Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 349 L (2021–2022), jf. Prop. 94 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [12:48:58]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Lov om forskriftshjemmel for behandling av personopplysninger for frivillige tiltak på barne-, oppvekst- og familieområdet mv. (Innst. 349 L (2021–2022), jf. Prop. 94 L (2021–2022))

Talere

Tage Pettersen (H) [] (ordfører for saken): La meg starte med å takke komiteens medlemmer for en svært effektiv behandling av denne loven og si at innstillingen fremmes av en samlet komité.

Departementet legger i proposisjonen fram forslag om en ny lov om forskriftshjemmel for behandling av personopplysninger for å gjennomføre enkelte frivillige tiltak på barne-, oppvekst- og familieområdet. Formålet med loven er å gi et rettslig grunnlag for å behandle personopplysninger slik at tiltak som er besluttet av statlige myndigheter på barne-, oppvekst- og familieområdet som ikke er regulert i sektorlovgivningen, kan gjennomføres. Samtidig skal forslagene sikre en forsvarlig behandling av personopplysninger på området.

Barne-, oppvekst- og familieområdet er et sektorovergripende felt, og lovgivningen kan komme til kort når det gjelder behandling av personopplysninger ved sektorovergripende tiltak. For å gjennomføre slike tiltak vil det i dag være situasjoner hvor det ikke foreligger et klart og tydelig rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger, og hvor det kan være tvil om samtykke fra berørte foreldre og eventuelt barn er tilstrekkelig. Dette endres nå med den nye loven.

Departementet presiserer at den foreslåtte loven ikke kommer til anvendelse i de tilfeller hvor sektorlovgivningen allerede gir et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for å behandle personopplysninger. Komiteen registrerer også at alle høringsinstansene som har uttalt seg, støtter forslaget.

Departementet legger i proposisjonen også fram forslag til endringer i enkelte andre lover. I lov av 16. juni 2017 nr. 48, om adopsjon, lov av 18. juni 2021 nr. 97, om barnevern, som foreløpig ikke har trådt i kraft, og lov av 4. september 2015 nr. 85, om gjennomføring av konvensjon av 19. oktober 1996 om jurisdiksjon, lovvalg, anerkjennelse, fullbyrdelse og samarbeid vedrørende foreldremyndighet og tiltak for beskyttelse av barn, foreslår departementet at det inntas en bestemmelse som gir hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret når dette er nødvendig for å behandle saker etter lovene.

Departementet legger også fram forslag til endring i lov av 8. april 1981 nr. 7, om barn og foreldre § 44, som innebærer at forvaltningen av reglene om reisekostnader ved samvær flyttes fra statsforvalteren til Nav.

Til sist: Departementet legger fram forslag til endring i lov av 22. juni 2012 nr. 43, om arbeidsgivers innrapportering av ansettelses- og inntektsforhold m.m., slik at Nav har tilgang til arbeidstakerregisteret også i forbindelse med forvaltningen av reglene om reisekostnader ved samvær.

Som jeg sa innledningsvis, slutter en samlet komité seg til innstillingen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel