Stortinget - Møte torsdag den 1. februar 2024

Dato: 01.02.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [15:26:59]

Interpellasjon fra representanten Ingjerd Schie Schou til utenriksministeren: «Med støtte fra russiske myndigheter, har russiske tjenestemenn bevisst og systematisk flyttet ukrainske barn fra midlertidig okkuperte territorier i Ukraina til Russland og Belarus. Dette har pågått siden 2014, og har økt i omfang siden fullskalainvasjonen 24. februar 2022. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre mot president Putin og Russlands barneombud Maria Lvova-Belova på grunnlag av mistanke om ulovlig deportasjon av barn fra okkupert territorium. Gjennom statsoverhodenes Reykjavik-erklæring av 17. mai 2023 og parlamentarikerforsamlingens resolusjon 2495 av 2023 har Europarådet krevd tilbakeføring av barna og at de ansvarlige straffeforfølges. Hva gjør regjeringen for å bidra til at de stjålne barna kommer trygt tilbake til Ukraina så snart som mulig?»

Talere

Ingjerd Schie Schou (H) []: Vi skal gå fra den ene krevende, vanskelige saken til den andre. Det er mange kriser.

Barn har aldri skylden for krig, men rammes altfor ofte altfor hardt når krigen er en realitet. Ukraina er dessverre intet unntak. Med diktatoren i Kremls fulle viten og aksept har russiske soldater og tjenestemenn planmessig forflyttet barn fra russiskokkuperte deler av Ukraina til Russland og Belarus. Dette har pågått siden 2014 og har økt i omfang siden fullskalainvasjonen 24. februar 2022.

Det er knapt mulig å overdrive graden av alvorlighet av en slik forbrytelse. I henhold til folkemordkonvensjonen av 1948, artikkel II, er det å regne som folkemord når man med makt forflytter barn av en folkegruppe til en annen folkegruppe. Genèvekonvensjonene av 1949 har flere regler om beskyttelse av barn og pålegger bl.a. stridende parter å sørge for at barn så raskt som mulig evakueres til trygge områder og gjenforenes med sine familier.

FNs generalforsamlings resolusjoner av 2. mars 2022, om aggresjonen mot Ukraina, og av 24. mars 2022, om humanitære konsekvenser av aggresjonen mot Ukraina, krever full beskyttelse av sivile, inkludert barn. Generalforsamlingens resolusjon av 24. februar i fjor om prinsipper som ligger til grunn for fred i Ukraina, krever full retur av tvangsmessig forflyttede sivile, inkludert barn.

Jeg vil også minne om Reykjavik-erklæringen fra stats- og regjeringsoverhodene i Europarådet, vedtatt på toppmøtet 17. mai i fjor. Den inneholder en egen seksjon om situasjonen for barn i Ukraina, med bl.a. klare forpliktelser for Europarådets medlemsland til å bekjempe straffrihet for dem som står bak deportasjon av barn. Europarådets parlamentarikerforsamling – 46 land – vedtok tidligere i fjor resolusjon 2495 om samme tema.

I mars i fjor utstedte Den internasjonale straffedomstolen, ICC, arrestordre mot president Vladimir Putin og Russlands kommissær for barns rettigheter, Maria Lvova-Belova, på grunnlag av berettiget mistanke om at de to er ansvarlige for ulovlig bortføring av barn fra okkuperte områder av Ukraina til Russland. Jeg er glad for domstolens avgjørelse, men det er selvfølgelig tragisk at en statsleder og et såkalt barneombud står bak slike forbrytelser, og det i vårt umiddelbare nabolag.

Ulovlig og tvungen forflytning av ukrainske barn til russiske og belarusiske territorier bryter med internasjonal humanitærrett. Det er en krigsforbrytelse, og det kan være del av et pågående folkemord. Det skjer med det mål for øye å ødelegge ukrainsk nasjonal identitet. Det fratar barna det gjelder, retten til utdanning og tilgang til informasjon, retten til å delta i kulturliv og kunst, retten til religions- og samvittighetsfrihet samt retten til helse og sosial sikkerhet.

La det være klart: Jeg fordømmer på sterkest mulig vis tvungen forflytning av ukrainske barn til russiske og belarusiske territorier.

På bakgrunn av ICCs arrestordre og forpliktelsen statsminister Støre påtok Norge da han undertegnet Reykjavik-erklæringen, lurer jeg på hva regjeringen nå gjør for å hjelpe til med å få de bortførte barna hjem til Ukraina eller til sin familie i et trygt tredjeland.

Tenk om naboen vår langs hele vår grense var aggressiv og gjorde akkurat det Russland gjør, mot alle de barna som lever i kommuner nær svenskegrensen. Tenk om! Vi snakker om omkring 20 000, sett fra Ukraina. Det er en antagelse fra det som er ombudet for denne type menneskerettigheter i Ukraina – rundt 20 000. Putin sier han har reddet 700 000 fra Ukraina. Tenk om dette var vår nære grense og våre barn forsvant på denne måten.

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Jeg vil få lov til å takke representanten Ingjerd Schie Schou for å ha tatt opp et svært viktig tema.

Det har kommet mange rapporter om tvungen overføring og ulovlig deportasjon av ukrainske barn til Russland og Belarus. Ifølge Ukraina er det så langt snakk om 19 456 barn. Russland avviser dette og motsetter seg uavhengige granskinger og samarbeid om trygg retur. Det er dermed svært vanskelig å få verifisert antallet barn det gjelder, men det er dessverre all grunn til å anta at det er snakk om svært mange barn. Dette er naturligvis fullstendig uakseptabelt.

I oktober 2023 ble FNs sikkerhetsråd informert av den uavhengige undersøkelseskommisjonen, som ble opprettet av FNs menneskerettighetsråd, om utfordringene i deres arbeid. De viste til stor ulikhet i definisjoner av, tall på og kategorier av barn. I tillegg fikk den ikke tilgang til verken Russland eller områder under russisk kontroll. De ble heller ikke møtt med noen form for samarbeid fra russiske myndigheter. Undersøkelseskommisjonen understreket at dette ikke bare påvirket undersøkelsene deres, men også pågående prosesser for identifisering og returnering av barn. De har allikevel i sin rapport allerede dokumentert at 31 overføringer av barn er ulovlig deportasjon og dermed kan være nettopp krigsforbrytelser.

Norge har tatt opp Russlands manglende vilje til å etterleve sine folkerettslige forpliktelser gjentatte ganger siden de første meldingene om tvangsflytting av barn etter at fullskalainvasjonen kom. Da vi selv satt i FNs sikkerhetsråd, var vi tidlig ute med å fordømme Russlands overføring og adopsjon av ukrainske barn uten foreldrenes tillatelse. Vi har krevd full, trygg og uhindret tilgang for humanitære aktører til områder under Russlands midlertidige kontroll og til tilbakeholdte og deporterte ukrainere, inkludert barn. Vi har svært tydelig kommunisert viktigheten av at krigsforbrytelser begått i Ukraina blir etterforsket, og at de skyldige blir stilt til ansvar. Vi har nettopp hatt en lang debatt om betydningen av dette i Palestina, og nettopp fordi vi mener at vi må ha samme standarder alle steder, er dette like viktig her som det er der, og omvendt.

Stortinget har bedt regjeringen om å ta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Ukraina. Vedtaket er fulgt opp gjennom støtte til bl.a. Den internasjonale straffedomstolen, som vi også har diskutert mye i dag. Vi deltar i kjernegruppen for straffeforfølging av de ansvarlige for den russiske aggresjonen mot Ukraina, dialoggruppen for ansvarliggjøring for Ukraina og skaderegisteret. Vi har også vært med på å utløse OSSEs Moskva-mekanisme – som den litt paradoksalt heter – tre ganger siden Russlands fullskalainvasjon. Videre støtter vi den internasjonale kommisjonen for savnede personer og ukrainsk sivilsamfunns arbeid med å samle bevis på krigsforbrytelser i samarbeid med norske og andre utenlandske aktører.

Arbeidet med trygg retur og reintegrering av barn som har blitt deportert, er svært utfordrende. Ukraina legger naturlig nok stor vekt på dette og ber det internasjonale samfunnet om støtte. I januar tok Norge derfor på seg å lede arbeidsgruppe 4 under det som heter Ukrainas fredsformel, sammen med Canada og Ukraina selv. Gruppen skal forsøke å finne løsninger for trygg retur og reintegrering av deporterte barn, andre sivile gisler og krigsfanger.

De som etter hvert kommer hjem, vil trenge mye støtte for å komme tilbake til en så normal hverdag som mulig, og det er et sentralt fokus for arbeidet i denne gruppen. Barn som er ofre for tvungen forflytning og deportasjon, er svært sårbare og ofte traumatiserte. Norsk støtte til humanitære initiativ bidrar til at det legges til rette for trygg retur og mottak som gir beskyttelse og omsorg, fysisk og mental helsehjelp, muligheter for lek og tilgang til utdanning. Derfor har vi også inngått en treårig avtale med UNICEF i Ukraina, som i samarbeid med ukrainske myndigheter vil bidra med tjenester og programmer for trygg reintegrering og for gjenoppretting av familieforbindelser og andre viktige omsorgsløsninger for barn som er uten verge eller omsorgspersoner, som er en annen viktig prioritering.

Spørsmålet til representanten Schou illustrerer dessverre et dystert bilde idet vi nærmer oss toårsdagen for fullskalakrigen mot Ukraina og ti år siden den ulovlige anneksjonen av Krim, men Ukraina har heldigvis flere partnere som jobber med disse spørsmålene. Derfor er dette et svært viktig tema. Vi må gjøre det vi kan, og jeg vil vel nesten si at også her snakker vi om et felt der vi gjerne gjør mer.

Ingjerd Schie Schou (H) []: Takk til utenriksministeren for svaret, som med all tydelighet viser hvor krevende, hvor vanskelig og hvor relativt langt unna vi er å løse denne typen situasjoner. Det er viktig at vi setter nettopp tematikken som uroer oss alle, på dagsordenen. Det hadde vært fristende bare å si at vi tar med oss noen busser, og så reiser vi til Russland og henter dem tilbake, og så ordner vi det der. Så enkelt er det ikke. Dette handler om forhandlinger, det handler om utveksling av barn mot krigsfanger, og det er en rekke andre større temaer.

Når jeg har tatt opp denne interpellasjonen, er det også litt fordi de baltiske landene, Latvia, Litauen, Estland, og alle de nordiske landene – dette har utenriksministeren erfaring med fra arbeidet i Europarådet – har hatt dette på dagsordenen når vi har møttes under sesjoner i Strasbourg.

Man gjør det litt ulikt i ulike land. Noen kan lage resolusjoner fra parlamentet sitt. Det kan vi ikke i Norge, men vi kan ta det opp som interpellasjon for å få den samtalen vi nå har, mellom storting og regjering. Det er klart at på samme måte som vi gjør i den internasjonale organisasjonen som Europarådet er, kan også regjeringen – i møter med utenriksministeren, i møter med sine kollegaer – oppfordre det internasjonale samfunnet, og også internasjonale organisasjoner, kanskje spesielt Den internasjonale Røde Kors-komiteen og FNs generalsekretærs spesialrepresentant om vold mot barn, og også de representantene FN har i området, særlig knyttet opp til Ukraina. Sånn sett kan de spille en aktiv rolle å håndtere denne type utfordringer, det at et land stjeler barn fra et annet land.

Dette må løses, og disse barna må returneres til sine familier eller sine juridiske verger så snart som mulig, og så trygt som mulig. Det er ingen kvikkfiks, ingen enkel løsning, og jeg har full forståelse for det, men det er viktig at vi utøver det presset, og at regjeringen også uttrykker støtte til den internasjonale koalisjonen for retur av ulovlig deporterte og tvangsflyttede barn til Ukraina, slik utenriksministeren også var innom.

Så er spørsmålet: Hvilke løsninger har vi? Det kan jo være sånn at det å etablere et internasjonalt senter i et tredjeland for å arbeide med retur av de forflyttede ukrainske barna, kan være en løsning og sånn sett fungere som et kontaktpunkt mellom de involverte internasjonale organisasjonene, ukrainske barn og deres foreldre eller juridiske verger. Svar gjerne på det.

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Jeg vil igjen takke representanten Schie Schou for å ta opp dette og for å minne oss om denne helt konkrete saken.

Jeg vil si meg helt enig i at nest etter å drepe folk i stor skala må en av de verste forbrytelsene være å stjele barn ut av sin familiesammenheng og sitt lokalsamfunn for å gjøre dem til noe annet i et annet land. Det er en stor, svært alvorlig forbrytelse. Heldigvis er det slik at dette nå også er en sak i Den internasjonale domstolen, som gjør at selv om den neppe her heller klarer å løse mye på kort sikt, er det noen som en gang forhåpentligvis blir stilt til ansvar for disse forbrytelsene.

Det hjelper likevel ikke de enkelte barna nå. Derfor er det svært viktig at vi har et høyt trykk på dette, slik som i denne arbeidsgruppe 4, slik som det vi gjør gjennom OSSE-mekanismer. Jeg vil absolutt anerkjenne det arbeidet som gjøres, bl.a. av interpellanten selv, i Europarådet for å løfte dette. Dette er en tematikk som vi i den nordisk-baltiske kretsen også snakker en del om, alle vi åtte landene. Vi er jo enige med våre allierte ellers, men det fokuseres særlig på mye av dette i den kretsen, og dette er land som kan både Russland og Ukraina godt, som har god innsikt i dette. Jeg tar med meg dette som inspirasjon til å legge enda mer vekt på nettopp spørsmålet om bortføring av barn og hvordan man kan håndtere det, både diplomatisk og i andre kanaler.

Det er kjent at vi har et forhold til Russland. Det er ganske avmålt. Russland anser oss som et uvennlig land. Vi bruker jo de kanalene vi har, den veien også, men det er nå først og fremst i disse nevnte mekanismene vi kan ha spor av dette. Så tenker jeg at når det gjelder videreutvikling av støtten til de organisasjonene som bistår dem som faktisk kommer tilbake, og forbereder det for dem som ikke har kommet tilbake, etterpå, både psykososialt og praktisk, som går på både individnivå, altså det enkelte barn, og også på familien rundt, er det ganske mange utfordringer med dette som er krevende og langsiktige, og det gjelder å ha profesjonelle folk som er godt nok opplært og økonomisk utstyrt til å bistå med dette.

Åsmund Aukrust (A) []: Takk til representanten Ingjerd Schie Schou for å ha tatt opp et veldig viktig spørsmål og stilt en veldig god interpellasjon. Jeg synes kanskje det er litt illustrerende at det etter fem timer hvor vi snakket om krigen i Gaza, nesten er tom sal når vi nå er innom krigen i Ukraina. Det minner oss bare på viktigheten av at vi klarer å ha oppmerksomhet på flere steder på kloden samtidig.

Krigen i Ukraina er snart inne i sitt tredje år, og det etter at okkupasjonen startet allerede i 2014. Vi kan aldri venne oss til at det er krig i Europa. Det må aldri bli den nye normalen. Vi må minne oss på at det hver eneste dag drepes folk midt i Europa, i en blodig krig. Starten på dette året har vært fryktelig for ukrainernes del. De går en kald vinter og et veldig langt år i møte.

Som alltid i krig er det barn som er de største taperne. Det gjelder i Sudan, det gjelder i Gaza – som vi har brukt dagen på å diskutere – og det gjelder i Ukraina. Komiteen har hatt møter med sivilsamfunnsorganisasjoner som har tatt med seg barn som er kidnappet eller torturert, og som er utsatt for forferdelige overgrep som er brudd på enhver form for internasjonal rett. Det finnes vel ikke historier som river mer i hjertene våre enn å høre om barn som blir kidnappet på gaten og plassert på russisk side, for å bli adoptert bort og for å miste sitt hjem og sin frihet i Ukraina. Det er ikke mulig å se for seg hva slags lidelser disse ungene lever under, men det vi kan gjøre, er å gjøre alt vi kan for at de skal få komme hjem, og for at dette ikke skal ramme andre barn.

Jeg vil takke utenriksministeren for det veldig gode svaret jeg synes han ga, som var en oppsummering av både alt det vi gjør i dag, og alt det vi har tenkt å fortsette å gjøre. Jeg er også veldig glad for at utenriksministeren er så tydelig på at jobben ikke er gjort når barna er returnert. Dette er barn som da vil være dypt traumatiserte, som har opplevd helt forferdelige ting. Det er viktig at storsamfunnet i Ukraina tar vare på dem, men også at vi som internasjonalt samfunn gjør det vi kan for å trygge.

Jeg vil takke de veldig mange norske aktørene som på en eller annen måte bistår her; de norske diplomatene vi har i Kyiv, sivilsamfunnet – med bl.a. Helsingforskomiteen i spissen, som er veldig gode på dette – og ikke minst alle de ukrainerne som nå bor i Norge, som søker trygghet her, og som vi vet engasjerer seg for denne saken.

I morgen legger statsministeren, utenriksministeren og andre statsråder fram stortingsmeldingen om Nansen-programmet, som vi skal behandle her i Stortinget gjennom våren. Jeg er helt sikker på at dette kan bli et av spørsmålene vi kan diskutere mellom partiene, og jeg er helt sikker på at interpellanten – med all den erfaringen hun har fra Europarådet – kommer til å ha mye nyttig kunnskap inn i diskusjonen om Nansen-programmet, og hvordan vi i partiene på Stortinget kan fortsette å arbeide sammen der.

Det går mot slutten av en veldig lang dag for utenriks- og forsvarskomiteen. Det har vært en dag med veldig mye negativt og fryktelig mange dårlige nyheter, men mens vi har sittet her, har det også skjedd positive ting. Det er utrolig fint at man i dag har klart å bli enige i Brussel om en støttepakke til Ukraina på 50 mrd. euro. Da vi møttes i Europautvalget i morges, var vi usikre på hvordan denne dagen skulle gå, men det er et utrolig viktig framsteg at man har fått til dette. Det er viktig både fordi det er mye penger – det kan bety veldig mye sivil støtte og militær støtte – men det er også et veldig viktig politisk signal om at Europa og Norge skal stå ved ukrainernes side så lenge det er behov for det.

I forrige uke var vi en liten gruppe fra utenriks- og forsvarskomiteen i Kyiv. Der møtte vi ombudsmannen for menneskerettigheter. Han fortalte historiene om disse 20 000 barna og viste filmer av et par av barna som hadde fått lov til å komme hjem. Han viste også fram rommet de hadde plassert ut med UNICEF, hvor barn kunne få lov til å være barn mens de skulle tilbake til en hverdag. Det gjorde et enormt inntrykk på oss alle sammen, og jeg tror ikke det var et øye som var tørt da det møtet var ferdig.

Ombudsmannen for menneskerettigheter i Kyiv var veldig tydelig på å gi stor takk til Norge for det vi gjør, for det vi gjør for ombudsmannen, for det vi gjør for sivile rettigheter, men som han sa: Det aller viktigste Norge gjør, er at dere sender våpen.

Det er også det viktigste for disse barna. Det viktigste for Ukrainas barn – de som er kidnappet, og de som ikke skal havne der – er at Ukraina vinner sin frihet. Derfor er det så viktig at vi fortsetter å bruke tid på å diskutere dette, og at vi ikke venner oss til den forferdelige angrepskrigen som nærmest bokstavelig talt foregår rett utenfor vinduene våre.

Ingjerd Schie Schou (H) []: Takk til kollega Aukrust og til utenriksministeren for gode refleksjoner og gode svar. Jeg har også gledet meg i løpet av dagen over det resultatet som EU har fått, at alle er på plass og nå kan bidra med 50 mrd. euro – det var det vel. Det er nødvendig, og det viser også at man ser viktigheten av at man står samlet i å bekjempe den krigen som Ukraina utsettes for.

Når de baltiske og de nordiske landene samtaler om 19 546 forsvunne barn, som ombudsmannen opplyser om, og som er et forferdelig tall – Putin mener han har reddet mange flere hundre tusen, men det er like ille – er det også fordi de er redde på samme måte som oss, selv om vi sier at vår grense er fredelig, og vi sånn sett har en annen erfaring. De er redde også for sine egne barn, og mange av disse har grense til Russland og erfaringer og en historie med Russland. Det at man står sammen og bruker den internasjonale arkitekturen til å utøve et press og holde debatten åpen, er viktig. Det er viktig ikke bare for de barna Ukraina har mistet, men også for å holde motet oppe hos alle dem som er i nærområdene, i nabolandene til krigsområdene.

Det er vanskelig. Det er krevende. Jeg er helt sikker på at vi deler både erfaringer og ønske om og arbeid for å se om det er muligheter for å løse situasjonen så disse barna kommer hjem. Som utenriksministeren sier, er det også da arbeidet begynner på den hjemlige arena, fordi dette lager så mange store sår, ikke bare hos barna, men også hos dem som har mistet noen.

Det er viktig at det internasjonale samfunnet stiller opp, utøver press, bruker den internasjonale arkitekturen og bidrar slik at man i forhandlinger kan ha utvekslinger som gjør at en del av disse barna kommer hjem. Noen av dem har kommet hjem, og vi har hørt historier som viser hvilke konsekvenser og sår dette skaper. Vi må støtte opp om arbeidet. Det hører jeg regjeringen gjør, og det setter jeg svært stor pris på.

Det er vel også det å si at Ukraina, og konsekvensene for folk som lever i Ukraina og har mistet ungene sine, ikke må fortape seg i at vi har flere konflikter og kriger. Jeg ser også at det kan være fristende å si at både Sosialistisk Venstreparti og Rødt har brukt store deler av dagen på en viktig debatt og samtale hvor det er mye retorikk og man kan få fram politikk, men de glimrer med sitt fravær når vi tar opp dette store, dype såret som også er i Europa.

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Takk igjen for å løfte et veldig viktig tema. Jeg tror vi kan gjøre dette relativt kort nå, for det har vært en lang dag. Jeg opplever at det er bred enighet om viktigheten av at vi fokuserer på disse bortførte barna, både politisk, praktisk, økonomisk og på andre bakgrunner, og jeg sier her fra talerstolen at jeg ønsker å gjøre mer for dem.

Jeg er også glad for – og det er litt i forlengelsen av det både Aukrust og Schie Schou sa nå – at denne lange dagen om utenrikspolitikk endte med en runde om Ukraina mer generelt, for det foregår altså en helt skjellsettende krig på vårt eget kontinent. Naboen vår, Russland, er på feil side av den krigen, og utfallet av den krigen vil prege Europas sikkerhetsarkitektur i mange tiår framover. Det berører oss veldig direkte.

I den krigen er det begått en rekke forbrytelser, både folkerettslig, humanitærrettslig og på andre måter. Jeg har vært veldig opptatt av, både tidligere og her i dag, at vi må ha standarder som henger sammen, og at hvis vi er opptatt av disse tingene i Ukraina, må vi også være det i Gaza. Det gjelder begge veier. Derfor vil jeg også si at de som er opptatt av denne type veldig alvorlige ting i Gaza, bør huske på at det er en annen krig som pågår, her i Europa. Vi må alle veier være konsistente i vårt syn på at folkeretten ikke skal brytes, og at det å bryte den skal ha konsekvenser. Humanitærrett og andre sivilisatoriske prinsipper vi har lagt til grunn, skal respekteres, og hvis man ikke gjør det, må det ha konsekvenser. Vi har en rolle å spille.

Her, som i forrige debatt, må vi alltid søke å gjøre mer. Det vi skal gjøre mer av, er fortrinnsvis noe som gjør ting bedre, og ikke noe som gjør ting mindre bra. Det tenker jeg kan være en god lærdom som binder de to debattene sammen.

Akkurat nå er det de bortførte barna og kravet om retur og tilretteleggelse for retur som er oppe, og det er en viktig del av en stor helhet. I bunn og grunn dreier sikkerhetspolitikk og krig og fred og den type spørsmål seg om mennesker og menneskers liv, og dette er en sterk illustrasjon på hvor inngripende krig kan være i vanlige menneskers liv.

Presidenten []: Da er sak nr. 6 ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.