Stortinget - Møte torsdag den 21. april 2022

Dato: 21.04.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Arne Nilsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 16. april 2020 døde tidligere stortingsrepresentant Arne Nilsen fra Voss, 96 år gammel. Nilsen representerte Arbeiderpartiet og Hordaland gjennom fem perioder, fra 1965 til 1985. I denne tiden ble han betrodd en rekke tunge verv, bl.a. som formann i kommunalkomiteen og finanskomiteen.

Med sin ordførerbakgrunn fra Voss sto kommunene og arbeidsplasser i distriktene Arne Nilsens hjerte nært. Det var også Kommunal- og arbeidsdepartementet han kom til da Odvar Nordli hentet ham som statsråd i 1978. Ved endringene høsten 1979 ble han sosialminister og fortsatte som det i Gro Harlem Brundtlands første regjering.

Arne Nilsen begynte i NSB som 17-åring, og Jernbaneskolen forble hans høyeste formelle utdanning. Jernbanebakgrunnen delte han med flere markante arbeiderpartipolitikere i sin generasjon. De var gjerne, som Arne Nilsen, kjennetegnet av en utpreget orden, struktur og disiplin i sitt politiske arbeid. Som en stortingskollega av Nilsen fra den tiden forteller: Arne gikk ikke på Tostrupkjelleren, han gikk hjem og leste dokumenter.

Mange vil huske Arne Nilsen som selve urvestlendingen, seriøs i sitt arbeid, stilsikker i tale og skrift og kompromissløs i sin nynorsk. En stødig, kunnskapsrik og trygg politiker. Samtidig var han en helstøpt sosialdemokrat, klar på sitt grunnsyn og engasjert til det siste.

Som 16-åring hadde Arne Nilsen sett barndomshjemmet på Vangen bli bombet av tyske fly, og han satte seg selv i fare med illegalt arbeid under krigen. Slik han hele livet så verdien av freden, så han verdien av et samfunn som gir muligheter for alle. Arbeiderklassegutten og jernbanemannen som ble stortingsmann og statsråd hadde opplevd det selv.

Vi lyser fred over Arne Nilsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Ingvild Wetrhus Thorsvik, Lise Christoffersen, Lise Selnes, Even Eriksen, Linda Hofstad Helleland og Ingjerd Schou om permisjon i tiden fra og med 25. til og med 29. april – alle for delta i Europarådets parlamentarikerforsamlings sesjon i Strasbourg.

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon for representanten Trond Helleland i tiden fra og med 25. til og med 29. april for å delta i møter i NATOs parlamentariske forsamling i Dallas og Washington D.C.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i Stortinget i tiden fra og med 26. til og med 28. april:

    • For Vest-Agder: Emma Georgina Lind

    • For Buskerud: Kristin Ørmen Johnsen og Solveig Vestenfor

    • For Hedmark: Bente Irene Aaland og Håvard Sagbakken Saanum

    • For Sør-Trøndelag: Guro Angell Gimse

    • For Østfold: Fredrik Holm

Presidenten: Representanten Frank Edvard Sve vil framsette et representantforslag.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg har på vegner av representanten Morten Stordalen og meg sjølv æra av å setje fram eit representantforslag om å kutte ferjebilletten på Nordøyvegen.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 1–3 behandles under ett. Sakene gjelder andre gangs behandling av lovsaker og gjelder lovvedtakene 58–60.