Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Gå til voteringsoversikten

Det ble votert over:

Innstilling:

  • Komiteens tilråding

    om endringer i integreringsloven mv. (presiseringer)

    I

    I lov 6. november 2020 nr. 127 om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid gjøres følgende endringer:

    § 2 bokstav a skal lyde:
    • a. asylsøker: en person som søker beskyttelse etter utlendingsloven kapittel 4

    § 4 tredje ledd skal lyde:

    Fylkeskommunen skal sørge for tilbud om karriereveiledning etter § 11 og opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter § 30 andre ledd.

    § 5 tredje ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om omfanget av og innholdet i opplæringen og om fritak fra plikten til å delta i opplæringen.

    § 8 andre ledd skal lyde:

    Kravet om å være bosatt etter avtale gjelder ikke personer som har fått oppholdstillatelse som nevnt i § 9 første ledd bokstav f og g. Kravet gjelder heller ikke for personer som får innvilget oppholdstillatelse som nevnt i § 9 første ledd bokstav a etter å ha hatt en oppholdstillatelse som nevnt i § 9 første ledd bokstav f.

    § 9 første ledd bokstav d skal lyde:
    • d. begrenset oppholdstillatelse som medlem av barnefamilie i påvente avdokumentert identitet etter utlendingsloven § 38 femte ledd bokstav a eller b

    § 9 nytt andre ledd skal lyde:

    Første ledd bokstav f omfatter også familiemedlemmer til personer som har fått permanent oppholdstillatelse på grunnlag av en oppholdstillatelse som nevnt i bokstav a til e.

    Nåværende § 9 andre ledd blir nytt tredje ledd.
    § 13 andre ledd første punktum skal lyde:

    Sluttmålet for deltagere som har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før, skal være at deltageren skal kvalifisere til høyere utdanning eller arbeid.

    § 13 tredje ledd første punktum skal lyde:

    Sluttmålet for deltagere under 25 år som ikke har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før, skal som hovedregel være fullført videregående opplæring.

    § 13 nytt syvende ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om hva som regnes som utdanning på videregående nivå etter paragrafen her.

    § 17 tredje ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om fravær, fri og permisjoner fra introduksjonsprogrammet og om det skal medføre tillegg i programtiden. Departementet kan også gi forskrift om rett til introduksjonsstønad ved fravær, fri og permisjoner.

    § 29 tredje ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om fritak fra plikten til deltagelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

    § 30 første ledd første punktum skal lyde:

    Kommunen skal treffe vedtak om og sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap til personer som omfattes av § 26 første og tredje ledd, og som er folkeregistrert i kommunen.

    § 30 andre ledd skal lyde:

    Fylkeskommunen skal sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap til personer som omfattes av § 26 første ledd, og som går i videregående opplæring etter opplæringsloven på fulltid. Fylkeskommunen skal sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap til personer som mottar tilbud som kombinerer grunnskoleopplæring og videregående opplæring, dersom fylkeskommunen har hovedansvaret for tilbudet. Dersom ansvaret for tilbudet er delt mellom kommunen og fylkeskommunen på en slik måte at det ikke kan fastslås hvem som har hovedansvaret, skal fylkeskommunen sørge for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap, med mindre kommunen og fylkeskommunen avtaler noe annet.

    § 31 andre ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om veiledende minimumsnivåer i norsk for ulike grupper deltagere og om den enkeltes norskmål.

    § 32 første ledd skal lyde:

    Retten og plikten til opplæring for en deltager med oppholdstillatelse som nevnt i § 27 gjelder til deltageren har nådd et minimumsnivå i norsk etter § 31, men likevel ikke lenger enn tre år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon. En deltager som har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før, har ikke rett eller plikt til opplæring i lenger enn 18 måneder fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon.

    § 32 nytt tredje ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om hva som regnes som utdanning på videregående nivå etter paragrafen her.

    § 33 første ledd tredje punktum skal lyde:

    Opplæringen skal gjennomføres innen ett år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon.

    § 37 andre ledd første punktum skal lyde:

    Avsluttende prøve i samfunnskunnskap skal gjennomføres innen ett år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon, jf. § 33 første ledd tredje punktum.

    § 37 femte ledd skal lyde:

    Departementet kan gi forskrift om prøver i norsk og samfunnskunnskap og om reaksjoner ved overtredelse av bestemmelser om gjennomføringen av prøvene.

    § 43 første ledd andre punktum skal lyde:

    Utlevering av personopplysninger til organer nevnt i § 41 første ledd, jf. fjerde ledd, kan skje gjennom tilgang til slike personregistre.

    § 44 første ledd bokstav b skal lyde:
    • b. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

    § 47 første ledd andre punktum oppheves.

    I følgende bestemmelser skal «deltakeren» endres til «deltageren»:

    § 22 første og andre ledd og § 50 første ledd andre punktum.

    I § 50 første ledd første punktum og tredje ledd skal «deltakere» endres til «deltagere».

    II

    I midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 53 om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 gjøres følgende endringer:

    § 2 første og andre ledd oppheves.
    Nåværende § 2 tredje og fjerde ledd blir første og andre ledd.
    § 3 oppheves.
    § 4 skal lyde:
    § 4 Kommunens og fylkeskommunens ansvar

    Kommunen sørger for forsterket introduksjonsprogram etter § 2 første ledd, og for å vurdere behovet for karriereveiledning etter § 2 andre ledd. Kommunens plikt til å registrere personopplysninger om tiltakene etter dette kapitlet, jf. introduksjonsloven § 25 a annet ledd, gjelder så langt slik registrering er teknisk mulig.

    Fylkeskommunen sørger for karriereveiledning etter bestemmelsene i § 2 andre ledd.

    Som enkeltvedtak etter dette kapitlet regnes avgjørelser om forsterket introduksjonsprogram etter § 2.

    § 11 tredje ledd skal lyde:

    § 2 gjelder for dem som fortsatt deltar i introduksjonsprogram når kapittel 1 trer i kraft. § 2 første og andre ledd gjelder også for dem som starter i program etter at kapittel 1 har trådt i kraft.

    III

    Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Gå til voteringsoversikten
: