Stortinget - Møte tirsdag den 19. desember 2023

Dato: 19.12.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 144 S (2023–2024), jf. Prop. 18 S (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [13:13:09]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Endringar i statsbudsjettet 2023 under Helse- og omsorgsdepartementet (Innst. 144 S (2023–2024), jf. Prop. 18 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Truls Vasvik (A) [] (ordfører for saken): En velferdsstat som vår er avhengig av et trygt og kvalitativt godt sykehustilbud i hele landet. Sykehusøkonomien må da være god nok, og den må også ta høyde for pris og kostnadsvekst og legge til rette for økt aktivitet.

Helse nord står i en særlig krevende stilling – det har vi allerede pratet mye om i dag. Det gjelder både rekruttering av personell og økonomi, og det har jeg som sagt selv fått se når jeg har reist nordafor nå. Derfor er det riktig og viktig at vi også i nysalderingen øker bevilgningen til Helse nord.

Med 200 mill. kr ekstra i vedlikeholdsmidler bidrar vi til å gjøre det mulig å gjennomføre nødvendig vedlikehold av bygg og medisinsk-teknisk utstyr. Der er jeg helt overbevist om at vi alle vet at behovet er stort, og nå blir det muligheter til å gjøre det litt bedre.

Med 208 mill. kr til helikopterlandingsplasser i Namsos, Kirkenes og Hammerfest bidrar vi også til å sikre trygge og gode helsetjenester i hele landet. Det er derfor helikoptrene våre skal lande iallfall så nær sykehusene som mulig, og ikke på nærmeste flyplass som er langt unna.

Vi har akkurat debattert budsjettet for neste år. Det er vel litt av den berømte lufta som siger ut av ballongen, men jeg vil påstå at iallfall denne saken gjør at inngangen til 2024 blir litt lettere.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg klarte å bruke opp tiden min i den forrige saken. Her er det nye muligheter, men jeg tror ikke jeg skal gjøre det. Jeg skal bare redegjøre veldig kort.

Vi har i den forrige debatten hatt en diskusjon som handlet om hvilke forutsetninger sykehusene og helsevesenet vårt skal ha i 2024. Det som bekymrer meg, er at vi ser at underskuddet er på over 1 mrd. kr i helseforetakene. Det bekymrer Fremskrittspartiet veldig mye, for det betyr at man har et underskudd som man også må ta med seg i 2024 med de utfordringene som man vet at sykehusene står overfor. I fjor kom det ekstra penger, så det er mulig å legge inn ekstra penger, sørge for å gjøre noe med de enorme underskuddene som er i sykehusene, gi sykehusene en mulighet til å gå inn i 2024 med et mindre underskudd og sørge for at de er rustet til å møte de behovene som vil komme til neste år.

Jeg tror ikke jeg skal redegjøre for noe mer, for ikke å provosere komiteen mer enn det jeg gjorde i den forrige saken. Men jeg ønsker å ta opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten []: Representanten Bård Hoksrud har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Forslaget til budsjettendringer som Stortinget behandler i dag, er en revidering av budsjettet for 2023. De fleste forslagene er tekniske endringer. Jeg vil likevel trekke fram noen av forslagene og kommentere dem litt nærmere.

Det er viktig at vi har et godt helsetilbud og god beredskap i Nord-Norge. Helse nord og Helse Midt-Norge har hatt behov for å oppgradere landingsplassene sånn at helikoptre kan lande ved sykehusene i Namsos, Hammerfest og Kirkenes. Kostnadene for landingsplassene har økt i 2023, bl.a. på grunn av nye krav fra luftfartsmyndighetene. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 46 mill. kr til Helse Midt-Norge og 162 mill. kr til Helse nord for å sikre at den nødvendige utbyggingen av landingsplassene blir fullført.

Sykehusene har de siste årene stått i en økonomisk krevende situasjon. Helse nord har ekstra store utfordringer knyttet til rekruttering av personell og økonomi. Helse nord har fått i oppdrag å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling. Det er godt kjent, og de arbeider med forslag til det, som vil bli sendt på høring i januar 2024. På bakgrunn av endelige forslag fra Helse nord, vil regjeringen deretter gjøre en helhetlig vurdering, og prosessen her er godt kjent. Regjeringen foreslår likevel å bevilge 200 mill. kr til Helse nord for å investere i nødvendig medisinsk utstyr og sørge for at nødvendig vedlikehold av bygg ikke stopper opp i den krevende situasjonen.

Denne regjeringen tar prevensjon på største alvor. Det er et pågående gonoréutbrudd, og regjeringen setter alle kondomer til verks for å bekjempe utbruddet. Regjeringen foreslår å bevilge 4 mill. kr til kondomordningen i Helsedirektoratet for å sikre et fortsatt tilbud om gratis kondomer.

Med det anser jeg budsjettåret 2023 som godt ivaretatt.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel