Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 425 S (2021–2022), jf. Dokument 6 (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 14 [15:22:32]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Årsmelding for 2021 fra Norges institusjon for menneskerettigheter (Innst. 425 S (2021–2022), jf. Dokument 6 (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik:

5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Kari Henriksen (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for samarbeidet i denne saken. Jeg vil også takke NIM for rapporten som oppsummerer menneskerettighetsåret 2021. De sentrale sakene og utviklingen innenfor menneskerettighetsfeltet gjennomgås, og de beskriver sin egen virksomhet, bl.a. at de har sendt over 50 høringsuttalelser og innspill til regjeringa.

Årsrapporten til NIM omtaler en rekke spesifikke forhold, som koronahåndtering, og spesielt peker den på de mest alvorlige inngripende tiltakene og barn som fikk redusert sine rettigheter til skolegang og beskyttelse mot vold og overgrep på grunn av tiltakene. Isolasjon, visitasjoner i fengsler og arrest og forholdene til psykisk syke innsatte har vært tema i samtlige årsmeldinger fra NIM. Trandum interneringsinternat er også i år omtalt.

En av NIMs oppgaver er å informere om menneskerettighetene og fremme opplæring, utdanning og forskning på disse. Det er ingen tvil om at NIM tar oppgaven på alvor og har vært en synlig stemme i media.

NIM kommer i år med anbefalinger på fem hovedområder:

  • soningsdyktighet, isolasjon og tvangsbruk i fengsel

  • klima og menneskerettigheter

  • enslige mindreårige asylsøkeres omsorgstilbud

  • urfolks vern mot naturinngrep

  • menneskerettigheter og nye teknologier

Et mindretall i komiteen fremmer en rekke forslag om oppfølgingen av disse anbefalingene, og jeg lar det være opp til dem å redegjøre for disse.

Behandlingen av denne årsrapporten har brakt med seg betydelig mer oppmerksomhet enn det som er vanlig for sånne rapporter. Det skyldes diskusjonen om menneskerettigheter og klima. Jeg regner med at de ulike partiene vil gjøre rede for sitt syn etter hvert i debatten.

For Arbeiderpartiet er det viktig å understreke at NIM som rådgivende organ selvsagt står helt fritt til å gi uttrykk for sine synspunkter. Det er naturlig at NIM med sitt mandat har synspunkter på klimaet, også om det går på tvers av hva flertallet i Stortinget mener. I årsmeldingen kommer NIM med en anbefaling om lovfesting av klimamål. Da er det naturlig at vi som politikere også kommer med vårt syn. Det er ingen refs av NIM, og det er heller ikke noen konflikt.

La det være helt klart: Arbeiderpartiet er enig i at klimatiltak og 1,5-gradersmålet skal nås. Arbeiderpartiets syn i saken ligger i det sterke ønsket om at demokratiet har og skal ha ansvar for klimapolitikken og de politiske avgjørelsene. En for stor rettsliggjøring av klimapolitikken er etter vårt syn ikke en garanti for måloppnåelse. Vi mener det er vi politikere som må ta hovedansvaret for å nå klimamålene, prioritere og ta de vanskelige avgjørelsene. Og det er vi som må svare overfor velgerne om det vi gjør, og det vi ikke gjør.

Arbeiderpartiet stiller heller ikke spørsmål ved om Høyesterett har rett til å behandle enhver sak i tråd med det lovverket vi har, men vi mener en lovfesting av klimamålet i klimaloven ikke er løsningen. Det er fordi det ikke er sanksjonsmuligheter i loven, først og fremst fordi det er politikerne som må stilles til ansvar for klimapolitikken gjennom politiske prosesser.

Som saksordfører vil jeg avslutningsvis benytte anledningen til å si at komiteen virkelig har jobbet hardt for å komme i mål med innstillingen. Mot slutten av behandlingen i komiteen kom det innspill etter at fristene var gått ut, men heldigvis har vi en komité som består av velvillige representanter, så komitémedlemmene arbeidet med stor velvillighet, og avgivelsesfristen kunne overholdes. Det var godt jobbet!

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder): Jeg har også lyst til å begynne med å takke saksordføreren for arbeidet i det som ble en litt mer – jeg vet ikke om det er et parlamentarisk uttrykk – spenstig diskusjon om årsmeldingen fra NIM. Jeg har fulgt den i justiskomiteen i tidligere år, og det har variert litt i hvilken grad man har tatt opp de enkelte anbefalingene og temaene og diskutert dem, men diskusjon fikk vi denne gangen, og det tror jeg i bunn og grunn er sunt.

Det har kommet en anbefaling under klimapunktet om at Stortinget bør vurdere å lovfeste et 1,5-gradersmål. Dette er det ikke støtte for, men vi griper tak i begrunnelsen, som synes å være et utslag av et syn fra NIMs side på både Grunnloven, klimaloven og internasjonal rett som vi mener ikke kan være riktig. Det pekes på at dette er et preventivt tiltak for å hindre framtidige grunnlovsbrudd. Dette tror vi ikke er korrekt juss. Det pekes på den tyske forfatningsdomstolen og trender i Tyskland. Jeg mener at det blir søkt å dra inn fremmede rettssystemer og annerledes rettssystemer enn det vi har i Norge, som et argument for at det skal være nærmest konstitusjonelt pålagt å innføre 1,5-gradersmålet i Norge. Det er en klimadiskusjon som vi kan ta uansett. Jeg vil understreke at vi her må skille mellom klimapolitikken på den ene siden og de konstitusjonelle spørsmålene på den andre.

Dette tegner seg inn i et litt større bilde og startet en diskusjon om NIM som er interessant i seg selv. Vi har sett i brevskriving mellom NIM og OED at det har vært gitt råd om syn på klimadommens betydning, og at det i alle fall i Aftenposten ble presentert med store overskrifter at nye oljetillatelser ville være brudd på Grunnloven dersom ikke regjeringen kunne bevise at de ikke ville bidra til å hindre 1,5-graders oppvarming. Det ble framsatt påstander om at tidligere konsesjoner som ikke hadde fått en spesifikk konsekvensutredning, måtte behandles på nytt, og at nye søknader måtte stilles i bero.

Det er veldig vanskelig å se at det skal være juridisk holdbart å si at disse spesifikke saksbehandlingskravene er en konsekvens av klimadommen eller av en tolkning av Grunnloven § 112. Det er veldig vanskelig å se at det skal være mulig å utlede så spesifikke klimaregler av Grunnloven. Det er det ikke grunnlag for i klimadommen i alle fall. Høyesterett har vært tydelig på at terskelen for domstolsprøving skal være høy. Jeg tror NIM har strekt forståelsen av klimadommen, vi ser tegn på det bl.a. i omtalen av såkalte eksportutslipp. Det vi vet, er at NIM tok feil i synet på Grunnloven § 112 og terskelen for domstolsprøving også da klimasøksmålet pågikk. Det kan jo skje, jurister tar feil. Men vi registrerer at det ser ut som at konsekvensene av klimadommen kanskje ikke er tatt tilstrekkelig inn, og at man fortsetter i et spor hvor man framstiller bestemmelsene som mer ekspansive, eller aktive – som et redskap som kan brukes til aktiv domstolsprøving – enn det jeg tror er realiteten, og som jeg tror har støtte i salen.

Det er litt spesielt å si så tydelig fra som komiteen og i hvert fall komiteens flertall gjorde, men jeg synes det er på sin plass og sunt og noe vi kan gjøre så lenge man samtidig er grundig i den juridiske begrunnelsen. Det nytter ikke, som jeg ser det, å bare si at vi er uenig, vi må også forklare det. Det har vi forsøksvis gjort gjennom utredningen fra Eivind Smith – som har fått tilslutning fra i alle fall deler av komiteen – som ligger vedlagt. Der er det mange interessante poenger, som jeg tror i det alt vesentlige vil stå seg.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Noregs nasjonale institusjon for menneskerettar vart etablert i 2015. NIM er eit stortingsorgan som skal overvaka, rådgje og informera om menneskerettane i Noreg. Som stortingsorgan skal NIM vera uavhengig i verksemda si. Samstundes skal verksemda i NIM vera i tråd med mandatet frå Stortinget. Det er særs viktig fordi forvaltinga skal ta på alvor dei råda NIM gjev.

I årsmeldinga for 2021 har NIM gjeve fem råd. Eg støttar fire av fem. Eg meiner NIM går utover mandatet sitt i rådet om klima.

NIM-lova seier at Noregs nasjonale institusjon for menneskerettar har som hovudoppgåve å fremja og beskytta menneskerettane i tråd med Grunnlova, menneskerettslova og lovgjevinga elles, internasjonale traktatar og folkeretten elles.

Eg er samd med NIM i at me må nå klimamåla for å verna om rettane til både nolevande og framtidige generasjonar, men her har NIM gjeve råd som fleire juristar meiner er i strid med avgjerd i Høgsterett og Grunnlova. NIM har ikkje vekta heilskapen i Grunnlova, menneskerettslova og lovgjevinga elles godt nok som grunnlag for arbeidet sitt. Då går NIM frå å vera eit stortingsorgan til å driva politikk. Det skal ikkje NIM gjera.

Eg vil særleg trekkja fram at NIM i grunngjevinga for klimaråd til Stortinget legg vekt på kva den føderale forvaltingsdomstolen i Tyskland har sagt. Denne domstolen ligg utanfor føremålsparagrafen i NIM-lova. Eg vil oppmoda NIM til å lytta til det Stortinget seier om mandatet, framfor å forsvara seg i denne saka.

Til slutt vil eg understreka at NIM er eit rådgjevande stortingsorgan, ikkje eit kontrollorgan, slik delar av pressa har begynt å omtala NIM.

Sara Bell (SV) []: Jeg vil gjerne takke NIM for det viktige arbeidet de har gjort, og vil vise til mindretallets forslag, fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre, om å be Stortinget følge opp samtlige forslag fra NIM.

SV er i hvert fall glad for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet modererer seg litt fra ordlyden i fellesmerknaden, som etter mitt skjønn framstår som et populistisk angrep på NIMs rolle. Dagbladet karakteriserte det vel som en urimelig og bøllete sklitakling. Jeg vil kanskje heller si at jeg stusser over at komitélederen bruker sin rolle til å fremme populistisk debatt. Det har vi ikke bruk for. Vi må gjerne være uenig i tilrådingene fra NIM, og kontroll- og konstitusjonskomiteen må gjerne skape og delta i offentlig debatt, det ser jeg på som positivt, men da på et mer ryddig grunnlag enn i denne debatten. Når Eivind Smith ble trukket fram, er det på sin plass å si at Eivind Smiths betenkning ikke handler om tilrådingen om 1,5-gradersmålet, men at den handler om en særskilt sak som gjelder tildelingen av PUD på Breidablikk. Så jeg synes ikke at den betenkningen som er vedlagt saken, er grundig, for den handler faktisk om en annen sak.

Jeg tar opp forslagene fra mindretallet.

Presidenten: Da har representanten Sara Bell tatt opp de forslagene hun refererte til.

Seher Aydar (R) []: I NIMs årsrapport for 2021 oppsummeres året som et år hvor menneskerettighetene ble satt på prøve – også i Norge. Norske myndigheter har erkjent brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og blitt dømt i flere saker. På et annet område har Høyesterett konkludert med menneskerettighetsbrudd i utbyggingen av vindkraft ved Storheia og Roan på Fosen.

Samtidig har det skjedd positive ting, som at stortingsvalget ga et nytt flertall som besluttet at FN-konvensjonen om menneskerettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne også skal gjelde i Norge. Siden NIM ble etablert, har de fulgt situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere over 15 år. De har også fulgt Norges forskjellsbehandling og diskriminering av dem i strid med barnekonvensjonen. Igjen får vi kritikk for forholdene på mottakene, og nå bør regjeringen endelig følge opp kritikken, for nå er det på tide.

Saken om vindkraftverk på Fosen var første gang berørte samiske parter vant fram i en inngrepssak i Høyesterett gjennom å vise til menneskerettighetene, særlig artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. I Fosen-dommen stilte en enstemmig Høyesterett seg bak at vesentlige negative konsekvenser for mulighetene til kulturutøvelse – som reindrift er en viktig del av – innebærer en krenkelse av rettighetene etter konvensjonen. Den samlede belastningen av flere inngrep ble vektlagt; det ble også det faktum at konvensjonen ikke åpner for en forholdsmessighetsvurdering hvor minoriteters interesser veies mot andre hensyn når rettighetene brytes i så stor grad. Regjeringen har ennå ikke kommet med en tydelig oppfølging av Fosen-dommen, verken ved å konkludere når det gjelder det konkrete vindkraftanlegget, eller ved å komme med et nytt kunnskapsgrunnlag. Regjeringen går heller enda en gang i retten om vindkraftanlegget i Øyfjellet for å forsvare konsesjonen – og går mot reindriftsutøverne. De skal forsvare en konsesjon gitt etter et system som har vist seg å være for dårlig, uten å vite hvordan de skal rette opp systemet. Det synes jeg ikke er godt nok.

Når det gjelder forslaget om å utrede endringer av klimaloven for å lovfeste 1,5-gradersmålet og forplikte til spesifiserte årlige utklippsskutt fram til nullutslipp innenfor et nasjonalt karbonbudsjett – som er i tråd med NIMs anbefaling – brukes det store ord, for eksempel: «Utviklingen av klimapolitikken flyttes fra folkevalgte organer til domstolene.» Det er vi helt uenig i. Når politikere setter seg mål og går til valg på det, er det naturlig å forplikte seg til det. Når den borgerlige regjeringen la fram klimaloven, viste de til at det skulle være en overordnet ramme for beslutninger hos de øverste styrende myndigheter. Som flertallet skrev i sine merknader, skulle den forplikte beslutningstakerne på politisk nivå i Norge. Rødt mener det er naturlig at myndighetene forpliktes til å føre en politikk som hindrer de farligste klimaendringene. Dagens klimalov gir få forpliktelser år for år. Vi mener også at det vil være naturlig å se om det går an å feste det til det globale målet, som tross alt er det viktigste målet for å forhindre de verste konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer. Det må naturligvis ivareta det politiske handlingsrommet for hvordan målene nås.

Mye er bra i Norge i dag, men nå trenger vi også å fokusere på det vi bør og kan bli bedre på. Å forplikte seg til menneskerettigheter, men ikke å gjøre det som trengs for å følge dem opp, skaper ikke akkurat tillit.

Og så vil jeg takke Norges institusjon for menneskerettigheter for et godt arbeid i året som har gått, og en viktig rapport. Jeg håper anbefalingene følges opp.

Helt til slutt vil jeg si at det at det finnes partier – kanskje i hovedsak store partier – som bruker anledningen til å kritisere NIM, ikke nødvendigvis er et tegn på mangler hos NIM, men at det er mulig å være uenig. Det betyr ikke nødvendigvis at man har rett når man er uenig med Norges institusjon for menneskerettigheter.

Carl I. Hagen (FrP) []: Norges institusjon for menneskerettigheter er et rådgivende organ, og når jeg leser årsberetningen, er jeg veldig glad for at det er et rådgivende og ikke besluttende organ.

Representanten Sara Bell sa at komiteens leder og – la oss si – den samme fraksjonen som også jeg er med i, har gått til et angrep på NIM. Det har vi overhodet ikke gjort. Det er ikke noe angrep å erklære seg uenig. Så la meg også understreke at NIM har full anledning til – og det er helt ønskelig – å komme med sine synspunkter, selv om de synspunktene de fremhever, kanskje av og til kan bidra til å redusere noe av den respekten som NIM er avhengig av i mange andre og mer relevante saker enn dette med klimamål.

Jeg har prøvd å tenke igjennom: Hva er det egentlig lovene som vi lager her i Norge, skal være? Da må jeg si at slik jeg ser det, bør det være lover med bestemmelser som kan håndheves, og som norske myndigheter og domstoler har en mulighet til å håndheve. Det å putte inn 1,5 graders stigning for verden som en målsetting her i Norge, er helt ubegripelig. Selv om Norge kutter alle utslipp av den livgivende gassen CO2, har det ingen innvirkning på temperaturen i verden. At vår politikk kan ha en symbolvirkning på andre, det aksepterer jeg at kan skje. Jeg tror ikke det gjør det, men det kan skje. Det er i hvert fall en teoretisk mulighet for det. Men om vi kutter alle utslipp av den livgivende gassen CO2, har det null innvirkning på klimaet og temperaturen i verden. Så små er vi – og særlig når India nettopp har vedtatt å bygge 169 nye kullkraftverk, Kina fortsetter med sin utbygging av kullkraftverk, og kullprisen er gått opp som følge av etterspørselen. Så hva vi gjør, har altså null virkning. Det å da putte et klimamål inn i norsk lov er selvsagt helt meningsløst og har selvsagt, etter min oppfatning, heller ingenting med menneskerettigheter å gjøre.

Da er det viktig at vi tenker på at våre institusjoner bør ha en viss tyngde og ha respekt, og da må man også av og til være litt ydmyk i hvilke saker man uttaler seg om, og med hvilken skråsikkerhet. Og det at Dagbladet på lederplass støtter opp, er ikke noe kvalitetsstempel, slik jeg ser det.

Så her tror jeg faktisk at NIM har gjort en bjørnetjeneste ved det de har satt i gang når det gjelder å koble et verdensomspennende klimamål på 1,5 grader med menneskerettighetene her i Norge, og gitt støtet til noe som altså kan være negativt for Norges institusjon for menneskerettigheter. Det er noe jeg synes er sterkt beklagelig.

For øvrig må selvsagt NIM fortsette å se på de sakene de selv ønsker. De er uavhengige, og det er helt greit, men jeg tror det vil være fornuftig om man også tenker litt igjennom hvilke saker man engasjerer seg i, og med hvilket resultat. En gang, eller et par ganger, faktisk, tillot jeg meg å si i Oslo bystyre, hvor vi hadde saker som kom fra kommuneadvokaten, at kommuneadvokaten ikke er noen gud når det gjelder lovfortolkning. Og det er heller ikke NIM når det gjelder lovfortolkning om menneskerettigheter, når de gir sine råd. Hvis det i tilfelle er noen som nærmer seg gud når det gjelder lovfortolkning i vårt land, så er det bare Høyesterett.

Grunde Almeland (V) []: NIM har også i år løftet flere konkrete saker som det er viktig at vi fra Stortingets side vier oppmerksomhet, og jeg er glad for at de kommer med såpass grundige og konkrete anbefalinger. Det gjør det klart enklere for både storting og regjering å gjøre sine vurderinger av hvordan det skal påvirke gjennomføringen av menneskerettighetene.

Venstre er med på å fremme to konkrete forslag i saken i dag, og bare for å avklare det: Det er forslagene nr. 1 og 2, ikke samtlige, slik det kanskje ble referert til tidligere i saken.

Jeg vil bruke tiden min på én ting spesielt, noe for så vidt også komitélederen inviterte til, nemlig en slags prinsippdiskusjon. Det er ett punkt hvor jeg må si at jeg er overrasket over et flertall i komiteen, nærmere bestemt Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Særlig Høyre og Fremskrittspartiet klarer i innstillingen fra komiteen både å referere lite presist fra behandlingen av det såkalte klimasøksmålet og å komme med en lite treffsikker kritikk av NIMs oppdrag. Samtidig tegner de opp et skremmebilde av et politisert domstolsapparat – potensielt.

Jeg føler derfor behov for å si noen ord om selve oppdraget til institusjonen. Kjernen i NIMs oppdrag, gitt fra Stortinget, er å overvåke gjennomføringen av menneskerettighetene i Norge. I tråd med målsettinger i FN og Paris-prinsippene skal stater ha et uavhengig organ som jobber for å sikre menneskerettighetene nasjonalt. Deres lovfestede mandat inkluderer å gi råd til offentlige myndigheter. Altså er dette en institusjon som både i formål og oppdrag ikke utelukkende er et rådgivende organ. Man kan velge litt hvordan man omtaler det, men «overvåkende organ» er vel så dekkende.

Flertallet refererer riktignok til at de i deres oppdrag skal se på menneskerettighetssituasjonen i lys av både Grunnloven, menneskerettsloven og øvrig lovgivning, samt internasjonale traktater og folkeretten for øvrig. Men i sin kritikk virker det som om flertallet har glemt nettopp dette – at det er de rettslige forpliktelsene som er utgangspunktet, ikke den til enhver tid rådende dagsformen eller stemningen blant stortingsflertallet – for flertallet mener at NIMs anbefalinger mangler demokratisk oppslutning. Nå er det som sagt ikke institusjonens oppdrag å sjekke om en konkret formulering får flertallets tilslutning i Stortinget: Deres mandat gir ikke kompetanse til å fremme forslag for Stortinget.

Men gitt den avklaringen bekymrer det meg i neste rekke kanskje vel så mye at et flertall i Stortinget så tydelig sier at bare det å utrede endringer i klimaloven vil være å gå for langt, og at dette da er endringer som «savner demokratisk oppslutning», som de sier det. Det gjør meg bekymret for hvor ambisiøs klimapolitikk vi kan forvente framover.

Men tilbake til saken: Flertallet mener også at denne anbefalingen fra NIM mangler dekning i norsk rettstradisjon. Det er store ord å bruke om et rådgivende organs råd til Stortinget. Jeg mistenker at dette handler mindre om rettsprinsipper og mer om at partiene rett og slett er uenige og ikke ønsker å gjennomføre anbefalingen. Dette eksemplifiseres bl.a. ved at Høyre og Fremskrittspartiet så bastant sier at «Grunnlovens krav til klimapolitikken (...) er oppfylt med trygg margin». Jeg merker meg at akkurat denne delen av innstillingen riktignok ikke har flertall.

Vi kunne sikkert ha diskutert selve innholdet i Grunnloven § 112 vel og lenge, og jeg skal prøve å verne meg mot det, men jeg ønsker likevel å påpeke et par ting. Dersom man ser på Grunnloven § 112 som en symbolsk bestemmelse, som en målsetting blottet for materielt innhold og forpliktelser fra staten, kan man kanskje være så tydelig som Høyre og Fremskrittspartiet er i denne saken – men så tydelig kan man ikke være. Det er ikke slik Stortinget har ment at paragrafen skal fortolkes, ei heller slik Høyesterett har tolket den i avgjørelsen i det mye omtalte klimasøksmålet. Der fastslår Høyesterett at bestemmelsen gjaldt klima, at den forpliktet til å avstå fra visse vedtak, og at den omfattet forbrenningsutslipp fra norsk olje og gass.

For øvrig var dette i tråd med NIMs innlegg i retten, et innlegg som nå kritiseres av Høyre og Fremskrittspartiet for i det hele tatt å ha eksistert, og det virker som om partiene ønsker å framstille det som galt av NIM å komme med innlegg for retten i en slik sak. Det gjør de ved å beskrive innlegget som et engasjement på den tapende parts side. For det første er dette noe upresist, all den tid dette var et innlegg hvor Høyesterett var enig i flere av punktene som NIM framhevet i innlegget sitt den gang da.

Men la meg bare gå inn for landing og si at for Venstre er det helt tydelig at vi har forpliktelser, også menneskerettslig, i klimaspørsmål. Det er Stortinget som har forpliktet Norge i klimaspørsmål rettslig, gjennom både Grunnloven, klimaloven og internasjonale traktater, og det er derfor på sin plass at en institusjon som overvåker og rådgir i menneskerettighetsspørsmål, kommer med anbefalinger på dette området, slik som de gjør på andre områder.

Rasmus Hansson (MDG) []: Takk til Norges institusjon for menneskerettigheter, NIM, for årsmeldingen og for gjennomtenkte forslag til Stortinget om hvordan vi kan styrke menneskerettighetene i Norge.

NIM ble opprettet fordi Norge hadde fått kritikk for å mangle en tilstrekkelig uavhengig autoritet for å sikre menneskerettighetene i Norge. Jeg var en av dem som i 2015 var med på å stemme for å opprette NIM. Daværende stortingsrepresentant Olemic Thommessen fra Høyre var en entusiastisk pådriver for prosjektet. NIM var på en måte juvelen i kronen etter at Stortinget året før hadde markert grunnlovsjubileet ved å opprette et kapittel om menneskerettigheter i Grunnloven, og der hadde Stortinget også plassert den nye miljøparagrafen, nr. 112.

Ifølge referatet fra debatten i 2015 understreket stortingspresidenten at NIM skal belyse menneskerettighetsutfordringer i vårt eget land og foreslå tiltak for å forbedre oppfølgingen.

Derfor lurte jeg på om jeg hadde våknet opp i Ungarn eller Polen da jeg så stortingsflertallets respons på NIMs vurdering av de klimapolitiske forpliktelsene som følger av Grunnloven § 112. «[S]avner demokratisk oppslutning», sa flertallet. Komitélederen kalte NIM aktivistisk og advarte mot amerikanisering, altså domstolsstyring, av politikken. Det var flertallets tolkning av de faglige rådene som NIM på oppdrag fra Stortinget kom med. Men NIM ble altså oppnevnt for å si sin faglig baserte mening, helt uavhengig av hva Høyre, Fremskrittspartiet og kompani måtte like.

Selvsagt skal NIM utfordre etablerte oppfatninger når de mener at det er deres faglige konklusjon. Det er selvsagt også rimelig at partier på Stortinget er uenig med NIM i deres vurderinger, men flertallets uttalelser i akkurat denne saken ligner på noe helt annet. De ligner på et forsøk på å diskreditere NIM og undergrave institusjonens autoritet når NIM uttaler seg på områder som kiler for mye i de store partienes mageregion.

Klima og miljø er en menneskerettighet etter Grunnloven. Det er ikke noe NIM har funnet på. Derfor skal NIM uttale seg om konsekvensene Grunnloven etter deres mening har for klimapolitikken. At NIMs juridiske syn på klimapolitikkens konsekvenser er diskutabelt, er selvsagt, men NIM har som kjent solid støtte i brede fagmiljøer, og det er på ingen måte slik som flertallet gir uttrykk for, at NIM nærmest er på politisk og juridisk bærtur.

Stortingsflertallet setter med sine uttalelser i denne saken Norges institusjon for menneskerettigheter i en vanskelig situasjon. Er NIM et uavhengig organ som skal legge fram anbefalinger og vurderinger for å sikre at Norges menneskerettslige forpliktelser oppfylles, slik det står i loven, eller skal de bare komme med anbefalinger som ikke terger det stortingsflertallet til enhver tid mener er innafor?

Dersom dagens forslag blir vedtatt, mener jeg det er fare for at NIM reduseres til et organ som Stortinget ikke tar alvorlig. Da må vi spørre hvor mye mening det gir å opprettholde og beholde NIM i sin nåværende form.

Miljøpartiet De Grønne mener Stortingets presidentskap må ta opp denne saken med de parlamentariske lederne fra alle partier på Stortinget og avklare om flertallet på Stortinget fortsatt er av den oppfatning at NIM skal fortsette å legge fram synspunkter og anbefalinger etter eget initiativ og eget skjønn for å sikre Norges menneskerettslige forpliktelser, eller om NIM skal reduseres til en instans som bare svarer på spørsmål. Vi kommer til å følge opp denne saken.

Statsråd Emilie Mehl []: NIM tar opp viktige spørsmål i årsmeldingen sin, og jeg vil særlig framheve de temaene som hører inn under Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområde: soningsdyktighet, isolasjon og tvangsbruk i fengsel, enslige mindreårige asylsøkeres omsorgstilbud og menneskerettigheter og teknologi.

Det er iverksatt en rekke tiltak for å avbøte problemene med isolasjon i fengsel. Dette arbeidet skal fortsette, bl.a. på grunnlag av styrkingen av kriminalomsorgen som ligger i statsbudsjettet for 2022. Departementet jobber med forslag til endringer i straffegjennomføringsloven på bakgrunn av Sivilombudets særskilte melding om isolasjon i fengsel fra 2019. Anbefalingene fra Sivilombudet er gode, men vi må sikre at det er samsvar mellom regelverket og hva kriminalomsorgen i praksis har mulighet til å oppfylle. Jeg håper å kunne sende forslag til lovendringer på høring snart.

At det er mange innsatte som har et udekket behov for helsetjenester, er i samsvar med det kriminalomsorgen opplever. Ansvaret for helsetjenester til innsatte hører inn under kommunene og helseforetakene. Jeg ser at det kan være behov for en gjennomgang av regelverk og ansvarsfordeling og hvorvidt dette er optimalt, og jeg har kontakt med helse- og omsorgsministeren om de problemstillingene.

Omsorgen som tilbys enslige mindreårige over 15 år, er tilpasset for å møte behovene til denne gruppen. Utlendingsmyndighetene har over mange år utviklet detaljerte krav til asylmottakenes bemanning, kompetanse og omsorgsarbeid, tilpasset behovene til de enslige mindreårige asylsøkerne som bor i asylmottak. Justis- og beredskapsdepartementet fremmet 8. april en lovproposisjon til Stortinget om å etablere en tilsynsordning med omsorgen for de enslige mindreårige som bor i asylmottak, bl.a. for å sikre at de får et forsvarlig omsorgstilbud.

Nye teknologier representerer store muligheter for samfunnet og for oss alle. Men de kan også forskyve makten i samfunnet og utfordre grunnleggende menneskerettigheter. Det er helt sentralt for regjeringen at man også ser på de menneskerettslige konsekvensene av nye verktøy, og at det utredes grundig før de eventuelt tas i bruk. Også internasjonalt står denne problemstillingen høyt på agendaen. Både i EU og i Europarådet arbeides det med generelle reguleringer for bruk av kunstig intelligens, og regjeringen vil følge det arbeidet tett framover.

Presidenten: De talerne som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Michael Tetzschner (H) []: Dette er en interessant debatt. Den er vel så interessant som selve årsmeldingen fra NIM, også fordi det i denne salen kan utøves en viss selvkritikk fordi Stortinget har trodd at man i samme institusjon kan få noen som driver politikkutvikling, altså utvidelse av rettigheter – og det har med politikk å gjøre – samtidig som de skal sette grenser for hvor gjeldende rett går, og gjøre Stortinget oppmerksom på eventuelle endringer. Det er et oppdrag som minner veldig om å blåse og ha mel i munnen samtidig, det er en særdeles vanskelig øvelse.

Men denne gangen illustrerer ikke minst det som har skjedd mellom denne årsmeldingen og den forrige, at NIM ikke har truffet planken når det gjelder sitt oppdrag. Og igjen: Det kan være uklarhet hos oppdragsgiverne. Det sitter mange utmerkede mennesker, som vel også har et idealistisk sinnelag, men som her er kommet i skade for å bruke sinnelagsjuss og ikke ta utgangspunkt i det som er gjeldende rett.

Hvis vi nå oppsummerer det året som har gått, har man brukt sine krefter på først å påstå at norsk forvaltning som styrer etter den oljepolitikken som denne salen har fastsatt, er ulovlig. Dernest sier man at Stortinget også har holdt seg med en oljepolitikk som er i strid med en relativt nylig behandlet og bekreftet bestemmelse, § 112, som var oppe i forbindelse med jubileet i 2014.

Som om det ikke er nok at Stortinget har misforstått Grunnloven, så forvalter regjeringen en oljepolitikk som er ulovlig, og så topper man det hele med å si at Høyesterett tar feil – Høyesterett tar feil. Først gjør man seg til part ved å være partshjelper i en sak mot staten for rett og slett å fremme en annen rettsutvikling enn det som denne salen har sagt er den riktige. Man tar feil av sitt oppdrag, og da må man også være forberedt på at når man argumenterer politisk, vil man få politiske svar. Det som er så synd, er at man ikke har redegjort for den rettskildebruken og den metoden som man ellers må forvente av de som skal råde i denne forsamlingen i så alvorlige spørsmål som grunnlovsspørsmål.

Ingrid Fiskaa hadde her teke over presidentplassen.

Peter Frølich (H) []: Her var det mange påstander og anklager som må svares ut, kontant.

Det første var at det skulle være populistisk og en misbruk av komitélederrollen å gå ut og ha meninger om NIMs råd. Det kan overhodet ikke være sånn at vi skal båndlegge oss og anklages for å være for populistisk, bare fordi vi har et syn på dette. For å si det rett ut: Tematikken her er så knusktørr at den kan selvantenne. Det er ganske vanskelig å være populistisk i disse spørsmålene. Vi har tvert imot forsøkt det motsatte av populisme: å skaffe en utredning fra en anerkjent professor innenfor konstitusjonell rett, som har gitt sitt syn på dette, og vi har gitt vår tilslutning til det. Det er ikke noe populistisk med det.

Men enda verre er representanten Rasmus Hansson, som altså ikke vet hvor han våkner opp, om det er i Ungarn eller Polen. Jeg kan informere representanten Rasmus Hansson at han har våknet opp i Norge, stedet hvor man i Stortinget kan ha en fri debatt om de konstitusjonelle synspunktene som NIM måtte ha, akkurat som regjeringen kan ha et syn på rådene fra NIM og tilkjennegi dem i sine brev til Stortinget. Dette er helt normalt, dette er helt vanlig.

Hvis det er den uttalelsen i Aftenposten representanten sikter til med anklagen om det med at dette skulle være aktivistisk, ber jeg representanten komme opp her og lese opp sitatet på nytt og se om han vil gjenta anklagen. Jeg sier at de kan oppfattes av noen som «i overkant aktivistisk». Det er et svar på et spørsmål, for det er litt grunn til å bli bekymret for at NIM gjennom sin arbeidsmetode kanskje mister noe av autoriteten, for rådene leses inn som en sammenblanding av et sterkt engasjement for klimaet. Det lyser av det i klimadommen. Dette har vært kritisert – ikke av Orban, ikke av Duda, men av bl.a. regjeringsadvokaten. Tar man en ringerunde på Universitetet i Oslo, vil det være mange akademikere som deler det samme synspunktet: at her skinner et for øvrig flott og brennende engasjement for klimaet gjennom og påvirker noen av de juridiske vurderingene. Det må det være lov til å påpeke uten å bli oppfattet som autoritær.

Vi ønsker en sterk domstolskontroll i Norge, men rettsliggjøring som tipper over, får ikke de lykkeeffektene som noen tror. Det kan føre til mindre legitimitet rundt noe av politikken. Den beste måten å løse klimapolitikken på er det vi gjør i denne salen, gjennom vanskelige avveininger og kompromisser. Det er det systemet vi ønsker.

Kari Henriksen (A) []: Jeg tenkte jeg skulle takke for debatten, men det høres ut som det er en debatt som starter nå. Men jeg vil i hvert fall si at det at det er engasjement rundt anbefalinger fra NIM, synes jeg er bra. Det jeg er litt bekymret for, er at vi er så opptatt av det ene området og ikke alle de andre. Derfor synes jeg det var veldig prisverdig at statsråden var oppe på talerstolen og redegjorde godt for de forholdene som gjelder for de andre områdene, og spesielt dem statsråden har ansvaret for, som statsråden sa, hvordan regjeringa jobber for å sørge for at tjenesten i mye større grad ivaretar de menneskerettslige forpliktelsene vi har.

Uansett hvilket standpunkt en har i klimadebatten, eller uansett hvilke juridiske betenkninger en legger fram her i Stortinget – og jeg må jo si at et lite øyeblikk lurte jeg på om jeg var på riktig plass, om jeg var i en rettssal eller om jeg var i stortingssalen – er det vesentlige at det er de menneskerettslige forpliktelsene som NIM har et ansvar for å forholde seg til, som vi skal debattere. En del av den debatten tenker jeg også hører hjemme i fagkomiteer, for det er også en reell klimadebatt. Men jeg tenker at rapporten fra NIM viser en viktighet, og også den debatten som blir et resultat av NIMs anbefalinger, både i stortingssalen og i media.

Så håper jeg at vi ikke starter en ny debatt om det som ligger rundt, og som egentlig ikke har sammenheng med det som er innholdet i det som NIM har levert til Stortinget.

Rasmus Hansson (MDG) []: Når Stortinget oppretter et eget kapittel for menneskerettigheter i Grunnloven og legger mange viktige bestemmelser inn der, med miljøparagrafen i Grunnloven som én av dem, og så oppretter en institusjon som har i oppgave å gi råd og synspunkter – og noen mener at ordet «overvåke» også ligger innenfor tolkningen av mandatet for hvordan politikken følger opp det lovverket som Stortinget har vedtatt om menneskerettighetene – da er det svært viktig at Stortinget bidrar til å bygge opp under å fastholde autoriteten til og respekten for den institusjonen. Det jeg har kritisert hardt, og som svært mange har reagert sterkt på, er den ordbruken som lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen – og andre – leverte i forbindelse med noen av synspunktene og noen av rådene som Norges institusjon for menneskerettigheter kom med i sin årsmelding.

Når man som komitéleder velger den typen begreper, må man regne med svar på tiltale, og det har komitélederen fått av meg og av mange andre. Min oppfordring og mitt mål er altså at vi er nødt til å bidra til å styrke, ikke svekke, autoriteten til et av de aller viktigste organene Stortinget har å forholde seg til, nemlig det organet som skal hjelpe oss å levere på de menneskerettighetsbestemmelsene som vi selv har vedtatt.

Grunde Almeland (V) []: Jeg ba om ordet for å avklare et par ting. For det første synes jeg at det å ha en slik debatt som dette er bra, for det er tydelig at det trengs av flere grunner, både fordi man ikke nødvendigvis er helt enig om hvordan NIMs oppdrag skal tolkes, og fordi det viser at det er en reell uenighet om hva som er innholdet – også potensielt det materielle innholdet – i Grunnloven § 112. Det er egentlig også greit bare å synliggjøre, for det understreker nemlig én ting, og det er at det på ingen måte er helt avklart for alle hva det skal være. Derfor er det også et tolkningsrom som en institusjon som både overvåker og rådgir, helt på sin plass skal være med og gi råd og anbefalinger til.

Så ser jeg ikke nødvendigvis behovet for den invitasjonen som Miljøpartiet De Grønne kommer med om å ta en prinsippavklaring mellom stortingsgruppene. Jeg tror nok vi skal klare å være enige, også i denne komiteen, om at vi både ønsker NIM i sin nåværende form og ikke trenger å sette det på spill. Så der er jeg for så vidt enig med representanten Henriksen.

Men det som jeg også reagerer på i denne debatten, er nettopp det som representanten Bell påpekte: at man i stor grad blander den konkrete anbefalingen her om en utredning av lovfesting av 1,5-gradersmålet, sammen med et innlegg man hadde i en sak som gikk for Høyesterett om olje og PUD. Jeg føler at det er her man kanskje har gjort det litt vanskelig for seg selv.

Jeg reagerer også på at enkelte representanter stiller ganske sterke spørsmål om metodebruken til NIM. Blant andre Bjørke setter spørsmålstegn ved at man ser til andre land. Jeg mener at det ikke er særlig oppsiktsvekkende at man, når man gjør en juridisk utredning, ser til hvordan andre land har tolket internasjonale forpliktelser. Det er nettopp det man gjør når man som et land er del av de samme internasjonale forpliktelsene.

Jeg synes denne debatten i hvert fall har brakt oss videre, og så vil jeg bare helt avslutningsvis si at de to forslagene som Venstre er med på, er vi med på nettopp fordi de er såpass konkrete at de gir et veldig tydelig oppdrag til regjeringen. Jeg er for øvrig glad for statsrådens redegjørelse for det som handler om soning og isolasjon, og jeg ser fram til at vi får forslag på det feltet. Grunnen til at vi ikke er med på de øvrige forslagene, handler rett og slett mye om at de ikke er konkrete nok til at det er mulig for en statsråd og en regjering å ta fatt på dem direkte. Men jeg skal love at Venstre kommer tilbake med mer konkrete forslag, også innenfor de områdene.

Michael Tetzschner (H) []: Jeg vil gi Almeland rett på ett punkt, og det er at diskusjonen om lovfesting av 1,5-gradersmålet er et annet spørsmål enn hvorvidt Norges institusjon for menneskerettigheter har holdt seg à jour om hva som er gjeldende rett. Det er ikke riktig som Almeland sier, at disse spørsmålene er uavklart. De er avklart av domstolene, de er avklart av Høyesterett i plenum. Noen høyere autoritet har vi ikke, den diskusjonen er over.

Det er da jeg forundres over representanten Hanssons nyskriving av vår forfatning. Den gjør altså Stortinget til et underbruk av en institusjon som ikke av Stortinget et øyeblikk er gitt i oppdrag å være rettsavklarende. Vi har nemlig en tredeling av makten, også kalt maktfordelingsprinsippet, og det betyr at Stortinget vedtar de overordnede normene, og rettsapparatet – med Høyesterett på toppen – anvender det på den enkelte saken som verserer for retten. Det er ikke saker som de tar opp av eget initiativ. De har plikt til å uttale seg og avklare eventuelle uklarheter som måtte være i tvisten.

Da er det også veldig spesielt å høre representanten Hansson si at det skulle være en rettskilde av høyere rang enn vår egen Høyesterett, altså hva forfatningsdomstolen i Tyskland har sagt. Det er ifølge rettskildelære interessant, det kan høre med, men det er absolutt laveste trinn på den skalaen.

Jeg vil avslutte med å si at jeg synes vi i Stortinget skal hegne om det institusjonelle demokratiet vi har. Der er det altså tre klare funksjonsoppgaver for statsmaktene, og det er ikke plass til andre i den trekanten. Alle andre som ytrer seg, gjør det ut fra sin ytringsfrihet. Hvis NIM fortsatt skal ha en funksjon for vårt budsjett, må det være ikke fordi de har politisk legitimitet – for den er her i salen – men det må være fordi de gjør et bedre juridisk forarbeid enn det som ligger bak det som er rapportert til Stortinget ved denne anledning.

Presidenten: Representanten Peter Frølich har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Peter Frølich (H) []: Først registrerer jeg at det nok en gang gjentas fra representanten Hansson at jeg skal ha sagt ett eller annet i media, men han vil ikke fra denne talerstolen sitere korrekt eller gjengi hva han faktisk sikter til, og det er registrert.

Så har jeg lyst til kort å kommentere poenget til representanten Almeland, som helt riktig påpeker at 1,5-gradersmålet er et litt annet spørsmål enn akkurat hvordan dette brevet til OED er, men det kommer ut av samme syn på § 112 og klimadommen. Det er derfor jeg synes det er interessant og relevant at komiteen drøfter litt rundt det – en anledning til å kunne tilkjennegi sitt syn på dette, på samme måte som både Høyesterett og departementet har gjort. Det er kommet påstander om grunnlovsstrid, at det nå nærmest er stopp i petroleumsvirksomhet. Jeg synes det er helt innenfor at komiteen sier at akkurat det synet ikke har oppslutning av et flertall på Stortinget.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Det blir jo veldig til diskusjon om eitt punkt. Eg presiserte i innleiinga mi tidlegare at eg støtta fire av dei fem råda som NIM kjem med, men eg påpeiker at eg meiner NIM skal passa på å arbeida i tråd med mandatet frå Stortinget. Eg meiner at i det eine punktet har dei gått utover det mandatet dei har. Eg trur at me absolutt har bruk for NIM, men då må faktisk òg NIM passa på at dei held seg innanfor det mandatet dei har. Det er det som er utfordringa her, at skal dei ha den styrken som eg absolutt meiner at dei treng, må dei òg halda seg innanfor den ramma, der dei ser på heilskapen i både Grunnlova og menneskerettslova og den totale lovgjevinga. Og då må det vera rett av oss å kunna påpeika den utfordringa som ligg der – viss dei ikkje gjer det. Stortinget har oppnemnt NIM, NIM er eit underliggjande organ til Stortinget. Dei skal vera uavhengige i verksemda si, men innanfor sitt mandat, og det skulle berre mangla om me ikkje påpeiker det.

Presidenten: Representanten Grunde Almeland har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Grunde Almeland (V) []: Jeg tillater meg helt kort bare å si at jeg mener nettopp det representanten Bjørke nå sier, setter dette på spissen – og hvorfor det er viktig å uttrykke at jeg er uenig med representanten Bjørke. Jeg mener det er veldig tydelig at NIM her ikke har gått utover sitt mandat. Jeg er heller ikke helt enig i anbefalingen, det er derfor Venstre heller ikke stemmer for det forslaget som ligger på bordet. Det vi har hatt nå, er en prinsippdiskusjon om hvorvidt de er innenfor eller utenfor sitt mandat. Jeg mener helt klart at her er de fullt innenfor. Og så kan vi ha en diskusjon om hvordan vi på Stortinget politisk velger å følge det opp.

Jeg vil også oppklare til slutt når det gjelder det representanten Tetzschner sa, at det jeg mente er uavklart, gjelder det fullstendige innholdet i § 112 i Grunnloven: I hvilken grad den paragrafen får betydning for alle mulige enkeltsaker i all ettertid, mener jeg ikke er fullstendig avklart. Det er jo derfor Høyesterett har gjort en avklaring og kan komme til å gjøre flere senere.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 14.

Votering, se onsdag 1. juni