Stortinget - Møte torsdag den 22. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 22.05.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 285 S (2024–2025), jf. Dokument 8:159 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 3 [10:04:44]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Erlend Wiborg, Per-Willy Amundsen og Dagfinn Henrik Olsen om å stramme inn reglene for nye statsborgerskap (Innst. 285 S (2024–2025), jf. Dokument 8:159 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Første taler er Heidi Greni, som er sakens ordfører. – Greni er ikke til stede. Da går vi videre på talerlisten, og da er det Tobias Drevland Lund. Nå får du være litt saksordfører også!

Tobias Drevland Lund (R) []: Takk for det, president. Jeg håper kanskje saksordføreren kan redegjøre for saksordførerens egen del, men jeg tenkte i hvert fall jeg skulle ta opp Rødts synspunkter i denne saken.

I likhet med at solen står opp i vest, og at vår kommer etter vinter, kommer det aldri som en overraskelse at Fremskrittspartiet fremmer forslag om å stramme inn innvandringspolitikken, og denne gangen er det statsborgerskap som de gyver løs på.

Vi har et regelverk for å få norsk statsborgerskap i dag som er strengt, uten å være helt urimelig. Det følger av lovens strenge krav for utlendinger som ønsker å søke om statsborgerskap i Norge. På samme tid sikres det at barn av norske statsborgere får statsborgerskap i riket, enten de bor her eller ikke, og uavhengig av foreldrenes valg av sivil status. Barn skal ikke lide som følge av foreldrenes valg.

Det skal henge høyt å ha statsborgerskap i Norge, og det er helt riktig, for statsborgerskapet gir enkeltindivider en rekke rettigheter som er viktige for vårt demokrati. Rødt mener det er et gode for samfunnet at folk som bor her, og som tenker å bli boende her, skal kunne få norsk statsborgerskap når de oppfyller lovens krav. Å ha norsk statsborgerskap gir deg rett til å stemme i stortingsvalg, det gir deg rett til å stille til valg til denne salen som vi nå er i, og det gjør at en person har rett til pass – for å nevne noen viktige rettigheter.

Det at Norge fremdeles er et av få land som praktiserer tilbakekall av statsborgerskap uten noen form for foreldelsesfrist, er et stort problem. Er det én ting vi burde endret med statsborgerskapsloven, så er det nettopp det. Når det åpnes en tilbakekallsvurdering, eller sak, har det store konsekvenser for dem det gjelder, og deres nærmeste. Det er svært inngripende, og saksbehandlingstiden har i en betydelig andel saker vært på over fem år. Det er fem år med usikkerhet og en enorm belastning for dem det gjelder, og de aller nærmeste. Det gis heller ikke rettshjelp i forbindelse med intervjuet hos politiet, og som vanlig vurderes ikke alltid hensynet til barnets beste i slike saker.

Det er også verdt å nevne at for lovbrudd som folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, terrorhandlinger – alt dette som har en strafferamme på 15 år – inntrer ikke foreldelse. Det skjer heller ikke for drap, mordbrann, der noen omkommer, voldtekt eller fullbyrdet seksuell omgang med barn under 18 år. Men når det gjelder statsborgerskapsloven, er det altså ingen foreldelse. Det er derfor helt ubegripelig at det ikke finnes en foreldelsesfrist på brudd på statsborgerskapsloven. Rødt stemmer derfor imot alle forslagene og skulle heller ønske at vi hadde en annen innretning på denne debatten enn det vi har her i dag.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) []: Et statsborgerskap har røtter helt inn i kjernen av nasjonalstaten. Det er et synlig bevis på hvem du er, og hvor du hører til. Norsk statsborgerskap gir rettigheter som stemmerett og valgbarhet i tillegg til andre grunnleggende rettigheter, som retten til opphold, rett til å ta arbeid i riket samt retten til å inneha et pass. Norsk statsborgerskap skal henge høyt og samtidig bidra til god integrering.

Ved innføringen av statsborgerloven av 2005 var en viktig vurdering at barn ikke skal lide som følge av foreldrenes valg av sivil status. Arbeiderpartiet mener det fortsatt er et riktig og viktig prinsipp. Vi mener det heller ikke bør stilles andre krav til forholdet mellom barn og foreldre i statsborgerloven enn at foreldreskapet følger av barneloven.

Vi er enig i at dagens vilkår for å få innvilget norsk statsborgerskap ligger på et riktig nivå for å balansere behovet for kontroll, samtidig som innvandrere som fyller vilkårene for statsborgerskap, gis mulighet til å formalisere sin tilknytning til riket og ta i bruk de demokratiske rettighetene som norsk statsborgerskap gir.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet innhenter nå kunnskap for å vurdere om dagens krav er hensiktsmessige. Som følge av dette skal det vurderes nærmere hvorvidt kravet til ferdigheter i norsk muntlig bør heves ytterligere. Prøven i grunnleggende norske verdier, som representantene etterspør, er allerede på plass gjennom statsborgerprøven.

En person som søker om norsk statsborgerskap, må ha utholdt en karenstid før statsborgerskap innvilges dersom vedkommende er ilagt straff eller strafferettslig særreaksjon. Retten til statsborgerskap ved svært langvarig fengselsstraff utsettes så lenge personen i praksis kan miste muligheten til å oppnå norsk statsborgerskap.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet jobber med en revisjon av statsborgerloven hvor det vurderes hvordan regelverket kan bli enda mer digitaliserings- og automatiseringsvennlig, og mener hensynet til likebehandling og automatiseringsvennlighet bør veie tungt når nye vilkår for statsborgerskap vurderes.

Erlend Wiborg (FrP) []: Aller først tar jeg opp de forslag Fremskrittspartiet har i innstillingen.

Norsk statsborgerskap er noe som skal henge veldig høyt, men dessverre er det ikke det som er realiteten. Tall fra UDI viser at Norge i fjor delte ut 27 276 statsborgerskap. Hvis vi sammenligner med Danmark, delte de ut 6 255 statsborgerskap på samme tid.

Fremskrittspartiet ønsker, som sagt, å stramme inn reglene, for utgangspunktet når personer kommer til Norge, f.eks. gjennom kvoteflyktningordningen eller som asylsøker, er jo at personen skal tilbake når det blir fred i hjemlandet, og være med og bygge det opp. For personer som har kommet til Norge av andre grunner, kan det være aktuelt å bli norsk statsborger, men da mener Fremskrittspartiet at vi må våge å stille noen klare krav. Det ene er at du er fullintegrert i det norske samfunnet, at du snakker og forstår norsk tilfredsstillende, sånn at du faktisk kan ta del i det samfunnet du ønsker å bli en del av, og det samfunnet du ønsker å bli borger i. Vi foreslår å øke kravet til hvor lenge man må ha vært i Norge, til minst ti år.

Det er også noe annet som er veldig viktig utover språk, og det er hvilket verdisyn man har. Det at mennesker er forskjellige, er i utgangspunktet positivt, men noen grunnleggende verdier må vi ha felles. Det er de verdiene Norge er bygget på, som er selve grunnmuren i samfunnet: å akseptere at Norge er bygget på demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling og rettsstaten. Det er noe alle må akseptere, og det mener Fremskrittspartiet at vi også må stille krav om når det gjelder innvilgelse av statsborgerskap.

Så bør det være en selvfølge at du er selvforsørgende hvis du ønsker å bli norsk statsborger, for det blir veldig galt om du skal skyve finansieringen av ditt liv over på skattebetalerne når du kommer og søker om statsborgerskap.

Sist, men ikke minst: Fremskrittspartiet er klare på at personer som er kriminelle, ikke bør kunne bli norske statsborgere. Derfor sier vi at hvis du er dømt til ubetinget fengsel i over 90 dager, skal du også miste retten til å bli norsk statsborger.

Presidenten []: Representanten Erlend Wiborg har tatt opp de forslagene han refererte til.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: SV meiner at krava til statsborgarskap er strenge nok som dei er, og at det vil vere fleire negative enn positive effektar av ei eventuell innstramming, slik som er føreslått i denne saka, med å forlengje butida til 10 år og strengare krav til norskferdigheiter enn det som er i dag.

Kravet til norskferdigheiter blei heva frå A2 til B1 så seint som i 2022. Eg meiner at å heve dette kravet ytterlegare har lite for seg. Det føregår ei IMPECT-undersøking som like gjerne kan vise at kravet bør senkast eller praktiserast meir lempeleg. Å krevje språkmeistring på B2-nivå vil vere uforholdsmessig overfor personar som kanskje har lærevanskar eller funksjonshindringar som gjer det vanskeleg å greie slike krav, eller som grunna forfølging og krig kanskje ikkje har fått grunnleggjande skulegang før dei kom til Noreg, og difor kanskje slit med slike høge krav – ikkje fordi dei ikkje vil, men fordi det blir uoppnåeleg. Det er både ynskjeleg og bra at utlendingar lærer seg norsk, men eg meiner det er mange eksempel på at menneske kan vere ressurspersonar og svært gode norske statsborgarar utan å prestere i norsk på eit akademisk nivå.

Eg meiner det er viktig å la menneske som har lovleg opphald, og som har budd lenge i landet, få ta del i demokratiet, med dei plikter og rettar som fylgjer med eit statsborgarskap og norsk lov. Det er viktigare enn å forsøkje å skape utryggleik rundt livet til folk med stadig å stramme inn på reglane, og gjennom det sende signal om at vi ikkje vil at dei skal vere her, at dei ikkje får vere ein del av vår flokk.

Viss ein ynskjer inkludering, viss ein ynskjer eit samfunn med like lover for alle og like rettar for alle, tenkjer eg at når ein har budd mange år i landet, har lovleg opphald som gjev grunnlag for å søkje statsborgarskap, og oppfyller krava som er lagt til det, så er det ei fin ordning. Eg støttar ikkje dette forslaget om å stramme inn ytterlegare. Eg trur det vil verke meir splittande enn samlande i det norske samfunnet.

Mudassar Kapur (H) []: Det er selvfølgelig viktig at det settes strenge og tydelige krav til innvilgelse av statsborgerskap. Man må bl.a. kunne snakke norsk på et nivå som gjør at man kan delta i arbeidslivet, ta del i sivilsamfunnet og ha kontakt med andre i samfunnet. Videre må man, som mange vet, allerede i dag også bestå en egen prøve. Jeg vil i den anledning trekke fram at jeg kjenner veldig mange som har lang, lang fartstid i Norge, i flere generasjoner, som noen ganger kan slite med å bestå denne prøven. De som tar den og består den, er flinke.

Da Høyre satt i regjering, strammet vi inn kravene for statsborgerskap, men det kan selvfølgelig være viktig og riktig fortløpende å vurdere eventuelle ytterligere endringer i dagens regelverk for statsborgerskap, bl.a. høyere krav til språkkompetanse. Norsk statsborgerskap skal henge høyt og samtidig bidra til god integrering. Vi har i en sak senere i dag fremmet en rekke forslag på innvandringsfeltet, herunder et forslag om å evaluere og utrede om språkkravet for statsborgerskap skal skjerpes, men vi mener at endringer framover må være basert på grundig evaluering og utredning, og ikke minst sørge for at man når det målet man ønsker seg med den type endringer. Derfor vil ikke Høyre stemme for de forslagene som ligger på bordet nå. Vi vil komme tilbake igjen til andre forslag innenfor samme feltet senere i dag.

Heidi Greni (Sp) [] (ordfører for saken): Først må jeg beklage at jeg var for sen til saksordførerinnlegget i starten av debatten.

Fremskrittspartiet fremmer et representantforslag med fire tilhørende forslag om å stramme inn reglene for statsborgerskap. Disse går ut på å stille krav om at unger som er født i utlandet med norsk mor eller far, må ha fast tilknytning og samvær med den biologiske forelderen som innehar det norske statsborgerskapet, innføring og krav om bl.a. ti års botid, krav om selvforsørgelse, med unntak for alderspensjonister, og krav om at den som søker, skal bidra til å integrere ektefelle, partner og barn.

Statsråden viser i sitt brev til at i henhold til statsborgerloven fra 2005 blir barn norsk statsborger ved fødselen dersom faren eller moren er norsk statsborger, og foreldreskapet følger av barneloven. Man må ha utholdt en karenstid før statsborgerskap innvilges dersom vedkommende er ilagt straff eller strafferettslige særreaksjoner. Med karenstid menes en form for ventetid der søknad om statsborgerskap ikke kan innvilges. Reglene om beregning av karenstid framgår av statsborgerloven og statsborgerforskriften. Det vises videre til at i 2017 hadde regjeringen Solberg på høring et forslag om å øke kravet til oppholdstid i hovedregelen om erverv av norsk statsborgerskap. I Prop 130 L gikk regjeringen Solberg bort fra dette og foreslo i stedet å øke kravet til oppholdstid i hovedregel fra sju til åtte år. Dette trådte i kraft 1. januar 2022. Departementet er i gang med en revisjon av statsborgerloven der det vurderes hvordan regelverket kan bli enda mer digitaliserings- og automatiseringsvennlig. Statsråden mener hensynet til likebehandling og automatiseringsvennlighet bør veie tungt når nye vilkårene for statsborgerskap vurderes.

Senterpartiet mener at norsk statsborgerskap skal henge høyt og samtidig bidra til god integrering. Statsborgerskap gir rettigheter som stemmerett og valgbarhet, i tillegg til andre grunnleggende rettigheter, som rett til opphold, rett til å ta arbeid i riket samt rett til å inneha pass. De fleste rettigheter nordmenn har, er ikke knyttet opp til statsborgerskap.

Senterpartiet mener det er viktig at det settes strenge og tydelige krav til innvilgelse av statsborgerskap. Vi mener at det å være norsk statsborger er synonymt med å være norsk. For å få innvilget statsborgerskap må man kunne snakke norsk på et nivå som gjør at man kan delta i arbeidslivet, ta del i samfunnslivet og ha kontakt med andre i samfunnet. Derfor ber vi regjeringen komme tilbake med en sak om vilkår for statsborgerskap.

Presidenten []: Heidi Greni har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Statsråd Tonje Brenna []: Vi diskuterer i dag et representantforslag som tar til orde for innstramminger i reglene for norsk statsborgerskap. Forslagene reiser viktige spørsmål om tilhørighet, krav, ansvar og fellesskap.

Statsborgerskap er inngangsbilletten til demokratisk deltakelse og å delta fullt ut i det norske fellesskapet. Statsborgerskap gir rett til å stemme ved stortingsvalg, tilgang til norsk pass, konsulær bistand og trygghet mot utvisning. Det åpner også døra til stillinger i staten som krever statsborgerskap. Derfor mener jeg det er helt riktig at vi fortsetter å stille krav, men kravene må også være rett utformet.

Vi må fortsatt ha kontroll med hvem som får norsk statsborgerskap. I tilfeller der folk får innvilget statsborgerskap på falske premisser, har vi mulighet til å tilbakekalle statsborgerskapet, og statsborgerskap kan også tapes av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser. Vi stiller krav til botid, språkferdigheter og samfunnsforståelse også i dag.

Med krav om ti års botid, et akademisk språknivå og inntekt de siste fem årene på 3,2 G, risikerer vi at mange mennesker som allerede er en del av det norske samfunnet, forblir uten stemmerett, uten full deltakelse og uten den tryggheten statsborgerskapet gir. Jeg er usikker på hva annet vi potensielt oppnår med det enn at færre mennesker føler de hører til i landet vårt.

Jeg mener at statsborgerskap skal være noe man kan oppnå gjennom innsats og deltakelse. Det skal ikke være forbeholdt de mest ressurssterke. Vi må stille krav, men vi må også bidra til at det er mulig for folk å oppfylle de kravene vi stiller. Det handler om å bygge et samfunn der folk føler seg hjemme, der de får mulighet til å bidra, og der vi anerkjenner at tilhørighet handler om mer enn fødested og inntekt. Det handler også om myndighetenes behov for kontroll med hvem som har norsk statsborgerskap. Jeg mener disse hensynene ivaretas godt med de reglene vi har i dag – regler som for øvrig ble fastsatt da forslagsstillerne selv var en del av det flertallet som stemte det igjennom.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3

Sakene nr. 4 og 5 blir behandlet under ett.