Representantforslag om å be regjeringen sørge for snarest mulig å etablere en midlertidig bro ved Tretten

Dette dokument

  • Representantforslag 17 S (2022–2023)
  • Fra: Carl I. Hagen, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Tor André Johnsen
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Innlandet fylkeskommune har besluttet å sette opp en midlertidig bro ved Tretten etter brokollapsen i august i år. Det har vært jobbet for å få på plass denne midlertidige broen så raskt som mulig for at lokalsamfunnet skal unngå å måtte bruke uegnede og lange omkjøringsveier gjennom vintermånedene.

Den 10. oktober ble det opplyst om at det ikke blir noen midlertidig bro over elven ved Tretten i 2022. Hovedsakelig er årsaken at det tar tid å få på plass de nødvendige tillatelser og godkjenninger fra Statsforvalteren i Innlandet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Vegdirektoratet.

Prosjektleder Rolf Klemetrud i Innlandet fylkeskommune sier til avisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD) 12. oktober:

«Vi får ikke gjort noe mer før vi får de tillatelsene vi trenger fra Statsforvalteren og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men, vi kaster ikke bort tida. Vi har levert søknad om å få beholde arbeidsvegen ut i elva til 1. mai neste år, og vi fortsetter prosjekteringen av midlertidig bru.»

Forslagsstillerne mener det nå haster med å få på plass en midlertidig bro fordi mange av omkjøringsveiene er meget smale. På vinterføre kan det dermed lett oppstå ulykker, og mange skolebarn utsettes for unødvendig fare. Baksideveien som benyttes til omkjøring, er meget smal, og på flere steder kan ikke to personbiler møtes. Tungtransport vil få en umulig situasjon på de smale omkjøringsveiene.

Det er blant annet snakk om en pliktig anbudsprosess og en høring om NVEs behandling. Begge disse prosessene samt Statsforvalterens behandling bør kunne gjennomføres raskere for den midlertidige broens del gjennom dispensasjon og statlig inngripen. Derfor bør nå regjeringen engasjere seg og gjøre det den kan for å sikre en radikal fortgang i prosjektering og behandling av tillatelser m.m. for å forsøke å få på plass en midlertidig bro i år.

Det må også påpekes at staten har et klart ansvar idet den ødelagte Tretten bru ble bygget og konstruert av Statens vegvesen, noe som også bør tilsi at staten må finansiere både en midlertidig og permanent bro hvis det blir klart at ulykken skyldtes en konstruksjonsfeil.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at det snarest mulig blir etablert en midlertidig bro ved Tretten, herunder sørge for at de relevante statsetatene hastebehandler søknadene om nødvendige tillatelser og godkjenninger.

13. oktober 2022

Carl I. Hagen

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen

Bård Hoksrud

Tor André Johnsen