Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:599 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 20.12.2017
Besvart: 05.01.2018 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): 65 000 hjemmeboende over 65 år er utsatt for vold eller overgrep viser forskning fra NKVTS. Det er blitt obligatorisk for helsepersonell å spørre gravide om vold. Andelen som utsettes for vold er enda høyere hos eldre enn hos gravide viser forskningen.
Vil helse- og omsorgsministeren sikre at helsepersonell spør eldre om de utsettes for vold og overgrep, og sikre ressurser til å hjelpe de som trenger hjelp?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vold mot eldre er et betydelig helseproblem, og den nye rapporten fra NKVTS viser at utfordringen er enda større enn vi så langt har trodd. Jeg kan forsikre om at vi vil gå inn i rapporten og bruke kunnskapen derfra i arbeidet med å forebygge bedre, avdekke bedre og nå flere.
Stortinget sluttet seg i juni til regjeringens forslag om å endre helselovgivningen slik at det er tydeliggjort at helse- og omsorgstjenestene har plikt til å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2018. Hovedansvaret for et så omfattende og viktig tema må ligge på systemnivå, og med tydeliggjøringen i lovverket er det klart at kommuner, sykehus og den offentlige tannhelsetjenesten har et slikt ansvar. Jeg mener de ulike delene av helsetjenestene må finne frem til gode, lokale løsninger som sikrer at helsepersonell settes i stand til å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep. Om det riktige grepet er at helsepersonell alltid skal spørre eldre om de utsettes for vold og overgrep er det nødvendig å vurdere nærmere, blant annet for å sikre at ansvaret for arbeidet ikke skyves fra systemnivå til det enkelte helsepersonell. Jeg vil også minne om at vi har innført krav om at alle som yter tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven skal levere politiattest. Dette skal gi økt trygghet og sikkerhet for brukere og deres pårørende.
Som rapporten viser er forebygging, tidlig intervensjon og avdekking viktig, også for denne gruppen. Eldre som har vært utsatt for alvorlig fysisk vold eller overgrep tidligere i livet, er vesentlig mer voldsutsatt også i eldre år. Forebygging og tidlig avdekking vil dermed kunne bidra til å redusere forekomsten av vold og overgrep også blant eldre. Rapporten vil være viktig som kunnskapsgrunnlag når vi skal videreutvikle hjelpetjenestene, særlig siden så få av de voldsutsatte opplyser at de har vært i kontakt med hjelpeapparatet eller anmeldt forholdene.