Stortinget - Møte tirsdag den 23. mai 2023

Dato: 23.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 375 L (2022–2023), jf. Prop. 59 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [10:57:44]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Endringer i vegtrafikkloven (Tolletatens testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket) (Innst. 375 L (2022–2023), jf. Prop. 59 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Jone Blikra (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg få takke for samarbeidet i komiteen. Det er et samarbeid som har ført til at tilrådingen fremmes av en samlet komité.

Jeg vil gjerne understreke dette med samlet komité. En lovendring av denne karakter er det viktig at det er bred tilslutning om.

Ved denne lovendringen gir vi tolletaten hjemmel til å ta alkotest og foreløpig test av om en fører av motorvogn er påvirket av andre stoffer. Tolletaten gis også hjemmel til med makt å holde fører av motorvogn tilbake dersom føreren forsøker å unndra seg testing, eller til føreren er overlevert politiet. I dag er det bare politiet som har denne adgangen.

Det er viktig at vi som lovgivere er årvåkne og påpasselige i saker der vi utvider adgangen til å bruke tvangsmidler og makt overfor personer. I dette tilfellet er det tolletaten som får denne hjemmelen. Tolletaten er godt rustet til dette, da etaten allerede har hjemler knyttet til inngripen overfor personer og har en operativ tilstedeværelse på grensen.

Det er en viktig begrensning i lovforslaget, noe komiteen er svært opptatt av. Det er kun i de tilfeller der en motorvogn er stanset i forbindelse med ordinær tollkontroll, at testing av om føreren er ruspåvirket, kan gjennomføres.

Trafikksikkerhetsarbeid og kampen mot kjøring i ruspåvirket tilstand er ikke bare politiets ansvar. I utgangspunktet er det vårt alles ansvar. Vårt ansvar som lovgivere er å legge til rette for at dette viktige arbeidet kan tilrettelegges og gjennomføres på best mulig måte.

I Meld. St. 40 for 2015–2016, Trafikksikkerhetsarbeidet – samordning og organisering, var tverrfaglig samarbeid framhevet. I forlengelsen av dette ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skulle utrede utvidede hjemler til tolletaten for kontroll av motorvognførere.

Det er gjennomført et solid arbeid i arbeidsgruppen. Forslaget fra arbeidsgruppen om å etablere et hjemmelsgrunnlag for tolletaten har vært på høring. Med unntak av én anonym enkeltperson har ingen av høringsinstansene stilt seg negative til forslaget.

Forslaget til lovendring vil styrke kampen mot ruskjøring i trafikken på en god og effektiv måte.

Erlend Larsen (H) []: Denne saken har en historikk som går tilbake til Solberg-regjeringen, som i 2015 utarbeidet Meld. St. 40 for 2015–2016, Trafikksikkerhetsarbeidet – samordning og organisering. Stortingsmeldingen framhevet en bedre utnyttelse av tilsyns- og kontrollinnsatsen gjennom styrket tverretatlig samarbeid. På oppdrag fra Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet ble Politidirektoratet og Tolldirektoratet i mai 2017 bedt om å utrede om tolletaten burde få myndighet til å foreta kontroll av om motorvognfører er ruspåvirket, og hvordan en slik kontrolloppgave eventuelt kunne gjennomføres.

I dag behandler vi resultatet, hvor det foreslås at tolletaten skal få hjemmelsgrunnlag for å utføre testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket. En kan tenke at dette utfordrer politiets maktmonopol. I dag er det kun politiet som kan gjennomføre ruskontroller. Jeg synes det er naturlig at tollvesenet, som vokter våre grenser, skal kunne gjennomføre ruskontroller, slik at vi unngår at ruspåvirkede førere entrer landet vårt.

Lovforslaget sier at tollvesenet kun skal rusteste sjåfører. Dersom resultatet av testen gir grunn til å tro at føreren har overtrådt forbudet mot ruspåvirket kjøring, skal politiet straks varsles. I tilfeller ved positiv test eller hvis føreren forsøker å unndra seg testing, foreslås det at tolletaten gis myndighet til å holde føreren tilbake med makt inntil vedkommende er overlevert til politiet. Dette synes vi er akseptabel maktbruk for å unngå farlige situasjoner dersom ruspåvirkede skulle få slippe til på norske veier. Vi forutsetter at lovendringen blir et supplement til politiets tester, og at det ikke går ut over tollvesenets primære oppgaver. Høyre støtter altså forslaget fra regjeringen.

Geir Inge Lien (Sp) []: Tolletatens operative nærvær på grensa og kontroll- og sanksjonskompetanse etter loven tilseier at det er føremålstenleg å utnytte det til å styrkje kontrollen av ruspåverka motorvognførarar. Det kom veldig godt fram frå både saksordføraren og førre talar.

Ruskøyring er livsfarleg, og mange liv har gått tapt, unge, gamle og tilfeldige offer. Senterpartiet er oppteke av trafikksikkerheit og at arbeidet med å få redusert faren for å møte ruspåverka sjåførar på vegen er eit veldig viktig arbeid. Det er bra at det vert gjennomført endå fleire tiltak som gjev betre trafikksikkerheit.

Tolletaten gjennomfører allereie kontroll av køyretøy, men om dei mistenkjer at ein førar er ruspåverka, må politiet no tilkallast, og det er ei form for dobbeltarbeid. Tolletaten skal difor ikkje gjennomføre eigne kontrollar berre retta mot testing av ruspåverka køyring, det er oppgåva til politiet, men verksemda til tolletaten skal vere eit supplement til politiet, at dei når dei utfører annan kontroll, òg kan ha ruskontroll, som det her vert lagt opp til. Det er svært bra.

Lovendringa legg difor til rette for at kontroll- og tilsynsressursane vert utnytta best mogleg og mest mogleg hensiktsmessig. Erfaringane frå våre naboland Sverige og Finland er gode. Vissa om at tolletaten òg skal kunne avdekkje om ein køyrer ruspåverka, vil i seg sjølv ha ein svært preventiv effekt.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Denne proposisjonen og innstillingen som Stortinget nå behandler, omhandler endringer i veitrafikkloven. Regjeringen ønsker, som flere har vært inne på, å utnytte tolletatens tilstedeværelse på grensen til å styrke og effektivisere samfunnets innsats mot kjøring i ruspåvirket tilstand.

Ruspåvirket kjøring er fortsatt en av hovedutfordringene innenfor trafikksikkerhetsarbeidet og et saksfelt som er avhengig av stadig økt og bedre innsats fra alle aktører. Streng lovgivning, aktiv håndheving, et relativt høyt straffenivå, informasjonskampanjer og liten sosial aksept for promillekjøring har ført til at det relativt sett er et lite omfang av promillekjøring i Norge sammenlignet med en rekke andre land. Til tross for det avdekker politiet fremdeles et stort antall ruspåvirkede førere.

Lovendringen innebærer som sagt at det gis hjemmelsgrunnlag i veitrafikkloven slik at tolletaten ved tollkontroll kan foreta foreløpig test av om føreren av en motorvogn er ruspåvirket. Tolletaten gis også hjemmel til å holde føreren tilbake med makt dersom vedkommende forsøker å unndra seg kontroll, eller inntil føreren er overlevert til politiet. Hjemmelen er nødvendig for å hindre unndragelse fra tolletatens kontroll eller politiets oppfølging.

Målet med lovforslaget er altså å styrke kontrollen med ruspåvirket kjøring, og tiltaket forventes å ha en forebyggende og preventiv effekt. En viktig forutsetning for forslaget er at tolletatens ruskontroll kun skal være et supplement til politiets kontroller, og at den kun skal gjennomføres i forbindelse med tolletatens kontrollvirksomhet etter vareførselsloven. Tolletaten skal med andre ord ikke utføre målrettet kontroll kun rettet mot rus. Det er fortsatt politiets oppgave.

Det foreslås i tillegg en endring i veitrafikkloven § 17. Denne endringen tar sikte på å gjenopprette det som inntil nylig var gjeldende rettstilstand, før ordning med digital avregistrering kom på plass. Forbudet mot langvarig parkering av kjøretøy uten lovlig kjennemerke på offentlig vei foreslås i denne proposisjonen utvidet til også å gjelde avregistrerte kjøretøy som har kjennemerkene på. Kjøretøy parkert i strid med bestemmelsen vil da kunne fjernes.

Jeg er glad for at transportkomiteen gjennom denne framlagte innstillingen slutter seg til de forslag som regjeringen har fremmet.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel