Stortinget - Møte tirsdag den 23. mai 2023

Dato: 23.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 377 L (2022–2023), jf. Prop. 63 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 12 [13:50:50]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i konkurranseloven (søksmålskompetanse for Konkurransetilsynet) (Innst. 377 L (2022–2023), jf. Prop. 63 L (2022–2023))

Talere

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Dette er i grunnen bare en kort stemmeforklaring. Fremskrittspartiet står som eneste parti utenfor komiteens innstilling i saken. Grunnen til at vi ønsker å stemme imot at Konkurransetilsynet får kompetanse til å reise søksmål om vedtak fattet av Konkurranseklagenemnda, er at det vil avvike fra prinsippene i det alminnelige forvaltningshierarkiet. Særlig viker det fra prinsippet om at et underliggende forvaltningsorgan, i dette tilfellet Konkurransetilsynet, er bundet av avgjørelsene til et overordnet organ, i dette tilfellet Konkurranseklagenemnda.

I dag er det slik at det kun er foretak som har mulighet til å reise søksmål om Konkurranseklagenemndas vedtak. En rekke høringsinstanser mener at slik bør det fortsatt være, og det er vi prinsipielt sett enig i. Derfor kommer vi til å stemme imot lovforslaget.

Solveig Vitanza (A) [] (ordfører for saken): Jeg vil benytte anledningen til å gi et lite tilsvar til representanten fra Fremskrittspartiets innlegg. Jeg vil også benytte anledningen til å takke komiteen for et godt samarbeid i denne saken.

Denne saken gjelder et forslag om endring i konkurranseloven. Konkurranseloven skal fremme konkurranse og bidra til en mest mulig effektiv bruk av samfunnets ressurser. For at konkurranseloven skal ha de tilsiktede virkningene, er effektiv håndtering av kontroll- og forbudsreglene avgjørende. Denne rollen ligger hos Konkurransetilsynet. I tillegg til å håndheve reglene i konkurranseloven håndhever tilsynet også EØS-avtalens artikler 53 og 54. Konkurransetilsynets vedtak kan etter konkurranseloven påklages til Konkurranseklagenemnda.

De foreslåtte endringene vi behandler, vil gi Konkurransetilsynet kompetanse til å reise søksmål mot vedtak fattet av Konkurranseklagenemnda i saker om håndheving av overtredelse av konkurranseloven §§ 10 og 11 og § 12 tredje og femte ledd.

I dag har ikke Konkurransetilsynet mulighet til å bringe Konkurranseklagenemndas vedtak inn for domstolene. Denne muligheten har derimot den andre parten, nemlig foretakene. Det foreligger derfor en skjevhet i håndhevingsregimet for konkurranseregler, for Konkurransetilsynet har ingen måte å sørge for at prinsipielle spørsmål og saker av særlig viktighet kan få en rettslig avklaring i domstolene.

Det er også verdt å merke seg at ESA har stilt spørsmål ved om statens manglende søksmålsadgang er i strid med EØS-rettslige krav til effektiv håndheving av EØS’ konkurranseregler.

Proposisjonen har vært på høring, både fra departementets side og fra komiteens side. Som i alle saker tar vi selvfølgelig alle innspill til nøye vurdering. Det gjelder både når departementet behandler dem, og i komiteen.

Til Fremskrittspartiets bekymring om avvik fra det alminnelige forvaltningshierarkiet og prinsippet om at førsteinstansen er bundet av avgjørelsene til klageinstansen, vil jeg vise til Konkurranseklagenemnda – at de har overtatt det som tidligere var domstolenes oppgave i overtredelsessaker, og at tilsynets søksmålskompetanse kun skal omfatte Konkurranseklagenemndas vedtak i overtredelsessaker som tidligere gikk rett til tingretten.

Jeg vil også vise til Regjeringsadvokatens høringsuttalelse som viser til at staten har anledning til å reise søksmål ved en rekke uavhengige klageorganer på flere forvaltningsområder, selv om terskelen for å ta den i bruk er høy – noe den også skal være her. Etter deres syn er det ingen hensyn som tilsier at staten ikke skal ha tilsvarende mulighet for å få domstolenes syn på nemndens praksis i konkurransesaker.

Den foreslåtte endringen i konkurranseloven vil bidra til at Konkurransetilsynets håndheving av konkurranseloven blir mer effektiv ved at tilsynet kan få en rettslig avklaring i prinsipielle spørsmål og få en rettslig prøving i domstolene av saker av særlig viktighet. Det vil utjevne den skjevheten som ligger der i dag, hvor kun én av partene kan påklage videre til domstolene, og endringene vil i større grad etterleve det EØS-rettslige kravet om effektiv håndheving av EØS’ konkurranseregler.

Olve Grotle (H) []: Høgre kjem til å støtte lovforslaget og viser til det som går fram av proposisjonen og behandlinga i komiteen.

Det kan kort nemnast at føremålet med lovendringa er å gjere Konkurransetilsynet betre i stand til å handheve konkurransereglane effektivt, og som ledd i dette er det viktig at prinsipielle spørsmål og saker som er særleg viktige, kan få ei rettsleg avklaring i dei ordinære domstolane. Det skal òg merkast at ESA har stilt spørsmål om Konkurransetilsynet sin manglande søksmålsadgang er i strid med det EØS-rettslege kravet til effektiv handheving av EØS-konkurransereglane, og at Regjeringsadvokaten meiner at harmonisering med EU- og EØS-retten tilseier at staten skal ha søksmålsadgang.

Høgre har òg merka seg at det av departementet blir lagt til grunn at Konkurransetilsynet bør bruke søksmålskompetansen med varsemd, og det blir vidare understreka at innføring av søksmålskompetanse ikkje har som føremål at Konkurransetilsynet skal reise søksmål i alle saker der tilsynet ikkje får medhald i Konkurranseklagenemnda.

Det skal til slutt nemnast at Høgre har merka seg dei innvendingane som har kome til lovforslaget, men meiner at desse ikkje bør vere til hinder for at forslaget skal vedtakast.

Høgre vil støtte lovforslaget.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Formålet med konkurranseloven er å fremme konkurranse, for derigjennom å bidra til en best mulig utnyttelse av samfunnets samlede ressurser. Konkurransereglene skal bidra til velfungerende markeder og på den måten legge til rette for innovasjon, effektivitet og lavere priser.

For at konkurransereglene skal nå målet om velfungerende konkurranse og effektiv ressursbruk, er det helt avgjørende at Konkurransetilsynet har de nødvendige verktøyene for å sikre en effektiv håndheving av regelverket. Det ble aktualisert i den forrige debatten, som handlet nettopp om hvordan vi kan gi Konkurransetilsynet større muskler i arbeidet for å fremme konkurranse i verdikjeden for mat og dagligvarer. Slik klageordningen er lagt opp i dag, forhindrer det en effektiv håndheving av regelverket.

Det er kun de private foretakene som kan reise søksmål om Konkurranseklagenemndas vedtak. Dersom Konkurransetilsynet er uenig i en avgjørelse eller et vedtak, har ikke tilsynet mulighet til å få saken eller spørsmålet prøvd av domstolene på ordinær måte. Det betyr bl.a. at Konkurransetilsynet ikke får avklart saker og spørsmål i domstolene som tilsynet mener er prinsipielle og av særlig stor viktighet. Det utgjør en skjevhet i håndhevingsregimet som ikke er velbegrunnet. Regjeringen foreslår derfor å endre konkurranseloven slik at Konkurransetilsynet skal få muligheten til å reise søksmål om Konkurranseklagenemndas vedtak.

Det er viktig å si at den foreslåtte endringen omfatter saker om håndheving av Konkurranselovens forbudsregler. Det betyr at det kun er sakene der nemnda har fattet vedtak om bedrifters atferd, at Konkurransetilsynet vil kunne få dette overprøvd. Endringen omfatter altså ikke fusjonssaker. Begrunnelsen er bl.a. at fusjonssaker krever raske avgjørelser. Hvis det tar for lang tid å få avklart om en fusjon godkjennes eller ei, kan det i ytterste konsekvens medføre at fusjoner som det er gode begrunnelser for, ikke gjennomføres og opplever problemer. Videre har Konkurranseklagenemnda i disse sakene fungert mer som et rendyrket forvaltningsorgan.

Lovendringen vi nå foreslår, kan medføre at flere saker enn tidligere blir behandlet i domstolene, noe som kan gi mindre forutsigbarhet og økte kostnader for bedrifter som rammes av lovendringen. Vi mener det imidlertid kun vil gjelde et lite antall saker. Som illustrasjon har Konkurranseklagenemnda behandlet fire saker om overtredelsesgebyr siden den ble opprettet i 2017.

Forslaget om søksmålskompetanse for Konkurransetilsynet kan gi gode samfunnsøkonomiske gevinster gjennom en mer effektiv håndheving av konkurranseloven. Gitt det lave antallet saker lovendringen potensielt vil ramme, mener vi at den samlede samfunnsøkonomiske gevinsten av lovendringen vil være større enn de potensielle kostnadene.

Til slutt: Det er reist spørsmål om søksmålskompetanse for Konkurransetilsynet vil bryte med det alminnelige forvaltningshierarkiet. Det mener jeg er et godt spørsmål, det er et betimelig spørsmål, og jeg synes det er bra at Stortinget reiser det spørsmålet. Det er en ansvarlig måte å diskutere det på. Jeg vil gjerne si at i overtredelsessakene er imidlertid det alminnelige forvaltningshierarkiet ikke like klart definert som i de mer alminnelige prosessene om forvaltningsklage, bl.a. på bakgrunn av at saker om overtredelsesgebyr regnes som straff. Etter Den europeiske menneskerettskonvensjon må nemlig nemndsbehandlingen i disse sakene tilfredsstille de prosessuelle sakbehandlingsreglene som stilles i straffesaker. I tillegg innebærer klagesaker på konkurransefeltet typisk omfattende dokumentmengder og krevende og kompliserte faktumsbeskrivelser og tar derfor lang tid å avklare i klagegangen.

Med det i vurderingen mener regjeringen at dette er et riktig og forsvarlig forslag, og håper derfor at Stortinget slutter seg til det.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 12.

Votering, se voteringskapittel