Stortinget - Møte tirsdag den 6. desember 2022

Dato: 06.12.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ingeborg Botnen

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

17. mars 2022 døde tidligere stortingsrepresentant Ingeborg Botnen fra Brandbu og Rjukan, 88 år gammel.

Botnen representerte Arbeiderpartiet og Telemark i tolv år, fra 1981 til 1993. I løpet av denne tiden var hun medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen, samferdselskomiteen, utenriks- og konstitusjonskomiteen og kirke- og undervisningskomiteen.

Botnen vokste opp i en samfunnsengasjert familie på Brandbu, der faren var småbruker og skogsarbeider. Hun reiste til Rjukan for å begynne på gymnaset og utdannet seg så til bibliotekar. Hun jobbet som det gjennom hele sitt yrkesaktive liv, kun avbrutt av de tolv årene på Stortinget.

Med stillingen som biblioteksjef på Rjukan som utgangspunkt, fra 1972 til hun gikk av med pensjon i 2004, spilte Botnen en stor rolle i det lokale kulturlivet, og hun ble omtalt som en kulturpersonlighet i Tinn.

Det politiske engasjementet startet tidlig, da hun ble aktiv i AUF i 1953. Hun var medlem av kommunestyret i Tinn i 20 år og satt i 8 år som medlem av Telemark fylkesting.

Botnen markerte seg med sin allsidighet, sin seriøsitet og grundighet og sin store arbeidskapasitet, og hun påtok seg en nesten utrolig mengde tillitsverv. Etter at hun ble fast representant på Stortinget, ble hun også valgt inn i Arbeiderpartiets sentralstyre, der hun satt som medlem i seks år.

Ingeborg Botnen visste alltid hvor hun hørte hjemme, og var overbevist sosialdemokrat gjennom hele livet. Dette fortalte hun om i et intervju med avisa Varden i forbindelse med sin 60-årsdag: «Det måtte bli Arbeiderpartiet. Når man har trådt sine barnesko på et lite småbruk blant storgårder på Hadeland, gir klassetilhørigheten seg selv.»

Det var et langt liv i lokalsamfunnets, hjemfylkets og landets tjeneste som endte nå i vår, da Ingeborg Botnen gikk bort.

Vi lyser fred over Ingeborg Botnens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Åslaug Sem-Jacobsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Aust-Agder: Abel Cecilie Knibe Kroglund

  • For Akershus: Tobias Hangaard Linge

  • For Buskerud: Bård Heio

  • For Sør-Trøndelag: Kristian Torve

  • For Østfold: Bjørnar Laabak

Statsråd Terje Aasland overbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Ola Elvestuen vil framsette et representantforslag.

Ola Elvestuen (V) []: På vegne av representantene André N. Skjelstad, Alfred Jens Bjørlo og meg selv har jeg gleden av å legge fram et representantforslag om utslippsfrie byggeplasser.

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug vil framsette et representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av representanten Geir Jørgensen og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om en kraftfull satsing på lokal energiproduksjon og -sparing.

Presidenten []: Representanten Grete Wold vil framsette et representantforslag.

Grete Wold (SV) []: På vegne av representantene Olaug Vervik Bollestad, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Seher Aydar, Lan Marie Nguyen Berg, Irene Ojala og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om ny behandling av søknaden til kvinner fra Iran, som har fått avslag om opphold i Norge.

Presidenten []: Representanten Silje Hjemdal vil framsette et representantforslag.

Silje Hjemdal (FrP) []: På vegne av representanten Himanshu Gulati og meg selv ønsker jeg å fremme forslag om å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven.

Presidenten []: Representanten Marie Sneve Martinussen vil framsette et representantforslag.

Marie Sneve Martinussen (R) []: På vegne av representantene Bjørnar Moxnes, Seher Aydar og meg selv vil jeg gjerne fremme et forslag om å begrense skjult eierskap og sikre økt åpenhet om skatt og økonomiske forskjeller.

Presidenten []: Representanten Olaug Vervik Bollestad vil framsette et representantforslag.

Olaug Vervik Bollestad (KrF) []: På vegne av representantene Kjell Ingolf Ropstad, Astrid Aarhus Byrknes og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å videreføre makstaket i strømstøtten for landbruket for hele 2023.

Jeg ber om at dette blir hastebehandlet etter § 39 c i Stortingets forretningsorden.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 1–3 vil bli behandlet under ett. Sakene er andre gangs behandling av lover og gjelder lovvedtakene 6 til og med 8.