinger som ikke bare vil komme bobileiere til gode, men også eiere av andre biler over 3,5 tonn, f.eks. innenfor amcarmiljøet.

Jeg registrerer at enkelte representanter har vært ute i media og forsøkt å skape et inntrykk av at om man bare slutter seg til noen vedtak i dag, vil disse gjelde nærmest umiddelbart, og at Fremskrittspartiet nå trenerer saken. Det meste som skal gjøres, krever imidlertid forskriftsendringer, og det er tidkrevende prosesser. Dette har regjeringen jobbet med siden regjeringsskiftet, men når det ikke lå verken endringsforslag eller utkast til høring klart fra den rød-grønne regjeringen, er det klart at det krever litt ekstra arbeid. Komiteen har derfor sagt at vi er fornøyd med at generelle forenklinger i kjøretøyforskriften har statsrådens interesse, og vi har sagt at vi er tilfreds med statsrådens initiativ for å få gjennomgått regelverket med sikte på å få på plass løsninger i løpet av høsten.

Det er tydelig at de rød-grønne partiene ikke var særlig opptatt av dette spørsmålet da de selv var i posisjon, men det er gledelig å se at de i opposisjon nå ønsker forenklinger velkommen. Det er dog litt trist at det måtte en tillitsvalgt eier av en bobil i Arbeiderpartiet i Nordland til for å vekke Arbeiderpartiets interesse – i et intervju med Bobilverden den 30. mars 2015 er det det representanten Kjell-Idar Juvik sier har skjedd. Videre sier han at slike forslag krever at noen løfter dem opp. Vel, Fremskrittspartiet har gjentatte ganger løftet fram denne typen problemstillinger, men Arbeiderpartiet har alltid svart med å vende det døve øret til, uten å vise noen som helst interesse for å ta grep. Så fort et medlem hos dem selv tar opp problemstillingen, blir det altså mer aktuelt. Det er så jeg blir fristet til å sitere fra boken Animal Farm, at «alle dyr er like, men noen er likere enn andre».

Noe som kanskje er symptomatisk for de rød-grønnes arbeid, er at selv etter at statsråden i brevs form til komiteen har varslet at hans arbeid omfatter også andre typer kjøretøy, som pickup og SUV, ikke bare bobiler, kan Arbeiderpartiet og Senterpartiets forslag ikke tolkes som annet enn en instruks til statsråden om å innskrenke sitt arbeidsområde til utelukkende å gjelde bobiler. Hvorfor vet jeg ikke, men kanskje det er fordi ingen tillitsvalgte i Arbeiderpartiet har sagt at problemstillingen også gjelder for dem.

Det synes jeg er sterkt beklagelig, men for bobilfolket er det derimot en god nyhet at vi nå får en bred oppslutning i Stortinget om å få forenklinger, og for andre bilentusiaster, bl.a. i amcarmiljøet, er det godt å vite at man har en samferdselsminister, en regjering og et flertall som tenker litt bredere, og som ønsker at forenklinger skal komme flest mulig til gode.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg gleder meg over statsrådens engasjement i saken, jeg gleder meg over at en samlet komité nå støtter statsrådens arbeid og dermed ønsker forenklinger, og jeg ser fram til at han kan presentere de endelige løsningene og forenklingene i god tid før neste bobilsesong.

Kjell-Idar Juvik (A) [15:25:34]: Det har vært en stor økning i antallet bobiler i Norge de siste årene. I dagens regelverk er det etter vår mening unaturlige forskjeller mellom liten og stor bobil. For oss i Arbeiderpartiet er det viktig å legge til rette for likebehandling samt å sende et signal om at vi ønsker denne typen turisme velkommen.

Det er korrekt, det som er sagt: Saken startet med en henvendelse om urimelig forskjellsbehandling av periodisk kjøretøykontroll, PKK, for min del når det gjelder bobiler over 3,5 tonn. Som vi vet, er reglene i dag sånn at de i dag blir behandlet likt med store biler på over 3,5 tonn. Med en gang man er over den grensen, må man inn til årlig kontroll, i motsetning til en bobil under 3,5 tonn, som må inn annethvert år. Det betyr at en bobil som man kanskje kjører opptil 5 000–10 000 km i året, blir behandlet likt med et vogntog som kanskje kjører 100 000–200 000 km i året.

Med bakgrunn i denne henvendelsen stilte jeg spørsmål til ministeren om dette 29. oktober 2014, og i sitt svar sier statsråden at han skal vurdere dette på nytt, og at det er åpning for det i regelverket. Men jeg registrerer at lite har skjedd fra ministerens side før nå.

Men denne hendelsen førte til at både Norsk Bobil og Caravan Club og Norsk Bobilforening fattet interesse for dette initiativet fra Arbeiderpartiet og ba om møter med Arbeiderpartiets transportfraksjon. De møtene kan man kort fortalt si resulterte i de forslagene som i dag er til behandling.

Det Arbeiderpartiet har foreslått i representantforslaget, er:

  • Forenklet EU-kontroll: Stortinget ber regjeringen gjøre endringer for periodisk kjøretøykontroll for alle bobiler på opptil 7,5 tonn, sånn at disse behandles likt med personbiler.

  • Økt fartsgrense: Stortinget ber regjeringen øke tillatt fartsgrense for alle bobiler over 3,5 tonn opptil 7,5 tonn, fra dagens 80 km/t til 100 km/t, der det er tillatt å kjøre så fort.

  • Lavere bomavgift: Stortinget ber regjeringen endre bomavgiften for alle bobiler opptil 7,5 tonn, slik at disse behandles likt med personbiler og bobiler under 3,5 tonn.

– I dag er det en forskjell på tre og fire ganger mellom disse to klassene.

Vi ber også om at man ser på lavere ferjepriser, slik at man ser en mulighet for å få likebehandling av ferjetakstene.

Til slutt har vi også, sammen med Senterpartiet, foreslått å se på muligheten for eventuelt å gjøre endringer med hensyn til førerkortklassen – at man øker dagens grense på 3,5 tonn inntil 4,25 tonn for å imøtekomme den bilparken som finnes.

I dag kunne Stortinget ha gjort positive vedtak om disse bestillingene, men forslagene som foreligger, har bare fått støtte fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet i komiteen. Det synes jeg er skuffende, da regjeringspartiene med Fremskrittspartiet i spissen har uttrykt stor enighet til forslagene. Det gjorde de nå sist fra talerstolen for på en måte å prøve å latterliggjøre at Arbeiderpartiet fortsatt driver med politikk. Grunnen til at de nå prøver å framstille det som at de er enig uten å stemme for, kan man bare spekulere på.

Jeg registrerer at regjeringspartiene verken gikk inn for forslagene fra Arbeiderpartiet eller støttet våre merknader i komiteen. Det hadde vært ønskelig at vi kvitterte ut dette før årets bobilsesong setter inn for fullt, men nå må bobileierne smøre seg med tålmodighet før de får en avklaring, dvs. hva flertallet i Stortinget bestemmer seg for.

Jeg registrerer også at statsråden i går sendte ut en pressemelding der han er enig med Arbeiderpartiet – i hvert fall i fire av de fem forslagene – men selger det ut som sine forslag uten å nevne at saken er til behandling i Stortinget i dag. Det synes jeg er merkverdig av en statsråd.

Det er jo flott at statsråden er enig med Arbeiderpartiet, det er bare synd at hans representanter i komiteen ikke følger ham og støtter forslagene våre som ligger til behandling i dag. Jeg forutsetter da at jeg tolker pressemeldingen hans rett.

Jeg ser også at saksordføreren, Roy Steffensen fra Fremskrittspartiet, i media har solgt ut at det er en samlet komité som støtter forslagene. Da synes jeg det er merkelig at man ikke viser dette, verken i merknadsskrivingen eller ved at man går inn for forslagene – eller er det kanskje sånn at vi får en endring i dag, når vi kommer til votering?

I alle fall har jeg forhåpninger om at dette skal føre til at vi får gjort endringer, slik at vi i hvert fall på sikt får rettet opp i disse urimelighetene. Jeg ser – og hører – at representanten Steffensen etterlyser handling i de åtte årene vi satt i regjering. Ja, så langt jeg kan se, er det noen skriftlige spørsmål der Fremskrittspartiet har spurt etter dette med PKK. Men jeg kan ikke registrere å ha sett noen konkrete saker når det gjelder det.

Jeg vil bare på nytt gjenta at selv om Arbeiderpartiet er ute av regjeringskontorene, har vi til hensikt å videreføre det å arbeide med politikk hver dag.

Presidenten: Vil representanten ta opp forslag?

Kjell-Idar Juvik (A) [15:30:38]: Jeg tar opp forslagene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, president.

Presidenten: Det er også politikk.

Representanten Kjell-Idar Juvik har tatt opp de forslagene han refererte til.

Helge Orten (H) [15:30:50]: Først av alt vil jeg takke saksordfører Steffensen for en ryddig og god gjennomgang av saken. Ikke overraskende ser vi likt på dette. Sånn sett er det ikke noen grunn for meg til å bruke lang tid på å redegjøre for de samme synspunktene.

Det er gledelig at vi med denne regjeringa har fått en betydelig økt interesse for å løse mange av de kjøretøytekniske utfordringene vi som bilister møter i hverdagen, deriblant rammebetingelsene for bobiler. Det er både store og små saker, som i sum betyr mye for mange, og som bidrar til å lette hverdagen for folk flest.

Om vi gjør et lite søk i Stortingets database, vil vi se at temaet bobil har vært oppe i mange spørsmål til samtlige samferdselsministre i forrige regjering. Særlig var daværende stortingsrepresentant Bård Hoksrud opptatt av temaet. Jeg sjekket lite grann akkurat det med periodisk kjøretøykontroll. Det var reist spørsmål om det i juni 2011og i juni 2013. Sånn sett er det vel ikke noen overraskelse at rammevilkårene for bobiler står høyt på agendaen i departementet. Spørsmålet representantene fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet bør stille seg, er vel heller hvorfor det ikke er gjort noe med dette tidligere. Det har i hvert fall ikke manglet på påminnelser.

Så noen få ord om forslagene. Jeg skal ikke gå veldig grundig inn på dem, siden det er godt redegjort for allerede, både av saksordføreren og for så vidt i brevet fra statsråden.

Til forslaget om periodisk kjøretøykontroll: Der er Vegdirektoratet allerede godt i gang med å utrede endringene. Departementet har iverksatt dette arbeidet allerede, og det vil bli lagt ut på høring til høsten. Det betyr at alle bobiler kan få samme krav til kontrollintervall som personbiler.

Til spørsmålet om å øke fartsgrensen til 100 km/t for bobiler med totalvekt mellom 3,5 og 7,5 tonn: Det er et positivt forslag, som – igjen – regjeringa allerede har startet arbeidet med, og der de miljø- og sikkerhetsmessige konsekvensene blir utredet.

Endring av bomavgiften: Ja, det er et fornuftig forslag, men det må ses i sammenheng med takst- og rabattsystemet. Og igjen: Statens vegvesen er, etter oppdrag fra departementet, godt i gang med å gjøre sine vurderinger, og vil legge fram et forslag til hvordan dette kan løses.

Ferjetakster: Jo, gjennomgangen er startet, Vegdirektoratet gjør sin jobb. Det er en komplisert struktur, og det er nok nødvendig med en del forenklinger for at AutoPASS skal kunne benyttes. Konsekvensen av forenklede regler vil også være klar i løpet av høsten.

Det siste gjelder førerkortklasse for bobiler. Det er en kanskje noe mer komplisert problemstilling, der vi også er bundet av et regelverk i EU.

Felles for alle forslagene er at regjeringa er godt i gang med å gjennomføre. Når vi ikke stemmer for forslagene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er det ikke fordi vi er uenige – tvert imot – men det er ikke noe stort poeng i å stemme for forslag til endringer som regjeringa allerede har iverksatt arbeidet med for lenge siden. Det tror jeg forslagsstillerne vet veldig godt. Når representantene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med den rød-grønne regjeringa, klarte å vente i åtte år med å få løst disse utfordringene, tror jeg de klarer noen måneder til, slik at vi får sluttført arbeidet og både får lagt fram de nødvendige vurderingene og gjort de nødvendige vedtakene. Dette blir bare symbolpolitikk, og på et område der de selv ikke leverte da de hadde sjansen. Men det er fint at de nå er opptatt av rammebetingelsene for bobiler.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) [15:34:38]: Det kunne jo være fristende å si at det er aldri feil å møtes, for det var det saksordføreren innledet med, at et møte, en kontakt, har gjort utslag for at dette forslaget kom opp – så da kan jo min konklusjon være det.

Komitéen er samlet sett positiv til å endre rammevilkårene for bobiler i Norge gjennom å se på forenklinger og rette opp åpenbare skjevheter i regelverk mellom bobiler som er over og under 3,5 tonn.

Det har etter hvert blitt mer av et allemannseie å ha bobil. Det var det ikke for bare få år siden. Da var det gjerne tyskere og andre nasjonaliteter som var på tur gjennom Norge, og som kjørte litt sakte, noe som kanskje var litt krevende for andre bilister i trafikken. Nå er det like mange, om ikke flere, norske bobiler, og de brukes både sommer, vinter, høst og vår. Det er noe som har endret seg mye på noen få år.

Det er viktig å legge til rette for økt bobilturisme i hele landet fordi bobilturisme er en del av reiselivsnæringen, og gjennom god tilrettelegging, og også gjennom den regelverksendringen som man her ønsker, kan man sikre at man faktisk får enda bedre flyt i trafikken, og at det er flere som tar turen gjennom Norge i bobil og stopper for å bruke penger hos oss, som vi ønsker.

Så ble det kommentert at det i svarbrevet varsles at man også vil se på regelverksendringer for veteranbiler og andre kjøretøy i vektgruppen 3,5 tonn og oppover. Det kan godt hende at det er veldig positivt – det skal vi se på når det kommer – men det forslaget som foreligger her, handler om bobiler og regelverk for det, og det er det vi har tatt stilling til på dette tidspunktet.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [15:36:49]: Jeg vil si takk for en god debatt så langt. Jeg synes det er veldig flott når et samlet storting nå er enige om å gjøre forbedringer for bobilister, forbedringer som en for bare få år siden ikke ønsket å gjøre. Riktignok ønsket opposisjonspartiene da – Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre – å gjøre sånne ting, men det var ikke flertall i Stortinget for det. Mange av disse tingene hadde ikke engang trengt å komme til Stortinget, fordi dette handler om forskriftsendringer. Det er altså opp til regjeringen om de ønsker å gjøre de endringene. Vi må ikke få et vedtak i Stortinget. Men det initiativet kom aldri fra de rød-grønne partiene. Derfor er egentlig dette en veldig glad dag, synes jeg, for det viser at selv Arbeiderpartiet nå støtter det som så mange har sett på som et problem. Jeg synes det er helt greit om det er interne møter i Arbeiderpartiet som gjør at Arbeiderpartiet snur og nå er for det de før var imot, ja det er bare bra. Det viser at det går an å nå gjennom til slutt.

Det er mange som har jobbet lenge for dette. Jeg merker at noen her prøver å gjøre dette til en debatt om hvem som var først, for da skal en ha æren for det. Ja, vi begynte dette arbeidet her i oktober 2013. Dette var en del av det som dagens flertall mente skulle endres. Så er det en diskusjon om at forslaget jo ble fremmet, og så har jeg sendt ut en pressemelding i etterkant av forslaget. Ja, det var for å vise bredden av det vi holder på med. Men jeg kan jo vise til at jeg allerede 31. mai 2014 var på landsmøtet til Norsk Bobil og Caravan Club og sa at vi nå jobber med reform av bobilpolitikken og bompengepolitikken, og jeg fikk førstesiden i deres internmagasin, så det burde ikke være en overraskelse at regjeringen holdt på med det. Det å skape tvil om endringene kommer fordi Stortinget ikke vedtar det, med flertall, ja, det er helt urimelig. På samme måten kunne en vist til at Fremskrittspartiets stortingsgruppe hadde møte med bobil- og caravanklubben den 3.–4. mars i år om de samme temaene, før dette Dokument 8-forslaget ble fremmet – ikke bare med bobil- og caravanklubben, men med NAF, KNA, Motorførernes Avholdsforbund, ja, en masse ulike organisasjoner, fordi dette handler om mer enn bare bobiler. Dette handler om mange ulike typer kjøretøy som er akkurat i den gråsonen at de veier litt mer enn 3,5 tonn, men da blir behandlet som en tungbil. Det oppfatter vi som urimelig, uavhengig av om en er en bobilturist fra Tyskland som kjører på norske veier, om en er norsk bobilturist, om en er en norsk håndverker som tilfeldigvis har en litt tung amerikansk pickup, eller om en er en familie med mange barn, som har valgt å ha en litt tung familiebil, rett over 3,5 tonnsgrensen. Derfor setter jeg pris på at saksordføreren sier at det å vedta dette nå, ville lagt en begrensning på det som regjeringen holder på med. Vi ønsker en bredere tilnærming.

Punkt to: En gir inntrykk av at hvis Stortinget hadde vedtatt dette nå, så ville det trådt i kraft i morgen. Faktum er at alle sånne ting må ut på høring. Det trodde jeg også et tidligere regjeringsparti var klar over. De høringspapirene begynner nå å bli klare, nettopp fordi vi skal ha det ut på høring og få det vedtatt. Men da trenger vi altså ikke komme tilbake til Stortinget, da endrer vi forskriftene og så er det på plass.

Jeg har i brevet til komiteen sagt at når det gjelder fartsgrenser, så skal vi behandle bobiler likt, uavhengig av om de veier under 3,5 tonn eller om de veier opp til 7,5 tonn. Vi har sagt vi skal ha bomtakster som blir like for bobiler over og under 3,5 tonn, og vi sier også at vi jobber med det samme når det gjelder tunge pickuper og SUV-er. Vi skal likebehandle campingbiler og bobiler når det gjelder ferjetakster. Vi skal ha periodisk kjøretøykontroll som blir likt for bobiler over og under 3,5 tonn. Alt dette har vi slått fast ikke bare én gang, i brev til Stortinget, ikke bare i pressemeldinger, men i stort sett alle møter jeg har hatt med bobil- og caravanfolkene, fordi de har vært opptatt av det lenge før et arbeiderpartimedlem tok det opp med Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Men ingenting er bedre enn at vi nå står sammen og sier at dette er bra.

Jeg ser for meg at vi kommer til å gjøre mye mer. Vi har jobbet med kjøretøytekniske ting, vi har hatt mange møter med Amcar, med NAF, med KNA, som går på alt fra markeringslys på sidene av bilene, som er ulovlige i en del tilfeller, til hvordan en skal registrere biler, vektgrenser og andre ting. Så hvis Arbeiderpartiet ønsker å fremme flere forslag for å sparke inn åpne dører, er det bare å lese den pressemeldingen som vi sendte ut i begynnelsen av april, som listet opp alle tiltakene vi er for, og som jeg gjerne også håper at Arbeiderpartiet nå har blitt for når de har kommet i opposisjon og har tid til å møte velgerne sine.

Men jeg synes dette er bra. Jeg lover at vi kommer til å jobbe videre med dette. Jeg tar signalene om at vi nå har et enstemmig storting bak oss i at dette er bra og viktig, og det gjør jo bare at det blir enda mer motiverende når vi til slutt kan sørge for at forskriftene er endret, og folk kan glede seg over en litt enklere hverdag.

Presidenten: Det åpnes for replikkordskifte.

Kjell-Idar Juvik (A) [15:42:08]: Først er jeg jo glad for at man ser ut til å få en løsning når det gjelder de tingene som er tatt opp. Så forstår jeg at ministeren har behov for å vise til handling, men det er jo litt påfallende at det kommer en pressemelding dagen før med en sånn bestilling og ikke lenge før, hvis det er sånn at man har jobbet med dette i snart to år. Jeg har også lyst til å si at det å møte velgerne, det gjør vi hver dag, det har vi gjort, og det vil vi fortsatt gjøre, så jeg synes den replikken fra Fremskrittspartiet var unødvendig.

Men jeg har et spørsmål, og det går på den bestillingen som nå er sendt til Vegdirektoratet, spesielt når det gjelder PKK, som det har vært snakket mye om, men for så vidt også om det andre. Da lurer vi selvfølgelig på: Når gikk denne bestillingen fra statsråden? Og ikke minst, noe som kanskje er enda viktigere: Når kan vi forvente en avklaring, sånn at statsråden kan legge fram en sak – hvis det skal legges fram en sak for Stortinget – slik at man iallfall får en løsning?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [15:43:09]: La meg bare oppklare. Grunnen til at vi sendte ut en pressemelding om bobiler nå for et par dager siden, var rett og slett fordi Arbeiderpartiet gikk ut i media og ga inntrykk av at regjeringen og stortingsflertallet var imot disse endringene. Da syntes vi at når det er åpenbare misforståelser – vi kan iallfall prøve å kalle det en misforståelse – er det greit for oss å oppklare det. Men jeg kan også henvise til store oppslag vi hadde i Dagbladet, vi har hatt det på NTB, og vi har sendt ut pressmelding om tematikken før. Jeg kan henvise til Norsk Bobil og Caravan Club sitt nyhetsbrev fra 2014, der de sier at det nå jobbes med disse reformene. Det å gjøre det til en konkurranse om hvem som var først, synes jeg blir litt rart. La oss heller glede oss over at alle partier nå støtter dette og ikke bare dagens stortingsflertall, som har jobbet for disse tingene så lenge.

Siden dette er forskriftsendringer, er det ikke ting som en trenger å legge fram for Stortinget, men vi kommer jo selvsagt til å orientere Stortinget om det som skjer. Det vil være helt naturlig. Det jeg har varslet i tidligere pressemeldinger, er at dette er ting som kommer til å gå ut på høring fortløpende nå i sommer, for at vi skal kunne få til at det trer i kraft fra ca. 1. januar 2016.

Kjell-Idar Juvik (A) [15:44:18]: Bakgrunnen for spørsmålet mitt er egentlig bare at jeg ville vise noe, med hensyn til påståtte handlinger og gjennomføringskraft. Det er riktig som det ble sagt av representanten Orten, at det har blitt stilt skriftlige spørsmål. Jeg har også registrert dem når det gjelder konkret om PKK. Det viste jeg også til da jeg stilte spørsmålet mitt i oktober. Men i svarbrevet sier ministeren at han ser noen problemstillinger ved det som han må få sjekket ut, det er anledning til å gjøre noen endringer, men han skal sette dette til utredning. Det er tross alt en god stund siden med hensyn til akkurat den saken, bare for å få vist at man kanskje forventet at dette hadde vært avklart allerede. Jeg synes jo det er litt påfallende at denne saken kommer akkurat idet Arbeiderpartiet har tatt det opp. Men spørsmålet mitt til det er: Når ble bestillingen sendt med hensyn til PKK? Dette egentlig for å vise hvordan ministeren har jobbet med denne saken.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [15:45:29]: Dette arbeidet startet vi med i oktober 2013, så dette er ikke et arbeid som vi startet med fordi det ble stilt et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiet. Men for oss var det hyggelig å få det spørsmålet fordi det også bekreftet at Arbeiderpartiet nå var for det som de selv i regjering ikke syntes var viktig å gjøre noe med. Det er riktig at det ikke ble fremmet forslag fra daværende opposisjon til alt dette under de åtte rød-grønne årene, men det var jo nok å se at daværende flertall, selv på skriftlige spørsmål, ikke viste vilje til å gjøre noe med det. Da hadde en altså flertall til å gjøre det, uten at Stortinget trengte å behandle saken. Men vi tok det opp, og jeg nevner at da jeg gikk ut med det på Norsk Bobil og Caravan Club sitt årsmøte 31. mai 2014, så var det jo fordi vi var i gang med arbeidet. Da hadde jeg noe å melde. Det står omtalt. Jeg forstår at her ønsker en å ha en debatt om hvem som var først ute. Jeg synes det er hyggelig når Arbeiderpartiet har snudd, at de også blir litt sånn gladkristne og skal bekjenne budskapet sitt utad, men det har altså vært folk som har vært opptatt av dette før.

Kjell-Idar Juvik (A) [15:46:36]: Nå skulle jeg egentlig ikke ha tatt flere replikker, men jeg må nesten gjøre det når det er åpenbare feil. Ministeren sier at den forrige regjeringen ikke gjorde noe med det. I svaret på de skriftlige spørsmålene sist ble det jo vist til at EU holdt på å se på PKK eller EU-kontrollene generelt, de reglene der, det kjenner jeg veldig godt til. Jeg kommer fra bransjen. Der skulle man se på helheten når det gjelder om det skulle kreves f.eks. årlige kontroller av alle kjøretøy, og man ventet på den avklaringen. Det svaret ligger der, og det svaret kjenner ministeren til. Men jeg registrerer i hvert fall at i det svaret som kom på mitt skriftlige spørsmål, sto det ingenting om at man drev og jobbet med denne saken, men at man skulle sette den til utredning. Man la nå det ligge, med tanke på hvem som er først eller sist. Jeg har i hvert fall et konkret spørsmål som jeg håper statsråden kanskje kunne være enda tydeligere på. Kan vi forvente at disse spørsmålene, i hvert fall de fire som ligger i pressemeldingen, kan få sin avklaring og være klare til årsskiftet?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [15:47:37]: Jeg kan godt bekrefte enda en gang at det som vi har jobbet med i 18 måneder, vil bli realisert, at det vi har sendt ut pressemelding om, at det vi har skrevet om i brev til Stortinget, faktisk vil bli gjennomført. Noe annet ville jo ha vært helt meningsløst, at vi gikk rundt og snakket om ting som vi faktisk ikke hadde tenkt å gjennomføre.

Så kan jeg godt si hvorfor dette har tatt 18 måneder. Jo, det er fordi vi har brukt mye tid på å snakke med bransjen, snakket med Amcar, med KNA og andre, for å få et stort bilde, sånn at vi ikke driver på og gjør én og én forskriftsendring, men at vi faktisk finner helheten i dette, så vi får med kjøretøy på tvers av kategorier og ikke bare tar bobiler først. Da måtte vi ha gått og gjort akkurat de samme tingene når det gjelder pickuper, og så måtte vi ha gått og gjort de samme tingene for SUV-er. Det ville vært meningsløst.

I tillegg minner jeg bare om at i løpet av de samme 18–19 månedene har vi også bearbeidet og lagt fram en veireform, en jernbanereform, parkeringsforskrifter, bompengereform, vi har lagt fram ny postlov, vi har lagt fram nasjonal havnestrategi, jeg kunne nevnt flere ting. Det har også tatt litt tid i embetsverket og i den politiske ledelse.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Ingebjørg Amanda Godskesen (FrP) [15:48:50]: Jeg er glad for denne saken om endringer for bobiler. Dette er noe vi i Fremskrittspartiet i mange år har hatt lyst til å diskutere med alle partier med positivt resultat. Fremskrittspartiet har jobbet for å bedre vilkårene for bobiler i mange år, også i forrige periode, da jeg også satt i transportkomiteen. Den gang var det ikke mulig å få til noe godt resultat eller løfte om det, ikke engang tilnærmet det vi ser Arbeiderpartiet ønsker nå. Den rød-grønne regjeringen satt i åtte år – eller to perioder – uten å gjøre noe med denne problemstillingen til tross for at vi i Fremskrittspartiet jevnlig tok det opp. Derfor er det som sagt svært gledelig at de rød-grønne på en måte har snudd i denne saken, ja faktisk har de vel gjort det i ganske mange saker de siste to årene nå når de er i opposisjon. Det ser ut som at det måtte en Høyre–Fremskrittsparti-regjering til for at de rød-grønne representantene våget å stå for det de mener, ved at de nå tar fram våre forslag. Det er vi kjempeglad for, både at de er i opposisjon, og at de fremmer våre gode saker fra tidligere år. Det viser at vi nå har fått et godt samarbeidsklima for gode fremskrittspartisaker.

Fremskrittspartiet har som sagt alltid vært positive til å endre rammevilkårene for bobiler i Norge, og som ministeren har sagt, dette er noe vi har jobbet med lenge, og han har også varslet at det vil komme nå til høsten eller senest 1. januar. Det vil også komme en rekke forslag om endringer som ikke bare gjelder bobiler, men også veteranbiler og andre typer kjøretøy som veier mellom 3,5 og 7,5 tonn. Det nåværende reglementet er etter min mening kommet helt galt ut. Så jeg ser med glede fram til at vi får de gode løsningene på plass før neste bobilsesong.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt fem forslag. Det er forslagene nr. 1–5, fra Kjell-Idar Juvik på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Forslag nr.1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjøre endringer for periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll) for alle bobiler opp til 7 500 kg, slik at disse behandles likt med personbiler klasse M1 og bobiler under 3 500 kg.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen øke tillatte fartsgrensen for alle bobiler over 3,5 tonn opp til 7 500 kg, fra dagens 80 km/t til 100 km/t.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre bomavgiften for alle bobiler opp til 7,5 tonn, slik at disse behandles likt med personbiler klasse M1og bobiler under 3,5 tonn.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre ferjetakstene slik at bobiler behandles likt med bil med campingvogn. En løsning kan være en standardsats på 2 ganger taksten for personbil, eller en annen hensiktsmessig løsning for å ivareta forslagsstillers intensjon.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere endringer i førerkortklasse for bobiler, med sikte på å justere grensen opp fra 3 500 kg til 4 250 kg.»

Forslagene tas opp til votering.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 61 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.30.10)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:82 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell-Idar Juvik, Eirin Sund, Magne Rommetveit, Ingvild Kjerkol og Sverre Myrli om endringer for bobiler i Norge – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.