7. Utviklingen i selskaper med vesentlig Statoil eierinteresse

7.1 Borealis

Resultatene for petrokjemivirksomheten er noe svakere enn for 1997. Petrokjemimarginene har gjennom året svekket seg betydelig. Hoveddelen av konsernets petrokjemivirksomhet er organisert i Borealis. Statoils eierandel i Borealis er 50 pst. De øvrige eiere er det nasjonale investeringsselskapet IPIC fra Abu Dhabi og det østerrikske petroleumsselskapet OMV som kjøpte Nestes andel i 1998. De nye eierne har bragt flere strategiske posisjoner inn i Borealis. Ikke minst har dette åpnet nye markedsmuligheter i det sentraleuropeiske markedet og i Midt-Østen. I Abu Dhabi bygger Borealis og det lokale statsoljeselskapet ADNOC en ny etanfabrikk og to nye poly­etenfabrikker.

7.2 Metanol

Metanolanleggene på Tjeldbergodden eies gjennom et ansvarlig selskap hvor Statoil har 82 pst. eierandel. Resultatene er forbedret i forhold til 1997, som var preget av oppstartskostnader. Driftsresultatet er imidlertid ikke tilfredsstillende på grunn av svært lave priser.

7.3 Navion

Resultatutviklingen i Navion i 1998 har vært svak. Mindre produksjon på norsk sokkel, lavere rater innenfor shipping, samt utsettelser og overskridelser på nye prosjekter er hovedårsaken til den negative utviklingen. Statoil eier 80 pst. av selskapet, mens Rasmussengruppen AS eier de resterende 20 pst. Styret legger vekt på å fortsette arbeidet med å sikre en bredere eiersammensetning i Navion.

Kanselleringskostnader vedrørende boreskipet West Navion II, og avsetning for forventet tap på T/C-kontrakt belaster regnskapet med 0,3 mrd. kroner.

7.4 Saga Petroleum

Statoil har i løpet av 1998 økt sin eierandel i Saga Petroleum fra 8,75 pst. til 19,41 pst. I tillegg eier Statoils Pensjonskasse 0,59 pst. Denne økningen er et resultat av Statoils ønske om å ivareta de verdier som allerede er investert i Saga og for ytterligere å styrke det operative samarbeidet mellom de to selskapene. Statoil vil fortsette dialogen med Saga om samarbeid for aktivt å kunne bidra til verdiøkning i begge selskapene.