Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 429 S (2021–2022), jf. Dokument 4 (2021–2022) og Dokument 4:1 (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [14:36:57]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Melding for året 2021 fra Sivilombudet og Melding for året 2021 fra Sivilombudet om forebygging av tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved frihetsberøvelse (Innst. 429 S (2021–2022), jf. Dokument 4 (2021–2022) og Dokument 4:1 (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Carl I. Hagen (FrP) [] (ordfører for saken): Stortingets ombud for kontroll med forvaltningen, nå bedre kjent som Sivilombudet etter navneendringen, skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen for å hindre urett mot den enkelte, eller feil fra forvaltningens side. Dette skjer først og fremst ved å behandle klager som ombudet mottar fra enkeltpersoner.

Komiteen har i hovedsak avgitt en enstemmig innstilling, som komiteen pleier å gjøre, så jeg skal redegjøre litt for den. Jeg regner med at de øvrige partiene tar ordet for å utfylle og presisere sine egne synspunkter.

Antall klager som Sivilombudet mottar, har ligget stabilt rundt 4 000 saker årlig. Komiteen har merket seg at det har vært en økning i antall saker som har ordnet seg for klageren underveis i ombudets behandling av klagen. Dette kan tyde på at ombudet har den nødvendige respekt og autoritet som ombudet må ha for å gjøre jobben det er satt til å gjøre. Komiteen har også registrert at saksbehandlingstiden hos ombudet har gått jevnt nedover de siste årene, og dette er en gledelig utvikling.

Komiteen har også merket seg at ombudet opplyser at det mottas flere klager enn det er mulig å behandle, og at prioriteringen av hvilke saker som skal behandles, er krevende. For å utnytte ressursene best mulig har ombudet tatt opp 22 saker av eget tiltak på områder som er rettssikkerhetsmessig viktige, og som gjelder mange personer. Felles for disse sakene er at de tar for seg et tema eller en problemstilling uten tilknytning til en konkret sak. Blant sakene som ble undersøkt, er fengslenes praktisering av telefonkontroll, Politidirektoratets innsynspraksis, kommunenes lange saksbehandlingstid og lang ventetid hos namsmennene i saker om gjeldsordning.

Komiteen har videre merket seg at Sivilombudet har utarbeidet veiledningshefter til forvaltningen på områder hvor det antas å foreligge systemfeil som kan ramme flere borgere. Veiledningene er tenkt å ha en forebyggende effekt, slik at det begås færre feil. Komiteen er positiv til slike forebyggende tiltak. Komiteen har også merket seg at en gjenganger i saker som behandles av ombudet, er lang saksbehandlingstid, og at tiltak først settes inn når ombudet tar opp dette med etatene det gjelder. Ofte er saksbehandlingstiden så lang at dette går ut over rettssikkerheten til innbyggerne. Komiteen mener det er svært viktig at saksbehandlingstiden reduseres der hvor dette går på rettssikkerheten løs, og ber ombudet fortsatt følge med på saksbehandlingstiden i slike saker. Her er det viktig at regjeringen og forvaltningen følger opp dette med saksbehandlingstid, og jeg håper at statsråden vil berøre det i sitt innlegg.

Fremskrittspartiet har for øvrig noen egne merknader som jeg skal omtale når jeg først har ordet. Vi ser at det i utgangspunktet er positivt om ombudet har kapasitet til å gjøre generelle undersøkelser som omfatter både statlige organer og kommuners myndighetsutøvelse. Gode grunner kan tale for at et generelt problem kartlegges fremfor å avgi uttalelse i en tilsynelatende enkel sak. Samtidig er det imidlertid viktig at ombudet ikke forlater eller nedprioriterer den grunnleggende idé bak denne ombudsordningen. Den har vært et forbilde for situasjonen i mange andre land når det gjelder at den lille kvinne eller mann skal ha et organ å henvende seg til, og som kan se nøye på om det er begått urett eller dårlig forvaltningsskikk overfor denne personen. Vi ser med en viss uro på at et stort antall klagesaker ikke blir undergitt en grundigere undersøkelse. Fremskrittspartiet mener det er en reell fare for at den lille mann eller kvinnes klage blir nedprioritert hvis det gjøres for mange generelle undersøkelser. Samtidig vil jeg nevne at når det gjelder generelle undersøkelser, som selvsagt skal fortsette, kunne det kanskje være på sin plass med et visst samarbeid eller en dialog med Riksrevisjonen, som gjennomfører forvaltningsrevisjoner, slik at man ikke går inn i det samme saksområdet.

Til slutt: Det er en særmerknad fra Fremskrittspartiet, SV og Rødt om Sivilombudets gjennomgang av telefonkontroll i norske fengsler, som ombudet konkluderer med at strider mot Den europeiske menneskerettskonvensjon og Grunnloven § 102. Vi mener og imøteser en informasjon fra departementet til Stortinget om dette arbeidet så raskt som mulig. Vi viser til at Sivilombudet ba departementet og Kriminalomsorgsdirektoratet om en tilsvarende oppdatering innen 18. februar i inneværende år. Også her håper jeg at statsråden vil berøre dette, slik at Sivilombudet får de nødvendige saksopplysninger som ombudet mener trengs.

Lubna Boby Jaffery (A) []: Om drøye tre uker, 22. juni, er det 60 år siden Sivilombudet, da Sivilombudsmannen, ble opprettet. Det er en stolt historie de har bak seg. De viktigste oppgavene har vært å hindre at det lille enkeltmennesket møter urett i møte med forvaltningen. Det er en viktig oppgave, og vi har en stor forvaltning med betydelig ansvar, som i all hovedsak gjør en utrolig god jobb for våre innbyggere. Samtidig er det viktig at enkeltmennesket ivaretas i møte med forvaltningen, og her gjør Sivilombudet en betydelig jobb.

Det er med glede at vi i Arbeiderpartiet har kunnet bidra til å gi Sivilombudet alle de verktøyene de trenger for å gjøre sin jobb med den lovendringen som Stortinget gjorde sist måned. Da fikk Sivilombudet innsynsretten sin tilbake igjen. I årsmeldingen har Sivilombudet påpekt at det er viktig at de har tilgang til alle relevante saksdokumenter for å kunne utøve kontrollfunksjonen. Dette er ikke et forsøk på å gjenåpne denne debatten, men jeg synes det hører hjemme å understreke denne endringen i forbindelse med behandlingen av årsmeldingen.

Det er åpenbart at Sivilombudet har svært mye å gjøre. Antallet klager er stort, og det er begrenset hvor mange av disse Sivilombudet kan behandle. Jeg registrerer at representanten fra Fremskrittspartiet har en del synspunkter rundt hvordan Sivilombudet bør håndtere det at de har mye å gjøre. For vår del har det vært et behov å understreke at Sivilombudet er uavhengig og selvstendig, og at vi mener det er Sivilombudet selv som best vurderer hvordan de skal prioritere ressursene for å oppfylle sitt mandat.

Jeg vil benytte anledningen til å gratulere Sivilombudet med jubileet som er like rundt hjørnet, og med det samme også takke for den gode jobben de gjør.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Eg vil starta med å takka saksordføraren for godt arbeid når det gjeld gjennomgangen. Eg vil også gje ros til Sivilombodet for godt arbeid og understreka at ein no endrar lova, slik at dei har innsynsrett som er eit stortingsorgan verdig. Eg trur ikkje det er understreka nok kor viktig det er at Sivilombodet har dei moglegheitene dei treng for å gjera eit godt arbeid.

Grunnen til at eg tok ordet, var at saksordføraren var innom partimerknader i innstillinga der dei begynner å meina noko om prioriteringar. Eg trur det aller viktigaste Stortinget kan gjera i høve til Sivilombodet, er å vera heilt tydeleg på at dei er eit sjølvstendig organ som må gjera eigne prioriteringar, etter dei føringane som ligg i dei lovene som gjeld. Eg trur ikkje Stortinget skal begynna å gå inn og styra deira arbeid. Det trur eg ville ha vore eit feilsteg frå vår side.

Sara Bell (SV) []: Mindretallet i komiteen har fremmet forslag nr. 1, og jeg tar det med dette opp. Jeg takker også Sivilombudet for et viktig og nødvendig arbeid. Barn som settes i politiarrest, er særlig sårbare og har krav på et særlig vern etter FNs barnekonvensjon. Vi håper at regjeringen vil gjøre noe med det.

Og så ønsker jeg å takke saksordføreren. Jeg håper presidenten vil tillate meg en liten anekdote. Den 1. mai 1990 kom saksordføreren, representanten Carl I. Hagen, til Bergen og holdt en tale. Det var første gang denne representanten ble satt på glattcelle, som 13-åring. Jeg vil bare bruke anledningen til å si at det er en fin side ved vårt demokrati at vi sammen kan behandle denne saken i dag (munterhet i salen).

Presidenten: Ingen skal bures inn her i dag.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg vil starte med å takke Sivilombudet for et grundig og godt arbeid. Ombudet er en sterk faglig aktør og en tydelig stemme i arbeidet med å beskytte og fremme enkeltmenneskenes rettigheter i møte med den offentlige forvaltningen i Norge.

Ombudet har også for 2021 avgitt årsmeldinger med nyttige innspill til departementene og regjeringen. Når det gjelder Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområder, framhever Sivilombudet særlig telefonkontroll i fengsler, saksbehandlingstiden ved innsynskrav og oppfølgingen av uttalelser fra Sivilombudet. Under forebyggingsenhetens arbeid framhever Sivilombudet særlig barn i arrest, situasjonen på Politiets utlendingsinternat på Trandum og isolasjon i fengsel.

Regjeringen registrerer at ombudet har vurdert at kriminalomsorgens praksis og regelverket for telefonkontroll i fengsler ikke er i tråd med kravene Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjon stiller. Justis- og beredskapsdepartementet vil gjennomgå straffegjennomføringsloven og -forskriften, bl.a. for å sikre at lov og forskrift er i samsvar med Grunnloven og menneskerettighetenes krav.

Departementet er i dialog med Kriminalomsorgsdirektoratet om hvordan Sivilombudets uttalelse bør følges opp.

Jeg vil understreke at regjeringen er opptatt av at krav om innsyn i forvaltningens dokumenter behandles på en tillitvekkende måte og innenfor rimelige tidsrammer, i tråd med kravene i offentleglova. Offentlig virksomhet skal være åpen og gjennomsiktig. For å oppnå dette er det sentralt at behandling av innsynskrav ikke blir nedprioritert. Sivilombudet har i årsmeldingen pekt på tilfeller hvor saksbehandlingstiden har vært lengre enn det som kan aksepteres, og dette har i flere tilfeller ført til endringer i saksbehandlingsrutinene i forvaltningen.

Når ombudet avdekker feil, mener regjeringen det er viktig at forvaltningen innretter seg, og at det om nødvendig fører til endringer i forvaltningens rutiner.

Som ombudet viser til, er det kun i unntakstilfeller at forvaltningen fastholder et standpunkt i strid med ombudets vurdering. Regjeringen mener den klare hovedregelen er – og skal fortsette å være – at forvaltningen følger ombudets uttalelser.

Jeg verdsetter at Sivilombudet i årsmeldingen om forebyggingsenheten prioriterer situasjonen for barn i arrest. Ombudet gjennomførte våren 2021 et besøk til Oslo politidistrikt for å undersøke situasjonen for barn som ble pågrepet og satt i arrest. I tillegg innhentet ombudet informasjon fra øvrige politidistrikter om bruken av arrest overfor barn.

Funnene ble fulgt opp bl.a. ved et brev til Justis- og beredskapsdepartementet om behov for nasjonale tiltak. Jeg vil nevne noen av tiltakene som er iverksatt på bakgrunn av Sivilombudets uttalelser.

Ombudet etterlyste kvalitetssikrede nasjonale tall for bruk av arrest overfor barn. Jeg kan opplyse at Politidirektoratet har laget nye rutiner for rapporteringen, som skal sikre en mer pålitelig nasjonal statistikk.

Kravspesifikasjonene ved bygging av nye arrester har krav om venterom og egne celler for barn. Disse skal være større og ha andre fasiliteter enn en tradisjonell celle, eksempelvis i form av sengebrisk med sengeklær, vanlig dør, dusj/toalett og tv.

Politidirektoratet vil gå i dialog med Oslo politidistrikt for å finne løsninger i deres lokaler, da Oslo har et vesentlig høyere antall barn i arrest enn de øvrige politidistriktene. Samlet sett vil tiltakene som iverksettes, være en utfyllende respons på de forholdene som Sivilombudet kommenterte.