Stortinget - Møte torsdag den 9. februar 2023

Dato: 09.02.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 164 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:29:22]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. januar–30. juni 2022 (Innst. 164 S (2022–2023))

Talere

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder): Statsrådsprotokollen er vanligvis ikke en sak som skaper de store diskusjonene. Det er en veldig viktig gjennomgang og et viktig arbeid fra komiteens side, men det gir ofte lite utslag både i merknadene i innstillingen og i debattene her i salen, vil jeg tro.

Jeg har bare lyst til å knytte en liten kommentar til delen om embetsutnevnelser i protokollen, nærmere bestemt utnevnelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. Da må jeg starte med å presisere at det selvfølgelig ligger til regjeringen å utnevne sentralbanksjef. Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ikke overprøve det eller blande seg i det på noen som helst måte, men man skal drive en normal etterkontroll.

Når vi likevel har knyttet en kommentar til denne utnevnelsen, er det fordi sentralbanken, som vi alle vet, står i en særstilling der hensynet til uavhengighet bør vektlegges tungt ved ansettelse av sentralbanksjef. Utnevnelsen av en for øvrig udiskutabelt dyktig tidligere statsminister har reist noen prinsipielle spørsmål som vi alle vet har resultert i at Stortinget har vedtatt at sentralbanklovens regler om uavhengighet må evalueres og revurderes. Jeg nøyer meg med å vise til dette forslaget og påpeke at vi fra Høyres side imøteser at dette forslaget følges opp.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel